Anca SIMINA
105 vizualizări 18 dec 2013

Modul în care se va acoperi golul de 500 de milioane de lei în veniturile estimate pentru 2014, apărut prin amânarea accizei suplimentare la combustibili pentru trei luni, nu are, în acest moment, o explicaţie la vârful Guvernului. „Va fi o gaură în buget şi o vom acoperi din altă parte”, a spus premierul Victor Ponta după adoptarea în Guvern a ordonanţei care amână acciza până la 1 aprilie.

Întrebat de unde va lua banii, Victor Ponta a arătat spre scenariile preşedintelui Traian Băsescu, pe care le respingea ferm până astăzi. „Preşedintele a spus că vom avea încasări mai mari. A spus: „Sigur din taxa pe construcţii speciale luaţi dublu”. I-am spus: „Eu aş fi cel mai fericit”. Dacă vom aduna mai multe venituri decât s-a preconizat, voi spune că nu e nevoie să tăiem din altă parte”, a relatat premierul variantele discutate la Cotroceni după-amiază, când, împreună cu vicepremierul Daniel Chiţoiu, a mers să negocieze cu preşedintele promulgarea bugetului, ca parte a aplanării scandalului din USL.

Un al doilea scenariu al Guvernului este disciplinarea actualilor contribuabili, ca cele 500 de milioane să apară din colectările peste aşteptări ale actualelor taxe şi impozite. „Să dea Dumnezeu să plătească lumea alte taxe şi o să acoperim gaura”, a spus Ponta într-un interviu la RTV.

Decizia legată de eventuala creştere a altlor taxe sau de tăierea din dreptul unor ministere a sumei respective se va lua după 31 martie. „Dacă la 31 martie e aşa (încasările sunt mai mari decât previziunile, n.red.), mă bucur. Dacă se va dovedi altfel, din calculele Ministerului Finanţelor, o să luăm din alte părţi, nu mă întrebaţi de unde”, a adăugat Ponta.

La finalul şedinţei de Guvern, purtătorul de cuvânt al Executivului, Mirel Palada a explicat pentru gândul că miniştrii nu au avut astăzi vreo discuţie despre recupereaarea acestei sume din altă parte, pentru luarea acestei decizii aşteptându-se revenirea delegaţiei FMI la Bucureşti, în luna ianuarie.

Guvernul estima, pentru întregul an 2014, venituri de aproximaativ 2 miliarde din acciza suplimentară de 7 eurocenţi la fiecare litru de carburant. Pentru a obţine promulgarea bugetului astăzi şi a nu risca un vot împotriva legii din partea PNL la reexaminare, Ponta a renunţat la acciză în primul semestru.

 

 

 

Citește și: