Departamentul Social - Mediafax
2590 vizualizări 18 oct 2018

Primarul general Gabriela Firea reia acuzaţiile împotriva şefului său de partid Liviu Dragnea, pe care îl acuză că s-ar fi înţeles cu Traian Băsescu şi au cerut consilierilor municipali să boicoteze proiectele Primăriei Capitalei.

”Este normal să nu fii într-o stare formidabilă, în momentul în care, înainte de şedinţă, ţi se spune din partea unor consilieri generali că ei consideră proiectele propuse de mine foarte bune pentru bucureşteni, dar că nu pot să voteze pentru că sunt nişte înţelegeri politice la nivel înalt şi că sunt prea multi pentru aceste jocuri de culise,” a declarat Firea la Antena 3. ”Astăzi au venit şi au spus este înţelegere la nivel înalt, presupun ei, consilierii, între domnul Băsescu şi domnul Dragnea, astfel încât să nu mai fie sprijinită alianţa noastră, PSD-ALDE, cu un vot-două necesare, astfel încât toate proiectele să cadă.”

Gabriela Firea a aflat că anumiţi consilieri generali s-au întâlnit cu Liviu Dragnea, pentru a discuta despre situaţia din Consiliul General al Municipiului Bucureşti şi l-a avertizat printr-un mesaj pe preşedintele PSD că ştie despre intrigile din culise.

”I-am transmis aseară domnului Dragnea faptul că am luat la cunoştinţă că au fost chemaţi câţiva consilieri generali PSD la domnia sa, în ideea că pe viitor să nu mai voteze în grupul PSD-ALDE, astfel încât primarul general să rămână fără majoritate,” afirmă Firea. ”Am fost informată de câţiva consilieri generali că au fost chemaţi la domnul Dragnea şi s-a discutat despre situaţia din Consiliul General şi despre posibilitatea ca unii dintre ei - poate au nemulţumiri sau poate doresc funcţii - să nu mai voteze.(...) I-am dat un mesaj şi mi-a răspuns. Eu i-am dat mesaj că am aflat că s-au întâlnit consilieri generali cu domnia sa. Dumnealui a răspuns că nu s-a întâlnit cu acei consilieri generali. Să dea Dumnezeu să nu fie aşa!”

Un consilier PSD a lipsit şi voucherul pentru navetişti a fost respins

Totuşi, se pare că Firea a avut dreptate. Consiliul General al Municipiului Bucureşti a respins, joi, mai multe proiecte aflate pe ordinea de zi, între care rectificarea bugetară şi voucherul pentru folosirea în comun a unui autoturism proprietate personală.

Proiectul presupunea ca Primăria Capitalei să deconteze combustibilul folosit de locuitorii din zona limitrofă a Bucureştiului, până la valoarea de 500 de lei lunar, dacă mai multe persoane folosesc în comun un autoturism proprietate personală pentru deplasarea către Bucureşti. Controversatul proiect avea nevoie de 28 de voturi, însă a primit doar 27, pentru că un consilier PSD a lipsit de la şedinţă.

Înainte de vot, consilierul PNL Cătălin Deaconescu a luat cuvântul şi a poreclit-o pe Firea ”primarul voucher”.

"Dacă alţi primari au rămas în amintirea bucureştenilor ca cel ce aduna câini sau cel care punea borduri, dumneavoastră o să rămâneţi în amintire ca primarul voucher,” a declarat Deaconescu, dar primarul general nu s-a lăsat intimidată.

”Eu mă bucur şi sunt mândră de această titulatură. Eu le-am promis bucureştenilor că voi face ceva concret cu bugetul local. La ce voucher vreţi să renunţăm domnule consilier, la cel pentru copiii cu dizabilităţi?” a întrebat Firea, care a promis că va introduce din nou proiectul pe ordinea de zi a unei viitoare şedinţe a CGMB.

Primăria Capitalei vrea serviciu de car-sharing cu autoturisme ecologice

În susţinerea proiectului de joi, Gabriela Firea - care locuieşte ea insăşi în oraşul Voluntari şi face naveta zilnic la Bucureşti - a povestit că a observat că majoritatea şoferilor care conduc spre Capitală sunt singuri în maşină şi a explicat că iniţiative similare au fost luate şi în alte oraşe europene.

”Primul proiect pe care vi-l supun atenţiei se referă la câteva măsuri pe care le-au luat şi alte capitale europene şi cred că sunteţi în asentiment că trebuie să preluăm şi noi aceste idei. Cred că problema traficului nu trebuie să aibă culoare politică şi trebuie să avem consens şi un subiect comun în perspectivă politică,” a spus Firea în şedinţa Consiliului General.

”Potrivit statisticilor Poliţiei Rutiere, peste 80 la sută dintre cazuri au o singură persoană în maşină. Prin parteneriate voluntare între prieteni, vecini, să cadă de acord asupra acestui transport şi să reducă astfel poluarea şi numărul de maşini. În loc de 100 de maşini, dacă în loc de o persoană în maşină vor fi patru, vor veni 25 de maşini. Ajută şi la decongestionarea traficului şi rezolvarea parţială a poluării. Părinţii care merg dimineaţa cu copiii la şcoală, dacă semnează împreună aceste acorduri pentru ca un părinte să transporte trei-patru copii şi face şi dovada înţelegerii cu celelalte persoane, va beneficia de voucher.” a spus Gabriela Firea.

Primăria Capitalei va propune şi înfiinţarea unui sistem municipal de car-sharing, dotat cu autoturisme ecologice-electrice sau hibrid, care să poată fi folosit de către cetăţeni pentru deplasarea în Capitală, înfiinţarea unui serviciu municipal de transport dotat cu microbuze şcolare care să faciliteze transportul elevilor din ciclul primar şi secundar pe teritoriul Bucureştiului, precum şi înfiinţarea unui sistem municipal de bike-sharing, dotat cu biciclete electrice, care să poată fi folosit de cetăţeni pentru deplasarea în oraş.

Potrivit raportului de specialitate inclus în proiect, la sfârşitul anului trecut, în România existau aproape 6 milioane de autoturisme, dintre care 17,6% sunt în Bucureşti, iar 2.21% în Ilfov. În perioada 2014-2017, numărul de maşini înmatriculate în această regiune a crescut, în special în Ilfov. Traficul din Capitală s-ar reduce cu 25% dacă administraţia locală va include serviciile de car-sharing, car-pooling şi bike-sharing în planurile de mobilitate urmană. Deşi în proiect se precizează că sumele necesare implementării acestui program vor fi suportate de la bugetul local al Primăriei Capitalei, nu este specificat şi un impact bugetar exact.

Madridul interzice automobilele în centru

În replică la iniţiativa primarului general, organizaţiile de mediu care susţin eliberarea Bucureştiului de maşini au atras atenţia asupra măsurilor pe care le pregăteşte Consiliul Municipal din Madrid, care prevăd restricţii majore de viteză pentru autovehicule şi chiar interzicerea acestora în centrul capitalei spaniole.

Miercuri, consilierul municipal Nicuşor Dan atrăgea atenţia că Primăria Municipiului Bucureşti nu a fost în stare să atragă în primele 9 luni ale acestui an decât 8% din banii europeni prognozaţi.

Nicuşor Dan revine joi cu un alt mesaj pe Facebook, în care exemplifică felul în care banii bucureştenilor sunt sifonaţi prin tot felul de fundaţii şi asociaţii la fel de inutile pe cât de pompos le sună titlurile.

 

Citește și: