Departamentul Politic
2653 vizualizări 29 oct 2018

Plenul Camerei Deputaţilor a dezbătut luni, pe articole, proiectul privind înfiinţarea Instituţiei pentru Promovarea Valorilor Naţionale ”Regele Mihai I”, ca autoritate administrativă autonomă, cu personalitate juridică, sub control parlamentar, finanţată de la bugetul de stat şi din venituri proprii. Votul final ar urma să fie acordat în şedinţa de miercuri a deputaţilor.

Deputatul PSD Alexandru Bălănescu a pledat pentru adoptarea legii apreciind că proiectul iese din canoane. ”Nu este o lege socială, nici una economică, este un proiect care are în vedere valorile naţiunii, ale poporului român”, nu este un proiect cu conţinut politic, ci unul care ajută la propăşirea neamului românesc”.

Deputatul PMP Emil Paşcan a spus că formaţiunea sa nu are cum să voteze un asemenea proiect ”revoltător”.

”E un proiect interesant din punct de vedere simbolic, emoţional. Nu înţelegem, cu tot respectul pentru memoria Regelui Mihai - din păcate azi avem parte doar de epigoni ai Casei Regale, care se sfâşie între ei. Nu înţelegem de unde s-a inventat această sumă de 860.000 de euro pe an, alocate acestei instituţii create din pix, la fel cum am creat acel Institut de Studiu al Culturii Levantului, de care nu am mai auzit nimic de la înfiinţarea sa. Se cuvine să păstrăm o anumită decenţă în raport cu nevoile acestei ţări, noi avem şcoli cu veceu în curte, vai de mama lor, se prăbuşeşte casa lui Brâncuşi şi noi inventăm o nouă instituţie în Palatul Elisabeta,” a declarat Paşcan.

Supralicitând, liberalul Daniel Gheorghe a propus ”restauraţia monarhică”, arătând că toate marile realizări s-au făcut sub monarhie.

”Coroana României nu trebuie să fie nici a dreptei, nici a stângii, nici a puterii, nici a opoziţiei. Toate realizări mari ale acestei naţiuni au fost reuşite sub monarhie. Eu personal militez pentru restauraţie monarhică,” a spus deputatul în plen.

Deputatul USR Cristian Seidler a declarat că în loc să se înfiinţeze instituţia, ar fi mai oportună alocarea a 6% din PIB pentru educaţie.

”Comuniştii au avut ideea măreaţă de a modifica istoria şi şi-au menţinut ideile chiar şi după 1989. Ce facem noi prin aceasta lege este o continuitate, să politizezi Coroana Română. Dacă vreţi să respectaţi memoria Regelui Mihai, alocaţi 6% din PIB pentru educaţie,” a cerut deputatul USR colegilor săi.

Deputatul PSD Nicolae Bacalbaşa a intervenit, amintind că ”nu a existat figură mai odioasă în istoria României ca Regele Carol al II-lea”.

Un număr de 35 de parlamentari PSD-ALDE au depus pe 10 mai, în Camera Deputaţilor, o propunere legislativă privind înfiinţarea instituţiei pentru promovarea valorilor naţionale ”Regele Mihai I”. Sediul Instituţiei ar urma să fie Palatul Elisabeta, situat în Şoseaua Pavel Dimitrievici Kiseleff, nr. 28, sector 1, Bucureşti, prevede proiectul de lege, iar predarea-preluarea imobilului ar urma să se realizeze pe bază de protocol.

Activitatea instituţiei constă în crearea şi dezvoltarea de programe şi proiecte în vederea promovării tradiţiilor, obiceiurilor şi simbolurilor naţionale, a persoanelor şi realizărilor de valoare din domeniul ştiinţific, cultural, educaţional, sportiv şi economic; promovării unor evenimente cu semnificaţie istorică; promovării, cu avizul Ministerului Afacerilor Externe, a imaginii României, investiţiilor si turismului, artei, ştiinţei, educaţiei si a monumentelor istorice faţă de personalităţi, investitori şi instituţii din străinătate.

Conducerea Instituţiei este asigurată de un director numit şi revocat din funcţie de către Parlament, în şedinţă comună a celor două Camere, la propunerea Custodelui Coroanei României, cu votul majorităţii parlamentarilor prezenţi.

Anual se alocă de la bugetul de stat, prin bugetul Senatului, o sumă în lei, echivalentă cu 860.000 euro. Suma se actualizează din oficiu, în fiecare an, cu rata medie anuală a inflaţiei, indicator definitiv, cunoscut la data de 1 ianuarie a fiecărui an în care se face actualizarea şi comunicat de Institutul Naţional de Statistică.

 

Citește și: