Ana Petrescu
2253 vizualizări 9 apr 2019

„Oamenii spun aşa: ca să ai reprezentativitate la Bruxelles, trebuie să fii în primul rând dorit acasă la tine, să fii votat acasă la tine. Frans Timmermans până la urmă nu ştim dacă trece pragul electoral la el în ţară. Pentru doar câteva luni (mai este prim-vicepreşedintele Comisiei Europene - n.r.). Subiectul principal sunt alegerile europarlamentare”, a afirmat Gabriela Zoană, marţi, la RFI.

Chestionată ce va trasmite PSD şefului statului Klaus Iohannis la consultările de vineri de la Cotroceni pe marginea referendumului pe justiţie Zoană a spus că reprezentanţii Comisiei de la Veneţia i-au transmis preşedintelui, precum şi altor state membre UE că nu e recomandată organizarea unui referendum odată cu alegerile pentru PE.

„Eu vă spun ce i-a transmis UE şi anume Comisia de la Veneţia, i-a transmis atât preşedintelui Iohannis, cât şi tuturor statelor membre că în ziua alegerilor europarlamentare nu este recomandat să se organizeze nici un fel de referendum. Este păcat că atât preşedintele Iohannis şi în general Opoziţia nu au înţeles până acum importanţa alegerilor europarlamentare şi nu au înţeles cât de important este ca românii să conştientizeze faptul că suntem cetăţeni europeni, trebuie să ne implicăm în mod activ şi mai ales să avem grijă să trimitem la Bruxelles patrioţi, oameni care să-şi respecte ţara, să voteze pentru România. E dezamăgitor din punctul meu de vedere şi bineînţeles şi Uniunea Europeană este supărată pe preşedintele Iohannis pentru lucrul acesta, pentru că jucăm ping-pong, când ne convine, ţinem cont de Comisia de la Veneţia, ţinem cont de autorităţile europene, când nu ne convine şi avem un interes personal, propriu, de campanie electorală. Când vorbesc de campanie electorală, mă refer strict pentru prezidenţiale, sărim etape, ne batem joc de instituţiile fundamentale”, a explicat Zoană.

Reacţia eurodeputatului PSD vine după ce Frans Timmermans, prim-vicepreşedinte al Comisiei Europene şi candidatul Partidului Socialiştilor Europeni la funcţia de preşedinte al CE, a avertizat vineri că Partidul Social-Democrat din România riscă excluderea din PSE din cauza situaţiei statului de drept.

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a trimis vinerea trecută o scrisoare preşedinţilor partidelor şi formaţiunilor politice reprezentate în Parlamentul României, prin care îi invită, săptămâna viitoare, la consultări, la Palatul Cotroceni, pe tema situaţiei din justiţie.

PSD şi ALDE au fost invitate să participe vineri, la consultări de la ora 11.00, respectiv 12.00. Fiecare delegaţie poate fi formată din maximum 5 persoane, a precizat Administraţia Prezidenţială. În schimb, Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu au spus că nu vor fi prezenţi la Cotroceni.

Citește și: