Sorin Bogdan
4190 vizualizări 25 feb 2019

Poate cea mai importantă întâlnire politică de la Congresul Partidului Socialist European (PES) de la Madrid a fost una secretă, scrie politico.eu, dintre Liviu Dragnea şi Frans Timmermans (prim-vicepreşedinte al Comisiei Europene), Serghei Stanişev (preşedinte PES) şi Udo Bullman (liderul PES din Parlamentul European. ”I-am cerut lui Dragnea să ne explice dosarul penal deschis în România împotriva lui Timmermans şi a comisarului european pe Justiţie Vera Jourova,” a declarat Bullman. ”Este o chestiune absurdă şi a trebuit să o lămurim.”

Liviu Dragnea a explicat liderilor socialişti că nu are nici o influenţă asupra Justiţiei din România şi a promis că îl va sprijini din toată inima pe Frans Timmermans (care deschide lista PES la alegerile europarlamentare) în campanie. ”I-am explicat fără echivoc că cei ce doresc să facă parte din familia noastră, a socialiştilor europeni, trebuie să respete statul de drept.”

Timmermans a dezvăluit jurnaliştilor de la politico.eu că a fost ”foarte ferm şi foarte clar” în discuţia cu preşedintele PSD. ”Dragnea dorea să discute cu noi,” spune prim-vicepreşedintele CE. ”Nu vrea să iasă din grupul PES, ci doreşte să clarificăm toate neînţelegerile. Vom vedea în următoarele săptămâni, dacă vom reuşi.”

În calitate de prim vicepreşedinte al Comisiei Europene, Timmermans va discuta chiar în această săptămână cu guvernul Dăncilă. "Nu ştiu dacă vom avea succes. De asemnea, nu ştiu dacă Dragnea chiar crede ceea ce spune". El subliniază că a auzit că Dragnea ar fi spus presei din România că toate problemele au fost rezolvate, însă "din păcate, nu este aşa".

 

Preşedintele PSD Liviu Dragnea nu a dorit să comenteze afirmaţiile lui Timmermans, pe care susţine că nu le-ar fi citit, dar atrage atenţia că există o linie roşie şi pentru drepturile omului, care nu trebuie încălcată în numele luptei anti-corupţie.

"Sincer nu am citit şi, dacă nu am citit, mă abţin foarte tare să comentez. Am avut o discuţie lungă cu dl Timmermans, Stanişev, Udo Bullmann, în care cred că fiecare am înţeles ce îşi doreşte şi am decis ca în perioada următoare să avem discuţii, ca să nu mai existe informaţii nereale. (...) Aştept să văd ce se întâmplă. Există o linie roşie şi pentru drepturile fundamentale, care nu trebuie trecută de nimeni, nici de cei care încalcă Constituţia, în numele unei aşa-zise lupte anticorupţie," a declarat Liviu Dragnea.

Preşedintele PSD a ţinut să dezmintă ştirile care anunţau că a discutat cu preşedintele Comisiei LIBE a Parlamentului European, Claude Moraes, aflat la Bucureşti.

"Ne-am întâlnit pe holul Parlamentului,” a precizat Dragnea. ”E foarte important să nu mai fie confuzii, fake news. M-am întâlnit la nivelul P şi am discutat 2 minute. Nu am discutat şi chiar nu mă interesează foarte mult subiectul Kovesi."

 

Citește și: