Alexandra Stroe
544 vizualizări 5 mai 2017

Constantin Nicolescu a primit şase ani de închisoare pentru abuz în serviciu şi un an de închisoare pentru fals intelectual. Potrivit deciziei instanţei, pedepsele au fost contopite, urmând ca fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Argeş să execute pedeapsa mai mare, de şase ani de închisoare, sporită cu doi ani. În acelaşi dosar, a fost condamnat şi Grigore Dobre, asociat şi administrator la SC Zeus SA Piteşti. Decizia nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel.

În acelaşi dosar, iniţial Constantin Nicolescu a fost condamnat la doi ani şi şase luni în iulie 2014. Ulterior, la apel, instanţa supremă a decis rejudecarea cauzei, astfel judecata pe fond fiind reluată.

Potrivit DNA, în cursul lunii martie 2009, Consiliul Judeţean Argeş, în calitate de autoritate contractantă, a organizat o procedură de achiziţie publică prin licitaţie deschisă ce avea ca obiect reabilitarea a două poduri afectate de inundaţii, amplasate pe drumuri judeţene, în localităţile Căteasca, respectiv Ciomăgeşti. Banii proveneau din accesarea unui proiect finanţat din fonduri PHARE destinat strict reabilitării obiectivelor de infrastructură rutieră şi de mediu afectate de inundaţiile din perioada aprilie - mai şi iulie - august 2005.

Pentru a accesa banii europeni, funcţionari din cadrul CJ Argeş au atestat în cererea de finanţare, în mod nereal, că respectivele poduri fuseseră afectate de inundaţii, deşi unul dintre ele, cel din comuna Căteasca, fusese avariat anterior, aşadar nu era eligibil pentru proiectul respectiv, susţin procurorii.

În 2009, în urma licitaţiei organizate de Consiliul Judeţean Argeş, contractul de reabilitare a podului Căteasca a fost atribuit, în mod nelegal, societăţii comerciale Zeus SA, în condiţiile în care iniţial, câştigătoare a licitaţiei fusese declarată o altă societate, înlăturată ulterior, în mod arbitrar, de comisia de evaluare, după reluarea procedurii dispusă de Constantin Nicolescu. Societatea înlăturată se prezentase cu o ofertă financiară mai bună, respectiv cu 4.497.947,48 lei mai mică, sumă ce reprezintă prejudiciu în dauna CJ Argeş, au mai arătat procurorii.

Lucrările de construcţie au fost executate de către SC Zeus SA şi SC Dracones Construct Grup SRL Piteşti, cea din urmă avându-l ca asociat pe ginerele preşedintelui Consiliului Judeţean Argeş, potrivit procurorilor.

Anchetatorii au mai stabilit că furnizor de bunuri pentru construcţia lucrării a fost SC Setro Metal Group SA Câmpulung, firmă controlată de o rudă apropiată a preşedintelui Consiliului Judeţean Argeş.

„Pe baza unor înscrisuri falsificate, în cadrul unei proceduri de achiziţie complet falsificate, în cursul lunii iunie 2010, Consiliul Judeţean Argeş a atribuit aceleiaşi firme, SC ZEUS, un contract în valoare de 4.973.065,75 lei, pentru presupuse lucrări suplimentare la acelaşi pod care, în realitate nu se mai justificau, fiind executate anterior, în luna martie 2010", au precizat procurorii.

Citește și: