Sorina Ionaşc
Cristian ANDREI
21914 vizualizări 20 mai 2013

Un proiect de lege care trenează la Senat ar putea fi salvarea finanţatorului Stelei, Gigi Becali, după ce a fost condamnat la trei ani de închisoare cu executare. Mai precis, este vorba despre o iniţiativă legislativă propusă de deputaţii Mădălin Voicu şi Nicolae Păun, prin care se doreşte amnistia unor infracţiuni cu pedepse privative de libertate până la 4 ani şi graţierea pedepselor cu închisoarea până la 6 ani. Cei doi parlamentari sunt deja la a doua încercare cu acest proiect, ei depunându-l prima dată în octombrie 2012, când a fost respins de Senat, şi a doua oară în februarie 2013.

Deşi numele lui apare pe proiectul de lege, deputatul PSD Mădălin Voicu nu-şi asumă întregul conţinut, precizând că el s-a ocupat de "partea cu condiţiile inumane în care trăiesc deţinuţii în penitenciare". Cu toate acestea, iniţiativa aflată la Senat nu face referire deloc la acest lucru.

"Putem umbla la el, eu nu am în domeniu ăsta o pregătire care să-mi permită să mă pronunţ. Eu pot să vă vorbesc despre de am propus, despre felul în care deţinuţii sunt trataţi în penitenciare. A, nu mai e? Probabil au scos partea asta la Senat. Dar eu cred că putem ajunge la o formă acceptabilă, n-o să se meargă până la 7 ani, facem până la 5 ani. Păi normal că-l susţin, dar eu vă zic care e partea de care m-am ocupat eu. Nu susţin aberaţii că nu sunt absurd, dar trebuie să se ajungă la o formă agreată de toată lumea.", a declarat Voicu, contactat de gândul.

Întrebat dacă acest proiect, dacă ar trece de Senat şi aprobat de Camera Deputaţilor, s-ar aplica şi finanţatorului Stelei, în dosarul în care a fost condamnat la închisoare, pesedistul s-a apărat, menţionând că nici nu se bănuia că Becali ar ajunge în această situaţie.

"Dar cine a ştiut că o să se întâmple asta cu Gigi Becali când s-a făcut proiectul? Ce mă interesează pe mine dacă s-ar aplica şi lui Gigi Becali, nu mă interesează nici proiectul, în forma lui din primul şapou, din primul articol, cu amnistia şi graţierea. Mi se pare idiot să stăm de vorbă despre o chestie pe care o dezic. Sper să nu faceţi speculaţii de doi bani de amatori", a mai spus el.

Până acum, proiectul de lege înregistrat la Senat, pentru a doua oară, a primit numai avize negative, atât de la Guvern, cât şi de la comisiile sesizate (cea pentru drepturile omului, cea pentru cercetarea abuzurilor şi comisia juridică).

SRS susţine amnistia

Cu toate acestea, senatorul liberal Sorin Roşca Stănescu, aflat în conflict cu premierul Victor Ponta, se declară pentru adoptarea lui.

"Este un proiect foarte bine realizat, care are şi o serie de 28 excepţii de la procedura de graţiere şi amnistie. Este un proiect care a primit, din păcate, avizul negativ al Guvernului pe vremea când era Adrian Năstase şi Vântu în închisoare şi se făceau presiuni interne şi externe în sensul că cineva ar intenţiona să-i sustragă executării pedepselor şi apoi a primit aviz negativ din partea Comisiei Juridice. Eu am avut o discuţie, inclusiv cu reprezentanţi PSD, pentru că mi se pare că avizul negativ a fost dat într-o anumită conjunctură, iar aceea nemaiexistând, legată de prezenţa în penitenciar a domnului Adrian Năstase cred că cel mai firesc ar fi să fie retrimisă la Comisie în vederea reexaminării", a spus SRS, pentru gândul, precizând totuşi că încă nu s-a discutat în cadrul grupului PNL acest subiect.

Potrivit proiectului, pedepsele cu închisoarea de până la 6 ani inclusiv, precum şi pedepsele cu amendă, aplicate de instanţă, ar putea fi graţiate în întregime, în timp ce infracţiunile pedepsite cu privarea de libertate până la 4 ani inclusiv sau amendă ar putea fi amnistiate. Proiectul este depus pentru a doua oară de iniţiatori, Nicolae Păun şi Mădălin Voicu, având o singură diferenţă. "În cazurile aflate în curs de urmărire penală sau de judecată privind infracţiunile care nu se amnistiază potrivit art.1 procesul penal se va începe sau, după caz va continua, iar după pronunţarea pedepsei se va face aplicarea prevederilor prezentului decret referitoare la graţiere", se arată în vechiul act legislativ.

În cele 28 de categorii de infracţiuni care nu intră sub incidenţa proiectului de lege nu se află nici corupţia, nici complicitatea în abuz de serviciu, adică motivul pentru care a fost condamnat Gigi Becali. Mai mult, acesta nu s-ar aplica şi recidiviştilor.

Un alt aspect al iniţiativei este şi faptul că, pe lângă prevederile de mai sus, se mai graţiază şi o treime din pedepsele cuprinse într 6 şi 8 ani şi o cincime din cele de 8-10 ani.

Proiectul nu a fost încă votat, el fiind pus pe ordinea de zi la Senat două zile consecutive (13 şi 14 mai), iar pe ordinea de zi a şedinţei de mâine nu apare. În acest caz, Camera Deputaţilor este for decizional.

Citește și: