Anca SIMINA
24057 vizualizări 30 nov 2014

"Demisia de la MAI a lui Liviu Dragnea a fost făcută la presiunea lui Traian Băsescu, interesat să-şi menţină influenţa în zona serviciilor de informaţii", susţine Mircea Geoană, într-un comunicat de presă, la două zile după actualul vicepremier a povestit la RTV că în ianuarie 2009, în ziua când a depus jurământul de ministru de Interne, Cătălin Voicu şi Dumitru Iliescu au făcut presiuni asupra sa chiar din biroul lui Mircea Geoană de la Senat pentru o serie de "numiri în pofida tuturor avertizărilor de la instituţiile statului".

Dacă Dragnea susţine că refuzul său de a aduce la şefia DIGIPI şi în poziţia de prim-adjunct al său două persoane controversate au dus la demisia sa, Geoană spune că plecarea din scurt de la Interne a actualului vicepremier ar fi avut o altă cauză. "«Teroristul», cum îl alintă dl Băsescu pe fostul său coleg de partid, era singurul preşedinte de consiliu judeţean PSD fără probleme în justiţie. De ani de zile umblă "în piaţă" vorba aceluiaşi Traian Băsescu: «Mai bine un secretar general la PSD cu lumânarea aprinsă la fund, decât la puşcărie. De acolo nu ne poate fi de folos»", a sugerat Geoană o legătură Băsescu-Dragnea şi după plecarea acestuia din urmă din PD, în anul 2000.

Între versiunea "Dragnea" şi versiunea "Geoană" privind şirul de demisii de la Interne în ianuarie-februarie 2009, cea a lui Traian Băsescu se apropie mai mult de relatarea lui Liviu Dragnea. La un an după ce PSD a schimbat într-o lună trei miniştri fără explicaţii oficiale, preşedintele a vorbit într-un interviu despre o cauză comună: numirile la DGIPI, direcţia din Interne cunoscută şi ca "Doi şi un sfert".

"Dacă vă aduceţi aminte, au fost doi miniştri de Interne care au plecat foarte repede. Lumea şi-l aduce aminte pe Gabriel Oprea, dar uită că la şapte zile după plecarea lui Oprea a plecat al doilea ministru pe care l-am numit, pe Liviu Dragnea. Da, dacă o să spună el, foarte bine. Dacă nu, o să-i amintesc eu, dacă el nu spune, de ce a demisionat. Doi miniştri care au refuzat să facă un joc al unor numiri la structuri de siguranţă a statului, până la urmă, aşa cum sunt ele, serviciile, departamentale, cele din Ministerul de Interne, nu servicii naţionale, ca SRI şi SIE... Sunt servicii de informaţii. Nimeni nu se întreabă de ce doi miniştri au plecat şi mai ales toată lumea uită de Dragnea, care a stat şapte zile ministru de Interne, după care a venit la mine dându-mi explicaţia de ce îşi prezintă demisia. Motivele au fost aceleaşi ca la Oprea", a susţinut Băsescu, într-un interviu la B1.

Plecarea lui Dragnea şi ieşirea lui Vanghelie cu informaţii care proveneau din DGIPI au fost momentele care au declanşat, din spusele preşedintelui, ancheta care a dus în final la arestarea lui Cătălin Voicu şi a reţelei din Justiţie pe care o controla. "

Aduceţi-vă aminte că pe urmă au început nişte discuţii cu oameni care au arhive, au acces în arhive sau oameni care primeau informaţii de la Moş Crăciun. Vă aduceţi aminte celebrele... Da, «mă duc, mă aşez în pat şi vine Moş Crăciun şi îmi dă informaţii». Structurile statului nu cred în Moş Crăciun. Şi de la aceste întâmplări, de la demisiile celor doi miniştri, plus de la Moş Crăciun care aducea unui politician în vogă la un moment dat informaţii, au reacţionat structurile statului şi au pus sub supraveghere infecţia de la Interne", a rezumat Băsescu ancheta.

Citește și: