Departamentul Politic
24489 vizualizări 23 iul 2018

Deşi nu s-a schimbat nimic faţă de situaţia de săptămâna trecută, când Comisia de Avizare a Cererilor de Organizare a Adunărilor Publice, organizată la nivelul Primăriei Municipiului Bucureşti, refuzase să avizeze mitingul de pe 10 august din Piaţa Victoriei - pe motiv că nu sunt condiţii pentru un protest la care să participe 1 milion de oameni - astăzi, primarul general Gabriela Firea A APROBAT defăşurarea protestului. 

”În urma întâlnirii de lucru cu reprezentanţii tuturor instituţiilor responsabile de ordinea, liniştea publică şi siguranţa cetăţenilor - Prefectura Capitalei, Direcţia Generală de Poliţie a Municipiului Bucureşti, Brigada de Poliţie Rutieră, Poliţia Locală, Jandarmeria, S.R.I., R.A.T.B., Serviciul de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, precum şi reprezentanţi ai Direcţiilor din Primăria Capitalei cu atribuţii în acest domeniu - Primarul General al Capitalei, Gabriela Firea, a aprobat solicitarea Federaţiei Românilor de Pretutindeni de a organiza o manifestaţie de protest în Piaţa Victoriei, în data la 10 august 2018, la care sunt anunţate să participe 1 milion de persoane”, se arată într-un comunicat al Primăria Capitalei, remis agenţiei Mediafax.

Mai multe străzi din Bucureşti vor fi închise în ziua protestului.

”Pentru desfăşurarea în deplină securitate a unui eveniment la care ar urma să participe un număr atât de mare de persoane este necesar ca zona anunţată iniţial să fie extinsă şi cu arterele adiacente, după cum urmează: Bd. Ana Ipătescu până la Piaţa Romană inclusiv, Bd. Aviatorilor, până la Piaţa Charles de Gaulle inclusiv, Bd. Kiseleff, până la Piaţa Arcului de Triumf, Bd. Titulescu până la intersecţia cu str. Dr. Felix, str. Buzeşti, până la intersecţia cu str. Dr. Polizu, Calea Victoriei, până la intersecţia cu Bd. Dacia. În funcţie de numărul real de participanţi, circulaţia în acest perimetru va fi restricţionată gradual.”

Joi, proaspăt întoarsă din concediu, Gabriela Firea confirmase decizia Comisiei de avizare de a nu aproba manifestaţia diasporei. ”Motivul invocat este că 1 milion de participanţi, potrivit cifrei înaintate de către organizatori, ar perturba grav activitatea şi libera circulaţie în Capitală, inclusiv a vehiculelor care intervin în situaţii de urgenţă, şi ar pune forţele de ordine în IMPOSIBILITATEA de a garanta siguranţa atât a manifestanţilor, cât şi a celorlalţi cetăţeni care tranzitează zona fără a participa la miting,” explica atunci primarul general, menţionând că solicitarea va putea fi reevaluată, dacă organizatorii îşi vor reconsidera cererea, astfel încât să se încadreze în limite rezonabile din punct de vedere al numărului participanţilor. 

Din cauză că încă nu au sosit în ţară, organizatorii protestului din 10 august nu au putut participa la şedinţa convocată astăzi de primarul general cu reprezentanţii instituţiilor responsabile şi nici nu şi-au reconsiderat cererea iniţială. Nu se ştie ce a determinat schimbarea de atitudine a Primăriei Generale, însă se pare că liderii PSD au ajuns la concluzia că cifra de 1 milion de participanţi este doar o exagerare propagandistică.

”Şi eu am membri din familie şi prieteni care muncesc sau învaţă în afara ţării şi aş fi ultima persoană care să facă un gest negativ la adresa diasporei,” declara vineri Gabriela Firea. ”Mai presus de orice, însă, trebuie să respectăm toţi legile şi regulile. Cu siguranţă, se vor găsi soluţii legale şi eficiente şi pentru acest eveniment, cu garantarea siguranţei tuturor cetăţenilor. Dacă se doreşte organizarea unui eveniment cu 10.000 de persoane, 100.000 de persoane sau 1.000.000 de persoane, teoretic, TOTUL ESTE POSIBIL, dacă organizatorul îşi asumă responsabilităţile ce decurg din lege şi toate instituţiile statului conlucrează pentru a garanta siguranţă cetăţenilor.” 

Dar semnalul decisiv se pare că a fost lansat de preşedintele PSD Liviu Dragnea, care a afirmat duminică seara, într-un interviu pentru România TV că PSD nu va împiedica nici un fel de protest, însă nu crede că Diaspora va reuşi să adune 1 milion de oameni.l

"Nu va fi un miting de un milion de oameni, SĂ FIM SERIOŞI,” a declarat Dragnea. ”Nu cred că m-aţi auzit pe mine vreodată, să încerc să opresc pe cineva să facă miting sau să protesteze. (...) Dar au anunţat miting, eu nu îl opresc, PSD nu îl opreşte. Nu am ce comenta. Dacă va mai face PSD un miting? Dacă vom considera că e necesar, am spus la miting (organizat de PSD în luna iunie, în Capitală - n.r.), vom face mitinguri mari, serioase."

Dragnea a ţinut să precizeze că - de altfel - organizatorul mitingului este un fost pesedist.

"Din ce am citit, am înţeles că cel care organizează mitingul, vrea să îl facă pentru a-şi face cunoscută o federaţie pe care a făcut-o,” spune Dragnea. ”E un fost vicepreşedinte PSD Diaspora şi care, atunci când a fost ales vicepreşedinte, spunea că va candida ca să prezinte românilor din Diaspora cât de bun e PSD."

Foto: #rezist / Facebook

 

Citește și: