93 vizualizări 1 mai 2008

Tineri pe picioroange, cu fracuri şi jobenuri funebre, au împărţit baloane sângerii înainte să danseze sprinten folclor şi să se prindă în hora PSD din Copou. De 1 mai, scena cu antet de partid şi arcadă din baloane a fost înghesuită pe aleea principală din Parcul Expoziţiei, cu spatele la Calistrat Hogaş, statuie care priveşte spre intrarea în oaza de verdeaţă.

Pe lateralele scenei, micii au sfârâit pe grătare, învăluind în fum gros susţinătorii şi membrii de partid, dar şi pe trecătorii şi iscoadele în solda altor filiale de partid. Butoaiele cu bere s-au golit cu iuţeală, în timp ce ansambluri folclorice băteau podelele scenei, iar soliştii invitau asistenţa la hore… orăşeneşti. Constantin Simirad, pretendent la şefia Consiliului Judeţean („tehnocratul“ Lucian Flaişer fiind înlăturat), a spus electoral că experienţa sa ca primar al Iaşiului preţ de 11 ani, 5 luni şi 20 de zile, dar şi cea de ambasador în Cuba îi oferă o altă viziune pentru cârma judeţului.

După obicei, în şagă, Simirad a spus că toţi intelectualii ar trebui să fie… de stânga. Înainte să circule printre mese ca la nuntă, Gheorghe Nichita - preocupat să prindă al doilea mandat consecutiv de primar al urbei ieşene - a spus că micii, berea şi muzica populară nu sunt oferite în scop electoral, Ziua Internaţională a Muncii fiind sărbătorită an de an la Iaşi de către PSD. Au scandat şi aplaudat cu sârg sindicaliştii CNSLR Frăţia şi Sanitas (cu care social-democraţii au iscălit protocol de colaborare), proletari veniţi la mici şi bere ca la miting, cu recuzită consistentă: steguleţe şi pancarte.

Ploaia torenţială a anulat după prânz sărbătoarea câmpenească. Răgaz pentru PSD-işti să pună la punct mitingul de duminică, de lansare a candidaţilor în prezenţa liderilor “de la centru”.

 

Citește și: