Departamentul Politic
2070 vizualizări 23 feb 2019

Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, confirmă întâlnirea cu Liviu Dragnea, de care amintea liderul PSD în discursul său de la Congresul de la Madrid al Partidului Socialist European, însă precizează că i-a transmis că dacă social democraţii români vor să facă parte din familia socialiştilor europeni trebuie să respecte valorile fundamentale ale acesteia.

"Multe dintre guvernele noastre din Europa, în ultimii ani, în Suedia, în România, în Spania, în Portugalia au crescut pensiile, salariile, au crescut salariul minim. Acestea sunt lucrurile pe care le facem când suntem la guvernare. Am făcut aceste lucruri în Suedia, în România, în Spania, în Portugalia, în Germania şi în alte locuri. Dar dacă suntem partidul care vorbeşte cel mai mult despre propriile valori, dacă suntem partidul care îi critică pe alţii când încalcă statul de drept, când atacă libertatea presei, când pun judecătorii sub control politic, când opresc lupta împotriva corupţiei, trebuie să vorbim deschis dacă vedem asemenea probleme în familia noastră, aceasta este datoria noastră, nu putem evita această discuţie", a declarat Frans Timmermans, la Congresul PES.

Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene a precizat că acesta este mesajul pe care i l-a transmis preşedintelui PSD.

"Acesta este un mesaj care a fost transmis clar lui Liviu Dragnea de către Serghei, Udo şi cu mine, ieri, când ne-am întâlnit. I-am spus ieri: Liviu, dacă vreţi să faceţi parte din această familie, trebuie să respectaţi valorile noastre fundamentale. Şi Liviu a spus că vor face acest lucru. Vom avea discuţii pe această temă în săptămânile viitoare. Nu putem face niciun compromis în acest domeniu. Aceasta este o linie roşie pentru mişcarea noastră, asta e o linie roşie pentru Europa. Am văzut că România a devenit o societate vibrantă, deschisă, unde lupta împotriva corupţiei a avut succes în ultimii ani, o societate în care există presă liberă, o societate în care sistemul judiciar poate funcţiona independent. Aceste lucruri nu se pot schimba. Nu trebuie să se schimbe. Tocmai am fost în Ungaria. Am văzut ce se întâmplă dacă se fac paşi înapoi", a completat Timmermans.

Găsiţi referirea la discuţia dintre Timmermans şi Dragnea la min. 2:43:17

Frans Timmermans a fost desemnat oficial candidat al socialiştilor europeni pentru funcţia de preşedinte al viitoarei Comisii Europene la congresul de astăzi de la Madrid, notează politico.eu.

Flancaţi de panouri uriaşe de culoare roşie şi îmbrăcaţi în blugi, prim-ministrul spaniol Pedro Sanchez şi Timmermans au dansat pe pe ritmurile melodiei "Bella Ciao", iar principalii lideri de centru-stânga al continentului i-au adus un omagiu lui Timmermans.

 

În discursul său de congres, Timmermans a pus un accent puternic pe luptele tradiţionale ale stângii, promiţând o "puternică alianţă cu sindicatele din Europa", "o remunerare decentă pentru o muncă decentă", un sistem echitabil de impozitare, o cooperare mai strânsă cu Africa şi necesitatea lupta împotriva "lipsei de locuinţe la preţuri accesibile în Europa".

El a mai spus că unul dintre proiectele sale de reper ca viitor preşedinte al Comisiei va fi "interzicerea violenţei bazate pe gen".

La congresul PES de la Madrid, Liviu Dragnea a fost însoţit de premierul Viorica Dăncilă. Comentatorii au remarcat că - intenţionat sau doar din neatenţie - când a trecut prin faţa Corinei Creţu şi a Vioricăi Dăncilă, Frans Timmermans a evitat să o îmbrăţişeze pe prim ministrul român.

 

 

Citește și: