Monica Mihai
12666 vizualizări 24 feb 2019

Ion Cristoiu lansează un scenariu incendiar în perspectiva alegerilor prezidenţiale de la sfârşitul acestui an. Jurnalistul a afirmat în emisiunea “Gândurile lui Cristoiu” că la acest scrutin, se va merge pe varianta preşedintelui ales din primul tur. El spune că Dacian Cioloş şi Codruţa Kovesi vor candida pe post de iepuri şi se vor retrage din cursă, în favoarea lui Klaus Iohannis, cu o săptămână înainte de primul tur. “Cred în acest context că şi Dacian Cioloş sau chiar Codruţa, dacă se va duce, vor fi iepuri, în sensul că, cu o săptămână înainte de primul tur, vor renunţa în favoarea lui Klaus Iohannis”. Jurnalistul a explicat şi care ar fi una dintre mizele alegerii preşedintelui din primul tur: “Un preşedinte ales din primul tur ar da posibilitatea sistemului să revină. Şi atunci îl arestează şi pe Dragnea ca să terminăm.”

Ion Cristoiu crede că ar fi bizar dacă Laura Codruţa Kovesi ar câştiga şefia Parchetului European, deoarece o vede pe post de iepure şi în această cursă, suspectând o înţelegere franco-germană în favoarea candidatului francez. Chiar dacă va pierde, câştigul electoral pentru  Kovesi în România ar fi uriaş, a reiterat jurnalistul.

De asemenea, el este de părere că Liviu Dragnea va trebui să rămână la cârma PSD, chiar şi în cazul unui eşec al partidului la alegerile europarlamentare, pentru a fi desemnat candidat la prezidenţiale şi a-l concura pe Iohannis. “Păi, dacă pleacă Liviu Dragnea şi pun ăştia un candidat la preşedinţie bun... Vreţi să piardă alegerile Iohannis? El va candida sigur şi nu e bine să-l păstrăm pe el? Ca să zicem aşa... Eu, dacă aş fi din maşinăria care vrea să-l facă pe Klaus Iohannis preşedinte... Păi, cel mai bun contracandidat e Dragnea!”

Până la alegerile prezidenţiale, Dragnea se confruntă cu noi dizidenţe în partid. Liderul PSD Vrancea Marian Oprişan i-a reproşat că face pe stăpânul în partid si a cerut organizarea unui congres pentru alegerea unui nou preşedinte. Ion Cristoiu nu este însă sigur că Oprişan va mai avea ieşiri împotriva lui Dragnea, aşa cum făcut Gabriela Firea. “Dacă mai zice încă o dată, eu îmi scot pălăria şi spun Oprişan e un disident. Deocamdată a zis o singură dată.”

În opinia lui Cristoiu, chiar dacă se va ajunge la un congres, câştigătorul şefiei partidului nu va fi unul dintre cei la vedere, cine unul care va apărea peste noapte. “Dacă urmărim realităţile din PSD nu pariaţi pe adversari... niciunul nu are şanse. Are şanse un al treilea care stă pe undeva, pe acolo.”

El atrage atenţia că tensiunile din PSD nu au nicio legătură cu ţara, ci cu bătălii între grupări, pe care Dragnea, care nu vrea să pice de la cârma partidului, reuşeşte să le controleze cu ajutorul unor funcţii în guvern, Parlament şi alte instituţii, pe care le face cadou. ”Personalitatea lui Liviu Dragnea, care, sigur, este o nenorocire pentru PSD, e definită printr-o uriaşă spaimă de a nu pica din şefia PSD (...) Dragnea are un sac cu cadouri, are ce da... Guvernul şi funcţiile!”

Ion Cristoiu suspectează că recenta ordonanţă de urgenţă privind legile justiţiei serveşte intereselor lui Dragnea. ”Secţia de anchetare a magistraţilor începe să devină un fel de unitate asemănătoare cu DNA, care scapă de sub control (...) Este o Secţie care poate să investigheze orice judecător. Păi, în momentul în care în spatele secţiei este Dragnea, te porţi frumos cu Dragnea, nu-i aşa?” De asemenea, crede că numele celor care vor fi desemnaţi şefi de parchete sunt deja cunoscute, iar ordonanţa a fost dată pentru ca legislaţia să corespundă CV-ului acestora. “Ei deja au găsit numele, numai că e numele unui judecător şi de aia au modificat, ca să corespundă, pentru că, potrivit legilor Justiţiei, nu poţi să pui un judecător şef de Parchete”, explică jurnalistul.

Ion Cristoiu a criticat reacţia moale a PSD, după ce preşedintele Iohannis a contestat vineri bugetul pe 2019 la CCR, aratând că în acest partid, cu excepţia Olguţei Vasilescu, nu mai are nimeni un discurs agresiv ca al lui Iohannis.” Aţi văzut. Ei au răspuns, că beţe în roate... Păi, când îţi spune ăsta că e bugetul ruşinii, îl faci pulbere! Ieşi în numele electoratului PSD şi îl mânânci şi tu la rândul tău.”

În opinia sa, pesediştii nu au învăţat nimic după ce Iohannis a respins numirea lui Sevil Shhaideh ca premier şi au ajuns iar la mâna preşedintelui, care şi-a permis astfel să conteste bugetul sau să blocheze remanierea Guvernului.

Ion Cristoiu demontează teoria conform căreia doar fostul preşedinte Traian Băsescu avea la dispoziţie o maşinărie de arestări. El susţine că şi fostul premier PSD Victor Ponta avea propria maşinărie cu ajutorul căreia îşi executa adversarii, iar o dovadă sunt informaţiile cuprinse într-un raport realizat de un fost director al MI6 în cazul Adamescu. Parcurgând acest document, jurnalistul ajunge la concluzia că, în interiorul sistemului, funcţionează mai multe state paralele. “Foarte multe lucruri pe care noi nu le-am înţeles şi nu le înţelegem vin din existenţa mai multor state paralele care se bat între ele, care se lucrează între ele şi noi credem că e numai unul. Atenţie! Avem de-a face cu o confederaţie de state paralele care se bat între ele.”

Citeşte şi Nimic despre România!

Iată aici transcrierea ediţiei a patra a emisiunii ”Gândurile lui Cristoiu”:

Monica Mihai: Avem săptămâna aceasta mai multe teme importante. Avem miniştri la Dezvoltare şi la Transporturi după trei luni, însă nu avem buget. Îl avem pe Marian Oprişan, care până acum a stat întotdeauna alături de Liviu Dragnea în deciziile pe care le-a luat şi, pentru prima dată, în această săptămână, a cerut convocarea congresului PSD la finalul anului. Avem subiectul Parchetului European, cel care a scos-o din pauza pe care şi-a luat-o Laura Codruţa Kovesi după demiterea din funcţia de procuror şef al DNA, avem legile Justiţiei care au fost modificate pentru a doua oară prin ordonanţă de urgenţă şi avem cazul Adamescu, controversatul raport pe care l-a întocmit un fost director al MI6, care vorbeşte de nişte abuzuri care au avut loc atunci când s-a întocmit dosarul acestuia. Haideţi să vorbim despre buget.

Ion Cristoiu: În primul rând, vreau să spun că trebuie să fiţi fericiţi dumneavoastră, tinerii jurnalişti, pentru că domnul Suciu, vicepremier, este jurnalist de bază, chiar a lucrat la Evenimentul Zilei. Din câte ştiu nu în echipa mea - o fi lucrat, dar eu nu-i mai ţin minte pe toţi - dar este fost jurnalist la Evenimentul Zilei. Acum e vicepremier şi la Dezvoltare, dacă aţi fi primar v-aţi duce la el şi i-aţi spune că: ”Mă cunoaşteţi” şi probabil că s-ar putea să obţineţi un...

Monica Mihai: Buget, finanţare.

Ion Cristoiu: Bun, ajungem buget. Era previzibil că domnul Klaus Iohannis va trimite acest buget la Curtea Constituţională, noi am mai discutat pe această temă. O dată o să facem un punct special al emisiunii despre transformarea Curţii Constituţionale în instanţa numărul 1 a României.

Monica Mihai: Locul unde se dispută cine are dreptate.

Ion Cristoiu: Toate disputele se fac acolo. Este foarte importantă această precizare. Curtea Constituţională a devenit, repet, arbitrul vieţii. Până în 2003, a existat o prevedere constituţională corectă şi anume că deciziile Curţii Constituţionale pot fi infirmate cu două treimi din Parlament. Curtea e alcătuită din oameni, nu discut că sunt politicieni, sunt oameni. Ori întreaga istorie ne arată că niciodată, zece oameni, - nici o sută - nu pot înlocui Parlamentul, democraţia. Iată că acum a devenit un instrument, domnul Klaus Iohannis a trimis dinadins, o să se lungească, am înţeles că... Curtea când a stabilit?

Monica Mihai: Curtea a stabilit că pe data de 6 martie va dezbate sesizarea preşedintelui privind bugetul. De altfel vineri, preşedintele Klaus Iohannis, când a informat poporul că va trimite bugetul spre examinare, a profitat de această ocazie ca să atace PSD. Mai mult: discuţia despre buget a fost dusă în această zonă. Haideţi să vedem ce a zis preşedintele Klaus Iohannis.

Fragment din declaraţia preşedintelui Klaus Iohannis din 22 februarie 2019:

”Un lucru este clar, guvernarea PSD a eşuat. Întreaga guvernare PSD a fost un asalt asupra justiţiei şi a statului de drept din România. Obiectivul clar din partea PSD a fost de a pune mână pe justiţie. PSD-ul nici nu guvernează pentru români şi pentru România, PSD guvernează pentru Dragnea. Bugetul ruşinii naţionale, ăsta este bugetul propus pentru 2019, bugetul ruşinii naţionale”

Monica Mihai: Bugetul ruşinii naţionale, aşa l-a numit Klaus Iohannis.

Iohannis interpretează ca un absolvent al şcolii de artă pe vremuri

Ion Cristoiu: Vă mulţumesc, pentru că eu nu mă uit la domnul Klaus Iohannis, dar dacă mi-l puneţi dumneavoastră, mă amuz. Poate că atunci când n-o să mai fie preşedinte o să-l invitaţi o dată - dacă n-o să mai fie preşedinte, o să fie accesibil întregii prese - să-l întrebaţi totuşi cine îl învaţă să pună accentele astea. E limpede că nu e textul lui, el nu trăieşte textul, de aia e şi slab politician. Şi textele astea cred că i le dă cineva şi el le recită şi n-am înţeles niciodată de ce pune accentele aşa.

Monica Mihai: Are accent de ardelean probabil.

Ion Cristoiu: Nu... Un text, chiar şi scris de alţii, deşi nu există om politic pe lumea asta să nu umble el pe text...

Monica Mihai: Să-l modifice...

Ion Cristoiu: Da. Şi, de regulă, ăla e un text pe care îl trăieşte... când iese ăla pe televizor, pe tanc, pe ce vreţi, nu ştiu, pe camion, în piaţă, mulţimea începe să vibreze. La el nu vibrează pentru că pune accentele...

Monica Mihai: Diferit.

Ion Cristoiu: Nu ştiu, dar n-am înţeles niciodată de ce le pune aşa, probabil că i s-a spus să fie actor, să interpreteze. El interpretează ca un absolvent al şcolii de artă de pe vremuri, care erau la căminele culturale... I-a plăcut asta cu bugetul ruşinii naţionale

Monica Mihai: De aceea a şi repetat.

Ion Cristoiu: A repetat şi, dacă vreţi să dau o paranteză: când eram la facultate, la civil, la filosofie aveam un coleg care prin anul patru, se apucase să înveţe engleza şi ne înnebunise cu OK, îi plăcea foarte mult. Ne oprea, eram în pauză, să vă spun... OK, aşa e şi lui îi plăcea cuvântul ăsta şi se vede că i-a plăcut şi de aia îl repetă. Dar să mă întorc la PSD, violenţa discursului ne atrage din nou atenţia că dincolo, la PSD, cu excepţia Olguţei Vasilescu, nu există niciun discurs agresiv ca al lui. Aţi văzut, au răspuns că... beţe în roate. Beţe în roate?! Păi când îţi spune ăsta că e bugetul ruşinii, îl faci pulbere! Ieşi în numele electoratului PSD, îl mănânci şi tu la rândul tău.

Oprişan a spus că articolele despre casa Olguţei au fost finanţate de către Liviu Dragnea

Monica Mihai: E o chestie ciudată aici,  având în vedere că de data aceasta, preşedintele Iohannis i-a numit pe aceşti doi miniştri propuşi foarte repede. Să fi existat un troc? Poate de aceea şi PSD a evitat să iasă să-l atace pe Iohannis, având în vedere declaraţiile lui de vineri?

Ion Cristoiu: Eu nu ştiu dacă a existat un troc - noi am mai discutat pe această chestiune - sigur e că a lăsat impresia că e troc şi în politică contează şi impresia, nu ştiu care e realitatea.

Monica Mihai: De ce ar fi lăsat impresia asta?

Ion Cristoiu: Pentru că avea... răspunsul în intervenţia lui Oprişan de la Comitetul Executiv Naţional. Oprişan a atras atenţia că PSD a cedat prea uşor la cazul Olguţa Vasilescu. Ba chiar a şi spus în Comitet că articolele apărute în presă - de fapt într-un singur ziar de la Cluj - despre casa Olguţei au fost finanţate de către Liviu Dragnea, de către PSD. Deci, deja această manevră a lui Klaus Iohannis de a o respinge ostentativ pe Olguţa Vasilescu şi a-i pune pe ăştia doi - care între noi fie vorba, nu se pot compara...

Monica Mihai: Răzvan Cuc a fost un ministru demisionar şi remaniat.

Ion Cristoiu: Nu se poate compara colegul nostru - colegul dumneavoastră, că sunteţi tânără, de presă, şi nu făcea mare presă - cu Olguţa Vasilescu. Şi el a semnat. Dacă gestul preşedintelui Republicii era de om care, sigur, vede dincolo de... aşa... vede din deal şi acum se uită aşa şi vede dincolo. Noi, ăştia mărunţii, vedem aici la nivelul ogrăzii, dar preşedintele - teoretic aşa e - stă pe un pisc şi vede. Şi atunci trebuia să-mi lase mie impresia că preşedintele nu are nimic cu PSD-ul, cu Olguţa, dar nu e de acord din diferite motive pe care numai el le ştie, dar noi le înţelegem că sunt naţionale. Ori, faptul că i-a numit pe ăştia doi arată că nu contau criteriile.

Personalitatea lui Liviu Dragnea e definită printr-o uriaşă spaimă de a nu pica din şefia PSD

Monica Mihai: A fost o înţelegere între Liviu Dragnea şi Klaus Iohannis ca să o dea la o parte pe Lia Olguţa Vasilescu?

Ion Cristoiu: Nu ştiu dacă a fost sau nu, important este că manevra preşedintelui a prins. Nu întâmplător, el a semnat repede pentru ăştia, adică manevra să lase impresia în PSD, că Olguţa Vasilescu a fost lucrată de Dragnea. Sigur că la această imagine a contribuit şi Liviu Dragnea, pentru că cele două propuneri trebuiau să treacă, să fie supuse, cum spunea Oprişan, Parlamentului. Dacă se făcea o restructurare a Guvernului şi cei doi erau numiţi, PSD câştiga. Noi am mai discutat: PSD a pierdut urieşeşte în această bătălie renunţând la cele două propuneri.

Monica Mihai: De ce n-ar fi vrut Liviu Dragnea să ajungă Lia Olguţa Vasilescu?

Ion Cristoiu: Nu ştiu dacă aşa a fost. Olguţa Vasilescu este... Personalitatea lui Liviu Dragnea, care, sigur, este o nenorocire pentru PSD, e definită printr-o uriaşă spaimă de a nu pica din şefia PSD. Şi atunci, asta e una, putem discuta... probabil istoricii vor face, aşa, o carte, una din aceste slăbiciuni, şi atunci, cum vede pe cineva din PSD că...

Dragnea vede în continuare România, lumea, planeta, la nivelul judeţului Teleorman

Monica Mihai: ...prinde aripi

Ion Cristoiu: Prinde aripi... Şi Olguţa prinsese... Şi Olguţa Vasilescu este şi în continuare un lider PSD, ea nu e precum Gabriela Firea, cum spun ei, o venetică, o străină, e din activul ăsta, baronii PSD-işti, baronul local e şef de şef de organizaţie, atunci o lucrează. În al doilea rând, o altă caracteristică a lui este lipsa de viziune. El vede în continuare România, lumea, planeta, la nivelul judeţului Teleorman, adică ce era bun la nivelul judeţului Teleorman - când te duceai, reparai acolo o potecă, un drum, un gard - nu mai merge aici. Trebuie să gândeşti la nivelul întregii ţări şi atunci toate aceste lucruri se repercutează asupra PSD-ului. Iar, în cazul de faţă, vă atrag atenţia că el a supărat-o nu numai pe Olguţa Vasilescu, dar şi pe Manda. Deoarece noi am discutat, felul în care Comisia SRI a fost fentată...

Monica Mihai: I s-a luat din putere.

Ion Cristoiu: A fost fentat prin buget de către... şi a mers la Comisia de Sănătate, a reuşit să-l nemulţumească.

PSD-ul şi-a rezolvat atâtea probleme în boscheţi, la hoteluri, noaptea

Monica Mihai: În situaţia de faţă, având în vedere că există deja diferite tensiuni în PSD, cum vedeţi lucrurile? Există mai multe tabere? În guvern, poate?

Ion Cristoiu: PSD-ul nu are tabere, PSD-ul şi-a rezolvat atâtea probleme în boscheţi, la hoteluri, noaptea. De regulă, a luat gâtul şefului, în momentul în care era un eşec. Acum, sunt la guvernare, nu putem vorbi de un eşec. Ei se îndreaptă către un eşec. Probabil că, dacă europarlamentarele vor fi un eşec în raport cu ţinta...

Monica Mihai: Cu alegerile parlamentare...

Ion Cristoiu: Da, cu alegerile parlamentare, s-ar putea ca atunci să se mobilizeze. Dar ei se mobilizează foarte greu, pentru că Dragnea a avut şi această viclenie de tip Gheorghiu Dej. Adică a lucrat în culise. L-a scos pe ăla... i-a dat lui ăla... Răzvan Cuc, probabil, că avea de rezolvat cu un baron. Aţi observat el are aşa... ca un sac de şoareci, îi învârte pe ăştia...

Monica Mihai: Îi mută...

Dragnea are un sac cu ”cadouri”, are ce da

Ion Cristoiu: Aşa a făcut şi Carol al II-lea, aşa a făcut şi Ceauşescu, tipii ăştia autoritari te plimbă şi îl pune pe ăla acolo, îl pune după ce s-a certat cu X. Să zicem că s-a certat cu Oprişan, îl cheamă pe duşmanul lui Oprişan, care până atunci fusese şi duşmanul lui şi îi spune: ”Fii atent aici, ce vrei?” ”Am o nepoată.” ”Bine”, pentru că el totuşi are încă un sac cu cadouri, el are ce da...

Monica Mihai: Are Guvernul

Ion Cristoiu: Guvernul şi funcţiile, nu numai Guvernul şi miniştri. Dumneavoastră credeţi că funcţiile se reduc la miniştri? Mi-a explicat o dată cineva de la PDL-ul de pe vremuri, că eu eram la ei, şi mi-a zis: ”Agenţiile!”... ”Cum agenţiile?” ”Păi acolo sunt paralele, nu la Guvern”.

Monica Mihai: Avem cazul concret al lui Mircea Drăghici, care a primit un premiu de consolare prin numirea sa la Autoritatea Electorală Centrală, un exemplu?

Ion Cristoiu: Da, dar Dragnea nu face aceste premii în numele PSD-ului. Aţi înţeles şmecheria, el este certat, e împotriva lui X, Y, Z, da? Şi atunci se duce, îi cheamă pe M, P şi le spune ”Ce vreţi?” Şi ăia, vor şi ăia ceva şi, repet, el are sacul cu cadouri, este foarte important! Agenţii, consilieri, gândiţi-vă...

Monica Mihai: Locuri pe la companiile de stat, în consilii...

Ion Cristoiu: Plasează la CNA, la consilii de administraţie şi, la consiliile de administraţie să ştiţi că la TVR şi la Radio sunt chiar nişte sinecuri, nu ştiu, am înţeles că-ţi dă un telefon pe gratis, e bun şi ăla. Pentru oameni... şi nu mai spun la Senat, la Parlament, la Camera Deputaţilor, sunt zeci de funcţii...

Monica Mihai: Pe care el poate distribui după bunul plac, pentru a-şi regla problemele.

La toate ambasadele, la presă, lucrează nişte fătuce care nici nu ştiu ce e ăla cuvântul presă

Ion Cristoiu: Acum, între noi fie vorba, nici ăia nu au credinţe, că dacă ar avea ar spune ”Bă, nu mă cumperi”. Ei sunt uşor de cumpărat, nu mai spun de consul, la ambasade. Să vedeţi la toate ambasadele, la presă, lucrează nişte fătuce care nici nu ştiu ce e ăla cuvântul presă, cred că e presă hidraulică. De aia spun că e foarte important, dar, revenim. Ei vor începe acum o campanie, PSD-ul, că le pune beţe în roate, aţi văzut că a şi zis, beţe în roate cu B mare. Din nenorocire pentru PSD, poporul nu este conştient, şi n-are cum, că este Iohannis cel care întârzie bugetul. Deci, tactica lui Iohannis nu e rea, pe lângă faptul că el satisface nevoia antidemocratică a unui electorat al lui, din ăsta care zice ”nu mă interesează cum zice Constituţia, noi să-i împuşcăm pe...”

Monica Mihai: Pe corupţi...

Ion Cristoiu: Pe corupţi, pe PSD-işti, dacă se poate să-i împuşcăm. Nu contează că nu poţi să-i împuşti. Dar în acelaşi timp, el face uriaşe pagube economice.

Monica Mihai: De ce?

Ion Cristoiu: Păi, bugetul întârzie, sigur că va veni maşinăria PSD-istă, se va duce seara la televizor şi vor citi următorul mesaj: ”Noi întârziem şi nu avem pensii şi n-avem alocaţii din cauza lui Iohannis”. Da, dar, încă o dată, pentru marea majoritate a populaţiei, inclusiv pentru electoratul PSD, responsabil de administrarea ţării este pilotul, adică Guvernul. Guvernul. Când vă urcaţi într-un Boeing, nu spuneţi că de vină e compania dacă stewardesele alea, nu ştiu, au ciorapii căzuţi. E de vină pilotul. Sau, dacă pilotul merge prost, nu spuneţi că e de vină şeful companiei care l-a pus pe pilot - iar acesta era nu ştiu ce era neam cu el. Pilotul, la ora actuală pentru majoritatea populaţiei, pilotul este PSD-ul, el e la guvernare.

Schizofrenia Constituţiei face ca preşedintele să poată boicota administrarea ţării fără să aibă responsabilitate

Monica Mihai: Şi PSD pilotează prost.

Ion Cristoiu: Pilotează prost prin aceste măsuri, pentru că schizofrenia Constituţiei face ca preşedintele să poată boicota administrarea ţării fără să aibă responsabilitate. Aici este nebunia pentru că preşedintele poate să blocheze bugetul, poate să respingă miniştri, teoretic şi practic absenţa miniştrilor a avut repercusiuni, dar electoratul nu a făcut legătura că miniştrii ăia nu au fost numiţi de Klaus Iohannis, pentru că pilotul... Pilotul este Guvernul, dacă până şi dacă plouă prea mult şi inundă aţi văzut, de vină e guvernul. Este o tactică foarte bună, dar nu trebuie să uităm că PSD-ul trebuia să ştie acest lucru şi trebuia să facă bugetul din noiembrie. Aici a venit greşeala lor.

Monica Mihai: Au amânat bugetul mai mult decât a fost amânat oricare alt buget.

Ion Cristoiu: Dacă aţi observat, în decembrie 2016, cazul Shhaideh - eu am şi scris atunci - a atras atenţia PSD-ului să n-ajungă la mâna lui ăla. A ajuns, a dat doi premieri peste cap, a făcut remanieri. Cu bugetul, dacă era în noiembrie, putea să zică: ”Foarte frumos, nicio problemă, mai e până în februarie”. Adică,ei sunt cei care nu iau în calcul posibilitatea ca preşedintele să refuze, să încalce Constituţia şi atunci asupra lor se va repercuta anumite nenorociri provocate, sigur, de întârzierea bugetului.

Monica Mihai: Că vorbim de întârzierea bugetului, e clar...

Ion Cristoiu: Dar e clar că SRI-ul va funcţiona cu fostul buget, din punctul ăsta de vedere...

Monica Mihai: La rectificarea bugetară...

Ion Cristoiu: Nu, nu le taie încă bugetul, pentru că rămâne varianta de buget veche, aia de anul trecut, şi atunci pe aia ei mai au bani.

Monica Mihai: Motivul bugetului va crea noi tensiuni în Partidul Social Democrat? Faptul că se tergiversează bugetul?

Tensiunile din Partidul Social Democrat nu au nicio legătură cu ţara

Ion Cristoiu: Tensiunile din Partidul Social Democrat nu au nicio legătură cu ţara. Au legătură cu bătălii între grupări şi, deocamdată, v-am explicat mai înainte, se vede că n-aţi fost niciodată baron PSD, el are sacul, ei sunt la putere şi pot să ofere oricând un cadou, un cadou unui baron local care are nevoie. Vă imaginaţi câte neamuri are un baron local? Mai are şi iubită...

Monica Mihai: Mai are şi rude, rude de gradul întâi, doi...

Ion Cristoiu: Da, şi cărora, staţi un pic, că dacă le dai un post de bugetar pe undeva, am înţeles că un bugetar din ăla nu face nimic. Mi-a povestit cineva, un ministru care a fost numit nu demult şi nici n-a apucat să intre în birou şi a şi venit o tanti, o fătucă şi a zis ”Cioc, cioc, m-a trimis domnul Dragnea. De ce? Păi, trebuie să fiu cutare

Monica Mihai: ”Cum să nu, semnăm contractul de angajare”...

Ion Cristoiu: Aşa că nu e uşor.

Monica Mihai: Dar chiar şi aşa, cu atâtea promisiuni şi cu atâtea cadouri, între ghilimele, pe care Liviu Dragnea le-ar putea oferi baronilor PSD, există totuşi oameni şi voci dintre baronii locali care nu mai sunt dispuşi să accepte regimul lui Liviu Dragnea. Printre aceştia se numără şi Marian Oprişan...

Ion Cristoiu: Un susţinător...

Monica Mihai: Un susţinător înverşunat al lui Liviu Dragnea până în momentul de faţă, haideţi să vedem ce a declarat săptămâna aceasta Marian Oprişan.

Fragment din declaraţia lui Marian Oprişan după Cex PSD, 19 februarie 2019

”În anul 2019 se finalizează şi mandatul domnului Dragnea şi mandatul conducerii centrale a partidului şi în anul 2019 trebuie făcut congres şi trebuie făcute alegeri pentru preşedinte... la termen, probabil la sfârşitul lunii octombrie... Mai greşeşte şi el din când în când, da-i băiat bun.”

Fragment din declaraţia preşedintelui PSD, Liviu Dragnea, 19 februarie 2019

”Nu-s de acord cu ce spune el... Da, aşa e, oamenii îşi mai schimbă părerea... Fiind un an cu campanie prezidenţială, de obicei partidele se ocupă de campania prezidenţială”

Dacă mai zice încă o dată, eu îmi scot pălăria şi spun că Oprişan e un disident

Monica Mihai: Aici preşedintele PSD făcea referire la momentul în care ar trebui să aibă congresul PSD la finalul anului. Cum vedeţi această tensiune între Marian Oprişan, aliatul lui Liviu Dragnea până în prezent?

Ion Cristoiu: Marian Oprişan a fost împotriva puciştilor din septembrie, acum a ieşit cu o intervenţie publică. Pagubele sunt ale PSD-ului pentru că Partidul Social Democrat era definit prin - de aia şi stârnea ură - prin... soliditate, aşa... un imperiu, cam cum erau romanii pe vremurile lor de glorie. Adică dictatura PSD era înfiorătoare, pentru că era şi a unui partid foarte unit...

Monica Mihai: Şi organizat...

Ion Cristoiu: Toate problemele se rezolvau la ei în boschet. Rar ieşea unul şi făcea... ăsta nu era partid democratic. Acum, prin intervenţia domnului Oprişan, adânceşte ideea că e ceva în acest partid. Aş paria, dacă m-aţi provoca, că domnul Oprişan mai intervine încă o dată. Adică, deocamdată a zis o dată, dacă zice încă o dată, uitaţi-vă la Firea! Firea o ţine... Dacă mai zice încă o dată, eu îmi scot pălăria şi spun Oprişan e un disident. Deocamdată, a zis o singură dată, pentru că e şi aici riscul, cum spuneam, sacului, ştiu eu ce vrea...

Monica Mihai: Adică să fie atitudinea lui o începere a unei negocieri pentru ceva?

Ion Cristoiu: Eu asta am spus. Deocamdată, a avut o singură intervenţie, da? De atunci, nu a făcut nimic, n-a trimis o scrisoare, nu a ţinut conferinţe de presă.

Monica Mihai: N-a trimis o scrisoare ca ministrul Educaţiei Ecaterina Andronescu, care a şi...

Ion Cristoiu: Păi da, nu putem spune - eu de aia am spus, pariem, dacă mai iese încă o dată sau dacă face ceva împotriva lui Dragnea, atunci o să spun că e chiar un dizident. Dacă nu, înseamnă că nu era chiar atât de consecvent în această acţiune împotriva lui Dragnea. E greu de presupus că Oprişan se teme că va fi dat afară din partid el. S-ar putea să fi fost...

Monica Mihai: Au mai fost situaţii în care baronii...

Ion Cristoiu: Nu ştiu. Deocamdată, o singură dată l-am văzut şi nu atât de...

Monica Mihai: Vehement.

Ion Cristoiu: Cazul Ecaterinei Andronescu şi al Gabrielei Firea au fost gesturi, adică scrisori, conferinţe de presă, chiar au fost gesturi publice. Deocamdată, Marian Oprişan, am aflat că a spus ce a spus la Comitetul Executiv Naţional. A ieşit, nu a zis, a fost ca Firea, hai să luăm...

Monica Mihai: A zis totuşi ”Dragnea e un om bun”

Ion Cristoiu: Noi comparăm cu Gabriela Firea. Gabriela Firea l-a tocat de nu s-a văzut, adică a scris şi o scrisoare, a făcut şi conferinţe de presă. Deocamdată, nu ştiu, n-au divorţat încă, ca să fac o comparaţie improprie, deocamdată sunt, aşa, în faza de...

Monica Mihai: De certuri

Ion Cristoiu: Certuri mici şi din certuri mici se poate naşte o iubire mare, ca să fac un panseu neghiob la ora asta.

Monica Mihai: Care este miza acestui congres, de există atâta presiune în jurul congresului PSD?

Congresul PSD este o fantezie

Ion Cristoiu: Congresul PSD este o fantezie, pentru că PSD-ul îşi rezolvă problemele înainte de congres. Dumneavoastră vă imaginaţi că pentru a tranşa o lovitură de stat în PSD e nevoie de... Congresul vine şi confirmă lovitura, dar în rest, nu ştiu. Mai ţineţi minte cum a fost lucrat Năstase? Era un hotel acolo...

Monica Mihai: Noaptea cuţitelor lungi...

Ion Cristoiu: Da, de câte ori trec, mă duc spre Otopeni, este un hotel acolo, Confort, al unui baron şi acolo... Culmea a fost că Năstase îi convocase...

Monica Mihai: Şi a plecat el din...

Ion Cristoiu: Dar el îi convocase crezând că va avea un sprijin şi într-o noapte, la hotel, nu la Parlament... Dacă rezolvă, rezolvă peste noapte şi ştiind istoria PSD-ului, învingătorul nu va fi niciunul din cei de acum, va fi gen Ponta, adică...

Monica Mihai: Cine ar putea veni din PSD din spate?

Ion Cristoiu: Nu ştiu. Vă reamintesc că Geoană a venit peste noapte, de regulă, ăla care-şi depune candidatura...

Monica Mihai: Ultimul...

Ion Cristoiu: Cu o noapte înainte de alegeri. Şi Ponta la fel, nu ţineţi minte că erau acolo bătălii? Cristian Diaconescu...

Are şanse un al treilea, care stă pe undeva, pe acolo

Monica Mihai: Ponta a fost sub aripa lui Mircea Geoană mult timp.

Ion Cristoiu: Potrivit unor documente, a fost al lui Năstase. Da, am spus, că la ei nu... dacă urmărim realităţile din PSD, nu pariaţi pe adversari... niciunul nu are şanse. Are şanse un al treilea care stă pe undeva, pe acolo. Când se vor anunţa candidaturile, trebuie să urmărim ultima noapte. Că în ultima noapte, vine unul, cum a fost... Că Ponta la fel era, spunea că nici vorbă să candideze şi deodată, anunţă în dimineaţa dinaintea alegerilor: ”Gata. M-am hotărât să rezolv partidul şi ţara şi eu sunt credincios partidului” şi a câştigat alegerile. La Geoană a fost la fel. De Geoană nu se ştia nici până la alegeri, am fost acolo în toiul bătăliei, era la Sala Palatului... de abia după ce a ţinut cuvântarea... când am văzut că îl aplaudă ăia, aplaudacii din sală zic:”Gata!”. Am şi anunţat atunci în direct, eram pe la o televiziune, zic: ”Ăsta e viitorul preşedinte”, erau să leşine ăia, e viitorul preşedinte, ”Păi, de ce?” ”Păi după sală”. Adică, la Iliescu s-a făcut gol, plecau ăia din sală, fiecare a ţinut un discurs... Atunci când a venit Geoană, sala era... toţi au venit în sală, deci fiecare dintre candidaţi ţinea un discurs, da? Şi era aceeaşi sală, a Palatului. Când a venit rândul lui Iliescu, toţi s-au dus la bufet şi sala era... erau un pâlc acolo dintre care toţi erau supăraţi pe Iliescu. Şi când a luat cuvântul Mircea Geoană, în acel moment toţi, de la bufet, de la WC, de p-afară, de unde erau, s-au dus şi sala era plină şi, şi montată, montată în ghilimele, tot ce spunea Mircea Geoană, care totuşi era...

Monica Mihai: Foarte bine primit

Ion Cristoiu: Repetase şi el toată noaptea, aşa... înflăcărat şi atunci am zis:”Gata, e limpede, el este viitorul preşedinte”.

Dragnea rămâne în partid cu el însuşi

Monica Mihai: Cu cine mai rămâne Liviu Dragnea în partid, având în vedere că mulţi dintre baronii locali. fie au fost excluşi, fie au plecat spre ProRomânia?

Ion Cristoiu: Cu el însuşi. Deocamdată e suficient, câtă vreme e preşedintele partidului şi a fost şi votat printr-un referendum. Deocamdată nu are nevoie să-l mai... repet, singurul mare examen pentru oameni ca Dragnea sunt alegerile. Dacă, repet, dacă la europarlamentare iese chiar un eşec catastrofal, atunci s-ar putea să aibă probleme, deşi nu cred.

Monica Mihai: Credeţi că va pleca Liviu Dragnea de bună voie dacă va fi un eşec la europarlamentare?

Ion Cristoiu: Nu, pentru că Liviu Dragnea, după părerea mea, trebuie să fie candidatul care să-l facă preşedinte pe Klaus Iohannis. Eu nu cred că scenariul este ca Liviu Dragnea... Păi, dacă pleacă Liviu Dragnea şi pun ăştia un candidat la preşedinţie bun... Vreţi să piardă alegerile Iohannis? El va candida sigur şi nu e bine să-l păstrăm pe el? Ca să zicem aşa... Eu, dacă aş fi din maşinăria care vrea să-l facă pe Klaus Iohannis preşedinte... Păi, cel mai bun contracandidat e Dragnea.

Monica Mihai: Lumea va merge sigur la vot.

Ion Cristoiu: Lumea va merge la vot şi vă imaginaţi, oricât de slab e Iohannis, îl vom vota pe el, toţi. Decât pe Dragnea mai degrabă pe Klaus Iohannis.

Monica Mihai: Ăsta va fi şi sloganul campaniei probabil.

Ion Cristoiu: Da, şi îmi permit să lansez această ipoteză: Cioloş va fi un iepure. Eu de aia mă tem că varianta preşedintelui este să fie în primul tur. Eu cred că se merge pe varianta ”Câştig în primul tur”.

Monica Mihai: De ce?

Un preşedinte ales din primul tur ar da posibilitatea sistemului să revină

Ion Cristoiu: Păi, în primul tur ar fi o premieră. Cum ar suna titlurile: ”Premieră absolută în postdecembrism”, va câştiga din primul tur. Câştigând din primul tur, i-ar da acel capital uriaş politic. Dacă va câştiga în al doilea tur, nu-i o noutate, nu-i aşa de mare capitalul. Dacă câştigă din primul tur, poate să schimbe guvernul pe loc, adică are...

Monica Mihai: Are susţinere suficientă.

Ion Cristoiu: O lună, două are impactul succesului uriaş. Repet: ar fi o premieră postdecembristă să câştige din primul tur, să bată pe candidatul PSD. Nu în ultimul rând, ar da posibilitatea sistemului să revină. Acum, ei sunt în derută, sistemul, statul paralel, dar când va reveni... şi atunci îl arestează şi pe Dragnea, ca să terminăm. Eu cred că asta şi cred în acest context, că şi Dacian Cioloş sau chiar Codruţa, dacă se va duce, vor fi iepuri, în sensul că, cu o săptămână înainte de primul tur, vor renunţa în favoarea lui Klaus Iohannis. Nu vi se pare interesant scenariul?

Monica Mihai: Ar fi.

Ion Cristoiu: Adică Dacian Cioloş şi cu USR-ul ar încălzi...

Monica Mihai: Scena...

Ion Cristoiu: Marea problemă la primul tur este prezenţa la vot, da? Prezenţa la vot a dreptei, a celor de dreapta. Foarte mulţi nu ies decât în al doilea tur, când...

Monica Mihai: Când au de ales între cei doi.

Ion Cristoiu: Şi când începe maşinăria aia ”Aoleu, să nu ajungă ciuma roşie!” Problema este ca să poţi să-i scoţi, cum aş face eu, dacă aş fi la bodegă şi aş povesti în numele echipei lui Klaus Iohannis, atunci Dacian Cioloş sau cine-or mai fi, va încălzi electoratul ăsta care nu ieşea, ba chiar îl va critica pe Klaus Iohannis ”Ieşiţi pentru mine”, da? În acel moment, cu o săptămână înainte, vi se pare absurd? iese şi spune ”Mă sacrific având în vedere că ciuma roşie...”, mai vârâm şi nişte sondaje lui Dragnea că el ar câştiga, nu-i aşa?

Monica Mihai: Ca să fie tot tabloul

Ion Cristoiu: Ca să fie pericolul, da? ”Ieşiţi, ieşiţi. Eu cedez voturile, chem militanţii mei la vot”

Monica Mihai: Să-l voteze pe Iohannis pentru a nu câştiga Liviu Dragnea.

Ion Cristoiu: Aşa el se sacrifică, Cioloş, da? Şi atunci, dacă tot aveau de gând să iasă toţi, toţi sunt încălziţi, vor ieşi. Poate să fie şi scenariul ăsta. Eu nu cred că se merge numai pe turul al doilea, pentru că e prea puţin.

Monica Mihai: Asta ar presupune ca şi Cioloş să cunoască acest plan şi să facă toate mişcările în direcţia aceasta.

Ion Cristoiu: Trebuie să-l cunoşti când eşti iepure manipulat. Vei şti cu o săptămână înainte. Nu-i aşa de simplu, adică de regulă nu ţi se spune că te înşeală. Vin nişte tipi, îţi spun ”Ştiţi, aveţi şanse extraordinare, am făcut noi nişte sondaje” - ştiţi cum se fac sondajele pe primul loc, se mai duc nişte colegi de-ai dumneavoastră, de-ai mei că sunt în vârstă, şi spun ”Cioloş intră în turul al doilea, îl bate pe Klaus Iohannis” şi Cioloş...

Monica Mihai: Şi el crede.

Ion Cristoiu: Păi, cum să nu creadă, dacă toţi îţi spun că eşti frumos? La un moment dat, începi să crezi, să ştiţi că chiar crezi, chiar crezi, chiar dacă eşti urât. Şi Nero credea că e mare actor, pentru că toată lumea îi spunea că e mare actor. Nu mare împărat, şi până la urmă chiar a crezut.

Găsiţi partea a doua a emisiunii ”Gândurile lui Cristoiu, AICI.

 

Citește și: