Sorina Ionaşc
13617 vizualizări 9 feb 2014

Dacă  Elena Udrea evită un răspuns tranşant atunci când este întrebată despre o candidatură la prezidenţiale, colegii săi din nou-înfiinţatul Partid Mişcarea Populară o văd drept un candidat numai bun pentru Cotroceni. În cazul în care planul nu iese, cu siguranţă ar fi bună de şefă de partid şi de premier în tandem cu Emil Boc - preşedinte. Calităţi? ”E o prezenţă foarte energică şi inteligentă pe scena politică românească”, spune deputatul Petre Movilă. "Mă lupt până în pânzele albe pentru ea şi Boc”, se pregăteşte de confruntarea electorală şi colegul său Florin Secară. Deci ar fi o variantă bună pentru prezidenţiale? ”Ziceţi dumneavoastră, dar pe mine să nu mă citaţi cu asta!”, se eschivează liderul parlamentarilor PMP, Clement Negruţ, fără a se sfii să declare că îi place de Udrea şi ca om politic, şi ca femeie.

Movilă: „Fiecare politician serios are în raniţă bastonul de mareşal”

Mişcarea Populară este o formaţiune nouă, la început de drum, aşa că fiecare membru vrea cu tot înadinsul ca mesajul lui să fie auzit: unificarea drept şi candidat unic la alegerile prezidenţiale din noiembrie 2014.  Întrebaţi pe cine ar vedea în cursa pentru Cotroceni, membrii PMP s-au fâstâcit, s-au eschivat, au vorbit despre alegeri interne în partid cu un discurs aproape tras la indigo, dar, până la urmă, au admis că Elena Udrea ar fi un nume potrivit pentru prezidenţiale.

Fotografie de familie. Parlamentarii care au demisionat din PDL şi s-au înscris în PMP

Ce o recomandă pe fosta şefă de la Turism? „Elena Udrea este o prezenţă foarte energică şi inteligentă pe scena politică românească. Poate coagula o echipă forte în jurul ei”, a spus deputatul Petru Movilă, contactat de gândul, adăugând rapid că este însă prematur şi incorect să vorbim despre candidaţi înainte ca aceştia să-şi anunţe participarea la scrutinul electoral.

“Fiecare politician serios are în raniţă bastonul de mareşal. Dacă nu ai performanţă, nu ai rezultate şi dacă lumea nu te percepe ca o locomotivă mai mare sau mai mică, nu ai ce căuta în fruntea unei echipe politice”, a explicat el.

Întrebat dacă ar vota-o, Movilă a fentat din nou întrebarea, spunând doar că orice politician serios şi cu un proiect politic bun va avea votul lui.

„Când un politician este serios şi aduce voturi, indiferent de antipatii şi simpatii, contează maturitatea proiectului şi atunci dacă un candidat se înscrie în competiţie şi satisface anumite motivaţii, va avea votul meu”, a conchis deputatul.

„Elena Udrea şi Emil Boc sunt două nume grele pe partea dreaptă, două nume care pot face faţă unei asemenea funcţii. Mă lupt până în pânzele albe pentru ei doi!”, a fost strigătul de luptă al deputatului Florin Secară.

Motivele sunt simple, spune el. „Ştiu să se lupte atât în bătălii electorale, cât şi pentru bunăstarea poporului, dar şi pentru îndeplinirea proiectului preşedintelui: un stat de drept şi de a întări clasa de mijloc”, precizează Secară, contactat de gândul.

"Îmi place de Elena Udrea şi ca femeie"

Numele candidatului îl vom afla după alegerile europarlamentare de la sfârşitul lui mai, spune şi deputatul Clement Negruţ, contactat de gândul. Chiar şi aşa, recunoaşte că are deja nişte preferaţi. „Dar e strict personal, nu vreau să spun acum”, se scuză el.

„Dar vă place de Elena Udrea?”. „Aaa, dar normal. Îmi place şi ca femeie, cum să nu, iar ca om politic nu am nimic a-i reproşa. Prezintă încredere şi am susţinut-o încă din competiţia înternă a PDL-ului, am făcut-o fără niciun fel de rabat, mi-am pus toată forţa politică.. Elena Udrea este un om politic foarte valoros şi PMP, prin prezenţa domniei sale, nu face decât să se rotunjească şi să capete putere. Domnia sa s-a comportat exemplar şi oamenii ţin foarte mult la ea în colegiul ei”, o laudă Negruţ .

„Deci ar fi o variantă bună pentru prezidenţiale”, insistăm. „Ziceţi dumneavoastră, dar pe mine să nu mă citaţi cu asta!”, ne avertizează el, dorind să ne sublinieze, din nou, că nu face nicio nominalizare înainte de vreme. „Dar şi domnia sa poate să se înscrie în matriţa unui viitor candidat la prezidenţiale”, a revenit deputatul la gânduri mai bune.

Boc preşedinte, Udrea premier

Un senator exPDL, acum în Mişcarea Populară, îi spune „nu” Elenei Udrea la prezidenţiale. Nu că nu ar avea o sumedenie de calităţi, aşa cum susţine Ciprian Rogojan, dar punând pe masă o alternativă. Cuplul Emil Boc preşedinte – Elena Udrea premier e mai pe placul lui.

„La prezidenţiale Emil Boc, dar este doar punctul meu de vedere. Ca şi preşedinte de partid, ca şi organizare, ca şi loialitate, doamna Elena Udrea. Cu siguranţă ar fi un bun premier. Îi recomandă experienţa, în primul rând, nu mai punem la îndoială faptul că sunt fost ministru şi fost premier”, explică Rogojan pentru gândul.

Şi ca să ne dăm seama cât de bine s-ar califica Elena Udrea pentru această funcţie, senatorul ne dă şi un exemplu. „În tot Maramureşul de când sunt eu senator, toţi primarii plâng după doamna Elena Udrea”, spune el. „Nu mai au bani pentru investiţii, pentru dezvoltare. De fiecare dată când doamna Udrea a venit aici la noi a fost o mare onoare şi a fost primită cu braţele deschise”, face imediat şi clarificările de rigoare.

Senatorul Cirpian Rogojan nu stă  pe gânduri când vine vorba despre alegerile prezidenţiale şi noua sa formaţiune politică, iar numele celor doi, Emil Boc şi Elena Udrea, i-au venit cât ai spune „preşedinte”.

„Eu cred că cei doi au o carte de vizită foarte sănătoasă şi nepătată, au o valoare incontestabilă şi având în vedere că la o săptămână de la ieşirea PMP cu acte am crescut şi cu un procent de 2%, vin numai oameni de valoare lângă noi”, a explicat el.

OCTAV GANEA / MEDIAFAX FOTO

Citește și: