Anca SIMINA
2257 vizualizări 19 dec 2012

Gabriel Oprea va fi vicepremier în GUVERNUL PONTA II. A pornit de la statutul de ofiţer de intendenţă, s-a raliat unui grup de afacerişti din jurul lui Adrian Petrache, Alexandru Bittner şi Dorin Cocoş, a intrat în graţiile lui Adrian Năstase care l-a promovat politic şi apoi într-ale lui Traian Băsescu căruia i-a pus pe masă voturile-cheie pentru a-şi forma o majoritate guvernamentală în jurul PDL.

Veleităţile de a rămâne în vârful puterii l-au adus pe Gabriel Oprea, în acest moment, în poziţia de vicepremier pe probleme de securitate naţională al guvernului Ponta II după ce grupul parlamentar pe care îl controla a pus umărul la răsturnarea cabinetului Ungureanu, din care făcea parte, ca ministru al Apărării.

Stea de general pentru episodul "Vulpea" la DGIPI

Cariera politică a generalului Oprea a început sub guvernarea Năstase, când actualul vicepremier a fost secretar de stat şi preşedinte al Administraţiei Naţionale a Rezervelor Statului. Între 2002 şi 2003 a fost numit prefect de Bucureşti, iar în anul următor ministru delegat pentru Administraţie. Ieşirea în prim-pălan s-a produs însă după 2008, când Oprea a intrat în guvernul Boc I, ca ministru de Interne, cu un avantaj la limită în faţa lui Cătălin Voicu, susţinut de Marian Vanghelie.

La Interne a stat însă doar o lună, PSD retrăgându-i sprijinul politic după numirea la DIGIPI, serviciul de informaţii al Ministerului, a lui Virgil Ardelean - "Vulpea", agreat de Traian Băsescu. Episodul apare şi într-una din telegramele Wikileaks, trimise de Ambasada SUA la Departamentul de Stat pe 19 ianuarie 2010, în care Oprea este menţionat ca "aliat strâns al lui Năstase".

Jeri Guthrie Corn, ministrul consilier care a redactat nota, remarcă "abilităţile politice şi a fleruluilui său de a alege partea câştigătoare în luptele politice din România", dar şi că "este neclar cum şi când a avansat Oprea de la căpitan, în 1993, la maior, locotenent colonel, colonel". "A fost promovat general de brigadă cu o stea în noiembrie 2001, a primit a doua stea în 2003, pe cea de-a treia în 2008 şi pe cea de-a patra în 2009", notează oficialul SUA, spunând că, în timp ce primele două stele i-au fost date de Ion Iliescu, celelalte două i-au fost acordate de Traian Băsescu, "după ce Oprea a început să se distanţeze de PSD".

Explicaţia dată de însuşi Gabriel Oprea la acea vreme pentru a patra stea de general primită fără a activa într-un teatru de operaţiuni vreodată este însă alta. Întrebat într-o emisiune tv despre motivul avansării, Oprea a relatat episodul numirii lui Ardelean în decembrie 2009 la DGIPI peste capul lui Mircea Geoană.

Prieten cu Udrea-Cocoş, cumătru cu Ponta

Plecarea sa din PSD cu un grup de parlamentari creat în jurul său şi al foştilor miniştri social-democraţi Cristian Diaconescu şi Marian Sârbu, sub numele Uniunea Naţională pentru Progresul României la care s-au raliat mai toţi traseiştii politici în 2009-2010, a asigurat numărul de voturi care îi lipsea coaliţiei PDL-UDMR pentru guvernul Boc II, după realegerea lui Traian Băsescu la Cotroceni. În această construcţie un rol important l-au avut inclusiv relaţiile personale ale lui Oprea, care era nu doar cumătrul lui Victor Ponta, căruia i-a botezat primul copil, ci şi prietenul mai vechi al Elenei Udrea şi al lui Dorin Cocoş, fost paretener de afaceri.

Toate acestea l-au determinat pe Traian Băsescu să îl declare pe Gabriel Oprea "un om reevaluat". "Trebuie să recunoaştem că Oprea este un om pe care l-am reevaluat. După ce PSD l-a pus ministru de Interne, a venit la mine şi şi-a depus demisia, pentru că nu a vrut să numească capi ai mafiei în structurile de securitate naţională, în serviciile de informaţii ale Ministerului de Interne", explica preşedintele în octombrie 2010, la PRO TV.

Şeful statului gira astfel pentru Oprea, deşi în 2004, în campania pentru prezidenţiale, îl eticheta drept "şeful mafiei personale a lui Adrian Năstase". "Aşa este. Recunosc aceste afirmaţii. Nu contest acest lucru. Dar eu am prima obligaţie să asigur funcţionarea Guvernului. Şi aici compormisul este inevitabil", şi-a justificat Băsescu "reevaluarea".

Scandalurile de la Apărare

Ca ministru al Apărării în cabinetele Boc II şi Ungureanu, Gabriel Oprea a fost implicat în mai multe scandaluri, după dezvăluirile legate de deplasările sale la şedinţele de partid din teritoriu cu elicoperul MAPN. "În afară de ministrul Apărării, domnul Gabriel Oprea este şi parlamentar şi om politic", a fost explicaţia purtătorului său de cuvânt, Tiberiu Frăţilă, după o astfel de deplasare la Deva, în noiembrie 2011.

Cele mai multe reacţii le-au produs însă avansările în grad pe criterii politice sau de prietenie parafate de Oprea. Politicieni, foşti miniştri, primari, jurnalişti, în total 2700 de oameni, cei mai mulţi fără legături cu armata. Printre ei: Laura Codruţa Kovesi, Gheorghe Flutur, Robert Turcescu, Mihai Răzvan Ungureanu, Gheorghe Ştefan, Silvian Ionescu, Liviu Negoiţă, Ioan Oltean, Sorin Blejnar, Cristian Boureanu, Wiliam Brânză, Georghe Falcă.

Citește și: