Sorina Ionaşc
5874 vizualizări 30 sep 2013

Ministrul Marilor Proiecte, Dan Şova, aflat la audieri la comisia specială pentru exploatările de la Roşia Montană, a făcut o gafă, spunând că taxa pe valoare adăugată în România este de 19 la sută, în loc de 24 la sută.

Întrebat de membrii comisiei despre exploatările şi prelucrările aurului, ministrul a explicat implicaţiile financiare, cu menţiunea că TVA-ul este de 19 la sută.

"În legătură cu BNR şi eu mi-am spus că <mamă, luăm aur şi punem în rezerva statului, nu mai cumpărăm>. Între timp, am înţeles că lucrurile sunt puţin mai complicate, noi am pus în lege şi în acord posibilitatea statului român de a cere în orice moment producţia în natură. Achiziţia de aur de pe piaţa internă presupune plata taxei pe valoare adăugată. Este o livrare de bun şi de aceea. Dacă statul român optează pentru primirea cotei care i şe cuvine din profit, în loc să primească redevenţă, vrea să primească aur, atunci se dă cantitatea de aur la preţul de pe bursă, plus TVA. Adică dacă iei în natură pierzi 19 la sută că trebuie să ajungi la 6 la sută din valoarea producţiei. Deci pierzi 19 la sută din ceea ce ai lua dacă iei bani", a spus Şova, în cadrul comisiei.

La acel moment, preşedintele comisiei, pesedistul Darius Vâlcov, l-a corectat pe Şova, amintindu-i că în România TVA-ul este de 24 la sută. În acel moment, ministrul a replicat descumpănit: „Mă gândeam la vremurile bune, când TVA-ul era de 19 la sută”. Uşor încurcat, Şova a mers mai departe: „Vom încerca, pe viitor, să readucem TVA-ul la 19 la sută”.

Citește și: