Sorina Ionaşc
4304 vizualizări 4 aug 2013

Deşi a declarat în nenumărate rânduri că nu va proceda precum guvernul Boc, pe care îl acuza că guvernează prin ordonanţe de urgenţă, premierul Victor Ponta a reuşit să fie un campion al OUG-urilor, pe care le-a dat la o frecvenţă chiar mai mare decât predecesorul său democrat-liberal.

Astfel, în 2013, Guvernul Ponta II a emis 80 de ordonanţe de urgenţă şi patru ordonanţe simple în perioada vacanţei parlamentare.

Acuzat că repetă istoria lui Emil Boc, într-un interviu din cotidianul spaniol El Mundo din 23 iulie 2013, premierul a negat, spunând că guvernul său a dat cu o treime mai puţine ordonanţe de urgenţă decât Boc, într-o perioadă similară.

"Acuzaţiile privind numărul recod de ordonanţe nu stau în picioare. Am folosit mai puţine ordonanţe de urgenţă decât guvernele PDL şi am făcut acest lucru în situaţii necesare. Nu au existat proiecte cu implicaţii majore care să nu fie discutate cu toate partidele parlamentare. Noi respectam mult mai mult Parlamentul,  instituţie pe care o informăm cu privire la activitatea Guvernului, căreia îi cerem mandat pentru acţiunile noastre şi pe care nu o ocolim în legiferare. Până la urmă, împotriva acestui Guvern nu a fost depusă nicio moţiune de cenzură, întrucât partidele din Parlament, cu excepţia PDL, recunosc transparenţa şi dorinţa de colaborare a actualului Guvern şi a actualei majorităţi parlamentare deţinute de USL", a declarat Ponta, în respectivul interviu.

Cu toate acestea, cifrele îl contrazic. În total, potrivit datelor din Monitorul Oficial, Emil Boc a dat 381 de ordonanţe de urgenţă, în perioada 22 decembrie 2008 - 9 februarie 2012, cât a fost prim-ministru. Asta însemnă că a emis o OUG, în medie, odată la trei zile, în timp ce Victor Ponta, în cele 452 de zile de premierat, a emis 161 de ordonanţe de urgenţă, adică una la 2,8 zile.

Un alt premier, care a ocupat fotoliul de la Palatul Victoria doar trei luni, Mihai Răzvan Ungureanu, a emis, însă, 13 ordonanţe de urgenţă, reprezentând aproximativ una pe săptămână.

Concret, defalcat pe ani, Emil Boc a emis, în 2008, 10 ordonanţe de urgenţă. În 2009 a dat 11, în 2010 131 de OUG, iar în 2011 128 de OUG.

În ce priveşte anul 2012, anul cu trei premieri, Boc se poate lăuda cu o singură ordonanţă dată, MRU cu 13, iar Ponta cu 81 de OUG, dintre care şapte au fost emise în perioada vacanţei parlamentare.

Dintre cele 80 de ordonanţe de urgenţă emise de Guvernul Ponta II, 53 au fost adoptate de Parlament, demonstrând că senatorii şi deputaţii tratează cu celeritate ordonanţele guvernului lor.

Pe de altă parte, nici Emil Boc, în calitatea sa de premier la momentul respectiv, nu se poate plânge. Chiar dacă la capitolul ordonanţe de urgenţă scorul este strâns între el şi Victor Ponta, Emil Boc este campion la asumări de răspundere pe diverse legi în faţa Parlamentului. Pedelistul, actual primar al Clujului, a apelat la această procedură pentru 12 proiecte de lege, până în aprilie 2011. Comparativ, Guvernul Ponta şi-a asumat răspunderea în faţa Parlamentului o singură dată,  în aprilie 2013, pe Legea privind despăgubirile pentru imobile naţionalizate.

Pus faţă în faţă cu numărul de ordonanţe de urgenţă emise până acum, Victor Ponta dă vina tot pe democrat-liberali.  "O să mai emitem din simplul motiv - dincolo de Parlament, pentru că după cum ştiţi foarte bine proiecte de legi importante le-am trecut şi în două săptămâni, o săptămână într-o Cameră, o săptămână în cealaltă - avem un sistem de sabotaj. Îl numesc direct de sabotaj pentru că PDL contestă orice lege la Curte. Vin de la Curte, care le respinge contestaţia, se duc la preşedinte. Contestă şi preşedintele, iarăşi se respinge (la CC, n.r.) Apoi preşedintele o ia şi o retrimite în Parlament, unde iarăşi le trecem. Asta e", a spus Ponta, la mijlocul lunii iulie.

Citește și: