2 vizualizări 9 dec 2007

Înaintea euroalegerilor, preşedintele Traian Băsescu i-a felicitat ironic pe liderii UDMR pentru faptul că Uniunea nu va intra în Parlamentul European. Dezvăluirea cu privire la calculul greşit al şefului statului a fost făcută, sâmbătă, la Târgu Mureş, la şedinţa Consiliului Reprezentanţilor Unionali (CRU), de către senatorul György Frunda, primul candidat UDMR la scrutinul european.

„Eram la TV, cu Titus Corlăţean, Băsescu era deja în salonul de aşteptare şi, când am intrat, cu zâmbetu-i simpatic şi prietenos, mi-a zis: «Vă felicit că nu intraţi în Parlamentul European!». Eu am spus «De ce credeţi asta? Greşiţi!», el a zis «Nu mai primiţi voturile românilor, că acum românii vor vota altfel». Am răspuns că nu cu voturile românilor am intrat noi în Parlament”, a povestit Frunda. El l-a acuzat pe Băsescu pentru că ar fi depus eforturi ca UDMR să nu câştige la euroalegeri. „Când a mers Kelemen Hunor la el (la consultările de la Cotroceni de după alegeri – n.r.), i-a spus «De data asta aţi scăpat». Restul e o simplă deducţie logică, o legătură logică între cele două afirmaţii. E clar că preşedintele a făcut tot ce putea face ca noi să nu intrăm (în Parlamentul European -n.r.)”, a apreciat Frunda.

„L-au votat că e handsome?”

Refuzând să spună dacă bănuieşte că ar fi avut loc vreo fraudă electorală, senatorul Frunda a arătat, în schimb, că László Tökés nu şi-a făcut niciun fel de campanie în zonele Moldova şi Muntenia, de unde a primit 18.000 de voturi.

„Credeţi dumneavoastră că 18.000 de români, 14.000, ca să nu iau Bucureştiul, din Moldova şi Muntenia, sunt atât de îndrăgostiţi de Tökés, că-l votează? De ce l-au votat pe Tökés? El acolo n-a fost, la TV n-a apărut, în ziare n-a apărut. De ce l-au votat pe Tökés, pentru că e handsome (drăguţ - n.r.)? Nu fac nici o plângere pentru fraudă, ar fi o prostie, am făcut o simplă analiză politică”, a conchis Frunda.

În faţa reprezentanţilor CRU, preşedintele UDMR, Markó Béla, a declarat că este posibil un dialog cu reprezentanţii „civicilor maghiari”, reuniţi în jurul lui Tökés, dar numai dacă aceştia nu îi mai „înjură” pe liderii Uniunii. „M-aş bucura ca domnul episcop Tökés să nu ne mai numească «organizaţie postcomunistă». M-a jignit acest calificativ. Aşa nu putem dialoga”, a spus Markó. La rândul său, preşedintele executiv al formaţiunii, Kelemen Hunor, a arătat că se aşteaptă ca László Tökés să fuzioneze cu „partidul prezidenţial” format din PD şi PLD.

UDMR-iştii au ales-o la şedinţa de sâmbătă pe Rozalia Biro, viceprimar al Oradei, în funcţia de preşedinte al CRU, în locul lui György Frunda, care a renunţat la acest mandat, dar şi la cel de europarlamentar pentru şefia Comsiei Juridice a APCE.

Citește și: