Gandul.info
Sorina Ionaşc
4076 vizualizări 17 ian 2014

Fostul ministru al Mediului, Laszlo Borbely, a scăpat de dosarul de la DNA, după ce procurorii au dispus NUP (neînceperea urmăririi penale). Decizia  vine în contextul în care plenul Camerei Deputaţilor a respins cererea de încuviinţare a începerii urmăririi penale a lui Borbely, în septembrie 2012.

"Având în vedere că, la data de 11.09.2012, plenul Camerei Deputaţilor a respins cererea procurorilor DNA de încuviinţare a urmăririi penale (încuviinţare necesară din cauză că, la acea dată, numitul Borbely Laszlo deţinea calitatea de ministru şi pe cea de deputat) în cauză s-a dispus neînceperea urmăririi penale faţă de numitul Borbely Laszlo pentru două infracţiuni de trafic de influenţă şi pentru fals în declaraţii. Dosarul a fost înaintat spre judecare la Tribunalul Satu Mare", se arată în comunicatul DNA.

Cu toate acestea, fostul său consilier, Szepessy Szabolcs, a fost trimis în judecată de procurorii DNA- Serviciul Teritorial Oradea, pentru complicitate la trafic de influenţă şi la cumpărarea de influenţă. Alături de el s-a mai dispus trimiterea în judecată, potrivit comunicatului DNA, şi a lui Ioan Ciocan, administrator la S.C. Lescaci Com SRL Negreşti Oaş, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de cumpărare de influenţă, şi Molnar Anton Petru, administrator de fapt la S.C. Azimut Com SRL Acăţari , în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de cumpărare de influenţă.

În cursul anului 2011, Ciocan Ioan, administrator la S.C. Lescaci Com SRL Negreşti Oaş, i-a remis lui Borbely Laszlo – ministru al Mediului şi Pădurilor, prin intermediul inculpatului Szepessy Szabolcs, consilier personal al ministrului, foloase necuvenite, constând în renovarea şi utilarea apartamentului ministrului, în valoare de 80.952 lei, pentru ca acesta să-şi exercite influenţa asupra unor funcţionari din cadrul Administraţiei Naţionale „Apele Române” (instituţie aflată în coordonarea Ministerului Mediului şi Pădurilor), pentru a-i determina să favorizeze S.C. Lescaci Com SRL Negreşti Oaş la diferite licitaţii organizate de A.N. „Apele Române”, prin Administraţiile Bazinale din teritoriu.

S.C. Lescaci Com SRL Negreşti Oaş, a încheiat în perioada 2010 – 2011, cu unităţi din subordinea Administraţiei Naţionale „Apele Române” (Administraţia Bazinală de Apă „Someş Tisa”, Administraţia Bazinală de Apă „Banat”, Administraţia Bazinală de Apă „Olt”, Administraţia Bazinală de Apă Buzău – Ialomiţa”, Administraţia Bazinală de Apă „Siret”, Administraţia Bazinală de Apă „Prut – Bârlad” şi Administraţia Bazinală de Apă „Dobrogea – Litoral”) un număr de 19 contracte de execuţie de lucrări şi numeroase acte adiţionale la aceste contracte, toate având ca obiect regularizări, amenajări, îndiguiri sau recalibrări ale cursurilor unor ape aflate în administrarea unităţilor susmenţionate. Valoarea totală a acestor 19 contracte s-a ridicat la suma de 295.037.846 lei (inclusiv TVA).

În aceeaşi perioadă, inculpatul Molnar Anton – Petru – administrator de fapt la S.C. Azimut Com SRL Acăţari, i-a remis lui Borbely Laszlo – ministru al Mediului şi Pădurilor, foloase necuvenite constând în reamenajarea şi extinderea unui imobil, proprietate extratabulară a acestuia, în valoare de 112.199 lei, pentru ca acesta să-şi exercite influenţa asupra unor funcţionari din cadrul A.N. „Apele Române” (instituţie aflată în coordonarea Ministerului Mediului şi Pădurilor), pentru a-i determina să favorizeze S.C. Azimut Com SRL Acăţari, la diferite licitaţii organizate de către A.N. „Apele Române” prin Administraţiile Bazinale din teritoriu.
În cursul anilor 2010 – 2011, S.C. Azimut SRL Acăţari a încheiat cu Administraţia Naţională „Apele Române” (Administraţia Bazinală de Apă „Mureş”) un număr de trei contracte de specialitate având ca obiect lucrări hidrotehnice şi două contracte de lucrări în subantrepriză cu S.C. Lescaci Com SRL Negreşti Oaş.

Pe 11 septembrie 2012, deputaţii au votat împotriva urmăririi penale a fostului ministru al Mediului, Laszlo Borbely (UDMR) şi a fostului ministru delegat al Administraţiei, Victor Paul Dobre. Plenul a urmat astfel recomandarea făcută ieri de Comisia Juridică.

Borbely este suspectat de două infracţiuni de trafic de influenţă şi de fals în declaraţii, conform DNA, care a solicitat prin Procurorul General Laura Codruţa Kovesi aprobarea începerii urmării penale, conform legii care spune că un parlamentar care a fost sau este ministru poate fi urmărit penal doar cu aprobarea plenului camerei parlamentare din care face parte.

În luna iulie 2011, ministrul Mediului Laszlo Borbely era suspectat de procurorii DNA că ar fi beneficiat de lucrări de 20.000 de euro pentru amenajarea unui apartament, în schimbul influenţei sale în atribuirea unor contracte de lucrări ale Administraţiei Naţionale "Apele Române" către o firmă din Negreşti Oaş. Patronul acestei firme şi un consilier al lui Borbely sunt deja urmăriţi penal.

Citește și: