Monica Mihai
Gabriela Antoniu
4466 vizualizări 3 mar 2019

Redăm mai jos partea a doua a emisiunii ”Gândurile lui Cristoiu”, ediţia a cincea. Prima parte a emisiunii o puteţi vedea AICI.

Republica Moldova este un caz tipic de dublu standard a americanilor

Monica Mihai: Tot instabilitate avem şi în apropierea graniţelor noastre, în Republica Moldova, unde au avut loc alegeri şi unde în momentul de faţă nu se poate crea o coaliţie de guvernare. Sunt aceste alegeri un pas spre instabilitate în Republica Moldova?

Ion Cristoiu: Republica Moldova este un caz tipic de dublu standard al americanilor. Omul numărul 1 acolo este acel domn Plahotniuc, care este după toate normele americane, româneşti, europene trebuia de mult arestat.

Monica Mihai: Şi a cărui partid a luat locul 3.

Ion Cristoiu: Dar pentru că el e de al lor. Dumneavoastră nu ştiţi, sunteţi mai... deci la americani era aşa şi mai este la nivel de preşedinte: nu contează că tu eşti dictator în America, în Caraibe, da? Contează dacă eşti sau nu cu ei, da? Şi Plahotniuc a jucat acest teatru, că el e omul americanilor, că e cutare al Europei şi atunci, dacă e omul nostru, închidem ochii, apropo de principii. Deci şi el domină din punctul ăsta de vedere. Eu sunt mai mult - culmea! - pentru partidul socialiştilor, că ăla e partid, decât pentru ăla despre care multă lume de acolo ar spune că e un mafiot. Şi au mai instituit şi a treia grupare care este această pro europeană care... tot ce se întâmplă în Moldova este urmarea unei inadecvări a marilor puteri la o realitate.

Republica Moldova este rusificată

Monica Mihai: În ce sens?

Ion Cristoiu: Păi, pentru că realitatea din Republica Moldova este că ea este rusificată şi e şi normal, ştiu că o să vă supere.

Monica Mihai: Şi atunci nu este un eşec al Rusiei, având în vedere că partidul pro-rus nu a obţinut majoritate?

Ion Cristoiu: Păi, şi ce? Trebuie să obţină partidul? A obţinut Plahotniuc, care este la fel de rus. Am văzut, la noi au venit imediat teorii, că dacă obţineau la majoritate, ce? Rusia nu are nevoie să o aducă şi pe Republica Moldova în CSI-ul ăla, de ce? Contrat legendelor istorice, la noi în 1812, Rusia când a pus mâna pe Basarabia, a stârnit entuziasm în rândul boierilor, hai să fim serioşi, deci nu, de ce? Pentru că între Bucureştiul, Bucureşti care e Bucureştiul lui ăsta şi Moscova...

Monica Mihai: Marea Moscova...

Ion Cristoiu: Ei preferă Moscova. Puţină lume ştie că moldovenii câştigă mult mai bine la Moscova decât chiar în Italia. Pentru că ştiu limba rusă, se aranjează cu constructorii, moldovenii au vânzători, sunt în pieţe. Pentru că e foarte important... puţină lume din România ştie că moscoviţii nu mai muncesc de mult. Muncile astea, ca şi în Italia, ca şi în ţările astea, sunt făcute de azerbaidjani, de moldoveni, care sunt buni în construcţii. Aţi înţeles? ei sunt deja...

Monica Mihai: Ca americanii.

Ion Cristoiu: Aşa şi moldovenii, sunt printre cei care alimentează această forţă de muncă aproape...

Monica Mihai: Şi atunci interesul Rusiei ar fi?

Să încerci să faci europenizare în Republica Moldova este o prostie

Ion Cristoiu: Eu spun care este interesul moldovenilor, pentru că ei se împacă mai bine cu piaţa, cu socialismul rusesc şi fac în felul următor... Vă dau un exemplu: munceşti acolo la construcţii, da? :i vrei să te duci acasă ca să te însori sau să botezi, că ei sunt moldoveni, da? În Occident îi spune: ”Îmi pare rău, ai plecat acasă, nu poate să vină cineva, fratele tău, prietenul tău şi să îl înlocuiască?” Capitalismul rusesc este mult mai acceptabil pentru moldovenii noştri, am dat un exemplu. Şi dacă încerci să faci aici europenizare este o prostie.

Monica Mihai: Şi totuşi, în momentul de faţă situaţia este destul de tensionată acolo. E plauzibil scenariul unor alegeri anticipate?

Ion Cristoiu:  E plauzibil, dar ei deja au trecut prin zeci de... dacă există un interes al  Rusiei este tocmai această instabilitate. Interesul unei puteri cum este Rusia şi al serviciilor secrete este şi în Moldova şi în România şi nu trebuie să fie forţa, ce să facă cu ea? Să o poarte în spate? Nu, să fie cât mai multă instabilitate dacă mă întrebaţi pe mine, dar eu nu risc să avansez. Foarte multe lucruri care ţin la noi de instabilitate sunt produse de ei. Ei au interesul ca în România să fie tot timpul aşa o clocoteală, o bulbuceală, ca să nu se mai înţeleagă nimic. Şi tot ei au interesul ca noi să intrăm într-un conflict, dar asta nu înseamnă că e alimentat numai de ruşi. La noi, poate că e alimentat şi de la Bruxelles, să nu îmi spuneţi mie că nu o fi vreun funcţionar pe la Bruxelles omul ruşilor sau sub acoperire.

Socialiştii au câştigat din prostie în Spania şi acum sunt alegeri anticipate

Monica Mihai: În săptămâna care a trecut, a avut loc congresul socialiştilor europeni, la care a participat şi Liviu Dragnea şi unde au apărut anumite diferenţe între declaraţiile lui Timmermans cu privire la negocierile sau la discuţiile cu Liviu Dragnea şi declaraţiile liderului PSD. Sunt românii babuinii Europei, aşa cum îi numiţi de multe ori dumneavoastră în editoriale?

Ion Cristoiu: În cazul PSD, da. La Madrid, dar nu a scris nimeni, congresul acesta este în perspectiva alegerilor europarlamentare, dacă există un perdant de pe acum, sunt socialiştii.

Monica Mihai: De ce?

Ion Cristoiu: Pentru că ei vor intra între două blocuri. Avem o ascensiune în sondaje a scepticilor, mai ales a aşa zis-ului grup independent, am înţeles că şi Macron voia să îşi facă un grup independent. Avem pe de o parte euroscepticii, care cresc în sondaje...

Monica Mihai: Şi aici s-ar putea să vină din spate Salvini foarte...

Ion Cristoiu: Nu, dar ar veni tot din eurosceptici, adică eurosceptici, în sensul de cei care cer, ca şi Salvini, reforma UE, pentru că el a avut dreptate. Tot ce a fost asta cu comedia sau cu audierea a procurorului şef ne spune că e o comedie şi încep să se prindă ţările, unele ţări, nu noi, şi PPE. În aceste condiţii, socialiştii sunt într-o prăbuşire şi la nivel guvernamental. Deci au câştigat, săracii, din prostie în Spania şi acuma sunt alegeri anticipate. E clar! În Franţa sunt morţi, aţi văzut, în Germania sunt pe ducă, nu mai ştiu pe unde or fi, or fi pe undeva prin Belgia. La noi, PSD este singurul partid cu o asemenea majoritate în parlament din toată această familie europeană. În aceste condiţii, domnul Timmermans trebuie să îl lustruiască pe Dragnea şi nu Dragnea pe Timmermans, dacă nu ar fi babuin.

Monica Mihai: Şi totuşi, în declaraţiile pe care acesta le-a făcut a spus clar că încă nu au căzut de acord asupra direcţiei pe care vor merge dacă vor merge împreună sau nu, şi că urmează discuţii intense în următoarele săptămâni.

Domnul Dragnea este un brav reprezentant al ”babuinilor”. Pe mine mă miră de ce joacă pe sluga

Ion Cristoiu: Pentru că domnul Dragnea este un brav reprezentant al ”babuinilor”, v-am mai spus încă o dată. Domnul Timmermans... care acuma s-a decis să fie el şeful CE - v-am spus nu are nici o şansă, ei sunt spulberaţi, dar PSD este pe locul 3 sau 4 la europarlamentari... Domnul Timmermans şi cu funcţionarii lui socialişti depind şi de votul nostru, ca într-un parlament, da? Depind de votul nostru. Şi doi: este foarte important pentru o grupare cum e cea socialistă, în raport cu PPE, să ai undeva un partid într-o ţară destul de mărişoară, şi majoritate. În aceste condiţii, pe mine mă miră de ce domnul Dragnea joacă pe sluga, că este invers: Timmermans ar trebui să vină aici să spună: ”Alo, domnu' Dragnea, te rog frumos nu pleca!”. Pentru că domnul Dragnea ar trebui să spună: ”Stimate domn, vrei să plec? Plec, că ne-au invitat deja italienii.” Aţi văzut cum joacă Orban? Adică, dacă ne exclud pe noi...

Monica Mihai: Rămân fără un candidat important.

Ion Cristoiu: Gândiţi-vă, în Parlamentul României fac alianţa cu ALDE, da? Şi aţi văzut că, până la urmă, Dragnea îi face curte lui Tăriceanu, că dacă pleacă ALDE s-a terminat cu ei în Parlament. Imaginaţi-vă că domnul Dragnea e Timmermans şi îi spune din 5 în 5 minute lui Tăriceanu...

Monica Mihai: ”Te rog pleacă”...

Ion Cristoiu: ...”Pleacă!” şi Tăriceanu spune ”Da, plec şi mă duc dincolo şi fac majoritate!”.

Monica Mihai: E posibil ca PSD să o ia în direcţia euroscepticilor? Vă şi spun de ce, există un sondaj al Consiliului Naţional de Combatere a Discriminării care arată că există o masă importantă de xenofobi în România şi extremişti, ar putea PSD să se îndrepte în direcţia aceea? Şi să testeze acum apele să vadă...?

Ion Cristoiu: Nu. Asta ar presupune că Dragnea are ceva în cap. Nu are nimic în cap, haideţi să fim serioşi. Deci, comportamentul lui faţă de Timmermans este limpede, este comportamentul unui provincial faţă de unul din Capitală, capitala lui. Pentru că o problemă a acestei slugărnicii a PSD-iştilor faţă de o grupare care depinde mult de ei, este complexul de provincial. Adică, la rândul lui, domnul Dragnea nu are acces acolo, da? Şi el a venit de undeva de la Găgeşti Deal, pe vremuri, că şi ăia au internet acum, a venit de la Găgeşti Deal în Capitală, da? Şi şi-a pus pantofii la barieră...

Monica Mihai: Poate fi aici vorba de o problemă de credibilitate la nivel european al liderului PSD Liviu Dragnea?

Ion Cristoiu: Nu e vorba de credibilitate, nu aţi înţeles că ăla depinde de el? E vorba de slugărnicie, e vorba de sindrom, de complex. Dragnea e complexat, e din Teleorman. Complexul babuinului, e complexat. Dumneavoastră, când vă duceţi în Occident, sunteţi complexată? Nu! Eu nu sunt.

Monica Mihai: Nici eu.

Ion Cristoiu: Păi, el e complexat, el, când se duce pe aeroport... ”Aoleu, am ajuns în Franţa. Maaamă, unde am ajuns eu!”. Aşa este şi stau de vorbă cu Timmermans, cine e Timmermans? Păi, e un politician de la Bruxelles, pe care bănuiesc că poate să îi aresteze mâine, pe toţi, inclusiv pe Juncker, că el deja e anchetat în Luxemburg, da? Asta este şi atunci de aia i-am spus eu ”Cum să plece el?”. Asta presupune o gândire. Păi, dacă avea gândire o oprea pe Codruţa Kovesi la acest vot, da? Păi, nu a oprit nimic, el s-a dus acolo şi e fericit că Timmermans nu l-a dat afară.

Monica Mihai: Şi mulţumit că a fost invitat.

Ion Cristoiu: Când, repet, Timmermans pierdea, dacă noi plecam. Dacă el avea cap, măcar jumate ca Orban, şi spunea ”Da... foarte frumos, plecăm, şi cu cine rămâi?” Că nu rămâne cu nimeni. El, Timmermans şi mişcarea Partidului Socialist European, nu mai are pe nimeni.

Monica Mihai: Totuşi, din ce spuneţi dumneavoastră, mi se pare că Liviu Dragnea încă nu şi-a dat seama care este raportul de putere şi de influenţă...

Ion Cristoiu: Nu auziţi că el e din provincie, el habar nu are, a venit şi el săracul la... nu ştiţi cum veneau pe vremuri şerbii la conac? Ăla, ştiţi că era în deal, ”Să trăiţi, aoleu! Ce mai faceţi...”

Monica Mihai: Aţi scris în editorialul de marţi despre statele paralele din România.

Oricum bănuiesc că şi PSD-ul are un stat paralel

Ion Cristoiu: Mai multe, cel mai mult, plecând de la dezvăluirea din documentul lui MI6.

Monica Mihai: Înainte, în presă, se vehicula sau în rândul politicienilor se vehicula un singur stat paralel.

Ion Cristoiu: Şi eu vehiculam şi eu eram convins că este un singur stat, deşi era o prostie ce gândeam eu, pentru că nu există, mai ales într-o democraţie, centre unice de putere. Chiar şi preşedintele, la rândul lui, mai sunt şi altele. Şi acum acel document m-a convins că sunt mai multe paralele, chiar secţii.

Monica Mihai: Câte state paralele şi cine le conduce?

Ion Cristoiu: Nu ştiu, pe unele le vedem, pe altele nu. Oricum bănuiesc că şi PSD-ul are unul.

Monica Mihai: Şi acum vorbim de secţia de anchetare a magistraţilor.

Ion Cristoiu: Din punct de vedere teoretic al realităţilor avem unu: în primul rând, că noi nu avem un singur serviciu de informaţii. Toată lumea s-a năpustit pe SRI. Pe teritoriul României avem SIE, dar avem un serviciu mult mai puternic, despre care puţină lume ştie, care e clar al armatei. Dacă veniţi o dată şi o să vă arăt enciclopediile de intelligence, eu am foarte multe enciclopedii ale lumii, scrise de străini. Acolo nu există SRI, deci la fiecare ţară sunt trecute serviciile principale. Acolo este serviciul armatei care e de.... ăhăă!...

DIPI este foarte puternică pentru are reţeaua de foşti miliţieni

Monica Mihai: Şi de care nu se vorbeşte deloc în România.

Ion Cristoiu: Păi nu, şi este la fel de viu, e DIPI, aia, direcţia de informaţii...

Monica Mihai: Din cadrul Ministerului de Interne...

Ion Cristoiu: De ce este foarte puternică? Pentru că are reţeaua de foşti miliţieni. Deci, în timp ce SRI, dacă are o reţea, are la nivel aşa de... la nivelul nostru, pe ăştia intelectualii. Ei au reţeaua poliţistului care are în subordine... Şi care spune ”Şi să vezi că lângă Cristoiu peste drum, nu ştiu, stă unu...”. Ei sunt mult mai implementaţi în civil. Ăsta al armatei o să spuneţi că anchetează numai militari. Nu anchetează numai militari, pentru că ei pot să spună aşa: colonelul X stă lângă Monica Mihai, vecin. Ia să o anchetăm noi pe Monica Mihai, deoarece s-ar putea ca colonelul să fie racolat de Monica Mihai. Vorbesc serios, am dat un exemplu, deci pot să ancheteze orice civil, sub pretextul că anchetează, dar atenţie, marele lor avantaj este că nu îi ştie nimeni.

Monica Mihai: Toată lumea vorbeşte doar de Serviciul Român de Informaţii.

Ion Cristoiu: Deci, avem pe de o parte mai multe servicii şi atunci o serie întreagă de lucruri sunt rezultatul bătăliei între ele. SIE cu SRI sunt la cuţite, aşa este peste tot la servicii. Doi: pe teritoriul României, dacă cineva ar fi văzut ”Divizia Berlin”, staţi că eu mă uit la seriale, ”Divizia Berlin” e un serial, bătălia între antena CIA de la Berlin si BND-ul, nu l-aţi văzut?

Monica Mihai: Nu l-am văzut.

Pe teritoriul României sunt mai multe servicii, nu numai FSB-ul

Ion Cristoiu: Vă recomand să îl vedeţi. Pentru că apare acolo şi SRI-ul, ca nişte tâmpiţi, ei sunt tâmpiţii Europei. Şi o să vedeţi acolo cum se mănâncă ei unii pe alţii...

Monica Mihai: Da, dar aceştia sunt controlaţi politic, sunt cei care conduc în momentul de faţă în ţară, ei sunt cei care manevrează toate aceste state paralele?

Ion Cristoiu: V-am dat un exemplu, deci pe teritoriul României sunt mai multe servicii, nu numai FSB-ul. Deci, aceste servicii, chiar dacă teoretic sunt amice, să spunem MI6, DSTE-ul al francezilor, avem BND, CIA care are o antenă foarte puternică, asta nu înseamnă că nu se lucrează unele pe altele, da? Şi atunci, o serie de lucruri din care noi nu înţelegem nimic s-ar putea să fie rezultatul unei bătălii între ele, între servicii. Ele nu sunt întotdeauna subordonate... adică cearta dintre ele  nu vine din subordinea politicului, vine din interesele şi din oamenii care conduc serviciile respective. Deci aşa se şi explică aceste sisteme paralele. Pentru că ceea ce la un moment dat nu înţelegeam, de ce e arestat ăla care pare că e omul preşedintelui, de ce ăla e scos din joc, deşi... De ce e scos din joc Ludovic Orban? Nu ştiu. Atunci dacă vă uitaţi bine, scoaterea din joc a lui Ludovic Orban, mai ţineţi minte...

Monica Mihai: A fost un interes, era exact înainte de candidatura la Primăria Capitalei.

Ion Cristoiu: Şi cine a câştigat? Gabi Firea.

Monica Mihai: PSD.

Ion Cristoiu: Nu, Gabi Firea. De unde ştiu eu?  Pentru că în servicii există aşa numitul instrument triplu X. Triplu X înseamnă în felul următor: eu vă fac plângere dumneavoastră penală, da? Dar nu pe dumneavoastră vă vizez, ci pe al treilea.

Monica Mihai: Care are are legătură cu mine, cumva.

Ion Cristoiu: Da, care are legătură sau... Deci eu îl scot pe Orban din joc -  am dat un exemplu - dar e în favoarea mea că poate Gabi Firea e omul meu, adică niciodată noi nu ştim şi atunci de aia eu vin şi fac aceste speculaţii, scenarii...

DIPI e cel mai puternic serviciu secret din România

Monica Mihai: Care e cel mai puternic serviciu secret în momentul de faţă în România?

Ion Cristoiu: Din ăştia străini? Sau din serviciile noastre?

Monica Mihai: Din serviciile noastre, din cele interne de care vorbeaţi.

Ion Cristoiu: Eu cred că e DIPI, pentru că, repet, el este cel mai apropiat de... el are voie să meargă cel mai mult în civil, la SRI e greu, SRI-ul are altă temă a constituţiei. Ei au tema asta: trebuie să vedem infracţiunea şi atunci, ei pătrund foarte mult în lumea interlopă, dar lumea interlopă înseamnă şi ăia care sunt pe strada dumneavoastră şi strigă ceva. Deci cei care au controlul cel mai mare informativ al civililor şi al oamenilor simpli sunt ei de la...

Monica Mihai: De la Ministerul de Interne.

Ion Cristoiu: Da, şi nu ai de unde să ştii cu cine joacă ei.

Cel mai puternic serviciu secret străin este al britanicilor

Monica Mihai: Dar străin?

Ion Cristoiu: Străin, cred că în continuare, eu cred în continuare în britanici. CIA este o rudă săracă a lor, adică din totdeauna au fost. Ei sunt foarte buni, dar nu ştiu. Ruşii, nu am nici o îndoială şi foarte important, vă atrag atenţia, poate să vină la dumneavoastră, o chestie de servicii, vine un ziarist de la New York Times, da? Si de unde ştiţi dumneavoastră că nu e sub acoperire? Ştiaţi că în 1990, şeful antenei CIA de aici, a fost un domn Nicholson, la care s-au dus Mitrea şi Ciorbea şi care au organizat sindicatele da? Ştiţi că la 2 ani el a fost anchetat şi descoperit ca agent KGB?

Monica Mihai: Adică era un dublu agent.

Ion Cristoiu: Niciodată nu ştii, tu zici că vorbeşti cu el occidental, e francez, nu ştiu, de la Figaro şi...

Monica Mihai: Când de fapt în spatele identităţii lui se poate afla cu totul altceva.

Ion Cristoiu: Da, în sensul ăsta desigur, acuma nu trebuie să vă temeţi, eu oricum nu sunt sub acoperire.

Monica Mihai: Haideţi să mergem mai departe la un top al miniştrilor. În cabinetul Dăncilă sunt mai multe persoane controversate. Care dintre aceşti miniştri am putea spune că sunt buni politicieni sau buni în domeniul în care activează sau care au fost doar împinşi în faţă pentru a ocupa o funcţie şi pentru a putea fi...

Domnul Tudorel Toader este bun politician, adică face ce vrea

Ion Cristoiu: Aţi folosit 3 criterii. Bun politician este domnul Tudorel Toader, de departe, adică face ce vrea. Este şi Meleşcanu, care nu face nimic, dar stă pe acolo, e bun. În faţă nu ştiu, îmi puneţi o întrebare despre nişte oameni despre care habar nu am. Este pentru prima dată în viaţa mea de gazetar când pe unii nici nu îi ştiu şi nici nu i-am văzut în viaţa mea şi nici nu ştiu.

Monica Mihai: Eugen Teodorovici este un...

Ion Cristoiu: A, nu! Teodorovici e bun, adică Teodorovici...  dar la un moment dat, e riscant pentru el că începe să fie prea bun, s-ar putea să aibă soarta Olguţei. Adică, prea e în faţă. Vă dau un exemplu: a venit cineva la cultură, nu ştiu, dumneavoastră ştiţi cine e, că eu nu ştiu. Chiar eu care zic că sunt om de cultură. El a venit iar cu o prostie, iar vrea să ia Cuminţenia Pământului. Spuneţi-mi şi mie, deci povestea cu Cuminţenia Pământului...

Monica Mihai: Se tot reia de la Minister la Minister.

Ion Cristoiu: Este o prostie în care el spune că iar negociază, cum să negocieze? Că ăia nici nu sunt proprietari. Sunt nişte forţe obscure - ca să nu spun nişte servicii - în spatele afacerii. A venit iar cu asta, dar spuneţi-mi dumneavoastră, că sunteţi în presa activă, vedetă la Mediafax, spuneţi-mi un ministru, un nume, în afară de ăştia pe care îi văd la televizor. Nu ştiu, eu când mă duc la Antenă, e trecerea aia între emisiunea mea şi alte emisiuni... Din când în când vine câte o tanti care mă pupă, dar nu ştiu despre cine e vorba, ca să aflu după asta că ea e ministru.

Monica Mihai: A fost cumva vorba de doamna Andronescu?

Ion Cristoiu: Nu, pe doamna o ştiu, nu aţi înţeles dumneavoastră că nu îi ştiu, adică cine e? Şi când l-a pus, l-a pus acum o săptămână şi nu mai este. Nu se poate, totul vine şi din această schimbare permanentă...

Monica Mihai: A fi un bun ministru înseamnă a fi un bun specialist pe domeniu?

Ion Cristoiu: Nu neapărat, aici este o mare greşeală.

Monica Mihai: De ce?

Ion Cristoiu: Trebuie să fi un bun manager al domeniului, dacă mă puneţi pe mine să fiu ministrul presei aş fi catastrofal, nu ştiu să manageriez, eu ştiu să scriu. Bun, dacă puneaţi pe Einstein la noi, deci trebuie să fie... unu: trebuie să aibă cunoştinţe, nu poţi să fii ministrul culturii şi să fii profesor de sport, după părerea mea. Deci, trebuie să ştii ceva despre domeniul respectiv, nu poţi să fii ministrul Transporturilor şi tu să fii filolog.

Monica Mihai: Chiar dacă nu trebuie să ştii foarte multe

Ion Cristoiu: Nu, trebuie să ştii ceva, bun, dar trebuie să ştii mai ales să manageriezi. Deci, încă o dată, între a fi un bun specialist într-un domeniu şi a fi ministru nu întotdeauna e o legătură, pentru că trebuie să ştii să administrezi domeniul, pentru asta îţi trebuie nişte cunoştinţe cât de cât. La armată vine, tu eşti poet şi vine unu, general şi spune acolo, contraatac, atac, flancul... şi tu nici nu ştii ce e flanc, crezi că e Flanco sau cum Dumnezeu...

Sorina Pintea are o imagine bună

Monica Mihai: Vă dau câteva nume de miniştrii şi spuneţi-mi, din punctul dumneavoastră de vedere, care este cel mai credibil. Carmen Dan, Petre Daia, Sorina Pintea, Rovana Plumb, Teodor Meleşcanu, Eugen Teodorovici, Tudorel Toader sau Ecaterina Andronescu?

Ion Cristoiu: După părerea mea, dintre toţi cea care urcă şi bine este Sorina Pintea. Dacă aţi observat, are o imagine bună, e şi specialist, am înţeles şi nici măcar nu e controversată. Eu nu o cunosc dar aşa îmi dau seama. Adică trece în domeniul ei drept o specialistă, adică nu trece chiar o amatoare şi a ajuns să se afirme, dar nu în stilul lui Teodorovici, care se afirmă cam prea vedetă, adică Teodorovici face o mare greşeală, la un moment dat te chem la un interviu şi simt nevoia să spui ceva interesant şi spui o prostie. Adică el nu a învăţat să fie plicticos, să ştiţi că un politician ştie să fie şi neinteresant. Adică dacă vin la dumneavoastră în interviu...

Monica Mihai: Şi eu trebuie să scot ceva senzaţional...

Ion Cristoiu: Păi, dacă vreau să scoateţi, aş da numai lucruri senzaţionale, catastrofale, adică uneori. După emisiune nu facem rating, dar în acelaşi timp nu facem gafe. Că în momentul în care anunţi un... mai ales în domeniul ăsta al Finanţelor, el în fiecare emisiune anunţă un proiect şi îi sperie pe toţi.

Monica Mihai: Pentru că tot aţi vorbit de Ministerul Culturii, haideţi să încheiem emisiunea într-o notă culturală, intelectuală, ce carte citiţi săptămâna aceasta?

Ion Cristoiu: În primul rând, despre această carte mi-a vorbit - culmea! - Călin Popescu Tăriceanu, spun culmea că de regulă, politicienii îţi vorbesc despre bătălia politică. Sunt şi în relaţii bune şi până la urmă, mi-a trimis-o la bibliotecă. O dată, când o să avem timp, o să povestesc cum deschid eu plicurile la bibliotecă, nu sunteţi curioasă? Deci, orice plic îl deschid numai în prezenţa ăluia de la poartă şi a camerelor de luat vederi, pentru că principalele capcane astea au fost.

Monica Mihai: Principalele capcane sunt în plicuri.

Ion Cristoiu: Păi, îţi trimite unu nişte bani... Eu cunosc foarte multe cazuri din astea, în care au trimis un plic de la Călin Popescu Tăriceanu şi de fapt nu e de la el şi tu îl deschizi, dar nu de faţă cu ăla, da? Că eu îi spun ăluia: ”Domnule, uitaţi aici o carte, da?” şi poate să vină, ori te prind ăia în flagrant delict, ori vine ăla şi îţi face un denunţ: ”Eu i-am trimis lui Cristoiu o sumă de bani”. Nu, aici e un sfat.

Monica Mihai: De ce ar trebui citită această carte?

Ion Cristoiu: Radu Portocală este autorul unei mari cărţi în 1990 despre Revoluţia din decembrie şi această carte numită, se poate traduce ”Vagul asurzitor”, unii spun că ”Golul asurzitor”. Este o carte foarte importantă pe care trebuie să o citească, o să scriu şi eu, toţi românii, pentru că ne arată diversiunea prin care Macron, un fel de Dacian Cioloş, mai nou, a ajuns preşedintele Franţei şi deţinătorul unei majorităţi absolute.

Monica Mihai: Detaliile le vom povesti, poate, într-o ediţie viitoare.

 

Citește și: