Monica Mihai
Gabriela Antoniu
11744 vizualizări 10 mar 2019

Alegerile din acest an, europarlamentare şi prezidenţiale, pun partidele şi candidaţii în situaţii complicate. În emisiunea “Gândurile lui Cristoiu”, jurnalistul face o analiză la rece a scenei politice, pe baza datelor unui sondaj de opinie intrat în posesia sa.

Deşi admite că dosarul deschis joi pe numele Codruţei Kovesi, acuzată de organizarea unui grup infracţional, ar putea să o termine pe fosta şefă DNA, Ion Cristoiu crede că reţinerea ei pentru 24 de ore o va face preşedintele României, fără alegeri: “Dacă voiam să o facem preşedinte mâine, mâine o facem, o reţin şi o eliberează justiţia. În acel moment, s-a terminat.”

Ion Cristoiu spune că - vrea sau nu - fosta şefă a DNA ar putea fi înlocuitorul lui Iohannis, pe un scenariu similar cu cel al retragerii lui Stolojan în favoarea lui Băsescu, din 2004, deoarece marile puteri nu ar fi interesate să lase România la voia întâmplării. “Dacă cu o lună, o lună şi ceva, sondajele îl arată perdant pe Iohannis în faţa lui Dragnea... Puteţi să spuneţi că nu? Nu ştiu - ştiu eu? N-am nevoie de un plan B, n-am nevoie de un înlocuitor? Kovesi. Cum a fost Băsescu în raport cu Stolojan”, a explicat jurnalistul.

Iar un sondaj de opinie intrat în posesia lui Ion Cristoiu arată că, în Ardeal, un fief tradiţional al PNL, Iohannis ar putea pierde în faţa lui Dacian Cioloş: ”La ora actuală, pentru PNL, pentru Klaus Iohannis pericolul mortal îl reprezintă USR, alianţa.”

Sondajul mai arată că la alegerile europarlamentare, electoratul vrea feţe noi, de unde şi iniţiativa PNL de a pune în fruntea listei o vedetă media. ”Au nevoie de feţe noi, asta vrea electoratul anul ăsta, de aia votează USR. Vreau unul nou, s-a săturat, PNL-PSD, nu ştiu, aceeaşi mizerie. Şi nu că i-a apucat pe ei, sunt calcule, sondaje săptămânale”, a explicat Ion Cristoiu.

Nu în ultimul rând, el crede că europarlamentarele vor tranşa conflictele interne din partid şi vor da startul lansării candidaţilor la Preşedinţie: ”Domnul Barna ar trebui să nu mai doarmă noaptea, pentru că acest moment a adus partidul, alianţa şi electoratul alianţei la mâna lui Nicuşor Dan.”

Există însă şi politicieni care vor să rămână în jocul politic, fără a candida neapărat la europarlamentare. Ion Cristoiu îl dă exemplu pe ministrul Tudorel Toader, care în ciuda presiunilor, nu va demisiona din funcţie, din cauza propriilor interese politice: “Din câte ştiu eu, vrea să facă politică, poate să candideze la preşedinţie, n-am de unde să ştiu. Sigur am înţeles că va candida la Primăria Iaşului”.

Redăm integral textul interviului:

Monica Mihai: Domnule Cristoiu, am avut o săptămână interesantă, dar şi agitată pe plan politic intern - am putea spune - sau destul de complexă pe plan extern, din punctul de vedere al Laurei Codruţa Kovesi. Subiectul cel mai important, poate al săptămânii, sau personajul cel mai important al săptămânii este Laura Codruţa Kovesi, care a fost audiată la Secţia pentru anchetarea magistraţilor, iar în acelaşi timp, la Bruxelles s-a decis cine vor fi cei care vor negocia pentru funcţia de procuror şef al Europei. Îl avem pe Tudorel Toader, ministrul Justiţiei, care a trimis o scrisoare către publicaţia Financial Times, în care scotea în evidenţă abuzurile pe care consideră că le-a săvârşit Laura Codruţa Kovesi. Trebuie spus că această scrisoare a venit într-un moment interesant, a doua zi după ce în Parlament trebuia să se voteze moţiunea simplă împotriva sa, moţiune care nu a avut cvorum şi urmează să fie votată săptămâna următoare. Avem o săptămână în care a apărut şi informaţia că BEC-ul respinge alianţa USR-PLUS pentru alegerile europarlamentare, alegerile europarlamentare la care deja avem principalii pioni şi avem în discuţie topul prezidenţiabililor, având în vedere că este un an important, în care vor fi alegerile prezidenţiale şi în care nu avem nume foarte clare pentru candidaţi. Haideţi să începem cu subiectul cel mai important al săptămânii, audierea Laurei Codruţa Kovesi. Aceasta a fost chemată joi la secţia pentru anchetarea magistraţilor, unde a aflat că mai există încă un dosar pe numele ei. Cum vedeţi această situaţie?

Ion Cristoiu: În primul rând că nu este încă un dosar, este cel mai greu dosar al ei, pentru că primul dosar era un dosar care pare mai uşor. E vorba de aducerea lui Nicolae Popa - dacă a plătit, dacă nu a plătit - e greu de dovedit că ea l-a rugat pe Ghiţă, nu există înregistrări, plus că din punctele de vedere ale opiniei publice, ea spune cum până la urmă a adus un infractor şi ce mare lucru a făcut. Trebuie neapărat o scurtă incursiune despre acesta, pentru că este un dosar foarte greu şi care îi va face mari probleme, s-ar putea chiar să o înfunde pe Codruţa Kovesi.

Monica Mihai: Ea a fost acuzată că ar fi organizat un grup infracţional, alcătuit din procurorii Onea si Negulescu şi că practic, i-ar fi comandat acele dosare fabricate...

Ion Cristoiu: Da, este vorba numai de un singur, în punctul central, este un singur dosar. Şi anume, dacă vă reamintesc, eu am şi scris... pe 24 iunie 2015. În cadrul campaniei împotriva lui Ghiţă, DNA, unitatea de la Ploieşti, a dat un comunicat în care spunea în felul următor: că inculpatul Ghiţă Aurelian a conceput, iniţiat şi coordonat o activitate - e foarte important! - de corupere a alegătorilor din Republica Moldova la alegerile prezidenţiale din 2014, în scopul obţinerii de voturi pentru candidatul Ponta. Suma remisă de inculpat pentru înfiinţarea opţiunilor electorale a fost în cuantum de 350.000 de euro. Imediat după apariţia acestui comunicat, care îl agăţa şi pe Ponta, divizia presă a binomului, adică televiziunile pe care le avea la vremea respectivă - între timp, unele au trecut de partea poporului - au adus amănunte - potrivit tradiţiei care era atunci, nu ştiu dacă se va continua - din dosar. Principalul amănunt era, vă citez din ziarul Adevărul ca să înţelegem de ce este grup organizat, spunea aşa: ”Unul dintre angajaţii în această operaţiune a trimis la DNA mai multe documente pe care un domn Petruş le-a lăsat la sediu”. Şi acest tip, care a trimis, spune din dosar: ”În campania prezidenţială am fost angajat în Chişinău de domnul Petruş să muncesc la negru pentru candidatura lui Ponta” - şi el se numea Serghei Petruş.

Monica Mihai: E clar până acum.

Ion Cristoiu: E clar. Pe 11 februarie 2018, dacă mai ţineţi minte, domnul Vlad Cosma a apărut la televizor cu înregistrări şi a dat o lovitură de teatru. Şi anume, a zis că Serghei Petruş era el. Şi ăsta e dosarul.Ce a făcut unitatea de elită? Aveau nevoie de un document...

Monica Mihai: De un denunţ.

Ancheta încearcă să o agaţe, să arate că sub coordonarea ei s-a făcut acest dosar

Ion Cristoiu: Da, de un denunţ serios, făcut de unul din campanie. Deci acuzaţia era că, acolo la Chişinău un domn Petruş, cutare, cutare... a mituit alegătorii şi a lăsat nişte documente. Printre aceste documente, care vor fi puse în plic, acest domn Serghei Petruş, care nu era altul decât Cosma - nu era de la ei, era de la noi - deci domnul Cosma a povestit, cum l-au pus Negulescu şi Onea să scrie că se numeşte Petruş, cum au ales numele, cum l-au pus la poştă, deci nu era nimeni din Moldova, nu era... asta e o probă zdrobitoare, nu era el, îl şi arată, deci nu avea nici ...

Monica Mihai: Era un personaj fictiv?

Ion Cristoiu: Da, era numită ”plantare de probe” să zicem, da? Ei, în legătură cu acest dosar, s-a deschis o anchetă penală împotriva celor doi. Şi pe baza unor mărturii, din câte am aflat, făcute în faţa acestei secţii de către adjuncţii lui Kovesi de atunci, dosarul, ancheta încearcă să o agaţe, să arate că sub coordonarea ei s-a făcut acest dosar. Este cea mai mare problemă pentru Kovesi.

Monica Mihai: De altfel, şi dumneavoastră cred, când i-aţi luat interviul lui Sebastian Ghiţă, acesta chiar asta spunea, făcea referire la cei doi dacă au lucrat cu ştirea doamnei Laura Codruţa Kovesi sau fără ştirea ei. Haideţi să urmărim să vedem ce a zis atunci Sebastian Ghiţă:

Fragment din interviul Ion Cristoiu - Sebastian Ghiţă, Belgrad, martie 2018:

”Poate că Parchetul General va verifica dacă doamna Kovesi îi coordona pe Onea şi pe Negulescu sau doar îi foloseau numele. Sunt curios, când o să mă întâlnesc cu prietena mea Codruţa, să o întreb dacă a complotat, a gândit împreună cu cele două personaje, să-mi facă tot ce mi-au făcut în anii ăştia”

Este asemănător cu toate dosarele făcute de DNA în perioada binomului

Monica Mihai: Asta a declarat Sebastian Ghiţă atunci. Iată că suntem în 2019 şi există această suspiciune care planează asupra fostei şefe a DNA, că i-ar fi coordonat pe cei doi.

Ion Cristoiu: E un dosar foarte interesant, deoarece este asemănător cu toate dosarele făcute de DNA în perioada binomului. Am citit rechizitorii mai mult decât pe Balzac. Marea majoritatea a rechizitoriilor abuzive din perioada DNA erau false pentru că nu aveau probe directe. Un singur exemplu vă dau, dosarul referendumului a lui Dragnea, era alcătuit din două părţi, ca şi ăsta. În cazul dosarului de acum, avem o chestiune certă, recunoscută şi de Onea şi de Negulescu, că au falsificat probe şi au obligat, teoretic pe baza denunţului lui Cosma să facă un... clar nici nu mai ai ce să discuţi, că e semnat de ăla, adică ăla vine şi spune... las la o parte faptul că el i-a şi fentat, i-a şi înregistrat şi a mai şi lăsat nişte semne, urme...

Monica Mihai: Ca să poată să îşi dovedească credibilitatea ulterior.

Ion Cristoiu: Problema care se pune este în ce măsură sunt probe directe, asta o spun eu, nu indirecte, că ea a ştiut, că ea a coordonat, că ea le-a zis? Pentru că, în cazul referendumului, s-a stabilit că cei de la Suraia, o comună de lângă Vrancea, lângă Focşani, au falsificat voturile, adică au pus morţi pe liste şi domnul Dragnea nu era probă directă... că Dragnea le-a zis, era o poveste... adică Dragnea, fiind acolo şef la Bucureşti, ăia s-au temut... deci o poveste, nu era probă directă. În cazul de faţă, e foarte important, nu ştiu...

Nu cred că era atât de proastă încât să lase urme

Monica Mihai: Credeţi că Laura Codruţa Kovesi a fost cea care i-a instruit sau le-a recomandat să facă acest dosar?

Ion Cristoiu: Nu, chiar dacă da, nu cred că era atât de proastă încât să lase urme. Nu cred, adică dacă discutăm acum, că nu ne aude nimeni, când faci aşa ceva, chiar faci aşa ceva şi eşti şefa DNA, nu laşi urme. Dau un singur exemplu - făcând parantezele care vă enervează pe dumneavoastră - în momentul în care Senatul american a stabilit că CIA a ordonat asasinarea unor lideri străini, ceea ce încălca... au fost chemaţi directorii SRI, directorii SIE de la vremea respectivă... şi aceste operaţiuni erau cu aprobarea preşedintelui... şi unul dintre ei, cred că Richard Helms sau nu ştiu care, şi-a scris în memorii că l-au întrebat ăia de la comisia senatorială de anchetă - serioasă nu ca a lui Manda - şi într-adevăr şi preşedintele? Păi, zice: ”Noi ne-am dus la preşedinte şi i-am zis vrem să îl asasinăm. Şi ce a zis preşedintele? Păi, preşedintele s-a uitat în sus şi a zis aveţi grijă! Şi ce aţi înţeles voi? Păi, noi am înţeles să îl asasinăm”.

Monica Mihai: Era liber la interpretare...

Ion Cristoiu: Păi, asta spun: adică nici preşedinte, nici Traian Băsescu, nu ştiu... deci nu ştiu, din punctul acesta de vedere, dacă nu sunt probe directe e o poveste şi eu o voi apăra pe Codruţa Koveşi, dacă nu s-au adus probe directe, adică dacă e o poveste.

Prima dată când Codruţa Kovesi trăieşte această experienţă în viaţa ei

Monica Mihai: Cum vi s-a părut Laura Codruţa Kovesi la finalul celor 5 ore de audieri, în momentul în care a ieşit şi a făcut acele declaraţii în faţa presei, comparativ cu data trecută când a fost audiată?

Ion Cristoiu: Cred că a început să fie tot mai obosită şi erodată de această situaţie. Nu cred că a mai trăit - eu v-am mai spus, am avut cinci procese, e tare incomod să stai în faţa unui magistrat. Am fost o dată chemat la DIICOT ca martor, să ştiţi că este cumplit de... ca martor, dacă eram acuzat, cred că mă prăbuşeam. Te duci acolo, ăia pun o cameră, pun o cameră de luat vederi, una care notează, procurorul sau procuroarea e de oţel, să nu credeţi că zâmbeşte cineva.

Monica Mihai: Doamna Codruţa Kovesi ar trebui să fie obişnuită, totuşi, a fost pe cealaltă parte a baricadei atâţia ani.

Ion Cristoiu: Nu, nu. Camil Petrescu spunea că cei mai mari polemişti sunt cei care se tuflesc imediat când îi răneşti. Să ştiţi că... e foarte interesant... e pentru prima dată când ea trăieşte această experienţă în viaţa ei şi s-ar putea... sunt cinci ore în care procurorul nu zice ¬Ce mai faceţi?”. Te întreabă nişte lucruri, te întreabă, cum am zis eu, cu ochi de oţel.

Acum pare ca o victorie a lui Sebastian Ghiţă

Monica Mihai: Această situaţie prin care trece Laura Codruţa Kovesi vine în aceeaşi săptămână în care Sebastian Ghiţă, fugarul Sebastian Ghiţă, a aflat că i s-a anulat şi ultimul mandat de arestare şi se poate întoarce în ţară.

Ion Cristoiu: Da, da, ea pare... cele două decizii par că au o legătură, deoarece Sebastian Ghiţă s-a dat drept victimă a unităţii de elită de la Ploieşti şi desigur că acum pare ca o victorie a lui Ghiţă pentru că ea tot s-a plâns pentru faptul că i s-a ridicat şi acest mandat de arestare, dar proba, din câte am văzut eu, nu s-a scos în presă. Din câte am văzut eu până acum, deocamdată în actul de acuzare, nu ştiu... nu mi s-a confirmat până acum... un fel de dări în gât, ca să mă exprim eu nejuridic, din partea lui Onea şi Negulescu. Să ştiţi că, dacă e aşa, ăia nu au... când ajung la procuror şi ăla spune ”Fii atent, că trebuie să iei 20 de ani, vrei să iei numai 2?”....

Monica Mihai: Dă cu subsemnatul şi...

Ion Cristoiu: Da, negociezi... o chestiune absolut corectă, s-a mai criticat şi înainte, adică şi pe vremea binomului era o chestiune, de ce procurorul negociază cu... păi, el negociază cu peştele cel mic ca să ajungă la peştele cel mare, adică normal.

Monica Mihai: E o procedură standard în astfel de situaţii.

Ion Cristoiu: Da, şi în America se negociază, aţi văzut, cu mafiotul numărul 2 ca să îl dea pe numărul 1. Dar unul dintre argumente sunt declaraţiile celor care sunt acum la DNA, subordonaţii ei, care spun că ei, deşi au respins acest dosar, doamna Kovesi a intervenit şi a zis să i se dea drumul. Dar repet, încă o dată spun că...

Monica Mihai: Rămâne de văzut ce probe vor fi la dosar...

Ion Cristoiu: Spun ca profesie de credinţă, dacă nu sunt probe directe, în sensul înregistrări din partea din partea lui Negulescu, în care Negulescu spune: ”Băi, Negulescule, pe ăla îl execuţi, sau faci aşa!” sau convorbiri... numai pe presupunerea că Negulescu o luase razna, ştiind că e protejat, singur... Din punct de vedere al opiniei publice avem iar un mare semn de întrebare, din faptul că doamna Kovesi nu s-a delimitat. Aici este, apropos de urmă, e chiar o mare nerozie de şef. Şi dacă îţi este subordonatul frate, încerci să te delimitezi. Adică, dacă vezi că a luat-o razna, nu sari decât dacă a fost în complicitate cu tine. Nu am înţeles niciodată de ce ea a apărat unitatea aia de elită, că putea să se disocieze, spunea:”Nu ştiu!”

Dacă sunt probe directe, automat au terminat-o

Monica Mihai: Şi totuşi nu a făcut-o!

Ion Cristoiu: Da, asta e un semn de întrebare, dar mă reîntorc. Dacă sunt probe directe, automat au terminat-o. Poate să o pună pe ea de 20.000 de ori... procurorii ăştia nu au cum, nu mai au cum să mai dea înapoi. Dacă sunt probe directe, ai un dosar beton, că ăia chiar au făcut şi... a venit unul din România care s-a dat drept moldovean, ai o axiomă că ăia erau nişte derbedei, gata! Opinia publică, din punctul ăsta de vedere, e câştigată. Acum trebuie să vedem. Sigur că cei care o antipatizează pe Kovesi sunt convinşi că ea a dat ordine, iar ceilalţi sunt convinşi că nu. Din punct de vedere juridic, nu ştiu. Repet, dacă sunt numai probe indirecte, poveşti, eu o să o apăr.

Monica Mihai: Sau există numai probe concludente.

Ion Cristoiu: Dacă sunt directe, nu am ce să apăr.

Monica Mihai: 7 martie, ziua în care Laura Codruţa Kovesi a fost chemată la Secţia pentru anchetarea magistraţilor a coincis şi cu ziua în care în Parlamentul European se purtau negocieri pentru desemnarea funcţiei de procuror şef şi totodată ziua în care ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, trimitea o scrisoare către Financial Times în care prezenta abuzurile pe care Laura Codruţa Kovesi le-ar fi făcut şi prin care sugera, foarte insistent, că aceasta nu e potrivită pentru funcţia de procuror şef european şi că ar fi o greşeală din partea celor care ar numi-o. Cum vedeţi atitudinea lui Tudorel Toader, a ministrului Justiţiei, vis-a -vis de această situaţie şi cum vi se pare momentul în care acesta a trimis scrisoarea?

Scrisoarea lui Tudorel Toader este o premieră. Cred că această mişcare este şi efectul unui sondaj

Ion Cristoiu: Din câte ştiţi, e an electoral şi totul e... până şi florile cresc în chip electoral, nu, s-a terminat...

Monica Mihai: Florile cresc mai repede.

Ion Cristoiu: An cumplit, dublu, electoral, cumplit pentru că sunt prezidenţialele, sunt europarlamentarele, am mai explicat. O să vă spun că după părerea mea.. e o premieră. Până acum, noi în cazul Kovesi, guvernul PSD-ALDE a fost aşa... de mămăligă. Cred că această mişcare este şi efectul unui sondaj de opinie serios - eu îl am - care arată că electoratul e împărţit exact în două, spre stupoarea mea, nu mă aşteptam. Gen 43 la 43%, aşa ceva nu am pomenit...

Monica Mihai: E mult mai mare decât v-aţi aşteptat?

Ion Cristoiu: Nu! E egalitate. Eu credeam că nu numai din partea dreaptă, dar şi din partea stângă sunt, nu ştiu... mămăici, mituitori care zic: ”Bine că a luptat împotriva corupţiei!” să trec de partea ei. Deci, e foarte important. La ora actuală este electoratul care are 43-43%, aşa ceva nu există. Este exact electoratul de dreapta cu ea, indiferent de ce face, indiferent de ce spun, că a făcut abuzuri, că e împuşcată, că e arestată şi electoratul PSD- ALDE care o condamnă. Şi, în acest moment - probabil că a fost şi un gest electoral din partea PSD că şi PSD e cu motoarele turate... hai să facem ceva, pentru că acest electorat care o urăşte pe ea - e foarte important, nu că e electorat, că e indiferent - ne împinge să facem ceva.

Guvernul vrea prin scrisoare să convingă electoratul său

Monica Mihai: Pe cine vrea guvernul să convingă prin această scrisoare?

Ion Cristoiu: Pe electoratul lor. Deci, electoratul lor a fost până acum într-un fel buimăcit şi nedumerit de faptul că PSD nu face nimic ca să o oprească. Deci, atenţie, să nu facem această greşeală, să credem că partea de stânga a electoratului, partea de stânga plus ALDE, ar muşca din teza... e româncă, să ajungă acolo... nu! Persoana nu lupta împotriva corupţiei. Atenţie, nu lupta persoana, că aşa e în România, la noi suntem pe persoane, da? Persoana Codruţa Kovesi a împărţit electoratul în două. Perfect.

Monica Mihai: Cei care sunt cu ea şi cei care sunt împotriva ei.

Ion Cristoiu: Dar care coincid cu electorate. Sunt foarte multe situaţii în care electoratele nu coincid. Adică, mai e şi de la PSD-ALDE care votează cu ceva care e al dreptei. Nu, în cazul de faţă, persoana aia poate... şi în acest moment, PSD, Guvernul este obligat să o împiedice făţiş. Scrisoarea face parte din acest gest ”Bă, gata!”. Aţi văzut că şi l-a asumat şi Dăncilă. Până acum, aţi observat, ei nu au avut curaj, crezând că teza...

Monica Mihai: Au avut totuşi diverse persoane care au vorbit, dar nu...

Ion Cristoiu: Da, dar nu au avut... E foarte important electoratul. Deci, până acum ei au ezitat, deoarece erau convinşi, ca şi mine - mă rog şi eu sunt adesea tras pe sfoară - că teza ”românca noastră care ajunge la Parchet şi e europeană, şi cutare, şi ne reprezintă, dacă noi n-o sprijinim, ne-a luat dracul cu electoratul!”. Nu. Electoratul PSD cere să o radă. Aşa cere el, nu ştiu. Ceilalţi... ştiţi care este povestea? că şi PNL, că una din surprize... jumătate din PNL sunt anchetaţi de DNA şi ei sunt obligaţi să o sprijine.

Monica Mihai: De ce?

Ion Cristoiu: Păi, pe de o parte pentru că au această... tot electorat de dreapta... şi deoarece dacă n-o iau ei în braţe, o ia Cioloş. V-am mai spus că şi florile înfloresc, totul se judecă acum numai electoral.

Monica Mihai: Şi totuşi, această scrisoare a fost transmisă joi dimineaţa, după ce miercuri în Parlament trebuia supus votului moţiunea simplă împotriva ministrului Tudorel Toader, o moţiune la care PSD a declarat că nu va vota. De altfel, imediat după ce s-a anunţat că moţiunea va fi reluată săptămâna care urmează, a şi apărut o declaraţie a lui Liviu Dragnea că urmează să analizeze în această săptămână ce anume să facă în privinţa lui Tudorel Toader. Haideţi să urmărim declaraţia.

Fragment din declaraţia lui Liviu Dragnea din 6 martie 2019

Liviu Dragnea: Lucrurile trebuie tranşate şi limpezite într-un fel sau în altul, pentru că au fost declaraţii contradictorii şi din partea domnului ministru Toader, sau neclare... şi din partea unor colegi de-ai noştri, şi lucrurile nu mai pot continua aşa.

Reporter: Dumneavoastră susţineţi declaraţia lui Cătălin Rădulescu făcută în interior că Tudorel Toader vă sfidează?

Liviu Dragnea: Pe mine, nu! Dar este părerea lui Cătălin şi nu e numai a lui”

Tudorel Toader are interese să rămână în joc. Dacă n-avea, demisiona de acum un an

Monica Mihai: Există varianta ca, prin faptul că PSD s-a abţinut de la vot şi s-a amânat acest vot, să fie o monedă de negociere cu ministrul Justiţiei Tudorel Toader? Şi să fi cerut ceva PSD în schimbul păstrării lui în Guvern?

Ion Cristoiu: Nu cred. Şi domnul Toader are nişte interese politice. Are interese de a rămâne în joc. Dacă n-avea, demisiona de acum un an.

Monica Mihai: Care sunt interesele lui Tudorel Toader de a rămâne în joc?

Ion Cristoiu: Din câte ştiu eu, vrea să facă politică, poate să candideze la preşedinţie, n-am de unde să ştiu. Sigur am înţeles că va candida la Primăria Iaşului. Adică...

Monica Mihai: Deci, deja există o calificare politică.

Ion Cristoiu: Da, şi atunci... V-am mai spus înainte cu floarea, n-aţi fost atentă, sunteţi romantică. Pe măsură ce te apropii, la ora actuală toate motoarele sunt turate, toate.

Monica Mihai: În fiecare partid există tensiune, sunt pregătite alegerile.

Ion Cristoiu: Sunt consilieri, au deja toate partidele, au consilieri străini, totul se lucrează. În fiecare zi. De-aia şi am sondaje. Se fac sondaje. Gata, s-a terminat. În aceste condiţii, totul se interpretează, adică pe măsură ce ne apropiem şi încep să duduie, da? Că încă nici nu au duduit, nu mai poţi să fii între scaune.

Monica Mihai: Cine este între scaune?

Ion Cristoiu: Tudorel riscă să fie între scaune. Deci, va fi clară o împărţire. Nici ALDE nu-şi va mai permite... se apropie bătălia, e Waterloo, da?...  Păi, când se apropie bătălia, toate motoarele se turează şi, electoral, partidele se strâng... Aţi observat mişcarea interesantă pe care începe să o facă Dragnea. S-a deschis către Iliescu, către electoratul lui, felicitându-l. Există presupuneri că va fi pus pe listă Mihnea Năstase, fiul lui Adrian Năstase.

Monica Mihai: Adică electoratul lui Adrian Năstase.

Ion Cristoiu: Da, electoratul, am înţeles că e chiar un băiat bun, nu ştiu. Am dat un exemplu, noi trebuie să vedem acum numai în cheie electorală.

Paradoxal, intrarea în campanie a Alianţei PLUS-USR este în favoarea PSD

Monica Mihai: Şi totuşi, spuneaţi că Tudorel Toader şi-ar fi dorit să rămână în Guvern, dar măsurile luate de acesta în domeniul Justiţiei sunt controversate şi au scos zeci de mii de oameni în stradă. Dacă vrea să facă politică este abordarea...

Ion Cristoiu: I-a scos pe ceilalţi. La ora actuală, avem împărţire de electorate. Dreapta - PNL, USR, hai şi PMP, de la noi, dincolo PSD, ALDE, ProRomânia, că şi ProRomânia e în partea aia, deci de unde iei electorat? În acest electorat nu te mai interesează ce face celălalt. Aaa... te interesează dacă eşti Cioloş şi te baţi cu Iohannis. În explicarea fenomenelor, a întâmplărilor pe care noi nu le înţelegem avem aşa: pe de o parte, vă dau un exemplu, constituirea, intrarea în campanie a Alianţei Plus este în favoarea PSD, pare paradoxal. De ce? Pentru că PSD-ul are interesul ca dreapta să se fragmenteze...

Monica Mihai: Să ia tot mai mult din electoratul lui Iohannis sau a PNL.

Ion Cristoiu: Da, e una ca PNL-ul să aibă el singur tot electoratul de dreapta sau PNL-ul, când guvernezi sau când te lauzi, te lauzi cu procentajul tău şi partidul nu se pune pe locul doi, PNL plus, plus... adică partidele se înşiruie... şi atunci vine PSD-ul şi spune ”Băi, noi avem 40%”, sigur că toată dreapta unită, nu ştiu, are 60%.

Monica Mihai: Dar la vot fiecare...

Ion Cristoiu: Am dat un exemplu. În judecarea, ca analişti, a tot ce se întâmplă, trebuie să ne gândim aşa: dreapta îşi are treburile ei, stânga... Deci, în momentul în care eu (Tudorel Toader, n.red.)  am dat ordonanţa şi am văzut că publicul meu este anti-Kovesi, o mănânc. Nu mă interesează ce fac ceilalţi. Aaa... dincoace mă interesează dacă sunt de la PNL şi văd că o ia în braţe PLUS, o iau eu în braţe, chiar dacă nu încurc... Ca să nu o las la ăia. Asta e o explicaţie foarte simplă, din punctul meu de vedere... ce demonstraţie? Ei au făcut demonstraţie, au modificat şi a rămas secţia, că aia e cea mai important lucru, secţia.

Secţia de investigare a magistraţilor este toporul lui Dragnea

Monica Mihai: Cea pentru anchetarea magistraţilor.

Ion Cristoiu: Da, aia este super DNA-ul...

Monica Mihai: Ar fi mult spus că cine controlează secţia are puterea?

Ion Cristoiu: Infinită, pentru că ea are puterea şi asupra judecătoarei la care mă duc eu şi care... Adică, această secţie are putere, pentru că ea controlează controlul. Controlul, la ora actuală e cu ciocănelul, este magistratul, procurorul, apoi magistratul, ăla care stă acolo. Dacă ăla care stă la catedră şi... v-am zis eu că mă uit emoţionat la 71 de ani şi deşi ea are poate 25 de ani...

Monica Mihai: Tot ea deţine controlul.

Ion Cristoiu: Ea e cu ciocănelul şi eu sunt emoţionat că trebuie să stau în picioare. Să ştiţi că până nu ne spune judecătoarea să stăm jos, stăm în picioare. Nu, e foarte important când tu controlezi judecătorii. Procurorii, dar foarte important, procurorii militari care controlează SRI-ul...

Monica Mihai: Adică au toate pârghiile să verifice...

Ion Cristoiu: Da! Problema e în felul următor, nu întâmplător Oprişan a sărit în sus, pentru că toată lumea spune în mod greşit că de fapt această secţie este ca să-l salveze pe Dragnea. Nu! Această secţie este toporul lui Dragnea.

Monica Mihai: De ce?

Ion Cristoiu: Păi, e împotriva propriilor... poate să-l aresteze mâine-poimâine pe Oprişan.

În această lume a procurorilor este o mare mâncătorie

Monica Mihai: Totuşi, în fruntea secţiilor pentru anchetarea magistraţilor se află Adina Florea, care omul propus de Tudorel Toader. Dacă pleacă Tudorel Toader, cine va controla această secţie?

Ion Cristoiu: Depinde cine vine. Dacă vine unul de la PSD, controlează de la PSD. În această lume a procurorilor, spre deosebire de lumea dumneavoastră a jurnaliştilor tineri, care toţi sunteţi corecţi unul faţă de altul, este o mare mâncătorie, sunteţi de acord, da? Mai ales a procurorilor. Eu nu cred că în cazul Adinei Florea a venit unul şi i-a zis: ”Fii atentă, te punem noi şefă şi o lucrezi pe Kovesi”. Bănuiesc că ea o ura pe Kovesi, e simplu.

Monica Mihai: Păi, ea a fost propusă prima dată pentru şefia DNA.

Ion Cristoiu: Da, păi tocmai de aia am dat un exemplu. Această comunitate, chiar republica procurorilor, nu-i unită în sine şi dumneavoastră nu ştiţi, eşti procuror... nu am fost niciodată procuror...  dumneavoastră sunteţi procuror la Constanţa, da? Şi staţi acolo procuror şi deodată vine o propunere... ce-ar fi să fiu eu la DNA? Şi deodată eşti mare. Păi şi ce? Nu faci orice? Nu dumneavoastră, dumneavoastră sunteţi corectă, am încercat să explic.

Monica Mihai: Nu ar exista un conflict de interes având în vedere că secţia pentru procurori este condusă de Adina Florea, care a fost iniţial propunerea pentru DNA şi o anchetează tocmai pe doamna...

”Vestele galbene” au ridicat în toată lumea ştacheta protestelor

Ion Cristoiu: O fi, şi cine îi verifică pe ăştia? Eu am spus că ei fac orice, deci poate să stea... până vor obosi... Bun, au protestat de la Facultatea de Filosofie 100 de inşi, hai să fim serioşi... La interesul care este în jurul acestei secţii, numai dacă vin trupele NATO... Am dat un exemplu, trebuie să înţelegeţi, e un interes vital. Şi, este foarte important ce vă spun, vestele galbene au terminat orice demonstraţie din Europa.

Monica Mihai: De ce ziceţi asta?

Ion Cristoiu: Pentru că în momentul în care pe Champs Elysees au venit nişte tipi, vestele galbene, şi au devastat Champs Elysees, şi au devastat Arcul de Triumf, ca să mai faci în Europa o manifestare de un asemenea impact, trebuie să dai foc la Bucureşti, restul sunt poveşti.

Monica Mihai: Nu ar mai avea acelaşi impact.

Ion Cristoiu: Impactul a fost uriaş, totuşi e Champs Elysees, unde ne ducem noi, ăştia, babuinii.

Monica Mihai: A fost totuşi de impact şi protestul românilor când s-au strâns peste un milion de români.

Ion Cristoiu: Atunci când nu erau vestele galbene, e foarte important pentru proteste. La ora actuală acele ”vestele galbene” au ridicat în toată lumea ştacheta...

Monica Mihai: Pentru proteste.

Ion Cristoiu: Da. Ei ce au făcut? Au incendiat, au devastat Arcul de Triumf, egal cu să devastezi Casa Albă. La noi doar aşa, să intre în Guvern şi să-l pună pe Mălin Bot premier, poate că atunci e o ştire, pentru că - încă o dată - Champs Elysees şi Arcul de Triumf care e făcut de Napoleon sunt simboluri ale Franţei, ale Franţei luxoase, ale Franţei în care noi, babuinii, ne plimbăm şi ne uităm şi sunt şi magazinele scumpe de unde cumpăra doamna Udrea, alea Gucci, nu ştiu... imaginea acelui Paris care a fost terorizat şi pe alte bulevarde...  şi acum vin ai noştri, s-au plimbat, ei protestează 100 de inşi. Hai să fim serioşi.

Monica Mihai: Orice protest contează, având în vedere că este un an agitat, aşa cum aţi spus şi dumneavoastră, este un an cu alegeri europarlamentare.

Ion Cristoiu: Nu contează decât pentru propriul tău electorat. Adică, dacă de exemplu, electoratul protestează împotriva lui Iohannis, atunci e o problemă, dacă protestează împotriva lui Dragnea, nu mai e ştire. Sau dacă îl laudă pe Dragnea. Adică, dacă vin ăştia şi protestează în frunte cu - nu ştiu, cu cine vreţi, cu Mălin Bot - şi spune:”Să trăiască Dragnea”, avem o ştire, dar aşa... sunt banalităţi. Ei protestează... Păi ei, la ora actuală, repet, fiecare partid se uită la propriul electorat, numai la ăla.

Partea a doua a emisiunii ”Gândurile lui Cristoiu” o puteţi urmări AICI.

 

Citește și: