Monica Mihai
Gabriela Antoniu
4494 vizualizări 3 mar 2019

Ion Cristoiu crede că în jurul candidaturii Coduţei Kovesi la şefia Parchetului european s-a ţesut o poveste electorală al cărei scop este crearea unui profil de candidat. În emisiunea “Gândurile lui Cristoiu”, el atrage atenţia că însăşi controversata ordonanţă 7 a fost dată pentru a pune umărul la triumful lui Kovesi.

Ion Cristoiu apreciază că povestea creată pentru Kovesi este demnă de o telenovelă, iar destinatarii finali sunt românii, nu occidentalii. Crearea unei astfel de poveşti cu iz electoral este stranie, deoarece, dacă, undeva în culise, s-a decis ca ea să fie procuror-şef european, această poveste nu-şi mai avea rostul. “Tot ce vedem noi în plan aşa zis al alegerii ei este o chestiune de teatru.(...) înseamnă că undeva s-a decis pentru ea sau că undeva e o bătălie între mai multe forţe.” Cristoiu lansează inclusiv ipoteza ca OUG 7/2019, de modificare a legilor justiţiei, să fi fost dată pentru a-i asigura succesul lui Kovesi în obţinerea postului de procuror-şef european.

Jurnalistul avertizează că Secţia de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie devine un fel de control al controlului, inclusiv asupra procurorilor militari care anchetează SRI-ul: “Este de 100 de ori mai puternică decât DNA, decât tot ce vreţi la un loc, pentru că ai controlul exact al magistraţilor.(...) Deci, secţia poate să ia şi pe ăla de la comercial şi pe ăla de la civil şi pe ăla de la divorţuri. De aia probabil că protestează magistraţii.”

Redăm integral textul interviului:

Monica Mihai: Avem săptămâna aceasta - fost o săptămână aglomerată, atât pe plan intern, cât şi pe plan extern - multe subiecte importante. O avem pe Laura Codruţa Kovesi,  care a primit cele mai multe voturi în Comisia de buget şi în Comisia LIBE, când a fost audiată pentru funcţia de procuror şef al Parchetului European, avem renumita ordonanţă 7 care modifică legile justiţiei şi care a stârnit proteste în rândul magistraţilor în toată ţara. Săptămâna trecută, duminică, au avut loc alegeri parlamentare în Republica Moldova şi de asemenea, a avut loc şi congresul socialiştilor europeni. Tot în ediţia de săptămâna trecută, am discutat despre statele paralele şi ar trebui să discutăm - poate să aprofundăm - caracatiţa acestor state paralele. Haideţi să începem cu cel mai important subiect al săptămânii şi cel mai discutat, audierea Laurei Codruţa Kovesi în comisiile din Parlamentul European.

Ion Cristoiu: Nu cred că aşa ar trebui formulat subiectul. Este revenirea în ţară a Simonei Halep a penalului, pentru că adevăratul eveniment, - avem mai multe, audierea e numai o parte - audierea transmisă în direct la televiziuni, apoi anunţul cu rezultatul votului, revenirea în ţară care toate fac parte dintr-un pachet, pe care eu deocamdată îl văd numai din punct de vedere electoral. Nu ştiu ce se urmăreşte, de aia este foarte important. Sunt mai multe etape. Cea mai importantă este venirea victorioasă, glorioasă, cum vreţi, revenirea în ţară, cu toate ingredientele pe care, dacă o să le spunem telespectatorilor, o să le înţeleagă.

Monica Mihai: Pentru că tot vorbeaţi de revenire avem imaginile de joi, când Laura Codruţa Kovesi a revenit în România.

Fragment din declaraţia Laurei Codruţa Kovesi, 27 februarie 2019

”Acest vot nu este doar pentru mine, acest vot este pentru tot sistemul de justiţie român. Acest vot este pentru toţi cetăţenii din România care în ultimii ani au susţinut lupta anticorupţie şi statul de drept, este un vot pentru toţi procurorii şi judecătorii din Europa care lucrează sub presiune. Eu aş vrea să le mulţumesc tuturor celor care m-au susţinut şi aştept decizia decidenţilor europeni. M-am înscris singură în această procedură, m-am înscris ca procuror profesionist, nu am avut spriijinul Guvernului de la Bucureşti, nici nu l-am cerut, nici nu l-am aşteptat şi nici nu îl aştept. Aş vrea să spun că sunt alături de colegii mei procurori şi judecători pentru tot ce se întâmplă în aceste zile în justiţia din România. Este ceva extrem de grav, este un protest prin care colegii mei şi-au suspendat acrtivitatea, se luptă cu îndârjire împotriva subordonării justiţiei de către politic. Se luptă cu îndârjire împotriva adoptării unor modificări legislative care contravin normelor europene, contravin tututor recomandărilor făcute de GRECO şi Comisia de la Veneţia”.

O poveste electorală pentru români

Monica Mihai: Aceasta a fost Laura Codruţa Kovesi, întoarsă imediat după votul din Comisia LIBE. A venit cu un mesaj pentru magistraţi, ştiind că este o săptămână destul de agitată, cu numeroase proteste şi a spus că nu este un vot dat doar ei, ci este un vot dat românilor şi celor care se luptă pentru justiţie.

Ion Cristoiu: Aceste imagini de la aeroport le-am văzut şi în varianta de pe la televiziunile de ştiri. Face parte dintr-un story, dintr-o poveste de imagine, pe care nu ştii cine o construieşte, în nici un caz nu o construieşte ea, adică...

Monica Mihai: Ce ar trebui să arate  această imagine?

Ion Cristoiu: Hai să o luăm... cu povestea. Ştiţi că la Hollywood, ăia fac câte o poveste din aia şi pac! fac un serial care nu se mai termină. Povestea venirii şi a unui episod este episodul Juanita, ca în telenovele... Dacă aţi observat, sunt următoarele note ale venirii: ea este o femeie simplă - aţi observat! - nu vine, nu are nici însoţitor, nici SSP-işti, vine ca...

Monica Mihai: Ca un simplu cetăţean.

Ion Cristoiu: Cred că şi dumneavoastră veneaţi mai complicat decât ea.

Monica Mihai: Înţeleg că a călătorit şi la clasa economic în avion...

Ion Cristoiu: Aşa, deci este un simplu cetăţean. În alte imagini, am văzut că are şi o valiză de 2 lei. Eu am una mai bună, deşi nu am fost, nu voi fi procuror general, procurorul UE. Din asta, de plastic. A venit - şi normal ar fi fost să spună, o să fiu procuror, nu o să fiu procuror european, acolo o să fac şi o să dreg. Era un semnal pentru români. Deci la ele se adaugă două mari poveşti scrise de doi colegi de breaslă. O poveste a lui Cristian Tudor Popescu, cu pedestraşa cum era ea pe jos şi cum erau ăia călare, aşa... un fel de poveste, tot de  imagine. Şi cealaltă a lui Dan Tăpălagă care ne-a povestit cum era pe aeroport singură, cum era la clasa economic.

Monica Mihai: Cum a aflat că a primit cele mai multe voturi...

Ion Cristoiu: Ea era la clasa economic şi ăia, călăii, erau europarlamentari la clasa business, deci o poveste. Povestea, personajul la care se lucrează ca imagine este următorul: în România, care e coruptă din câte ştiţi, adică nu mai e nici un secret pentru cei din occident şi pentru electoratul de dreapta şi din nenorocire, în fruntea acestei Românii a venit un regim condus de Liviu Dragnea, care vrea  să pună în genunchi justiţia pentru ca ei corupţii, ei penalii, ei ticăloşii să poată să îşi facă de cap, asta este povestea. În această realitate de Harap-Alb feminin, a apărut o luptătoare...

Monica Mihai: Laura Codruţa Kovesi.

Ion Cristoiu: Jeanne d'Arc, Ana Ipătescu, cum vreţi, o luptătoare, care e femeie... mă rog, o întreagă imagistică. Ea s-a luptat aici pe teritoriu României cu balaurul, balaurul corupţiei şi balaurul corupţilor.

Monica Mihai: A fost ajutată la un moment dat în această luptă?

Ion Cristoiu: Nu, eu spun imaginea. Până la urmă, ăia au învins, însă temporar, şi ea de una singură... Am citit acum, un text al unei colege din generaţie - că eu sunt mai bătrân decât dumneavoastră, dumneavoastră sunteţi veşnic tânără - un text care se intitula aşa: ”Adevărata poveste tristă şi tragică a Codruţei Kovesi” şi ea ne reprezintă pe toţi. În aceeaşi temă ca celelalte două, în acelaşi ton. Femeia a accesat într-o zi, cum spune ea, adică era ea aşa... şedea tristă şi izolată şi deodată a văzut acolo pe site...

Monica Mihai: Că există un loc disponibil şi aşa a început...

Ion Cristoiu: Şi a accesat - cum accesează o româncă de la Fălticeni, dacă ştie, ajutată de alţii, un loc de muncă în Italia - şi ea s-a dus şi iată că a învins. Asta este povestea. Acum, să nu mă întrebaţi dacă e adevărat. Nu e adevărat, ca orice poveste în lumea contemporană, este o poveste. O poveste electorală. Şi pentru mine rămâne o enigmă de ce este nevoie de povestea asta? Pentru că, dacă s-a decis ca ea să fie procuror european, nu e nevoie de nici o poveste,. Că hai să fim serioşi, aţi văzut şi dumneavoastră cum s-a desfăşurat votul, a intrat cine a vrut. Dacă s-a decis că e altcineva, nu ştiu... procurorul francez, atunci iar este inutil. Atenţie! Toată povestea asta este pentru români.

O problemă a lumii contemporane se rezolvă în culise

Monica Mihai: Şi totuşi, candidatul german a primit voturile cele mai puţine. Şi în această idee, săptămâna trecută susţineaţi că Laura Codruţa Kovesi ar juca rolul unui iepure, mai susţineţi acest lucru acum?

Ion Cristoiu: Ţin mai multe ipoteze. Avem de a face cu un fenomen, un eveniment, o problemă a lumii contemporane unde lucrurile se rezolvă în culise, nu am de unde să ştiu. Ştiu că, de regulă, jurnaliştii, liderii de opinie spun...

Monica Mihai: În momentul în care a ajuns la Bucureşti, Kovesi a spus că a făcut tot ce a ţinut de ea şi că acum este un joc politic. Cine ar mai susţine-o din punct de vedere politic pe Laura Codruţa Kovesi, având în vedere că propriul guvern nu o susţine?

Ion Cristoiu: Dar nici nu era, nici cei doi -francezul şi germanul - nu au aplicat în numele guvernelor. Regulamentul este aberant, în sensul că echipa e alcătuită din procurori naţionali, iar şeful este independent. Deci, hai să fim serioşi! Cred că e o întrebare ca să mă provocaţi, ce credeţi că ea şedea de una singură? Dacă observaţi, în decembrie, când ea s-a înscris, a mai făcut un gest, cu plângerea de la CEDO. Încă o dată, spun că avem de a face cu un fenomen, cu un eveniment asupra căreia nu am curajul să mă pronunţ pentru că nu ştiu, pentru că este un fenomen strict de culise, nu ştiu. Noi vedem un spectacol, cu audiere, cu venire... Ce e în spatele acestui spectacol şi ce se urmăreşte? Pot să merg şi pe varianta că ea nu va fi, că de fapt se lucrează câţiva ani sau de un an-doi, la un scenariu în care ea este candidat. Nu ştiu, nu îmi cere să îţi spun...

Monica Mihai: Candidat la prezidenţiale?

Ion Cristoiu: Da, nu ştiu. Eu nu fac altceva decât să sesizez, asta e misiunea mea. Toată povestea e anormală, cu ea care vine singură, cu ea care nu ştie, cu ea care e la audiere, anormal da? Anormal prin raportare la ce vrea ea. Deci, ea vrea  să ajungă procuror, da?

Monica Mihai: Va ajunge procuror?

Ion Cristoiu: Nu, atenţie! Ea vrea să ajungă procuror. În aceste condiţii, tot ce a făcut ea până acum, nu are nici o legătură cu funcţia de procuror. Deci, ea vine pe aeroport şi spune despre sistemul de justiţie. Are asta vreo influenţă asupra deciziei? Nu! Deci nu putem spune că ea este un candidat care acum se bate să-i cucerească pe europarlamentari. Dacă voia să îi cucerească, vorbea numai despre funcţia de procuror, cum o să facă ea... cum o să se prezinte... Ea, până acum, inclusiv în audieri, nu a vorbit despre funcţia ei. Dumneavoastră deveniţi directoare la CNN şi când vă întoarceţi în ţară şi veţi vorbi peste tot în lume şi în America, despre CNN, nu despre mine din România. Deja pentru ea România e undeva...

Monica Mihai: Şi atunci de ce a făcut-o?

Ion Cristoiu: Păi, nu ştiu, spuneţi-mi dumneavoastră, că sunteţi mai deşteaptă decât mine. Am zis că ceva e în neregulă, deci nu pot să mă pronunţ... Dacă ea va ajunge procuror, dacă s-a decis, dacă se mai continuă bătălia, câtă vreme eu văd atât, atrag atenţia, între ce a făcut ea de la început, inclusiv de la văicăreala aia de miercuri seara.

Monica Mihai: Când a fost chemată la audieri?

Ion Critoiu: Da, când a jucat teatru, a sunat speriată... Ea nu e o speriată, că a fost şefă, a fost procuror şef de atâţia ani... Venirea pe aeroport nu are nici o legătură cu funcţia de procuror, cu bătălia pentru funcţia de procuror, pentru că această bătălie nu are nici o legătură cu votul. Tot ce se întâmplă acum, ce se vede... tot ce vedem noi în planul aşa zis al alegerii ei... este o chestiune de teatru. Aţi văzut: pleacă ăia, ca să vină în locul lor ai noştri. Înseamnă că undeva s-a decis pentru ea sau că undeva e o bătălie între mai multe forţe. Poate să fie şi pe ideea că ea este încărcată cu un capital politic uriaş, pierde şi chiar dacă pierde, ea deja a câştigat...

Monica Mihai: Prin simpla sa prezenţă...

Ion Cristoiu: Prin asta, prin tot ce a făcut, ea deja e pe cai mari şi nu ştiu cum va fi folosit, nu am de unde să ştiu, de aia atrag atenţia, nu ştiu, vom vedea.

Tudorel Toader, nici când o să ajungă în faţa Sfântului Petru, nu o să ştie de ce a dat OUG 7

Monica Mihai: Şi totuşi, la întoarcerea ei în ţară după audierile din comisii, după ce a aflat că a primit toate acele voturi, a transmis un mesaj magistraţilor care e important. Să spunem, în această săptămână au fost proteste în toată ţara, după ce Tudorel Toader a dat ordonanţa 7 care modifică legile justiţiei. Ce rol a avut această ordonanţă?

Ion Cristoiu: Nu ştiu, cred că nici Tudorel Toader nu ştie. Oricum PSD-işti nu ştiu. Am citit undeva prin Sadoveanu, la un moment dat, că nu ştiu, când ajungi acolo în Rai, te aşteaptă Sfântul Petru şi îţi spune tot felul de întrebări: de ce ai făcut aia? Eu cred că Tudorel Toader, când o să ajungă în faţa lui Sfântul Petru, nu o să ştie de ce, pentru că nu văd afacerea. Adică nu văd care este rostul acestei OUG, adică ce câştigă ei din ordonanţa asta? Am înţeles, dacă dădea cu amnistia...

Monica Mihai: Existau nişte interese...

Ion Cristoiu: Da, eu discut interesele. Deci, hai să vedem al cărui interes s-a rezolvat cu ordonanţa asta? Al nimănui. Pentru că una dintre prevederile ordonanţei este aceasta: că în termen de 45 de zile încetează...

Monica Mihai: Încetează mandatele...

Ion Cristoiu: Da... să presupunem că în capul lui Tudorel Toader au fost acestea: fac această ordonanţă, o propun pe Adina Florea, pe Ioana Popescu, dau un exemplu, la DNA şi ea nu mai poate fi refuzată de preşedinte, deoarece preşedintele...

Monica Mihai: Nu poate delega pe altcineva.

Ion Cristoiu: Bun, şi eu vin şi spun şi ce îl opreşte pe preşedinte să refuze? E prima dată? Bugetul e pe undeva, nici nu mai ştiu pe unde. Deci din punctul acesta de vedere, e ineficientă, el ştie că preşedintele poate refuza. Doi: la fel, cine crede în această lume şi cunoaşte această minimă istorie, că un om pus de tine şi dacă îţi este iubit şi dacă îţi este frate şi a ajuns la manete, va fi omul tău, este cea mai mare prostie.

Monica Mihai: Mai ales într-un domeniu atât de sensibil ca justiţia.

Ion Cristoiu: Nu contează, dau un exemplu pe domnul Bănilă ăla, mai ţineţi minte, ăla e DIICOT, da? Ăla, când a fost numit, a fost o mare controversă, că nu are nici o legătură cu DIICOT-ul, că este omul lui Toader, da?

Monica Mihai: Şi totuşi au anunţat greva, da?

Ion Cristoiu: Şi acum au anunţat greva. Să fie clar: eu nu cred că există un politician atât de prost în România să nu ştie că, indiferent că ajungi tu plin la manete, nu mai eşti. Deci spuneţi-mi care e rostul ordonanţei.

Monica Mihai: Dar ce nu au consultat CSM-ul înainte de emiterea acestei ordonanţe?

Ion Cristoiu: Dumneavoastră îmi puneţi o întrebare mai complicată, care este suplimentar la ce am zis. Care e rostul?  Dacă dădea amnistia, da? Eu cred, dacă vreţi să mă credeţi, că rostul a fost să o facă pe Codruţa Kovesi să fie triumfătoare. Pentru că unul din lucrurile care au făcut pe unii pe bune să voteze - eu am spus că şi eu aş fi votat dacă eram străin - a fost această OUG. Iar eu nu înţeleg protestele lor. Dacă aţi observat, nu am înţeles nici de ce sunt supăraţi. Nici ei nu ne spun. Adică, uite dom 'le: în ordonanţa aia e o prevedere, doamna Gîrbovan a zis, e cea cu confuzia celor două funcţii şi s-a decis că se dă o ordonanţă de urgenţă unde ne revenim. Dar nici un magistrat care iese pe trepte nu mi-a explicat care este problema. La amnistie am înţeles, dăm amnistia şi scapă corupţii, la OUG cu recurs în anulare şi pe care nu a dat-o, am înţeles, este teama că e o problemă că nu putem relua procese din 2014, am înţeles, dar la asta?

Diferite forţe studiază profilul şi găsesc un idiot util

Monica Mihai: Explicaţi puţin raţionamentul...

Ion Cristoiu: Spuneţi-mi dumneavoastră ...

Monica Mihai: În spatele afirmaţiei că o ajută pe Laura Codruţa Kovesi, adică Tudorel Toader ar fi făcut de bună voie ceva care să fie în ajutorul Laurei Codruţa Kovesi?

Ion Cristoiu: Nu ştiu? Vă recomand să vedeţi, dacă nu aţi văzut un serial numit ”Homeland”, în care într-unul din sezoane, apare un senator american care este considerat idiotul util. Deci, diferite forţe studiază profilul şi găsesc un idiot util. Adică se manipulează, ştiu eu ce... normal nu e, încă o dată vă spun, pentru că nici interesul lui e. Şi atunci zice ”Aha, domnul!”... probabil că aşa au zis ăia care l-au manipulat pe Tudorel Toader: ”Tudorel Toader este certat cu cine... cu Lazăr, da? Hai să ne ducem să spunem: Dai ordonanţă! Şi Lazăr nu poate să mai facă nimic”, cred că asta e... noi trebuie să plecăm în analiza comportamentul oamenilor, nu numai faptului că i se spune, ci că el nici nu ştie ce face. Se ia profilul lui şi ştie: X, dumneavoastră îl citiţi pe Marquez. Aha! Vine şi vă face cineva cadou o poză a lui Marquez şi dumneavoastră leşinaţi şi nu ştiu...

Monica Mihai: Şi mă influenţează într-o anumită măsură...

Ion Cristoiu: Da şi vă câştigă încrederea, nu am de unde să ştiu. Eu, încă o dată, nu pot să spun, dumneavoastră vedeţi ce a urmărit, interes chiar de penal, interes mafiot...

Ordonanţa e făcută pervers

Monica Mihai: Şi a făcut-o cu sau fără ştirea lui Tăriceanu?

Ion Cristoiu: A lui Tăriceanu în nici un caz, nu. Nici a PSD-iştilor, sunt şi ei buimăciţi. Doamna Dăncilă a şi zis acum că nici ea nu a ştiut despre ce e vorba. Pentru că e făcută pervers. Prima parte este făcută cu Institutul lor al Magistraturii şi la un moment dat, pune asta. Nu a stat de vorbă cu nimeni, nu s-a consultat cu nimeni, sunt de partea lui şi acum ne-a anunţat că dă o ordonanţă de urgenţă prin care revine. Nu este exclus, pot să zic aşa, că a avut interesul să trimită ca procuror naţional un judecător, asta e posibil, adică acolo chiar îl cred.

Monica Mihai: Şi pentru acest lucru să fie ridicată o ţară întreagă în picioare?

Ion Cristoiu: Păi, pentru o funcţie, dacă o fi vreo pupilă de a lui sau vreun pupil sau vreun om de al lui? Asta da, aici merită. Aici într-adevăr, nu te contrazice...

Tudorel Toader nu este un ministru simplu. E uns cu toate alifiile şi are propriile interese

Monica Mihai: Şi vă întreb din nou. Ar fi omul lui sau ar fi omul lui Tăriceanu? Pentru că Tudorel Toader este un simplu Ministru al Justiţiei.

Ion Cristoiu: Tudorel Toader nu este un ministru simplu. Tudorel Toader este o instituţie care îşi urmăreşte numai planul lui. Greşiţi fundamental, este uns cu toate alifiile şi are propriile lui interese.

Monica Mihai: Şi totuşi a apărut în scena politică de puţină vreme...

Ion Cristoiu: Cum? E pe scenă, dar între timp în culise a făcut ravagii. Uitaţi-vă, a fost la CCR, el nu are o ascensiune...

Monica Mihai: Peste noapte, să spunem...

Ion Cristoiu: Şi nici nu e chiar atât de naiv. Dau un exemplu: întotdeauna a evitat orice interviu la care să fiu şi eu. Pot să dau această ştire.

Monica Mihai: De ce?

Ion Cristoiu: Probabil că el s-a gândit, el se duce numai la posturi favorabile şi la cei care dau din cap.

Monica Mihai: La întrebări comode.

Ion Cristoiu: Da, a fost vorba la un moment dat să intervin şi eu, să particip la mâna a doua, cum particip eu şi nu a fost de acord. Cine ştie ce îl întreb, adică de regulă, dacă aţi observat, interviurile pe care le dă el sunt interviuri în care moderatorul zice, da, da, aveţi dreptate. Moderatorul nu se pregăteşte. Dacă te pregăteşti, spui, staţi un pic, cum e cu aia? Deci eu nu cred... imaginea unui Tudorel Toader care este păpuşa cuiva este cea mai falsă. Dimpotrivă el are acest interes propriu. Şi toată campania lui de reabilitare a ministrului Justiţiei pentru că, potrivit Constituţiei şi din 2003 şi din 1991, procurorii sunt sub autoritatea ministrului Justiţiei, pentru că procurorii nu sunt magistraţi, procurorii sunt miliţienii oricărui stat din lume, ei reflectă interesele statului....

Monica Mihai: Ministerului Public.

Ion Cristoiu: Ministerul Public e al statului, Ministerul Public reprezintă încă o dată forţa statului, este statul versus avocatul apărării. Am stat de vorbă odată cu domnul Predoiu, care era ministru. Şi se plângea de faptul că ministrul nu are nici, deşi e trecută, autoritate asupra procurorilor. Spunea că a primit foarte multe plângeri mai ales împotriva procurorilor. Şi a zis că nu există această autoritate. A fost pusă la îndoială de Monica Macovei, care nu avea nevoie de autoritatea oficială a ministrului, avea ea alte pârghii. Şi acum, el a reabilitat această autoritate, dar atenţie! A reabilitat-o pentru el. Adică a vrut să ne arate că a revocat-o pe Codruţa Kovesi şi pune pe cine vrea el, că o să îl revoce pe Lazăr şi...

Monica Mihai: ...va pune pe cine vrea...

Ion Cristoiu: Dar, foarte, foarte important, este o mare prostie. Pentru că în momentul în care s-a cucerit această autoritate, chiar exagerată după părerea mea, şi pe care PSD-işti o aplaudă... Dar dacă el nu mai e ministru al Justiţie şi vine mâine un regim cu Monica Macovei ministru, am dat un exemplu, şi cu sprijin internaţional, ne arestează pe toţi.

Legile justiţiei de acum nu polemizează cu legile Monicăi Macovei, ci cu ale lui Năstase, în virtutea cărora a fost condamnat

Monica Mihai: Şi-au asumat acest risc?

Ion Cristoiu: Nu, niciodată un om politic nu îşi asumă. Vă reamintesc că acea nebunie, cu diferenţă de mandat din 2003, a fost impusă de Adrian Năstase, care Adrian Năstase credea că va fi preşedinte şi a zis voi fi preşedinte şi lasă că le rezolv eu.

Monica Mihai: Şi totuşi peste noapte a pierdut tot.

Ion Cristoiu: Niciodată oamenii politici nu se gândesc la ăilalţi. Altă chestiune, puţină lume ştie că legile justiţiei de acum nu polemizează cu legile Monicăi Macovei, ci cu ale lui Năstase... dacă Năstase în 2004, când era pe cai mari s-a dus la Bruxelles în februarie, s-a întors de acolo cu un fel de listă şi lista aia prevedea următoarele chestiuni, el, ca viitor preşedinte - aşa credea el - că o schimbă pe Stănoiu cu domnul Cristian Diaconescu  - şi mă rog, nu pot să spun, ştim cine e dânsul - şi face legile justiţiei, care sunt legi în virtutea cărora a fost chiar el condamnat.

Monica Mihai: Cât de ironic...

Ion Cristoiu: Nu ironic, politicienii români şi românii în general nu se gândesc la principiu. Mai ţineţi minte, au ieşit în stradă, da? Păi, nu au ieşit înaintea lor ăia în 2012, nu ştiţi? Că erau acolo, pe treptele Teatrului Naţional. Şi făceam gălăgie, era manifestare spontană şi eu atunci ziceam, băi... erau împotriva lui Băsescu da? Şi PSD-iştii aplaudau, nu s-au gândit că va veni o vreme când duşmanul meu va veni la putere şi va folosi... şi iată că...

Monica Mihai: S-a întâmplat.

Ion Cristoiu: Păi da, niciodată! Românii au această incapacitate totală de a gândi la principiu. Adică principiu, da? Dacă discuţi acum despre Codruţa Kovesi, adversarii ei şi din presă vor spune să o împuşte. Băi, nu se poate, nu ne interesează, ea cum ne-a făcut nouă? Stai puţin, că noi pentru ce ne-am bătut? Ca să nu se mai repete, nu ca să mi-l înlocuiţi voi DNA cu secţia de investigare.

Monica Mihai: Spuneaţi că nu se gândesc la principii şi că se gândesc doar la momentul de acum.

Ion Cristoiu: Nici măcar la viitorul lor.

Citeşte şi Politikilleraşul USR

Această secţie de investigare devine un fel de control al controlului

Monica Mihai: Cine are de câştigat în urma acestei OUG şi cine are de pierdut?

Ion Cristoiu: Păi, nu ştiu ce vrea Tudorel Toader. El crede că a câştigat din asta. Probabil că el s-a gândit la o întărire a autorităţii a ministrului. S-a gândit că această secţie de investigare devine un fel de control al controlului. Până acum, DNA era instrumentul prin care justiţia era folosită pentru răfuieli politico-mafiote.

Monica Mihai: Şi acum această secţie de anchetare a magistraţilor ar fi folosită în acelaşi scop?

Ion Cristoiu: Este o secţie infernală...

Monica Mihai: Condusă de Adina Florea, omul lui Tudorel Toader.

Ion Cristoiu: Nu ştiu că e acolo. E un bulan - mă iertaţi - colosal, pentru că atenţie! Nimeni nu a sesizat un lucru: ştiţi ce are secţia asta în mână? Procurorii militari care anchetează SRI-ul. Ea nu are numai procurori în general, ci are procurorii militari, care erau în afara oricărui control. Procurorii militari nu puteau fi anchetaţi de secţia aia DNA, mai ţineţi minte? Deci, în aceste condiţii...

Monica Mihai: ...pot fi controlaţi şi ei.

Ion Cristoiu: Instituţia este foarte puternică. Alt lucru care ar trebui să ne dea de gândit: prin lege, secţia are posibilitatea să discute şi dosare terminate de Parchet, că asta este esenţa. E o prevedere acolo, în această ordonanţă, care a scăpat. Spune aşa - a zis şi doamna Gîrbovan că ea era de acord - că actele pe care le face această instituţie, vor fi semnate numai de procurorul şef superior, prin el înţelegându-se şeful secţiei, da? Dar ea a spus un lucru care a scăpat. Anume că această precizare, era de la sine înţeleasă, nu se referea la anchetarea Codruţei Kovesi de acum, ea se referea la următorul lucru: secţia, prin lege, are posibilitatea, dacă există o plângere, să discute şi dosare deja trimise în judecată de DNA.

Monica Mihai: Şi cum ar schimba cursul lor dacă ar fi anchetate aceste dosare?

Ion Cristoiu: Deci, dumneavoastră faceţi un denunţ în legătură cu procurorul care v-a anchetat şi v-a trimis în judecată şi în acel moment dosarul, partea cu procurorul, e preluat de secţie care îl condamnă pe procuror şi, în acel moment, dumneavoastră aţi scăpat. Aţi înţeles şmecheria?

Monica Mihai: Nu poate fi retrimis?

Ion Cristoiu: Păi nu, cum să îl trimită... când el le trimite, le trimite cu ideea că procurorul a fost mituit.

Monica Mihai: Şi practic, se scapă persoana care era implicată în acel dosar. Şi spuneţi că asta e miza?

Ion Cristoiu: Da, dar era neclar şi dacă procurorul ăsta, care a fost la DNA şi care e chemat la secţie şi anchetat, dacă sunt semnate de şeful DNA sau de şeful secţiei. Păi, prin ordonanţă semnează şeful secţiei. Deci procurorul DNA scapă de controlul DNA.

Această secţie are controlul justiţiei cu J mare. Este de 100 de ori mai puternică decât DNA

Monica Mihai: Şi intră sub controlul secţiei.

Ion Cristoiu: Da, care secţie, cum foarte bine aţi intuit, care secţie vine şi spune: ”În dosarul X în care a fost trimis în judecată, procurorul X a luat mită sau a făcut abuzuri, îl trimitem în judecată”. În acel moment, inculpatul de dincoace, care bănuiesc că o fi un lider, un ghiorţan, zice: ”Îmi pare rău, gata s-a terminat!”, dosarul cade, da? Deci, aici este uriaşa şmecherie. Doi: ca să scape de Mustaţă, mai ţineţi minte? DNA-ul de atunci, cu binomul, l-a arestat pe omul ăla, judecătorul ăla înainte de a a-şi pune roba, da? Păi, şi acum secţia poate să facă şi mai şi pentru că pot să fie plângeri şi împotriva judecătorului. Încă o dată, vreau să creionez acest lucru, DNA şi culoarul de justiţie erau instrumentele principale de răfuieli politico-mafiotice ale unor adversari ai PSD-ului, da? Acum prin această secţie este...

Monica Mihai: ...PSD recapătă puterea.

Ion Cristoiu: Nu, mai mare, pentru că ea are controlul controlului, aţi înţeles? Are controlul justiţiei cu J mare. Adică, într-adevăr, DNA îl lua pe ăla, da, pe X da?

Monica Mihai: Şi trimitea dosarul la instanţă.

Ion Cristoiu: Păi da, ajungea la Magistratură... păi acum, ce magistrat, ştiind cine e secţia, mai are curaj să îl condamne pe Dragnea? Că, repet, orice denunţ, face unul un denunţ şi zice aşa: ”Procuroarea aia care l-a anchetează pe Dragnea”...

Monica Mihai: ”A luat mită”...

Ion Cristoiu: A luat mită sau nu ştiu ce, a făcut abuzuri, da?

Monica Mihai: Şi se anulează dosarul.

Ion Cristoiu: În acel moment - aţi văzut la Tel Drum - dosarul e trimis la secţie, care secţie îl anchetează pe procuror. Păi, şi ce procuror, staţi un pic că şi te anchetează în secţie din asta, te anchetează şi zice aşa: procurorul a făcut abuzuri şi trimite în judecată, da? Păi, în acel moment tot dosarul, nu ştiu dacă sunt destul de clar ... tot dosarul de dincolo cade. Păi, asta este marea...

Monica Mihai: Asta este miza de fapt...

Ion Cristoiu: Sunteţi de acord, este de 100 de ori mai puternică decât DNA, decât tot ce vreţi la un loc, pentru că ai controlul exact al magistraţilor. Eu mă duc la proces şi mă tem de magistraţi, da? Ăla, nu ştiu, poate că e al serviciilor, poate că e în ziua aia nebun, dar magistratul, la rândul lui, se teme de secţie, pentru că el poate fi înhăţat oricând şi atunci magistratul, dacă ştie că eu sunt prietenul Adinei Florea, se mai gândeşte, sunteţi de acord? Zice: ”Băi, a venit Cristoiu”... Atenţie! Foarte important: la toate procesele, nu numai la penale, pentru că cele mai importante procese în România nu sunt alea penale, sunt alea comerciale...

Monica Mihai: În care miza economică este foarte mare.

Ion Cristoiu: Deci, secţia poate să ia şi pe ăla de la comercial şi pe ăla de la civil şi pe ăla de la divorţuri. De aia probabil că protestează magistraţii. Ei nu spun, pentru că ei ştiu că au deasupra capului, teoretic aşa e: secţia asta a fost prezentată să nu mai fie abuzuri, da? Cine îmi garantează mie, vă întreb pe dumneavoastră, că nu se mai comit abuzuri? Adică...

Monica Mihai: Cine o mai verifică?

Ion Cristoiu: Pe ea nu o verifică nimeni. Pentru că ea nu mai e sub controlul nimănui. Dacă ar fost chiar sub controlul Parchetului, în primul rând dacă şeful de secţie ar fi fost numit cu dublă cheie. Să spunem că propunea ministrul şi cu CSM-ul şi preşedintele se mai gândea. Dacă era rămânea sub controlul procurorului general... nu ştiu, dar repet: acum e frumos pentru PSD, da? Dar dacă mâine se întoarce şi vine alt ministru al Justiţiei, secţia asta devine bastonul celorlalţ. Dar se gândesc ăştia? Este o secţie, nici nu vă imaginaţi, niciodată nu m-aş fi gândit că ei se pot gândi la o asemenea mare şmecherie, uriaşă. O să vedeţi ce se va întâmpla acolo, deja au început.

Povestea cu Timmermans, chiar şi cu Codruţa, e ca această secţie să vâre spaima în magistraţi

Monica Mihai: Trebuie să urmărim acest subiect.

Ion Cristoiu: Şi vreau să mai precizez, după părerea mea povestea cu Timmermans, chiar şi cu Codruţa, este ca această secţie să vâre spaima în magistraţi. Trebuie să arăţi tuturor, procurori, magistraţi, procurori militari, suntem cei mai tari din lume, da? Si cum pot eu să dovedesc? O iau pe Codruţa, aşa poate am explicaţii de ce acum? Adică magistratul de la Fălticeni, zice: ”Bă, dacă a luat-o pe aia, care va fi procuror şef european, uite că puţin le pasă”, da? L-au luat pe Timmermans, da?

Monica  Mihai: Dar Dragnea s-a delimitat de afirmaţiile...

Ion Cristoiu: Păi, şi ce îl interesa pe Dragnea, eu spun... am dat un exemplu. Primul lucru pe care o face orice instituţie care vrea să vâre spaima, adică să arate că nu are mamă, nu are tată şi că să te ferească Dumnezeu de ea este... nişte lucruri imposibile. Timmermans, a fost o plângere, imediat a luat-o în seamă.

Găsiţi AICI partea a doua a emisiunii ”Gândurile lui Cristoiu”.

 

Citește și: