34 vizualizări 14 dec 2008

„La situaţii excepţionale, soluţii excepţionale”, a zâmbit Geoană după semnarea protocolului. „Doamne-ajută!”, a spus şi Boc la final ţinându-se cu mâinile de masă şi acoperindu-l pe premierul Stolojan, pus în poza de guvernare pe rândul doi, în aceeaşi linie cu Marian Oprişan. Liderii celor două partide au arătat ţării un document de cinci pagini cu generalităţi. Social-democraţii şi democrat-liberalii au parafat însă şi un „Regulament pentru funcţionarea coaliţiei la nivel central şi local”. Potrivit documentului, viitorul guvern va avea 19 ministere, 4 posturi de ministru delegat şi 3 ministere economice. Algoritmul după care se împart acestea este descris în pagina 2. O altă prevedere a acestui document se referă la faptul că primul ministru poate propune motivat revocarea unui ministru numai după consultarea prealabilă a conducerii celuilalt partid.

Prevederea naşte deja interpretări diferite, în timp ce democrat-liberalii spun că PSD nu are drept de veto în ceea ce priveşte revocarea miniştrilor, social-democraţii susţin contrariul. Pe lângă partea tehnică a negocierilor, semnarea Parteneriatului a fost şi un moment cu puternică încărcătură emoţională pentru politicieni. S-au legat noi prietenii şi s-au afişat vechi amiciţii, care până acum se păstrau sub semnul discreţiei din motive lesne de înţeles. Astfel, din sala în care s-a semnat istoricul document au ieşit la braţ pedelistul Videanu cu pesedistul Diaconescu, Gheorghe Pogea şi-a consolat amarul nenominalizării în guvern pe umărul nominalizatului Ilie Sârbu, iar Gheorghe Ştefan Pinalti a găsit subiecte politice şi fotbalistice comune cu Viorel Hrebenciuc.

Citeşte în ediţia de astăzi şi:

PSD şi PD-L au tranşat guvernul

Verestoy Attila, vocea opoziţiei: „Mi-e teamă că acum banul public se va redirecţiona către alte zone“

Vicepreşedinţia CSAT şi vicepremierul puternic – poveşti de adormit PSD

Băsescu a ameninţat PD-L că nu mai candidează la prezidenţiale dacă Guvernul nu performează

Ion Iliescu: „Se va face un fel de fifty-fifty răspunderea celor două partide”

Tăriceanu: voi deveni liderul opoziţiei, PSD a ales calea facilă. În 2003, Băsescu „a venit ca un căţel de pe stradă amărât şi jigărit să facem o alianţă”

 

Citește și: