Florin Zafiu
195 vizualizări 25 mar 2019

„Au fost transmise sistemului judiciar tocmai pentru a-şi exprima opinia. E vorba doar de acele texte care au fost examinate de CCR şi au fost declarate constituţionale. Există obligaţia constituţională de a le transpune în legislaţie. Textele din Codul Penal şi din Codul de Procedură Penală trebuie să fie în acord cu prevederile CCR într-un termen de 45 de zile de la publicarea deciziei CCR”, a declarat Toni Greblă, la sediul instanţei supreme.

Declaraţiile au fost lansate la sediul ÎCCJ, unde se judecă procesul în apel al lui Toni Greblă. În primă instanţă, Greblă a fost achitat pentru fapte de corupţie.

Secretarul general al Guvernului a mai spus că se va decide cu privire la prevederile din proiectul de ordonanţă după ce reprezentanţii tuturor instituţiilor din sistemul judiciar vor transmite observaţii.

„Aşteptăm observaţii eventuale din tot sistemul judiciar. Apoi le vom examina şi se va decide. Este evident că acele observaţii întemeiate vor fi avute în vedere pentru că acesta este rolul dezbaterii şi a punerii în discuţie a unor acte normative spre a vedea ce se poate legifera şi textele care pot să adune cât mai multe opinii favorabile”, a mai spus Greblă.

Ministerul Justiţiei a trimis spre avizare la Consiliul Superior al Magistraturii un proiect de modificare a Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală, precum şi un proiect privind completurile de 5 judecători ale instanţei supreme, au declarat penru MEDIAFAX surse judiciare.

Potrivit proiectului referitor la completurile de judecători, intrat în posesia MEDIAFAX, condamnaţii care au sentinţe definitive pronunţate de completurile de 5 constituite la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie începând cu 2014 pot depune contestaţie în anulare şi dacă au ieşit din termenul legal de 30 de zile.

Citește și: