Anca SIMINA
38890 vizualizări 24 dec 2013

Companii de stat care supravieţuiesc ca urmare a ştergerii datoriilor istorice de către Guvern, prin ordonanţe de urgenţă fac găuri adânci în bugetele proprii pentru a susţine financiar, prin contracte ilegale de comodat, şi 17 maşini ajunse în folosinţa unor directori din Ministerul Transporturilor. Concluziile apar în Raportul Public al Curţii de Conturi pentru anul 2012 potrivit căruia CFR SA, CFR Călălori şi CFR Marfă au cheltuit anul trecut mai bine de 620.000 de lei pentru întreţinerea acestor automobile cărora le-au plătit, ilegal, inclusiv combustibilul.

Raportul menţionează 17 maşini mărcile Audi, Volkswagen, Mitsubishi şi Toyota care au ajuns în folosinţă gratuită la Ministerul Transporturilor, în subordinea căruia se află cele trei companii de stat, prin contracte cu clauze ilegale.

Întrebată dacă a găsit astfel de contracte în august, când a fost învestită ministru al Transporturilor, Ramona Mănescu a confirmat pentru gândul că acestea nu au fost reziliate în totalitate nici până în prezent, adăugând că a cerut “o situaţie exactă” pentru a fi anulate. “Da, când am venit am cerut companiilor rezilierea contractelor de comodat. Nu toate au fost încă reziliate. Am cerut o situaţie actualizată”, a precizat ministrul.

Datele oficiale făcute publice chiar de CFR arată că în 2012 cele trei companii au fost departe de o situaţie financiară care să le permită astfel de “cadouri” pentru şefii din Transporturi cărora le-a fost interzisă, după 2010, cumpărarea de automobile mai scumpe de 18.000 de euro.

CFR plătea până şi benzina

Ceea ce Curtea de Conturi semnalează este, în primul rând, ilegalitatea unor clauze. Prin aceste contracte, obligaţia de a suporta cheltuielile de exploatare, de la taxe, revizii, roviniete, reparaţii până la asigurări îi revine comodantului, adică CFR şi nu comodatarului, aşa cum prevede Codul Civil.

Mai mult, companiile s-au angajat să plătească până şi combustibilul, urcând nivelul cheltuielilor ilegale la peste 620.000 de lei în 2012.

Pe de altă parte, rapoartele CFR SA arată că în acelaşi an compania a cheltuit peste 1.200.000 de lei numai pentru combustibil şi întreţinerea autoturismelor din parcul auto, între care şi cele cedate Ministerului.

Sursa: Raportul de activitate al CFR SA pentru 2012

Din precizările actualului ministru, Ramona Mănescu, situaţia a fost perpetuată şi după 2012 (când ministerul a fost condus, pe rând de democrat-liberalii Anca Boagiu, Alexandru Nazare şi de liberalul Ovidiu Silaghi), sub mandatul lui Relu Fenechiu, contractele nefiind în totalitate reziliate nici în prezent.

CFR Marfă, CFR Călători şi CFR SA, datornicele statului

Contractele ilegale au fost încheiate, arată Curtea de Conturi, în condiţiile în care companiile „se confruntă cu dificultăţi financiare” şi “înregistrează venituri provenite, în majoritatea lor, din alocaţii de la bugetul de stat”.

Pentru CFR SA, Guvernul a decis, în aprilie 2012, sub mandatul lui Mihai Răzvan Ungureanu, prin ordonanţă, ştergerea datoriilor de 3,5 miliarde de lei prin conversie în acţiuni. În iunie 2012, după instalarea lui Victor Ponta ca prim-ministru, Guvernul împrumuta compania, tot prin ordonanţă, cu 769 milioane de lei pentru a-şi plăti facturile restante la electricitate, iar Ministerul Transporturilor a plătit 305 milioane creanţe rezultate din gestionarea împrumuturilor.

În aceste condiţii, la finalul anului, compania a raportat venituri din exploatare cu 50% peste cele estimate iniţial. Chiar şi aşa, datora, la finalul anului, 384 de milioane bugetului de stat şi 78 de milioane bugetului asigurărilor sociale.

Rapoartele oficiale ale companiei CFR Călători arată că, în 2012,  compania nu a beneficiat de fonduri de la bugetul de stat. În acelaşi timp, din fonduri proprii, CFR Călători a reuşit în acelaşi an doar să-şi plătească ratelele creditelor, să anuleze restanţe din programele de investiţii ale anilor anteriori, să cumpere licenţele pentru software şi reţeaua hardware pentru sistemul financiar contabil şi să execute câteva lucrări de revizie de mai puţin de un million şi jumătate de lei.

Cea mai complicate situaţie financiară o are CFR Marfă, a cărei privatizare a fost de altfel ratată în acest an. Compania a terminat anul 2012 cu datorii totale de 2.123.000.000 de lei, şterse ulterior de Guvern în vederea privatizării, şi pierderi de 405 milioane de lei.

Citește și: