Cristian ANDREI
Biro ATTILA
13519 vizualizări 1 mai 2014

Imaginea utilizată în afişul PSD care prezintă cu mândrie naţională „România, grânarul Europei”, a fost realizată în Belarus, de un fotograf din acest stat, pe nume Dmitri Mikhalcow. Contactat de gândul, Mikhalcow a confirmat că poza a fost realizată în Belarus şi surprinde un câmp de grâu înainte de recoltare. Dmitri Mikhalcow a precizat că fotografia a fost făcută în 23 iulie 2013, lângă oraşul Dovsk. 

Reprezentanţii Alianţei PSD – PC – UNPR au reacţionat în “scandalul afişelor electorale”, în care sunt acuzaţi că folosesc imagini din afara ţării sub care au pus mesajul “mândru că sunt român”, afirmând că sunt “trucuri” ale adversarilor politici. Într-o imagine de campanie apare o fotografie care a fost preluată de stafful de campanie al PSD din banca de imagini Shutterstock şi îl are ca autor pe Dmitri Mikhalcow.

„România se află printre primele ţări din Europa la producţia agricolă, la creşterea agriculturii ecologice. Aţi fost probabil săptămâna trecută prin ţară şi aţi văzut câmpurile de rapiţă. Se puteau face poze, avem şi ce poza şi cu ce se ne lăudăm. Poţi spune orice despre oricine şi eu pot spune despre afişele celorlalte. Haideţi să discutăm lucruri serioase pentru că ei nu au avut cu ce să ne atace şi folosesc mici trucuri”, a declarat pentru gândul europarlamentara PSD, Daciana Sârbu.

Consilierul premierului Ponta, Dan Sultănescu, a postat pe un cont de socializare un comentariu, ironizându-i pe cei care se iau de afişele Alianţei PSD-PC-UNPR.

„De unde sunt fotografiile din campania PSD - Sfinxul din Belarus, Arcul de Triumf din Sofia, Voroneţul din Letonia si Delta din Polonia . Pe bune, alte atacuri se mai pot inventa? Bănui ca da, suntem un popor creativ”, a scris pe Facebook Sultănescu.

Cunoscut drept un mare investitor în agricultură, preşedintele CJ Neamţ, Culiţă Tărâţă, exclude varianta ca imaginea cu combina şi câmpul de grău să fie din afara ţării.

„Nu am văzut afişul de campanie, dar combina reflectă totuşi o imagine a agriculturii. Bucăţii de pământ trebuie să-i dăm investiţii, sudoare şi aplecare aşa cum trebuie. Nu cred că este din afara ţării, exclus să fie o imagine din Belarus, poate este o combină fabricată în Belarus. În România sunt importate combine din toată Europa, inclusiv din ţări care nu sunt ale UE. Avem atâtea câmpuri frumoase, vă invit oriunde vreţi dumneavoastră să vedeţi câmpuri frumoase, dar nu mă pot pronunţa pentru că nu am văzut imaginea”, a încercat să explice pentru gândul Culiţă Tărâţă.

Uneperistul a adăugat că este „exclus” să fie din altă ţară imaginea de pe afişele PSD.

„Numai dacă luaţi imaginile de la Viaţa Satului sau Ferma, sunt atâtea imagini frumoase, încât mă îndoiesc că sunt din Belarus. Mă îndoiesc că este o poză din Belarus care sunt în urma noastră, nu cred. Să fiţi sigur că este câmpul românesc”, a subliniat şeful CJ Neamţ.

Potrivit acestuia, şi mesajul „mândru că sunt român” ar trebui să fie o lozincă a tuturor românilor.

„În primul rând, mesajul „mândri că suntem români” trebuie să fie o lozincă a tuturor românilor, mai ales că în ultimii ani am uitat să ne susţinem cauza naţională, am uitat să spunem cu glas tare că suntem români. România poate redeveni grânarul Europei, dar trebuie să ne aplecăm cu trup şi suflet asupra brazdei de pământ pentru care de-a lungul istoriei s-a vărsat sânge. În toate conflagraţiile în care a fost implicată România, motivaţia a fost brazda de pământ. Pentru ce au luptat românii, pentru acea bucată de pământ care li s-a promis”, a spus Culiţă Tărâţă.

Fotografia a fost distribuită, cu acelaşi mesaj de mândrie naţională, inclusiv de Victor Ponta, prin contul pe Facebook al premierului.

Sarkozy, parodiat din cauza afişelor electorale

Gafa de campanie nu este prima de acest fel în Europa. Fostul preşedinte al Franţei, Nicolas Sarkozy a folosit în campania din 2012 un afiş electoral cu o imagine din Grecia, în timp ce sloganul său era pentru o „Franţă puternică”. Imaginile fuseseră cumpărate de la o bancă de imagini TetraImages.

Imediat, adversarii politici, dar şi bloggeri au conceput o serie de afişe parodie pe seama lui Sarkozy.

Udrea a sărit cu paraşuta de 1 Mai

Fără „Grânarul Europei” pe afiş, deputata PMP, Elena Udrea, a ales şi ea un mod neconvenţional de a se promova electoral cu ocazia zilei de 1 Mai, ea sărind cu paraşuta de la 4.000 metri.

"M-am descurcat foarte bine, primele secunde n-am văzut mare lucru, dar echipa a fost minunată. N-am avut nicio teamă, e o senzaţie care merită încercată. Am făcut-o şi pe asta", a povestit Udrea primele impresii după ce a sărit cu paraşuta. Ea a spus că îşi dorea de foarte mult timp să facă acest lucru.

"Faptul că am avut tot timpul instructorul în spatele meu m-a făcut să mă simt relaxată. Mi-ar fi plăcut să mai dureze. O să mai încerc, cu siguranţă", a relatat Udrea.

Ponta, cu Mazăre şi la o serbare câmpenească

Premierul Ponta a mers la Constanţa în prima parte a zilei, împreună cu soţia sa, europarlamentara Daciana Sârbu. Aici, cei doi au participat la mai multe acţiuni împreună cu primarul Radu Mazăre. După ce i-a promis edilului că va primi acţiunile promise la portul Constanţa, Victor Ponta a vizitat cu acesta şi locuinţele sociale din cartierul “Henri Coandă” din Constanţa.

În partea a doua a zilei, premierul Victor Ponta şi vicepremierul Liviu Dragnea au participat la o serbare câmpenească în judeţul Tulcea.

Citește și: