111 vizualizări 21 feb 2010

Ziua a început penibil pentru toată lumea. Scandalul dintre Pandele şi Vanghelie l-a făcut pe Geoană să-şi renege cel mai important susţinător, în huiduielile sălii. La prânz, Geoană era mai mult mort decât viu, după ce toată lumea trecuse de partea lui Ponta, aplaudat la scenă deschisă. Pe la şase după-masă, i-a mai venit sângele în obraz. Cristi Diaconescu a renunţat şi el la candidatură, dar, spre deosebire de toţi ceilalţi, a făcut-o în favoarea lui Geoană.

Geoană creşte în "sondaje"

Pe la nouă seara, liderul era pe val. Exit-pollul de la uşa "secţiei" de votare dădea o diferenţă semnificativă de voturi în favoarea lui Mircea Geoană, înainte ca organizaţia PSD Bucureşti (225 de delegaţi pro) să intre la vot. Pe la 10, liderul a intrat în sală, pentru o baie de mulţime în sectorul delegaţiei bucureştene din care face parte. A pupat doamnele, le-a mulţumit domnilor printre zâmbete largi. "Vă mulţumesc pentru sprijin. O să fie bine". Marian Vanghelie, cu privire uşor piezişă, s-a furişat printre oamenii săi, departe de Geoană. Delegaţia a pornit, in corpore, către cabinele de vot. Geoană pe o parte, Van­ghelie pe cealaltă. "Am votat pen­tru Geoană", a anunţat şeful de la Bucureşti, odată votul încheiat. Alesul a rămas impasibil.

O îngheţată pentru liniştea candidaţilor

Încinşi de agitaţia Congresului, câţiva delegaţi au cerut îngheţată. Pe la miezul nopţii, Mircea Geoană, "horind" într-un cerc de scaune, mânca îngheţată cu glazură de ciocolată de McDonald's, împreună cu alţi câţiva pesedişti susţinători. Aproape de cercul preşedintelui, Cristi Diaconescu stătea în picioare repovestind presei motivele care l-au făcut să se răzgândească.

Finalul, încă un fiasco

Pe la trei, s-a anunţat rezultatul final: a învins Ponta cu 856 la 781. Geoană a revenit în sală prea obosit ca să mai poată reacţiona. A aşteptat în faţa prezidiului rezultatul oficial, mut şi nemişcat. "Dar ce rezistenţă aveţi şi voi. Noi ca noi, dar voi...", s-a adresat el presei, într-un târziu. Apoi a venit Ponta şi l-a salutat cu o schiţă de zâmbet pe faţă. L-a salutat şi Năstase, perfect ermetic. În cele din urmă, cei trei, alături de Dragnea, Bănicioiu şi Ecaterina Andronescu, au urcat din nou la prezidiu. "Victore, să-ţi meargă bine, pentru că, dacă ţie îţi merge bine, va merge şi partidului, şi României", a spus Geoană. Apoi a mai spus că social-democraţii au pe mâna cui să lase partidul, Ponta fiind un om tânăr şi de perspectivă, care trebuie să fie ajutat. Fostul lider i-a informat pe toţi cei apăsaţi de grija lui că nimic nu e pierdut şi că el va rămâne "o figură foarte importantă a social-democraţiei şi a României". După care a plecat, singur, spre casă. Afară ploua.

Citește și: