Cristian ANDREI
15304 vizualizări 21 ian 2015

Exclus din PSD la propunerea lui Victor Ponta şi Liviu Dragnea, Mircea Geoană a dezvăluit la Gândul Live că intenţionează să participe la Congresului partidului cu o platformă politică prin care să schimbe actuala conducere. Geoană a subliniat că va fi "fizic prezent" la viitorul Congres al partidului, considerând că excluderea sa "este nulă de drept". Mai mult, el vorbeşte despre schimbarea denumirii, a siglei şi a simbolisticii după ce va prelua puterea în PSD.

Planul B al lui Mircea Geoană este de a înfiinţa o nouă formaţiune politică alături de Marian Vanghelie. Despre acesta, senatorul vorbeşte cel mai puţin, declarând la Gândul Live că proiectul central este de a recuceri PSD.

Cu toate acestea, senatorul susţine că a demarat deja discuţiile cu co-preşedinta PNL, Alina Gorghiu, pentru formarea unei noi majorităţi în Parlament, care să aibă ca piloni de bază noul PNL şi noul PSD. 

Oferta lui Geoană pentru liberali este o puternică susţinere în Parlament din partea deputaţilor şi senatorilor PSD şi PPDD la moţiunea de cenzură în schimbul cooptării social-democraţilor la guvernare. Mircea Geoană îi atenţionează pe liberali că nu va "vota orbeşte moţiunea de cenzură", ci doar dacă preşedintele Klaus Iohannis este dispus să facă o coaliţie de tip german între noul PNL şi noul PSD. 

Geoană: Voi candida la Congresul PSD

"Voi propune partidului un proiect politic pentru România dintr-o perspectivă de stânga autentică. PSD este într-o situaţie critică. Voi propune o platformă pentru congresul PSD şi voi aduna foarte mulţi colegi şi colege şi sunt convins că vom avea câştig de cauză. Vreau să ajungem în Congres, să fiu acolo şi fizic şi voi candida alături de alţi colegi, dar nu este scopul în viaţă să fiu preşedinte pe viaţă la PSD sau la noul PSD. Da, voi fi la Congres", a declarat în exclusivitate pentru Gândul Live Mircea Geoană. 

El a contestat excluderea sa din partid, susţinând că Ponta şi Dragnea nu pot închide uşile Congresului pentru a nu le permite participarea. 

"Nu poţi să închizi uşa la 400.000  de membri de partid, Congresul este forul suprem, într-un congres se decide orice", a susţinut Geoană. 

Senatorul a spus că preşedintele Klaus Iohannis, dar şi cei din PNL au dat semnale privind necesitatea schimbării actualei majorităţi guvernamentale. 

"Ofer PSD o guvernare solidă alături de PNL până în 2020", a fost oferta făcută de Geoană pentru membrii de partid, cerând în schimb susţinerea sa la Congres. El a precizat că Ponta este răspunzător de pierderea alegerilor prezidenţiale şi că nu sunt de vină nici "baronii", nici Ion Iliescu. 

Iohannis să accepte o coaliţie de tip german

Mircea Geoană a avut un mesaj şi pentru cei de la PNL, atrăgându-le atenţia că nu se vor putea baza pe sprijinul său dacă nu vor accepta cooptarea PSD la guvernare. 

"Moţiunea de cenzură, nu merge nimeni blând, sunt suficienţi să avem masă critică, dar eu nu vreau să fiu un nou Gabriel Oprea sau Tăriceanu. Eu nu mă duc cu soluţii mediocre, să fiu un petec la sacul mare al PNL, dacă Preşedintele este dispus să facă o mare coaliţie de tip german, eu vă spun că nu este vorba de 30-40-50 de parlamentari, ci o parte importantă a actualei majorităţi", şi-a prezentat Geoană contribuţia la schimbarea Guvernului Ponta. 

El a reluat ideea că nu va merge "orbeşte" pe mâna PNL, ci doar după negocieri pentru viitoarea structură a Guvernului. 

"Când condiţiile vor fi reunite vom putea declanşa această operaţiune, nu mergem orbeşte în operaţiune fără să ştim ce punem în loc. Partea cealaltă trebuie să se gândească dacă e o propunere rezonabilă, nici interesul PNL nu este de a avea o majoritate micuţă", a spus la Gândul Live Mircea Geoană. 

Geoană se distanţează de Vanghelie

Chiar dacă Mircea Geoană şi Marian Vanghelie au părut un tandem, fostul preşedinte al PSD l-a contrazis pe primarul Sectorului 5, cel care solicitase pesediştilor să vină cu miile în Kiseleff pentru a-l schimba din fruntea partidului pe Victor Ponta. 

"Au venit la mine foarte mulţi colegi de partid, eu le-am spus PSD nu este Bastilia, Vanghelie propunea să vină oamenii la partid, congresul se cucereşte democratic, nu se cucereşte cu oameni în stradă", a fost mesajul lui Geoană. 

Acesta i-a transmis lui Vanghelie că trebuie să îşi schimbe modul de a face politică şi să accepte chiar şi un cod de conduită politică. 

Citește și: