84 vizualizări 18 oct 2009

Zi grea, sâmbătă, pentru pesediştii de sub Tâmpa, mobilizaţi cu mic, cu mare "să iasă treaba ca la carte". "Treaba", adică prima lansare "în teritoriu" a lui Mircea Geoană în cursa pentru Cotroceni, începută cu o vizită la două fabrici de la marginea Braşovului şi continuată cu o întâlnire cu liderii unor sindicate din care a mai rămas doar amintirea şi apoi cu o alta cu câteva sute de pensionari membri sau simpatizanţi ai celor trei trandafiri purpurii. Plus, seara, "festivitatea oficială" de la Sala Sporturilor, la care discursul prezidenţiabilului social-democrat n-a făcut decât să reia, sintetic, făgăduielile electorale vânturate la întâlnirile de peste zi.

"Cu dragoste şi respect"

Prima deşertată "cu dragoste şi respect" din sacul cu promisiuni electorale a fost cea referitoare la "o formă de respect adevărat pentru vârsta a treia": medicamentele gratuite şi compensate - aduse de poştaş la domiciliile pensionarilor, "ca-n Occident". "Chiar săptămâna viitoare, împreună cu colegul Bazac, care a fost ministrul Sănătăţii, vom propune o formă în care medicamentele gratuite şi compensate să fie livrate la domiciliu prin Poşta Română, ca-n Occident". Cum şi mai ales când va fi "pusă în operă" făgăduiala, Geoană a uitat însă să mai spună, "amnezie" valabilă, de altfel, pentru toate celelalte promisiuni deşertate din sacul de campanie: nici o concediere în sistemul bugetar şi la firmele de stat, calcularea punctului de pensie la cel puţin 45% din salariul mediu brut pe economie, menţinerea actualei vârste de pensionare pentru femei, stimulente fiscale pentru patronii ce păstrează salariaţii în vârstă de peste 45 de ani sau angajează pensionari, neimpozitarea lefurilor pensionarilor reangajaţi, un "cod al vârstei a treia" cuprinzând toate drepturile pensionarilor şi un "consiliu consultativ al seniorilor" la Cotroceni, cu care viitorul preşedinte Geoană se va întâlni trimestrial. În plus - înfiinţarea unui "holding naţional de Cale Ferată", pentru a împiedica astfel concedierea celor peste 10000 de ceferişti de către "ministrul multiplu Berceanu, care nu mă aştept să facă un gest de onoare şi să-şi pună demisia pe masă, cum ar face orice ministru al Transporturilor dintr-o ţară civilizată care ar avea trei incidente masive în interval de câteva săptămâni".

N-a fost uitată nici mai vechea făgăduială privind "prima de repatriere" de 25000 de euro pentru tinerii români doritori să revină în ţară de prin străinătăţuri, metamorfozată însă dintr-un condei în ... înfiinţarea unor centre de consultanţă gratuită în Italia şi Spania pentru accesarea de fonduri europene de către românii care vor să-şi încropească o afacere acasă!
Joia viitoare - depunerea oficială a candidaturii

În chip de "ştire de presă care să nu fie fără sare şi piper", Geoană a anunţat, într-o scurtă conferinţă de presă, că liderii noii majorităţi parlamentare vor avea duminică o nouă întâlnire, la Bucureşti, cu primarul Sibiului, Klaus Johannis "pentru a reconfirma sprijinul nostru deplin pentru domnia sa. Ocazie cu care vom stabili şi un proiect şi un plan de acţiune pentru sesizarea Curţii Constituţionale cu privire la întrebarea dacă are preşedintele un drept divin, un drept discreţionar de a alege pe cine doreşte ca premier, indiferent de majoritatea şi de consultarea reală cu partidele". Totodată, liderul PSD a dezvăluit şi când îşi va depune oficial la BEC candidatura pentru scrutinul prezidenţial: "joia viitoare, dacă nu intervine ceva neprevăzut".

Citește și: