Anca SIMINA
2392 vizualizări 12 iul 2013

Decretul de revocare din funcţie a ministrului Relu Fenechiu a fost semnat de preşedintele Traian Băsescu imediat ce propunerea din partea premierului Victor Ponta a ajuns la Palatul Cotroceni. Practic, fostul ministru liberal al Transporturilor a fost înlocuit din funcţie prin demitere şi nu printr-o demisie semnată de acesta. Revocarea este justificată "având în vedere propunerea primului-ministru".

Documentele de revocare au fost avansate de la Guvern chiar dacă, aşa cum a explicat Relu Fenechiu pentru gândul, nu îşi oficializase până în acel moment demisia în scris, intenţia sa fiind aceea de a o semna după o întâlnire cu Victor Ponta. “Am promis că dacă voi fi condamnat îmi voi da demisia. Mâine o am o discuţie cu premierul, nu pot să îmi dau demisia până nu am o discuţie cu premierul să îi spun situaţia de la minister”, a explicat el.

În locul lui Fenechiu, Băsescu l-a numit interimar pe Ponta pentru o perioadă de maximum 45 de zile în care PNL ar urma sîă vină cu varianta unui alt titular. "Imediat ce PNL îmi va face propunerea pentru un ministru plin şi vom discuta despre ea, o voi trimite şi pe aceea", a explicat Ponta calendarul înlocuirii lui Fenechiu. Potrivit unor surse politice, cele mai multe şanse la nominalizare la are senatorul PNL Ovidiu Silaghi, fost ministru atât în guvernul Tăriceanu, cât şi în cabinetul Ponta I.

Cât timp documentele s-au plimbat între Palate, Ponta a clarificat cu Fenechiu situaţia, anunţându-i ulterior "demisia la telefon".

"Poate să-şi dea demisia spunându-mi mie la telefon"

De la recepţia de Ziua Naţională a Franţei, premierul Victor Ponta a confirmat că a transmis la Cotroceni propunerea de revocare în absenţa unei demisii scrise."Cu domnul Fenechiu şi acum două minute am vorbit. A fost interpretată greşit o declaraţie a dânsului. Dânsul e obişnuit să fie interpretat greşit. Mi-a spus încă o dată că îşi dă demisia", a spus Ponta, cu aluzie la precizările lui Fenechiu că nu şi-a oficializat încă demisia, dar că intenţionează să o facă imediat ce se va întâlni faţă în faţă cu premierul.

Cu demisia verbală a lui Relu Fenechiu, Victor Ponta s-a declarat gata să trimită actele la Cotroceni. La momentul ieşirii sale, propunerea de revocare fusese trimisă însă la Administraţia Prezidenţială, cu poşta militară, în timp ce premierul se afla la Ambasada Franţei, iar decretul revocare era deja semnat. "Voi trimite documentele la Cotroceni. Cum, a venit decretul? Aşa de repede?" s-a arătat surprins Victor Ponta.

Explicaţia sa pentru absenţa demisiei:  "Domnul Fenechiu, nefiind în Bucureşti, nu putea să scrie efectiv documentul, ci a vorbit cu mine. Dacă a vorbit cu mine la telefon n-aveţi încredere? Poate să-şi dea demisia spunându-mi mie la telefon".

Aşa cum a reluat ulterior premierul firul evenimentelor, propunerea de revocare a plecat de la Guvern spre Cotroceni imediat după o discuţie telefonică,  în jurul orei 16.00, cu Relu Fenechiu. Ulterior, fostul ministru a explicat pentru gândul că intenţionează să demisioneze, aşa cum a promis, dar într-o întâlnire faţă în faţă în care să îi prezinte lui Ponta, interimar la transporturi, şi situaţia din Minister. La ora 18.00 preşedintele Traian Băsescu a primit prtopunerile şi a semnat revocarea lui Fenechiu şi numirea temporară a lui Ponta. Imediat, Ponta a relatat pe larg situaţia "demisiei telefonice".

Relu Fenechiu a fost condamnat de un complet de trei judecători ai Curţii Supreme la cinci ani de închisoare pentru complicitate la abuz în serviciu în dosarul "Transformatorul". Decizia nefiind definitivă, DNA a formulat recurs considerând pedeapsa prea mică. Condamnarea lui Fenechiu marchează o premieră în Justiţie, fiind primul caz de ministru condamnat în timpul exercitării funcţiei în Guvern.

 

Citește și: