Departamentul Politic
3017 vizualizări 1 oct 2018

Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene s-a declarat preocupat de reformarea legilor justiţiei în România şi ridică semne de întrebare privind procedura care a condus la demiterea procurorului-şef al DNA Laura Codruţa Kovesi.

"Suntem cu toţii conştienţi că iniţiativele decise de autorităţile române, începând din 2017, în privinţa reformării legilor justiţiei, a codurilor penale şi procedurile referitoare la sistemul judiciar au condus la preocupări (...) atât în România, cât şi la nivel internaţional", a declarat Frans Timmermans, comisar UE pentru Reglementări, Relaţii Interinstituţionale, Stat de Drept şi Carta Drepturilor Fundamentale, la dezbaterea organizată pe tema situaţiei din România în Comisia Parlamentului European pentru Libertăţi Civile, Justiţie şi Afaceri Interne (LIBE).

"Mulţi români sunt îngrijoraţi că modificările propuse pentru aceste legi ar putea submina eforturile îndelungate în combaterea corupţiei şi în asigurarea independenţei justiţiei, iar Comisia Europeană împărtăşeşte foarte mult aceste preocupări", spune Timmermans, care a reţinut că amendamentele au fost contestate de multe ori şi criticate atât de instituţii din România, cât şi din străinătate. "Din nefericire, realitatea este că Parlamentul României nu a dat până acum semne că ar vrea să răspundă la avizele şi recomandările care au fost emise de organisme precum GRECO (Grupul de State împotriva Corupţiei) şi Comisia de la Veneţia.”

Legile justiţiei "sunt cruciale pentru capacitatea procurorilor de a investiga şi pentru ca judecătorii să poată lua decizii în dosarele de corupţie la nivel înalt", a subliniat prim-vicepreşedintele CE. "În acelaşi timp, au apărut reclamaţii privind abuzuri comise de birourile procurorilor şi de serviciile de informaţii. Acestea necesită investigaţii imparţiale efectuate de autorităţile competente, dar, în primul rând, autorităţile naţionale, Parlamentul României şi instanţele trebuie să supravegheze activităţile serviciilor de informaţii."

Citeşte şi Cum mor democraţiile

Frans Timmermans: Un pas înapoi al României ar fi o dezamăgire majoră

"Pentru a putea evalua în totalitate impactul reformelor din domeniul justiţiei, cerem clarificari suplimentare despre modul în care elementele specifice ale acestor legi ar trebui interpretate", anunţă Timmermans.

În concluzie, independenţa justiţiei şi capacitatea acesteia de a combate corupţia sunt elemente esenţiale în evaluarea României în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV).

"Am observat progrese în trecut, uneori progrese spectaculoase, dar acum există riscul real ca lucrurile să se îndrepte înapoi într-un mod care ar avea efecte negative, nu doar asupra democraţiei din România, ci şi pentru locul pe care România şi l-a construit ca stat membru în ultimii ani. Comisia Europeană a cerut în mod repetat autorităţilor române să regândească modul de acţiune şi să construiască un consens larg asupra direcţiei înainte. Astăzi, vreau să repet acest apel (...)", a insistat Timmermans. "Aş reitera că reprezentanţii Comisiei Europene sunt pregătiţi de fiecare dată să coopereze şi să ofere susţinere României în acest proces.(...) Sper că acest dialog va continua. Dar nu pot ascunde faptul că ultimele evenimente reprezintă o sursă de procupări din ce în ce mai mari."

"Situaţia din România s-a deteriorat. Trebuie să fiţi siguri că evenuimentele vor fi evaluate în totalitate şi vor fi reflectate în raportul MCV. După cum am subliniat în mod repetat, un pas înapoi ar fi O DEZAMĂGIRE MAJORĂ pentru numeroşii prieteni ai României, dar, cel mai mult, pentru cetăţenii României. Au fost înregistrate progrese, dar încă nu sunt ireversibile. Dimpotrivă, cele mai recente evenimente pun sub semnul întrebării aceste progrese, cu riscul subminării obiectivului nostru comun de a avea în România o situaţie constant pozitivă.(...) Ar fi o tragedie dacă, pe ultimul kilometru al maratonului, aţi începe să mergeţi înapoi. Asta este ceea ce mă îngrijorează", a declarat Timmermans, exprimând speranţa că dialogul cu autorităţile de la Bucureşti va produce rezultate pozitive.

”Nu vom ezita să aducem guvernul român în faţa instanţei.”

Prim-vicepreşedintele Frans Timmermans avertizează că nu este prea târziu pentru ca autorităţile române să revină asupra modificărilor legilor justiţiei şi a codurilor penale.

”Cu toţii suntem conştienţi că iniţiativele autorităţilor române începând cu 20017 în ceea ce priveşte Codul penal, Codul de procedură penală şi în general prevederile din domeniul judiciar au dus la îngrijorări la o serie întreagă de actori atât din România, cât şi în Europa şi la nivel internaţional.(...) Adoptarea fără amendamente a legilor Justiţiei modificate şi a codurilor penale modificate ar afecta sistemul judiciar, inclusiv capacitatea de a combate corupţia şi alte infracţiuni. Asta e cu atât mai important cu cât s-a obţinut atât de mult în lupta împotriva corupţiei la nivel înalt în România în ultimii ani. Asta ar însemna un regres grav faţă de evaluarea pozitivă a Comisiei din ianuarie 2017. Însă legile nu au fost încă promulgate. Deci nu este prea târziu pentru ca instituţiile române să dea un pas înapoi”, a declarat Frans Timmermans în timpul dezbaterii din Comisia LIBE despre situaţia din România.

”Dacă vom ajunge la concluzia că regulile sunt încălcate, nu vom ezita să luăm măsurile necesare, chiar să aducem în faţa instanţei guvernul român. Facem apel la Guvernul României să readucă pe calea cea bună procesul de reforme. Concret, asta înseamnă să dea curs recomandărilor noastre din raportul MCV din ianuarie 2017, recomandărilor Comisiei de la Veneţia şi GRECO”, a mai spus Timmermans.

Numirea şi demiterea procurorilor nu respectă recomandările Comisiei de la Veneţia

Scandalul revocării din funcţie a procurorului şef al DNA Laura Codruţa Kovesi este nominalizat printre elementele care îngrijorează Comisia Europeană..

”În ceea ce priveşte demiterea şefei DNA şi în ceea ce priveşte numirea procurorului general, decizia finală în cazul demiterii şefei DNA aparţine preşedintelui. CCR l-a obligat în acest caz pe preşedinte, care iniţial s-a opus, să fie de acord cu această demitere. Drept urmare şefa DNA a fost demisă”, a declarat Frans Timmermans, care a lăudat activitatea lui Kovesi.

”Aş vrea să amintesc că activitatea DNA a fost unul dintre motivele principale pentru care raportul din ianuarie 2017 din MCV a fost unul mai degrabă pozitiv. Procedurile robuste pentrui numirea şi demiterea procurorilor au făcut întotdeauna parte din recomandările noastre. Întotdeauna am solicitat autorităţilor române să facă apel la recomandările Comisiei de la Veneţia pe acest subiect. Este unul dintre elementele din MCV care nu au fost implementate. Procedura de evaluare lansată de curând în ceea ce priveşte procurorul general ridică întrebări similare şi îngrijorătoare”, a mai spus Timmermans.

Violenţele de la Mitingul Diasporei din 10 august se află în atenţia Comisiei Europene care aşteaptă rezultatul anchetei, însă Frans Timmermans s-a declarat şocat că protestatarii au fost bătuţi.

”Demonstraţiile se anchetează. Să vedem care va fi rezultatul anchetei. Dar imaginile le-am văzut cu toţii. Cu toţii am văzut imaginile şi am văzut mărturiile oamenilor de după. N-ar prea fi oameni pe care să-i defineşti ca huligani sau oameni care în mod normal ar crea probleme de ordine publică. Au fost protestatari paşnici”, apreciază Timmermans.

Valorile familiei nu sunt arme pentru a justifica homofobia

Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene s-a referit şi la referendumul pentru familie din România şi nu ar dori ca valorile familiei - în care crede - să fie transformate ”în argumente pentru a justifica homofobia”.

”Uniunea Europeană nu are competenţe pe această temă. Dreptul familiei este de competenţa statelor membre. Nu cred că cineva din această sală are vreun dubiu faţă de poziţia mea pe acest subiect. Eu cred în valorile familiei, sunt soţ, sunt tată, am patru copii, însă nu vreau ca ele să fie transformate în arme sau în argumente pentru a justifica homofobia sau pentru a justifica respingerea altor tipuri de familie. Nu pot eu decide dacă un stat deschide posibilitatea cuplurilor de acelaşi sex să se căsătorească”, a declarat Frans Timmermans, care sprijină căsătoria între perseoanele de acelaşi sex, ţara sa fiind una dintre primele care a legiferat acest lucru.

”Trebuie să fim atenţi ca acest lucru nu trebuie folosit pentru a hrăni unii dintre demonii noştri cei mai întunecaţi - ura faţă de minorităţile sexuale, încercarea de a readuce femeile în secolele trecute - lucru pe care-l vedem în mai multe ţări. Să fim atenţi că egalitatea din tratate se aplică tuturor, femeilor şi bărbaţilor, indiferent de orientarea sexuală.”

 

Citește și: