Gandul.info
Raluca Pancu
716 vizualizări 6 sep 2017

"Sunt foarte supărat, foarte trist că am pierdut un ministru foarte bun, care se pare că a fost victima unei greşeli de comunicare sau nu, nu ştiu dacă a fost neapărat o greşeală de comunicare şi nu neapărat din partea lui. Nu există niciun fel de temeri, de motive pentru care salariaţii din MApN să îşi facă probleme că ar putea să nu îşi primească drepturile salariale", a declarat Liviu Dragnea.

Întrebat când a aflat de comunicatul publicat pe site-ul Ministerului Apărării, Dragnea a răspuns că în timp ce se afla cu premierul Mihai Tudose şi cu Marcel Ciolacu, la masă, a aflat de ştire.

"M-au invitat la prânz, cam târziu totuşi după două luni şi jumătate au lansat (n.r - invitaţia). Am acceptat, am fost şi acolo, pe terasă, au început să apară ştirile, a apărut şi comunicatul, am discutat cu amândoi, i-am rugat să îl cheme şi pe Ţuţuianu şi Mişa, să aibă o discuţie foarte serioasă şi să se gândească care sunt cele mai bune variante, eu spunându-i clar că dacă ajung la o concluzie, să mă sune şi împreună să convenim", a detaliat liderul PSD.

"L-am rugat pe Tudose să mă sune după ce discută cu ei doi şi să ne punem de acord. Mi-a spus despre discuţie, i-am spus că am aceeaşi părere: ministrul Ţuţuianu trebuie să îşi asume demisia. E un gest pe care nu l-aş fi dorit, dar un asemenea comunicat nu putea să fie fără urmări pentru că a pus sub semnul întrebării credibilitatea noastră în rândul partenerilor din NATO", a adăugat Dragnea.

Întrebat dacă există mai mulţi poli de putere în cadrul partidului pe care îl conduce, Dragnea a răspuns că astfel de afirmaţii "sunt nişte nuvele şi povestioare". "Nu există aşa ceva 'poli de putere'. Niciun pol de putere. Există în PSD doar o structură statutară, unde se iau decizii", a zis Dragnea.

Pe de altă parte, liderul PSD a declarat că nu îl va susţine pe Adrian Ţuţuianu pentru a rămâne în fruntea Comisiei SRI.

"De mai mult timp au început procedurile pentru înlocuirea lui de la Comisia SRI. Nu cred că cineva se putea gândi că poate să fie şi ministru, şi preşedinte al Comisiei", a spus Dragnea.

Dragnea a precizat că a avut, astăzi, o discuţie cu Ţuţuianu, dar a refuzat să dea mai multe detalii, în acest sens.

”Am vorbit mai multe lucruri. A fost o discuţie privată”, a spus Dragnea. 

Premierul Mihai Tudose a declarat, marţi, la Antena 3, că România a fost pusă într-o situaţie delicată în faţa aliaţilor din cauza comunicatului MApN legat de drepturile salariale ale angajaţilor, Tudose precizând că ”au început să sune telefoanele”.

”Din nimic, dintr-o stare foarte stabilă (...) ne-am trezit pe site-ul Ministerului Apărării cu un comunicat, un fel de telegramă publică adresată către unităţi şi subunităţi care spunea că nu mai sunt bani. Este o enormitate că nu sunt bani de salarii la armată. Aşa ceva nu se face”, a spus primul-ministru.

Tudose susţine că au trebuit date explicaţii privind situaţia creată. ”Mă întreb ce spuneau partenerii externi când văd că o armată aliată este în postura de a nu-şi primii banii. Au început să sune telefoanele: «dom'le, dar chiar aveţi o problemă?» «Nu avem nicio problemă.» (...) Este evident foarte dificil să explici aşa ceva”, a declarat premierul.

Tudose a precizat că discuţia pe care a purtat-o la Guvern cu miniştrii Apărării şi Finanţelor a fost una ”pe principiul «Ce v-a apucat? Nu sunt bani?» «Păi sunt bani»”.

Şeful Guvernului a spus că la MApN s-a intepretat greşit o recomandare a Ministerului de Finanţe privind efectuarea plăţilor către angajaţi.

”Acea alocaţie de hrană pe care o primesc militarii nu este normal şi corect să se dea în prima jumătate a lunii pentru toată luna pentru că este o plată în avans şi recomandarea Ministerului de Finanţe este ca acea plată să se dea la sfârşitul lunii. De aici încolo unii au înţeles altceva (...) De aici s-a solicitat demisia domnului ministru: cum poţi să se ajungă de la aşa ceva la acel gen de comunicat, să fie discuţia de vineri şi noi să aflăm din presă marţi? Deci este o nebunie”, a mai spus Tudose.

Adrian Ţuţuianu a declarat marţi, la Antena 3, că a luat decizia să-şi prezinte demisia în cadrul unei discuţii pe care a avut-o cu şeful Guvernului şi cu ministrul de Finanţe, Ionuţ Mişa. ”Mi-am lăsat demisia pe masa premierului”, a spus Ţuţuianu.

Ministrul a precizat că motivul este lipsa de comunicare în ceea ce priveşte drepturile salariale pe care trebuiau să le primească angajaţii MApN pe 15 septembrie. ”Am recunoscut în faţa premierului că am greşit că nu i-am comunicat în timp util”, a spus Ţuţuianu adăugând că ar fi trebuit să explice şi în faţa presei decizia luată.

Întrebat cum a reacţionat premierul la intenţia de demisia, Ţuţuianu a precizat: ”Mi-a spus că analiza o va face domnia sa. Hârtia demisiei este pe masa premierului”.

"Nu există haos, dacă rămân aici voi face ca lucrurile să nu se repete, dacă plec voi susţine programul de guvernare din calitatea de parlamentar", a mai spus ministrul la Digi24.

El a spus că întârzierea anunţată a fost doar o chestiune tehnică, de transfer dintr-o parte în alta a bugetului MApN, existând însă banii necesari pentru drepturile salariale ale salariaţilor ministerului, conform prevederilor legale.

”Există bani pentru că execuţia bugetară este 72,71%. Ministerul de Finanţe a colectat toate propunerile de rectificare şi avem răspunsuri pozitive la toate solicitările noastre. Nu există niciun fel de întârziere. Pe 15 septembrie se plătesc drepturile salariale aferente lunii august. În aceeaşi lună se plătesc drepturile la hrană şi alte drepturi care există potrivit legii”, a spus Ţuţuianu.

Citește și: