Departamentul Politic
8453 vizualizări 29 iul 2018

Mesajul transmis astăzi de premierul Viorica Dăncilă, cu ocazia Zilei Imnului de Stat, conţine o greşeală impardonabilă chiar şi la un elev de clasa a cincea.  

“Marcăm astăzi Ziua Imnului Naţional al României, sărbătoare cu o încărcătură aparte în Anul Centenar al Marii Uniri. "Deşteaptă-te, române!" le-a insuflat curaj românilor în multe momente ale istoriei moderne. I-a mobilizat si pe cei care la 1 decembrie 1918 s-au adunat pe Câmpia Libertăţii de la ALBA IULIA, acordurile sale exprimând atunci bucuria voinţei împlinite a românilor de unitate. Astăzi, ”Deşteaptă-te, române!” este imnul nostru naţional şi ne emoţionează ori de câte ori îl auzim ca o încununare a succeselor compatrioţilor noştri", se arată în mesajul Vioricăi Dăncilă, de Ziua Imnului.

Câmpia Libertăţii se află la BLAJ, nu la Alba Iulia, iar aici au avut loc, în 1848, două adunări naţionale. 40.000 de români transilvăneni au strigat la unison „Noi vrem să ne unim cu Ţara!”. La Blaj a fost întărită convingerea potrivit căreia „Ardealul nu mai e Ardeal, ci România”.

Adunarea din 1 decembrie 1918 de la Alba Iulia a avut loc pe Câmpul lui Horea.  

Îndată ce gafa a fost sesizată în mediul online, mesajul premierului Viorica Dăncilă de pe site-ul guvernului a fost modificat. Şi ca să nu rişte o nouă confuzie, precizarea privind locaţia a fost eliminată.

“Marcăm astăzi Ziua Imnului Naţional al României, sărbătoare cu o încărcătură aparte în Anul Centenar al Marii Uniri. "Deşteaptă-te, române!" le-a insuflat curaj românilor în multe momente ale istoriei moderne. I-a mobilizat si pe cei care la 1 decembrie 1918 s-au adunat la Alba-Iulia, acordurile sale exprimând atunci bucuria voinţei împlinite a românilor de unitate.Astăzi, ”Deşteaptă-te, române!” este imnul nostru naţional şi ne emoţionează ori de câte ori îl auzim ca o încununare a succeselor compatrioţilor noştri", se precizează în mesajul postat, la ora transmiterii ştirii, pe site-ul Guvernului.

În această dimineaţă, încă înainte de gafa din mesajul de Ziua Imnului, Traian Băsescu îi cerea Vioricăi Dăncilă, dacă are ”un minim de patriotism”, să demisioneze din fruntea guvernului.

”Vă rog, plecaţi de la Palatul Victoria Doamnă Dăncilă! Ce nu pricepe Liviu Dragnea, Doamna Premier Vasilica Viorica Dăncilă şi la momentul desemnării n-a priceput nici Preşedintele Iohannis este faptul că un premier, pe timpul mandatului său, este şi un simbol intern şi extern al poporului, al statului, al ţării, al guvernului în fruntea căruia se află,” scrie fostul şef al statului într-un mesaj pe Facebook. ”Biata Viorica Vasilica, fără a înţelege nici ridicolul propriei situaţii, dar nici vălul de penibil cu care acoperă ţara în relaţiile externe, perseverează în a rămâne înfiptă în scaunul de la Palatul Victoria.”

Lui Băsescu îi este milă de actualul premier, pe care o consideră incapabilă să ţină minte ceea ce îi pregătesc consilierii.

”Săraca femeie este pusă de Dragnea să facă lucruri pentru care nici nu este pregătită şi care, chiar dacă îi sunt scrise sau şoptite de consilieri, nu le poate citi corect şi nici ţine minte,” adaugă Băsescu. ”Dacă femeia asta ar avea un minim patriotism ar înţelege că nici unui cetăţean nu-i este permis ca de la înălţimea funcţiei de prim-ministru să împingă ţara către penibil, continuând să-şi exercite funcţia cu o înduioşetoare inconştienţă. Vă rog, plecaţi de la Palatul Victoria Doamnă Dăncilă!”

Săptămâna aceasta, aflată într-un turneu balcanic, Viorica Dăncilă a reuşit să gafeze în fiecare ţară în care a ajuns. După ce a confundat capitala Republicii Muntenegru, Podgorica, cu cea a provinciei Kosovo, Priştina, Dăncilă le-a spus macedonenilor macedoni, pe aromâni i-a făcut cetăţeni, îm loc de minoritate etnică, iar la guvernul din Skopje s-a lăudat că este primul prim ministru care vizitează Macedonia, deşi alţi 24 de premieri au fost aici în vizită oficială înaintea ei.

 

Citește și: