133 vizualizări 3 apr 2019

„Este un dosar deschis în 2019 şi care vizează activitatea trezorierului şi modul în care au fost cheltuite sumele din subvenţii sau din alte surse ale partidului în legătură cu nişte activităţi care am văzut că au apărut şi în presă. În conformitate cu prevederile statutului, secretarul general al partidului nu are atribuţii în această zonă. Atribuţiile respective sunt în sarcina trezorierului şi a comisiei naţionale de control financiar. Nu-mi este cunoscută această tranzacţie, deci nu am de unde să ştiu", a declarat Marian Neacşu, la ieşirea de la DNA, unde a fost audiat în calitate de martor.

Întrebat dacă declaraţia sa dată în faţa procurorilor poate fi catalogată drept favorabilă lui Mircea Drăghici, Neacşu a replicat: „Nu are de ce să fie nefavorabilă, eu am spus ceea ce ştiam, atât şi nimic mai mult. Evident că audierea s-a făcut şi în prezenţa avocaţilor aleşi de domnul Drăghici. Am preferat să-l consider un capitol închis din viaţa mea şi nu aş prea vrea să discut despre ce se întâmpla înainte acolo (în PSD -n.r.), sper că odată şi odată s-or dezmetici".

Marţi, la sediul DNA, a fost citat trezorierul PSD, Mircea Drăghici. El a fost pus sub urmărire penală de procurorii DNA pentru că şi-ar fi însuşit 380.000 de euro din subvenţiile acordate pentru PSD, pe care i-a folosit pentru plata unui imobil. DNA a arătat, prin intermediul unui comunicat de presă remis MEDIAFAX, că acest contract avea "un caracter simulat" pentru a-i permite lui Drăghici să folosească banii din subvenţii în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate, respectiv pentru plata parţială în proporţie de peste 2/3 a unui imobil.

Drăghici îndeplineşte funcţia de trezorier al PSD, calitate în care are atribuţii de gestionare şi administrare a bunurilor şi sumelor de bani provenite din fonduri publice sau private.

DNA mai spune că, în exercitarea funcţiei de trezorier, în cursul lunii februarie 2018, Drăghici, împreună cu o persoană din familie, a negociat şi a convenit să achiziţioneze, de la un vânzător, un imobil având o valoare de circulaţie de peste 500.000 euro, pe care să-l achite, în parte, cu sume de bani pe care le gestiona în calitate de trezorier, şi în parte, cu fonduri proprii. Promisiunea de vânzare cumpărare dintre proprietarul imobilului şi persoana din familia suspectului, dar şi contractul de închiriere dintre acelaşi proprietar şi PSD s-au încheiat în aceeaşi zi, adică pe 15 februarie 2018, pentru acelaşi imobil.

Contractul de închiriere fusese încheiat pentru o perioadă de 10 ani, începând cu data de1 martie 2018, valoarea totală a chiriei fiind de 380.000 euro, ce urma să fie achitată după cum urmează: suma de 38.000 euro în termen de 5 zile, iar restul sumei în tranşe de cel puţin 19.000 euro pe lună timp de 18 luni, transmite DNA. În realitate, întreaga contravaloare a contractului ar fi fost achitată în avans, într-un interval de timp de 5 luni din sume de bani provenite din subvenţia acordată formaţiunii politice în baza Legii nr. 334/2006, privind finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale. După declanşarea controlului de către Autoritatea Electorală Permanentă cu privire la utilizarea subvenţiilor de formaţiunea politică în cadrul căreia suspectul îndeplinea funcţia de trezorier, a fost reziliat contractul de închiriere, precum şi promisiunea de vânzare-cumpărare şi restituite sumele de bani încasate cu titlu de chirie şi pentru achiziţionarea imobilului, mai spune DNA.

Foto: Hepta

Citește și: