Sorina Ionaşc
3310 vizualizări 10 oct 2013

Fostul ministru al Reformei, din guvernul Ciorbea, Ilie Şerbănescu, a criticat dur proiectul de exploatare de la Roşia Montană, nu atât din perspectiva problemelor de mediu sau a aspectelor economice, cât din cauza grilei de exploatare.

În opinia lui, actuala procedură europeană prin care se fac exploatările, bazată pe redevenţe, este una "tipic colonialistă, făcută pentru cei slabi".

"România nu se alege cu mai nimic. Din această metodă, modalitate, posesorii de resurse nu se aleg cu nimic. Despre asta este vorba. În cazul Roşia Montană există o diversiune în ideea de a opune economicul ecologicului.S-a creat cu dibăcie politică impresia că dacă dovedim că cianurile nu sunt chiar atât de rele, rezolvăm problema. Nu faci altceva decât să pierzi. Dumneavoastră chiar credeţi balivernele alea cu care au venit cei de la RMGC din care ei, chipurile, se aleg doar cu 1,5 miliarde? Astea-s poveşti, e o ruşine dacă cineva crede aşa ceva", a declarat Şerbănescu, în cadrul audierilor din comisia specială.

Mai mult, fostul ministru, doctor în economie, a precizat că "există cazuri în care resursele merită să fie lăsate în pământ", adăugând că prin adoptarea proiectului Roşia Montană România nu va câştiga nimic, ci va rămâne cu mai multe probleme.

"Asta cu redevenţa este inventată, este o abureală. Cei care fac jocurile în UE sunt ţări dezvoltate sau ţări fără resurse. Cei care pierd sunt ceilalţi", a spus acesta.

Un alt aspect subliniat de Ilie Şerbănescu a fost şi faptul că resursele exploatate prin actuala grilă europeană nu vor reveni României, ci vor aparţine, de fapt, companiei investitoare.

"Produsul care va ieşi la Roşia Montană va pleca aiurea, în Canada. Nu este o diversiune când se spune dă-mi drumul la gazele de şist pentru că în felul ăsta ne asigurăm independenţa energetică? Cum să obţinem independenţa energetică dacă gazele de şist nu ne aparţin, sunt ale lui Chevron. Nu am neapărat o problemă cu Roşia Montană, ci cu grila actuală de exploatare", a mai spus fostul ministru.

Totodată, el a făcut referire şi la punctul de vedere al Academiei Române, formată din "oameni bătrâni şi expiraţi, ca el", dar cu care rezonează. "Bun, stabilim condiţiile pentru aur, dar este al meu. Nu vine Gabriel Resoruces să-mi ia mie aurul pentru că al meu e!", a conchis Şerbănescu.

Citește și: