Diana Grigore
1024 vizualizări 25 aug 2019

Fostul europarlamentar independent Mircea Diaconu şi-a anunţat, duminică, intenţia de a candida la alegerile prezidenţiale. El cere sprijinul cetăţenilor, ONG-urilor şi partidelor politice. Pentru a candida ca independent, Diaconu are nevoie de 200.000 de semnături.

„Intenţia mea este de a încerca să candidez la prezidenţiale. Azi doar spun că aş încerca pentru că sunt suficient de enervat, de nemulţumit şi simţ că e nevoie de asta. Faptul că vreau nu înseamnă că şi pot. Trebuie să strâng 200.000 de semnături, aporoape imposibil. Fără un sprijin din partea oricui, cetăţenilor, asociaţii de toate felurile. În 2014 am cerut acelaşi gen de sprijin care a venit de la cetăţeni. Posibil ca din nou acum, cerând sprijinul, să se reactiveze această imensă masă de oameni. Există o formă de solidaritate cetăţenească”, a anunţat Mircea Diaconu, în cadrul unei conferinţe de presă.

Întrebat dacă ar cere ajutorul Pro România sau ALDE, Mircea Diaconu a răspuns: „Dacă eu cer un sprijin pentru un vis unde e negocierea? Ce să negociez? Nu există aşa ceva. Cu orice grupare sau persoană sunt deshis şi fericit dacă ar veni alături de mine. Cer sprijin la toată lumea”

Potrivit legii în vgoare, Mircea Diaconu are nevoie de 200.000 de semnături.

Diaconu: Toţi preşedinţii de până acum s-au strâns de gât cu premierii. Fişa postului este alta

Fostul europarlamentar Mircea Diaconu a afirmat, duminică, după ce şi-a anunţat intenţia de a candida la prezidenţiale, că toţi preşedinţii de până acum „s-au strâns de gât cu premierii”, însă atribuţiile acestora ar fi trebuit să fie altele.

„Nu mă recomanda nimic. Sunt cel mai banal om din România. Am doar două mâini şi două picioare şi două nume. Eu sunt banal. Dar nu cumva şi preşedintele nostru trebuie să semene cu noi toţi? Adică două mâini şi două picioare şi sper că şi cu un cap. Această funcţie pană acum s-a citit greşit. Fişa postului este cu totul altă decât cea care s-a practicat pană acum. Toţi presedinii de pană acum s-au strâns de gât cu premierii. Toţi şi-au strâns de gât prim miniştrii venind peste atribuţiile guvernamentale sau parlamentare care nu sunt ale preşedintelui. Constituţia e bună, dar nu i-a convenit domnului Băsescu şi domnului Iohannis. Instituie clar şi limpede o republică parlamentară. Nu există noţiunea de şef al statului”, a declarat Mircea Diaconu, într-o conferinţă de presă.

El a adăugat că nu i se pare logic ca preşedintele să aibă locul d eactivitate în Palatul Regal de la Cotroceni „Ce caută preşedinţi în Palatul Regal de la Cotroceni? Mie nu mi se pare logic”.

Fostul europarlamentar a afirmat că nimeni nu vrea să vadă „grămada de gunoi care s-a strâns în mijlocul ţării”.

„Fără sprijin nu voi putea să fac paşii următori. Nu ştiu dacă o să pot strânge cele 200.000 de semnături. Azi sunt doar un aspirant. Parcă nimeni nu vede grămadă de gunoi care ni s-a strâns în mijlocul casei noastre dragi care se numeşte ţara noastră. De la peturi până la mentalităţile publice care sunt infestate. Uitaţi-vă la Iohannis care vrea -guvernul meu-. Cine eşti tu să ai guvernul tău? ”, a mai spus Diaconu.

Citește și: