Gabriel Pecheanu
3746 vizualizări 13 iul 2018

Fostul vicepremier Gabriel Oprea pretinde că lucrarea sa de doctorat nu este un plagiat şi va face recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, după ce instanţa i-a respins acţiunea îndreptată împotriva Ministerului Educaţiei şi Guvernului, care i-au retras titlul de doctor

”În legătură cu teza de doctorat, spun încă o dată că lucrarea mea NU ESTE UN PLAGIAT,” afirmă Oprea. ”Astăzi vorbim despre o hotărâre judecătorească în prima instanţă, care nu se bucură de autoritate de lucru judecat. Aştept comunicarea acesteia pentru a cunoaşte motivele avute în vedere de către instanţă la respingerea cererii mele. Voi declara recurs, urmând să se pronunţe definitiv Înaltă Curte de Casaţie şi Justiţie.” 

Gabriel Oprea

El acuză că tema plagiatului din teza sa de doctorat reprezintă un atac politic concertat şi foarte bine construit pe ”intelligence”. 

”Pentru cei care şi-au făcut un scop din a mă ataca politic, nu contează verdictul de neplagiat dat de Consiliul Naţional de Etică a Cercetării Ştiinţifice, Dezvoltării Tehnologice şi Inovării, singurul organism abilitat pentru soluţionarea acestui tip de sesizări la nivel naţional. Nici faptul că, pentru verificarea tezei, acest for a apelat la specialişti recunoscuţi şi de prestigiu în domeniul juridic,” adaugă Oprea. ”Hotărârea adoptată de toţi cei nouă membri ai Consiliului a fost foarte clară: Suspiciunea de plagiat nu se confirmă. Această hotărâre este definitivă, nu a fost atacată în justiţie şi produce efecte juridice în continuare. În ciudă acestei decizii, atacurile politice <inteligente> au continuat, s-au intensificat, folosindu-se această doamnă Şercan, <specializată în denunţarea plagiatelor lui Victor Ponta şi Gabriel Oprea> şi acuzată că a plagiat bucăţi întregi din lucrarea să de licenţă. Această doamnă care, în lacrimi, într-un acces de conştiinţă, pe postul naţional de televiziune, a spus despre sine că este o impostoare, că nu poate pretinde că este o profesionistă a presei, că a făcut compromisuri şi nu ar trebui să se afle în emisiunea <Profesioniştii>. <Plagiatul tezei lui Oprea> este o temă politică apărută în spaţiul public în vară anului 2015, când eu aveam în sondaje 32% din încrederea populaţiei, iar UNPR 10%. Lansarea acestei teme de atac a fost doar începutul, a fost urmată de dosare, procese. Am încredere că mi se va face dreptate în toate aceste dosare, că Adevărul va învinge. Merg înainte cu Dumnezeu”.

Fostul ministru de Interne Gabriel Oprea a rămas fără titlul de doctor în 2016. Lucrarea sa de doctorat, "Procedura plângerii prealabile", fusese susţinută în anul 2000, la Facultatea de Drept a Universităţii din Bucureşti, coordonator fiind profesorul universitar Ion Neagu.

În iulie 2015, Consiliul Naţional de Etică din subordinea Ministerului Educaţiei a decis într-un timp record că suspiciunile de plagiat în cazul tezei de doctorat a lui Gabriel Oprea, pe atunci vicepremier, nu se confirmă. Pe de altă parte, Marian Popescu, preşedintele Comisiei de Etică a Universităţii din Bucureşti, a analizat lucrarea de doctorat a lui Gabriel Oprea şi a declarat că, în mod sigur, este vorba despre un plagiat, zeci de pagini fiind "COPIATE INTEGRAL".

Gabriel Oprea la Ziua Poliţiei

Pe 26 iulie 2016, Comisia de experţi din cadrul CNATDCU care a analizat teza de doctorat a lui Gabriel Oprea a dat verdict de plagiat. Totodată, pe 29 august, Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare a respins contestaţia fostului vicepremier privind verdictul de plagiat, cu 31 voturi pentru şi 2 împotrivă.

Fostul ministru a anunţat apoi, pe pagina sa de Facebook, că se va adresa instanţei după ce CNATDCU i-a respins contestaţia la verdictul de plagiat, susţinând că nu i-a fost respectat dreptul la apărare şi că nu s-a numit singur doctor.

Pe 2 septembrie 2016, ministrul Educaţiei, Mircea Dumitru, a semnat ordinul de retragere a titlului de doctor al lui Gabriel Oprea.

 

Citește și: