Alina Matis
50280 vizualizări 12 nov 2014

Din cele 18 declaraţii analizate de gândul şi Factual.ro în timpul celei de-a doua dezbateri a candidaţilor la preşedinţia României, organizată de B1 TV, trei dintre ele au fost complet false şi trei, parţial false. Cele trei declaraţii false şi două dintre cele parţial false îi aparţin candidatului PSD-UNPR, premierul Victor Ponta. Concret, din 11 declaraţii de-ale premierului verificate, patru sunt adevărate, trei sunt false, trei sunt parţial false, una e parţial adevărată, iar una nu e nici falsă, nici adevărată. În cazul lui Klaus Iohannis, din şapte declaraţii verificate, patru sunt adevărate, una e parţial falsă, alta parţial adevărată şi una nu e nici falsă, nici adevărată.

Marţi, în prima lor dezbatere televizată, care a avut loc la Realitatea TV, Victor Ponta şi Klaus Iohannis s-au atacat cu diverse afirmaţii - unele, jumătăţi de adevăr, altele, false fără niciun dubiu. Pentru o mai bună informare a cititorilor, gândul şi experţii de la Factual.ro au analizat, marţi, opt declaraţii ale premierului Victor Ponta. Trei dintre ele sunt false, în vreme ce una este parţial falsă. Cât despre Iohannis, gândul şi Factual.ro au analizat nouă dintre declaraţiile acestuia, opt dintre ele fiind adevărate, una fiind considerată de experţi nici adevărată, nici falsă.

Luni, când candidaţii „au dezbătut” în paralel, din opt afirmaţii de-ale lui Victor Ponta, trei au fost false, una - parţial adevărat şi încă una - nici adevărată, nici falsă. În cazul lui Klaus Iohannis, din cele şapte declaraţii verificate, una a fost parţial adevărată, alta - nici adevărată, nici falsă.

VEDEŢI AICI BAROMETRUL ADEVĂRULUI DIN DEZBATEREA DE LA REALITATEA TV

VEDEŢI AICI BAROMETRUL ADEVĂRULUI DIN „DEZBATEREA PARALELĂ”

gândul şi Factual au analizat şi în această seară declaraţiile lui Klaus Iohannis şi Victor Ponta:

UPDATE 22:20

UPDATE 22:10 Dacă seara trecută premierul Victor Ponta îi spunea lui Klaus Iohannis că nu există pensie mai mică de 428 de lei în România, astăzi s-a corectat:

UPDATE 22:00

UPDATE 21:50

UPDATE 21:35

UPDATE 21:30

UPDATE 21:27

 

UPDATE 21:25

UPDATE 21:20

UPDATE 21:05 Premierul Victor Ponta a spus că „România nu a fost niciodată în recesiune tehnică” (în guvernarea sa). Ponta a sugerat că va veni o revizuire de date. Pe informaţiile din acest moment, confirmate de Eurostat, România este în recesiune tehnică.

UPDATE 21:00 Klaus Iohannis, despre guvernarea Ponta:

UPDATE 20:55

UPDATE 20:45

UPDATE 20:40

UPDATE 20:30 Victor Ponta a făcut încă o declaraţie falsă, spunându-i lui Klaus Iohannis că ICCJ i-a dat o „decizie irevocabilă” că nu a pagiat. Afirmaţia este greşită Victor Ponta nu are o sentinţă definitivă de neplagiat de la Curtea Supremă. Instanţa nu a zis niciun moment că premierul nu a plagiat. Judecătorii nu au decis asupra fondului chestiunii, adică nu au decis dacă premierul a plagiat sau nu, ci doar că nu poate fi anchetat pentru plagiat .

UPDATE 20:20 O primă declaraţie verificată se dovedeşte a fi falsă:


 

Menţionăm că acestea sunt doar declaraţiile pe care am reuşit să le verificăm în timp real, existând, însă, şi altele care, la o primă impresie, nu se susţin. Există, de asemenea, alte declaraţii importante pe care le-am verificat după emisiunile televizate (două exemple, pe subiectul bugetului pe 2015 şi votul din străinătate). O altă declaraţie neadevărată i-a aparţinut premierului Victor Ponta, care i-a spus lui Klaus Iohannis că este imposibil ca pensia soacrei candidatului ACL să fie de aproximativ 300 de lei, deoarece pensia minimă în România este de 428 de lei. „Nu există pensie mai mică”, a punctat Ponta. La o simplă verificare, printr-un telefon dat bunicilor, reporterii gândul au constatat că există pensii sub 400, ba chiar sub 300 de lei. Explicaţia: În România, venitul minim garantat, introdus de Guvernul Boc în 2009, este de 350 RON. Cei care au o pensie mai mică de 350 de lei primesc de la stat completarea până la pragul de 350 de lei. După cum a precizat pe Facebook Cristian Socol, consilier al premierului Victor Ponta pe probleme economice, există aproximativ 500.000 de români care primesc diferenţa până la 350 RON drept indemnizaţie socială tip pensie de la bugetul de stat.


Despre Factual.ro

Factual.ro este un proiect implementat de Funky Citizens. Scopul lui este căutarea adevărului din spatele declaraţiilor, folosind o metodologie care îmbină bune practici academice şi jurnalistic, precum şi cunoştinţele experţilor care îi formează echipa. „Ştim ce rapoarte să citim, care sunt sursele relevante şi cum să le explicăm cât mai despleticit, pe înţelesul oricărui absolvent de liceu. Contribuim la eliminarea zgomotului din spaţiul public în jurul alegerii Preşedintelui României prin verificarea în timp real a declaraţiilor susţinute de candidaţii din turul doi al alegerilor prezidenţiale în timpul dezbaterilor electorale”, spun experţii de la Factual.ro.

Pentru că, adaugă ei, în special în politică, adevărul nu este niciodată alb-negru, utilizează „Barometrul Adevărului” pentru a evalua gradul de adevăr conţinut de fiecare declaraţie:

Citește și: