Andrei Luca POPESCU
3352 vizualizări 5 ian 2017

Victor Ciorbea, Avocatul Poporului, a ţinut să „îşi exprime surprinderea”, joi seară, faţă de afirmaţiile făcute de la Palatul Cotroceni, legate de demersul său de a ataca la CCR legea care îl împiedică pe Liviu Dragnea să devină premier, interzicând condamnaţilor penal să facă parte din Guvern. Iohannis, prin purtătoarea sa de cuvânt Mădălina Dobrovolschi, a transmis că „este indignat” de acest demers care serveşte unui singur beneficiar şi că pe agenda Avocatului Poporului nu se află apărarea drepturilor condamnaţilor de a conduce ţara.

Ciorbea îşi exprimă în primul rând „speranţa că acestea nu reprezintă punctul de vedere al Preşedintelui României şi nici al reprezentanţilor Administraţiei Prezidenţiale”, deşi Mădălina Dobrovolschi este purtătoarea de cuvânt a Administraţiei Prezidenţiale şi a lui Klaus Iohannis.

El arată în continuare că, potrivit legii, Avocatul Poporului este o instituţie autonomă şi independentă şi că „nimeni nu îl poate obliga pe Avocatul Poporului să se supună instrucţiunilor sau dispoziţiilor sale”.

Ciorbea arată că s-a sesizat în privinţa legii 90/2001 după ce în decembrie 2016 au apărut discuţii în spaţiul public, însă nu a dorit să facă demersul înainte de învestirea Guvernului.

„Avocatul Poporului consideră că această amânare este cea mai clară dovadă că sesizarea Curţii Constituţionale nu a fost făcută pentru a favoriza unul sau altul dintre actorii politici. În plus, Avocatul Poporului a hotărât să ia o decizie după învestirea viitorului Guvern şi pentru a nu examina actul normativ sub presiune mediatică. Totodată, Avocatul Poporului nu a dorit ca, printr-un eventual demers al său, să afecteze sau să întârzie procesul democratic de învestire a cabinetului, având în vedere că procedura în faţa Curţii Constituţionale presupunea şi solicitarea punctelor de vedere ale celor două Camere ale Parlamentului şi al Guvernului”, arată Ciorbea în comunicatul de presă.

El arată că instituţia nu a examinat această lege timp de 16 ani de la apariţia ei, „deoarece acest aspect din actul normativ nu s-a aflat în dezbatere publică, iar instituţia Avocatul Poporului nu dispune de resursele umane şi nici de baza logistică necesare pentru a examina constituţionalitatea sau lacunele întregii legislaţii a ţării”.

„Referitor la afirmaţiile purtătorului de cuvânt al Administraţiei Prezidenţiale privind periculozitatea demersului de sesizare a Curţii Constituţionale cu privire la art. 2 din Legea nr. 90/2001, Avocatul Poporului subliniază că argumentele de neconstituţionalitate vizează, în esenţă, principiul conform căruia reprezentanţii celor trei puteri ale statului trebuie să îndeplinească aceleaşi criterii de integritate şi moralitate pentru ocuparea unei funcţii publice. Avocatul Poporului îşi exprimă opinia că este firesc ca, într-o societate democratică, o asemenea condiţie trebuie să existe în legătură cu toţi demnitarii unui stat”, mai arată comunicatul de presă.

Citește și: