Liviu Dadacus - Mediafax
4767 vizualizări 29 ian 2018

Premierul desemnat Viorica Dăncilă a susţinut că va conduce un guvern politic şi acesta va răspunde doar în faţa parlamentului şi nu a altor instituţii. „Niciun alt centru de putere, nicio altă instituţie nu va putea spune guvernului ce are de făcut. Sunt total deschisă la dialog cu toate forţele politice, cu preşedintele. Vă propun acest dialog cu o singură condiţie: să fie un dialog civilizat. Să lăsăm de o parte gesturile de spectacol ieftin”, a spus ea. 

La rândul său, şeful PSD, Liviu Dragnea, a susţinut că misiunea noului Cabinet este în logica suveranităţii României. „Guvernul este propus de o majoritate parlamentară rezultată din alegeri democratice, libere, constituţionale. Coaliţia PSD-ALDE vine cu o echipă guvernamentală care are în faţă o misiune: România e stat suveran, e de datoria noastră să apărăm această suveranitate cât trăim. (...) Adversarii noştri au depus eforturi mari să ne împiedice să guvernăm”, a spus liderul social-democrat. Liviu Dragnea i-a mulţumit lui Mihai Tudose pentru cum a condus guvernul şi i-a transmis noului premier că aşteaptă „să dea o nouă dimensiune relaţiilor cu Uniunea Europeană”. 

UPDATE 18:10: „În seara aceasta ne vom duce la depunerea jurământului, după care vom merge la guvern să avem o primă întâlnire cu miniştrii. Apoi, miercuri vom avea prima şedinţă de guvern. Eu cred că voi duce acest mandat trei ani de zile. Am să conduc cu încredere, cu toată încrederea pe care mi-au acordat-o toţi cei care au votat acest Guvern. (...) Voi urmări cu stricteţe fiecare punct al programului de guvernare, să am o bună colaborare cu toţi miniştrii, fiecare să ducă la bun sfârşit misiunea sa din programul de guvernare. Voi colabora cu fostul premier Mihai Tudose, eu sunt pe un principiu, principiu european, al dialogului", a spus Viorica Dăncilă la scurt timp după ce Cabinetul său a primit votul de încredere al Parlamentului. 

Înrebată dacă poate garanta că nu va da o ordonanţă de urgenţă pe subiectul Legilor justiţiei, Dăncilă a replicat scurt: „De ce mă întrebaţi acum? Intrăm în detalii". 

UPDATE 17:53: Noul Guvern va depune jurământul de învestitură la Palatul Cotroceni, începând cu ora 19:30. 

UPDATE 17:35: Guvernul Dăncilă a primit votul de încredere în Parlament, după ce 282 de parlamentari au votat pentru, 136 împotrivă, iar unul s-a abţinut. Pentru a trece, Cabinetul Dăncilă avea nevoie de 233 de voturi.

UPDATE 16:45: În Parlament a început votul pentru învestirea Cabinetului Dăncilă

UPDATE 16:40 Replica Vioricăi Dăncilă, după discursurile reprezentanţilor partidelor parlamentare

- În timp ce vă ascultam mă gândeam la ceea ce am spus în discursul meu, la cooperare, la colaborare. Am crezut că măcar o parte din ceea ce am spus va vibra în sufletele dumneavostră şi că vom colabora aşa cum am colaborat cu colegii mei din Parlamentul European.

- Da, doamna Turcan, sunt o femeie demnă. Şi pentru că sunt demnă, nu o să renunţ să fiu prim ministrul României, să apăr programul de guvernare.

- Încă mai sper că putem colabora. 

UPDATE 16:37: Victor Ponta, neafiliat

- După momentul de stand-up comedy, asistăm pe preluarea preşedinţiei semestriale a Guvernului de către doamna Viorica Dăncilă. 

- Domnul Dragnea le-a urat succes şi domnului Grindeanu, şi domnului Tudose, chiar şi mie mi-a urat succes. 

- Va munci Guvernul, mai ales pentru a reveni la Codul Fiscal din 2015, un cod pe care Teodorovici l-a făcut, domnul Vâlcov l-a violat, iar acum domnul Teodorovici îl va pune la loc. 

UPDATE 16:31: Traian Băsescu, PMP

- Inflaţie galopantă, creşterea ROBOR, deficit de cont curent de circa 12 miliarde de euro. Guvernul nu respectă tratatul fiscal pe care Parlamentul l-a modificat, un obiectiv major pe care îl urmăreşte şi Comisia Europeană.

- Investiţiile au fost catastrofale, pentru că să ştiţi că ţara nu evoluează cu creşteri de salarii, ci cu creşteri de investiţii, a infrastructurii, în primul rând.

- Programul de guvernare reprezintă o mare gogoaşă, el nu este realizabil. M-aş bucura dacă guvernul ar da prioritate investiţiilor. 

- Nu în ultimul rând, aş face o referire la structură şi la componenţă. Avem cel mai mare Guvern din UE, poate punem şi cu asta un afiş. Arată ca un Guvern de ţară subdezvoltată, în care fiecărui trib sau tribuleţ trebuie să i se dea câte ceva. 

- Dacă mă refer la structura calitativă, putem observa că sunt 2-3 oameni valoroşi în guvern. Sunt şi câţiva oameni bolnavi, au coloana flexibilă. Şi mai este o categorie de oameni, cei care vorbesc cu dificultate limba română. De astăzi să ştiţi că nu-i mai cert pe unguri că vorbesc stricat limba română, că avem şi noi unul care taie "pamblică" şi spune că este regionalism. Ceva mai ridicol încă n-am auzit. Oricum, "celălant" ministru era cu "genunchele" umflate. 

- Atât despre acest guvern Vasilica Viorica Dragnea. Nu pot decât să mă rog la Dumnezeu pentru o viaţă cât mai scurtă a acestui Guvern. 

UPDATE 16:16 Kelemen Hunor, UDMR

- Nu este o situaţie obişnuită că într-un singur an s-a ajuns ca o majoritate stabilă să schimbe al treilea guvern, dar nu putem nega dreptul coaliţiei de a schimba echipa guvernamentală. Rămâne de văzut dacă acesta va oferi răspunsurile aşteptate de întreaga societate, la toate problemele, dar şi la provocările importante pe termen lung.

- Nu voi vorbi despre programul de guvernare, sunt lucruri mai bune, altele superficiale. Nu voi vorbi despre echipa guvernamentală, pentru că nu ştiu cât timp vor rămâne la Palatul Victoria. Voi vorbi, în schimb, despre alte probleme importante care afectează viaţa tuturor.

- În raporul Curţii de Conturi referitor la sărăcia din România putem citi că în anul 2016 numărul persoanelor aflate în risc de sărăcie se ridica la 7.694.000 de persoane. Alte peste alte un milion de persoane sunt aflate în sărăcie extremă.

- România are cel mai mare procent de copii aflaţi în risc de sărăcie, 49,2%, aproape dublul mediei Uniunii Europene.

- Situaţia nu s-a schimbat în bine. Ce răspuns vor da Guvernul, clasa politică, la această provocare uriaşă este mult mai important decât dezbaterea sterilă pe marginea altor subiecte.

- Bucureştiul este singura capitala din Uniunea Europeană care nu este legată de austrostradă prin nicio altă capitală.

- Apropo de birocraţie: în România înregistrarea unei firme durează două săptămâni, în cel mai bun caz, în timp ce în Estonia această formalitatea durează doar 18 minute.

- Lipsa forţei de muncă este mai acută ca niciodată. Dacă trendurile vor continua, peste alţi 28 de ani România va avea o populaţie cu mult sub 17 milioane de locuitori.

- Este o lipsă totală de viziune, lipsă acută a unui proiect de ţară. Ne îndreptăm spre o situaţie atât de tragică încât orice altă discuţie este o pierdere de timp. Şi este absolut irelevant dacă mai votămî ncă 3, 4, 5 guverne. Niciuna dintre problemele semnalate nu are vreo legătură cu probleme comunităţii maghiare din România.

- Sunt cel ma relaxat dintre dumneavoastră. Nu ma îngrijorează pierderea puterii şi nici nu imi doresc preluarea acestei puteri de la nici unul dintre dumneavoastră. În UDMR sunt oameni cu convingeri democratice puternice, respectăm votul celor care s-au prezentat la urne la ultimele alegeri parlamentare.

- Voturile noastre vor fi exprimate în sensul de a mai da o şansă coaliţiei PSD-ALDE. Nu numai că ei au câştigat alegerile şi guvernarea este responsabilitatea lor, dar au avut determinarea de a păstra un dialog sincer cu noi chiar şi în momentele dificile. Liderul lor s-a delimitat de declaraţiile unui coleg care vorbea despre reintroducerea pedepsei cu moartea, despre oameni care să fluture lângă steaguri. Din partea celorlalţi lideri tăcerea a fost profundă.

UPDATE 16:08 Dan Barna, USR

-USR va vota împotriva Guvernului Dăncilă. Este singurul lucru normal pe care îl putem face în această situaţie ridicolă. Câte guverne vor trebui să mai cadă pentru a încheia acest circ în reluare? Cât de departe poate merge loialitatea pentru un şef de partid?

- Mandatul dnei Dăncilă l-a spus Dragnea: susţine modificarea legilor Justiţiei. Dacă veţi reuşi, probabil veţi petrece Crăciunul la Palatul Victoria. 

UPDATE 16:00 Raluca Turcan, PNL: 

- Intrebartea este dacă o femeie poate reuşi acolo unde bărbaţii PSD au eşuat. Ar fi interesant, dar nu putem trece cu vederea faptul că sunteţi a patra propunere facută de domnul Dragnea care el însuţi a recunoscut că are mână proastă

- Principalul criteriu: obedienţa. Îşi doreşte Dragnea o persoana obedientă care să execute. Sper ca nu v-a pus să semnaţi o hârtie legata de legile justitiei. 

- Sper că în această sală sunt oameni politici responsabili. Mă uit la opozitie, la minorităţi, la UDMR şi chiar la oamenii responsabili din coaliţia de guvernare. Nu lăsaţi ca paranoia lui Dragnea să distrugă complet România.

UPDATE 15:42 Liviu Dragnea susţine un discurs:

- Coaliţia vine cu o echipă care are misiune: România este o ţară suverană, suveranitatea trebuie apărată cât trăim. 

- Aşa cum fac toate ţările avansate, Guvernul va guverna în folosul românilor. 

-Adversarii noştri au depus eforturi mari să ne împiedice să guvernăm. Economia României e încă fragilă, vulnerabilă. e nevoie ca să-şi primească porţia de oxigen: investiţiile. 

-Guvernul e mandatat să aprobe imediat ceea ce e în programul de guvernare. 

-Îi mulţumesc premierului Mihai Tudose pentru actul de guvernare. 

- Aştept de la Viorica Dăncilă să dea o nouă dimensiune relaţiilor cu Uniunea Europeană.

- Doamna prim-ministru, important va fi ce veţi face de mâine încolo, dacă România va fi o ţară dezvoltată aşa cum ne-o dorim cu toţii, înseamnă că v-aţi îndeplinit misiunea. 

UPDATE 15:35 Premierul desemnat, Viorica Dăncilă, prezintă programul de Guvernare

- În primul rând vreau să subliniez clar: voi conduce un guvern politic, propus şi susţinut de majoritatea parlamentară. Această ţară trebuie condusă de cei aleşi, nu de cei numiţi. Guvernul va răspunde exclusiv în faţa celor aleşi, adică exclusiv în faţa coaliţiei guvernamentale. Niciun alt centru de putere, nicio altă instituţie nu va putea spune guvernului ce are de făcut.

-Sunt total deschisă la dialog cu toate forţele politice, cu preşedintele. Vă propun acest dialog cu o singură condiţie: să fie un dialog civilizat. Să lăsăm de o parte gesturile de spectacol ieftin

UPDATE 15:00: Tudorel Toader, ministrul propus pentru portofoliul Justiţiei, a primit, luni, aviz pozitiv în comisia de specialitate din Parlament, cu 43 de voturi „pentru", 16 „împotrivă" şi patru abţineri. Tudorel Toader a ocupat funcţia de ministru al Justiţiei şi în guvernele Sorin Grindeanu şi Mihai Tudose. El a fost rector al Universităţii Alexandru Ioan Cuza din Iaşi şi fost judecător al Curţii Constituţionale din 2006 până în 2016.

UPDATE 14:55: UDMR a decis să acorde, pentru a treia oară, votul de încredere pentru guvernul Dăncilă.

„Am văzut şi am analizat programul de guvernare, sunt lucruri votate de două ori de noi şi nu s-a  schimbat nimic. Ar fi greu de argumentat de ce nu am vota şi a treia oară. Vom da şi noi o şansă coaliţiei PSD-ALDE, dar sunt lucruri care trebuie criticate şi vor fi criticate. Descentralizarea rămâne un deziderat. Ne-am întâlnit săptămâna trecută cu premierul desemnat, am discutat despre descentralizare, acest proiect important care s-a mai dezbătut, dar nu a trecut proba constituţionalităţii", a declarat Kelemen. 

UPDATE 14:03 Ministrul propus pentru Tineret şi Sport, Ioana Bran, a primit luni aviz favorabil din partea comisiilor reunite de specialitate ale Parlamentului, înregistrându-se 21 de voturi „pentru” şi 12 voturi „împotrivă”.

Ioana Bran are 31 de ani şi a intrat în Parlamentul României în decembrie 2016, fiind numită secretarul Biroului Permanent al Camerei Deputaţilor.

În momentul în care a fost nominalizată în această funcţie, jurnaliştii din Satu Mare au descris-o drept ”milionara sexy” pe Ioana Bran.

UPDATE 13:52 Lia Olguţa Vasilescu, ministrul propus al Muncii, a primit, luni dimineaţă, aviz pozitiv în comisia de specialitate din Parlament, cu 30 de voturi "pentru", 15 "împotrivă" şi două abţineri.

Lia Olguţa Vasilescu a ocupat, din ianuarie 2017, portofoliul de la Ministerul Muncii în guvernele Sorin Grindeanu şi Mihai Tudose.

UPDATE 13:51 Ministrul propus pentru Românii de Pretutindeni, Natalia Intotero, a primit luni aviz favorabil din partea comisiilor reunite de specialitate ale Parlamentului, cu 15 voturi „pentru”, 10 „împotrivă” şi două abţineri.

Natalia Intotero este noua propunere PSD pentru ministerul Românilor de Pretutindeni. Ea s-a născut la 14.01.1976 în Brad, judeţul Hunedoara şi din 2012 până în prezent, a ocupat funcţia de deputat în Parlamentul României în Comisia pentru Politică Externă.

UPDATE 13:50 Viorel Ilie, ministrul propus pentru Relaţia cu Parlamentul, a primit, luni, aviz pozitiv în comisia de specialitate din Parlament, cu 22 de voturi "pentru" şi 15 "împotrivă".

Pe 25 august 2017, procurorul şef DNA a cerut Senatului încuviinţarea începerii urmăririi penale pentru ministrul de atunci pentru Relaţia cu Parlamentul, Viorel Ilie, pentru instigare la infracţiunea de folosire de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii. Pe 3 octombrie 2017, Senatul a respins însă solicitarea procurorilor.

UPDATE 13:49 Comisiile permanente pentru Buget-Finanţe din Parlament l-au validat, luni, pe Eugen Orlando Teodorovici, candidatul PSD la funcţia de ministru al Finanţelor, cu 19 voturi „pentru” şi 12 „împotrivă”.

Stabilitatea mediului de afaceri, reducerea birocraţiei, predictibilitatea fiscalităţii şi eficientizarea cheltuielilor publice sunt priorităţile menţionate de Eugen Teodorovici pentru noul său mandat la Ministerul Finanţelor. „Investitorii nu ocolesc România pentru motivul că am sta rău din punct de vedere economic sau bugetar - dimpotrivă, la acest capitol stăm foarte bine -, ci din cauza birocraţiei. Din păcate, la asta am contribuit cu toţii, fiecare a venit şi a mai adăugat câte ceva la această stare”, a spus Teodorovici. El a adăugat că va crea un departament de analiză în Ministerul Finanţelor, care va urmări cheltuielile fiecărei unităţi a administraţiei publice locale şi „unde sunt justificate le acceptăm cu plus, unde nu - se vor trece cu minus, adică la ele se va putea renunţa”.

UPDATE 13:31 Ministrul propus pentru Dezvoltare, Paul Stănescu, a fost avizat, luni, de comisiile de specialitate din Parlament, cu 35 de voturi „pentru” şi 8 voturi „împotrivă”.

El a reiterat, după audieri, faptul că va demisiona dacă va fi inculpat.

„Există pe rol deschiderea unui dosar. Deocamdată nu cred că am nicio calitate juridică. Eu sunt inginer, nu sunt jurist. Vedem dacă se redeschide sau nu se redeschide. Sigur că în momentul în care voi fi inculpat, demisionez”, a spus Stănescu.

El a arătat că nu crede că astfel se va destabiliza Guvernul, apreciind că în PSD sunt mulţi colegi de-ai săi care pot prelua oricând portofoliul.

El a rugat parlamentarii să adopte în regim de urgenţă Legea achiziţiilor publice locale şi Codul administrativ.

Stenescu a precizat, totodată, că susţine ca un funcţionar public acuzat de corupţie să nu fie dat afară, el contrazicând astfel o decizie recentă a CCR.

UPDATE 13:24 Ioan Deneş, propus ministrul Apelor şi Pădurilor, a primit, luni, aviz pozitiv în comisia de specialitate din Parlament, cu 15 voturi "pentru" şi cinci "împotrivă".

Ioan Deneş, propunerea PSD pentru ministerul Apelor, este parlamentarul criticat în primăvara anului trecut inclusiv de liderul PSD, după ce a spus că persoanele de acelaşi sex nu au voie să se ţină de mână pe stradă, dacă acest lucru nu este scris într-o lege, deoarece i-ar încălca lui libertatea.

”În momentul în care doreşti să externalizezi acest comportament, pe care eu îl consider că îmi încalcă libertatea mea, libertatea mea de a merge pe stradă cu copilul meu personal sau cu nepotul şi să mă întrebe copilul care este familia normală, cea pe care o vede acasă şi în care l-am crescut sau aia pe care o vede pe stradă, aici este... (...). Când o să apară lege, eu respect legea. Dacă nu o să apară, nu au voie să facă acest lucru, pentru că nu este lege, e simplu”, a declarat Ioan Deneş în luna aprilie.

Senatorul PSD a mai sugerat că doi bărbaţi sau două femei care formează un cuplu nu ar trebui să beneficieze de aceleaşi drepturi ca o familie tradiţională: ”Şi aici vreau să vă spun foarte tranşant: de fapt, dumnealor doresc ca drepturile pe care le are un cuplu de acelaşi sex să fie drepturile şi să fie apăraţi ca şi o familie în sensul pe care îl înţelegem noi până acum. Adică să aibă dreptul să facă înfieri, să meargă de mână pe stradă”.

La acea vreme preşedintele PSD, Liviu Dragnea s-a arătat deranjat de declaraţiile parlamentarului.

UPDATE 13:21 Sorina Pintea, ministrul propus pentru Sănătate, a primit, luni dimineaţă, aviz pozitiv în comisia de specialitate din Parlament, cu 19 voturi "pentru", cinci "împotrivă" şi trei abţineri.

Actual manager al Spitalului Judeţean Baia Mare, Sorina Pintea, este propunerea PSD pentru preluarea mandatului de la Sănătate. În 2011, poliţiştii şi procurorii au făcut descinderi la locuinţa acesteia într-un dosar de trafic de droguri, în urma căruia, fiul ei, Ionuţ Pintea a fost arestat.

UPDATE 13:17 Petre Daea, propus ministru al Agriculturii, a primit, luni, aviz pozitiv în Comisiile reunite de agricultură ale Parlamentului, cu 21 de voturi ”pentru”, 10 ”împotrivă”, neînregistrându-se nicio abţinere.

Petre Daea a declarat, în şedinţa comisiilor reunite, că va avea ca obiective acordarea la timp a subvenţiilor pe care fermierii sunt îndreptăţiţi să le primească, creşterea absorbţiei de fonduri europene şi reabilitarea sistemului de irigaţii.

Ministrul propus pentru portofoliul Agriculturii, Petre Daea, a susţinut vineri, după şedinţa CEx, că noul Guvern va fi foarte bun, iar că validarea sa în funcţia de ministru se va face în Parlament. Întrebat cum crede că va fi noul Guvern, Daea a răspuns: „Foarte bun. Din toate punctele de vedere. Şi celelalte au fost bune, dar din ce în ce mai bune”.

În ceea ce priveşte anul agricol, Daea a precizat că speră să fie unul bun. „E o vreme bună, după cum vedeţi, sperăm într-un an agricol bun şi totul va fi bine”, a subliniat Petre Daea.

UPDATE 13:14 Nicolae Burnete, propus ministrul Cercetării, a primit, luni dimineaţă, aviz pozitiv în comisia de specialitate din Parlament, cu 20 de voturi "pentru", 11 împotrivă şi o abţinere.

Nicolae Burnete, propus de PSD pentru funcţia de ministru al Cercetării, este preşedintele Senatului Universităţii Tehnice Cluj-Napoca (UTCN) şi director al Departamentului de Autovehicule Rutiere şi Transporturi din cadrul Facultăţii de Mecanică.

UPDATE 12:50: UDMR intră la votul în Parlament pentru Guvernul Dăncilă tot cu nemulţumiri. Întrebat fiind de ce i se pare că programul de guvernare a fost scris „între două beri", liderul Uniunii a explicat că „trebuie să ai şi simţul umorului", dar oricum la unele capitole s-au scris „lucruri halucinante". 

„Sigur, trebuie să ai şi simţul umorului, e bine sa-l ai. Dar vă dau un singur exemplu. Dacă vă uitaţi la capitolul 'Transporturi', am impresia că unii s-au uitat la harta României de acum 100 de ani, de la Marea Unire, fiindcă la Autostrada Transilvania au făcut nişte lucruri halucinante. Au trecut acolo autostrada Braşov-Sibiu,, or aceasta nu este parte a Autostrăzii Transilvania", a declarat Kelemen. 

Referitor la negocierile cu opoziţia, Kelemen a explicat că a avut o întrevedere cu Ludovic Orban, au băut o cafea, dar atât: „M-a sunat aseară târziu Ludovic Orban, l-am resunat în această dimineaţă, am băut o cafea şi cu asta, basta. Noi vom lua o decizie la ora 14.00, nu era o chestiune să mă convingă, ca să mă convingi pe mine trebuie să începi discuţiile cu săptămâni, luni înainte.”

Şeful UDMR a criticat şi modul în care s-a făcut audierea lui George Ivaşcu, propunerea PSD pentru preluarea Ministerului Culturii, arătând că acesta nu a fost lăsat să răspundă la întrebări şi că acum „toată lumea va rămâne cu impresia ca noi nu l-am audiat, ci l-am ascultat". 

UPDATE 12:25 Valentin Popa, propus ministrul Educaţiei Naţionale, a primit, luni dimineaţă, aviz pozitiv în comisia de specialitate din Parlament, cu 22 de voturi "pentru" şi 12 "împotrivă".

În timpul audierii lui Valentin Popa în Comisia de învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport, a existat şi un incident. Trei parlamentari ai Partidului Naţional Liberal au tăiat, luni, panglici, în faţa acestuia după ce în spaţiul public au apărut imagini cu acesta surprins când spune "pamblică". După ce cei trei parlamentari liberali, printre care s-a numărat Florin Roman şi Radu Leureanu, au tăiat panglici în timp ce ministrul propus la Educaţie se prezenta, un alt membru al comisiei a cerut preşedintelui de şedinţă să ia măsuri.

"Doamna preşedinte, dar conduceţi şedinţa sau ce faceţi?", a întrebat cineva din sală 

Apoi, Mihai Goţiu, parlamentar USR, i-a înmânat lui Valentin Popa şi o carte de gramatică.

După ce premierul desemnat, Viorica Dăncilă, şi-a anunţat componenţa Guvernului, pe Internet a apărut o înregistrare video cu Valentin Popa, propus pentru funcţia de ministru al Educaţiei, care face mai multe greşeli gramaticale. Printre altele, Popa vorbeşte despre ”pamblică”.

UPDATE 12:24 Comisiile permanente pentru Politică economică, reformă şi privatizare, respectiv Industrii şi servicii din Parlament l-au validat, luni, pe Lucian Şova, candidatul PSD la funcţia de ministru al Transporturilor, cu 32 de voturi „pentru” şi 11 „împotrivă”.

Printre priorităţile enumerate la şedinţa de audiere, Lucian Şova a menţionat accelerarea proceselor de atribuire a contractelor de infrastructură, dar şi activarea unei relaţii mai bune cu subordonaţii din minister. „De multe ori, miniştrii sunt conduşi de subordonaţi, de către cei pe care ei ar trebui să-i conducă. Experienţa mea, inclusiv la Ministerul Comunicaţiilor, arată că dacă subordonaţii găsesc în ministru o persoană care îşi asumă responsabilităţile, atunci ei sunt gata să-l urmeze”, a spus Şova.

El a mai arătat că, pentru accelerarea proiectelor de infrastructură, „am să-l rog pe ministrul Justiţiei, să stabilim ca la Curtea Supremă de Justiţie contestările proiectelor de infrastructură să se rezolve cu celeritate”. De asemenea, Şova a spus că „vom deschide mai multe proceduri (n.n.- licitaţii), astfel încât dacă unele sunt în contestare sau în diverse faze în justiţie, măcar să meargă celelalte”.

Întrebat despre „proiectul Bechtel” (Autostrada Transilvania, Braşov-Borş), Lucian Şova a spus că „oricât de mult ne-ar fi costat, trebuia făcut - ar fi fost mai ieftin decât ne costă acum faptul că nu e terminat”.

Lucian Şova este la al doilea mandat după cel de la Comunicaţii. Anterior mandatului de la Comunicaţii, Şova a avut mai multe poziţii în cadrul companiilor din subordinea Ministerului Transporturilor, fiind apreciat în mod special de cei din sectorul rutier.

UPDATE 12:04 George Ivaşcu a primit luni aviz pozitiv, în comisia parlamentară, după audierea sa pentru funcţia de ministru al Culturii. George Ivaşcu a primit 16 voturi pentru şi 7 împotrivă.

„Cultura României nu începe cu fiecare ministru al Culturii. Miniştrii trec, cultura rămâne. Ministrul doar o administrează. (...) Trebuie să recunoaştem, cu multă amărăciune, deseori cultura a fost Cenuşăreasa politicii de stat”, a declarat George Ivaşcu la audieri.

Membrii Comisiei de cultură i-au adresat mai multe întrebări lui George Ivaşcu, însă acesta nu a mai avut timp să răspundă, iar liderul UDMR, Kelemen Hunor, s-a arătat revoltat de acest lucru.

„Deci, ceea ce aţi făcut, nu e corect. Nu vă supăraţi, indiferent că eşti audiat 25 de minute, fiindcă îl puneţi într-o situaţie absolut jenantă pe viitorul Ministru al Culturii. Toată lumea, indiferent cum a votat, a plecat cu ideea că nu a existat o audiere. Noi am ascultat, am pus nişte întrebări, şi cu asta, basta, s-a terminat. Nu e corect, nu vă supăraţi. Eu l-am votat, l-am votat nu pentru răspunsurile pe care ar fi trebuit să ni le dea, ci pentru că îl ştiu pe George, dar nu e corect ceea ce aţi făcut”, a precizat Kelemen.

Întrebat dacă e mai greu în politică decât pe scenă, George Ivaşcu a răspuns: „O să-mi fie dor de scenă”.

George Ivaşcu, propus de PSD pentru funcţia de ministru al Culturii, este actor, regizor, dar şi manager şi fondator al Teatrului Metropolis din Bucureşti, fiind un susţinător şi promotor al tinerei generaţii de creatori.

UPDATE 12:01 Graţiela Gavrilescu, propusă vicepremier şi ministrul Mediului, a primit, luni dimineaţă, aviz pozitiv în comisia de specialitate din Parlament, cu 18 de "voturi" pentru şi şase "împotrivă".

UPDATE 11:41 Comisiile permanente pentru Politică economică, reformă şi privatizare, respectiv Industrii şi servicii din Parlament l-au validat, luni, pe candidatul PSD la funcţia de vicepremier, Viorel Ştefan - fost ministru de Finanţe - cu 41 de voturi „pentru” şi 16 „împotrivă”.

„De ce eu? Am multă experienţă”, şi-a început Viorel Ştefan pledoaria pentru a primi validarea ca vicepremier. „Am activat în economia reală, am condus procese de restructurare de întreprindere, de listare pe Bursa de Valori, am condus procese economice de toate felurile (...) Am fost implicat când s-au înfiinţat Bursa Română de Mărfuri, Bursa de Valori Bucureşti, instituţiile pieţei de capital, CNVM”, a spus Viorel Ştefan.

Referindu-se la mandatul de la Finanţe (deţinut în perioada ianuarie-iulie 2017), Viorel Ştefan a menţionat că „această experienţă m-a ajutat să înţeleg ce se întâmplă în interiorul sistemelor birocratice”.

Printre priorităţile mandatului său ca vicepremier, Viorel Ştefan a menţionat adoptarea Codului Economic, constituirea Casei de Comerţ, tehnologizarea administraţiei publice „după modelul Parlamentului European” şi unele investiţii în infrastructura culturală, pentru aniversarea Centenarului (Muzeul de Istorie a României, Muzeul Naţional de Artă, o sală polivalentă etc.) şi investiţii în 15 centre regionale de Arhivă, la nivelul fiecărei Curţi de Apel, ca şi sprijinirea producţiei agricole „la sortimentele deficitare”.

Întrebat de ce a fost modificat Codul Fiscal de peste 260 de ori în anul 2017, Viorel Ştefan a explicat că multe din aceste modificări au fost „în sensul relaxării şi simplificării regimului taxelor şi impozitelor”, lucru care „conform articolului 4 din Codul Fiscal se poate face fără a eluda termenele prevăzute pentru dezbaterea publică”.

Viorel Ştefan este membru al PSD de 25 de ani. Timp de 12 ani, din 1996 până în 2008, a fost senator PSD şi de atunci este deputat, fără întrerupere. Între 2000 şi 2004 a condus Comisia de Buget-finanţe de la Senat şi a fost ministru de Finanţe în 2017, în guvernul Grindeanu. S-a născut pe 26 iulie 1954 în localitatea Mitoc, judeţul Botoşani. Este căsătorit şi are trei copii.

UPDATE 11:39 Mihai Fifor, ministrul propus la ministerul Apărării Naţionale (MApN), a primit, luni dimineaţă, aviz pozitiv în comisia de specialitate din Parlament, cu 21 de "voturi" pentru şi 8 "împotrivă".

Mihai-Viorel Fifor, propus ministru al Apărării, a condus şi ministerul Economiei, în subordinea căruia se află mai multe companii naţionale de armament care au negociat în ultima vreme contracte cu firme străine interesate să producă echipamente militare în România.

În Parlament, în 2017 a condus Comisia de anchetă a alegerilor din 2009, comisia de Transporturi, iar în martie 2014, Fifor a fost ales preşedintele Comisiei parlamentare de anchetă privind terenurile de la Nana.

Absolvent de filosofie şi cu doctorat în antropologie socială, el a fost refuzat de preşedintele Klaus Iohannis în 2015, când premierul de atunci Victor Ponta l-a propus ca ministru al Transporturilor. El a absolvit în 2009 cursul "Securitate şi buna guvernare" la Colegiul Naţional de Apărare, precum şi Colegiul Naţional de Afaceri Interne. Mihai Fifor a fost şi senator de Dolj.

UPDATE 11:30 Trei parlamentari ai Partidului Naţional Liberal au tăiat, luni, panglici, în faţa lui Valentin Popa, ministrul propus la Educaţie, audiat la Comisia de învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport, după ce în spaţiul public au apărut imagini cu acesta surprins când spune "pamblică".

După ce cei trei parlamentari liberali, printre care s-a numărat Florin Roman şi Radu Leureanu, au tăiat panglici în timp ce ministrul propus la Educaţie se prezenta în comisia de învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport din Camera Deputaţilor, un alt membru al comisiei a cerut preşedintelui de şedinţă să ia măsuri.

"Doamna preşedinte, dar conduceţi şedinţa sau ce faceţi?", a întrebat cineva din sală.

Apoi, Mihai Goţiu, parlamentar USR, i-a înmânat lui Valentin Popa şi o carte de gramatică.

După ce premierul desemnat, Viorica Dăncilă, şi-a anunţat componenţa Guvernului, pe Internet a apărut o înregistrare video cu Valentin Popa, propus pentru funcţia de ministru al Educaţiei, care face mai multe greşeli gramaticale. Printre altele, Popa vorbeşte despre ”pamblică”.

UPDATE 10:52 Comisiile permanente pentru Politică economică, reformă şi privatizare, respectiv Industrii şi servicii din Parlament l-au validat, luni, pe candidatul PSD la funcţia de ministru al Turismului, Bogdan Trif, cu 38 de voturi „pentru” şi 13 „împotrivă”.

La audierile de validare, Bogdan Trif a menţionat că priorităţile sale sunt adoptarea Legii turismului (asupra căreia s-a desfăşurat în 2017 o sesiune de dezbatere publică) şi elaborarea unei noi strategii pentru turism, iar ca temă principală din Master Planul de Turism a menţionat definitivarea domeniului schiabil Făgăraş. Domeniul are „peste 150 de kilometri de pârtie unde zăpada persistă peste 200 de zile pe an”, a spus viitorul ministru.

De asemenea, Trif a menţionat că turismul este afectat de un deficit de forţă de muncă de peste 40% şi a arătat că va constitui un Centru Naţional de Învăţământ pentru Turism, în vederea instruirii de personal pentru hoteluri şi unităţi turistice.

UPDATE 10:50 Preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului, Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu, au transmis o scrisoare şefului statului Klaus Iohannis în care anunţă programul audierilor de luni din comisii, solicitând preşedintelui să stabilească o oră pentru ceremonia de învestitură.

Scrisoarea transmisă de Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu anunţă programul audierilor miniştrilor în comisiile parlamentare şi că luni se va da votul de încredere în parlament pentru Cabinetul Dăncilă.

În document, cei doi şefi ai Camerelor solicită ca preşedintele să stabilească o oră pentru ceremonia de învestitură care va avea loc la Palatul Cotroceni.

Scrisoarea a ajuns la Cotroceni, iar preşedintele va răspunde după votul de încredere pe care îl cere Cabenitul Dăncilă la ora 15.00.

UPDATE 10:49 Carmen Dan, ministrul propus pentru Afaceri Interne (MAI), a primit, luni dimineaţă, aviz pozitiv în comisia de specialitate din Parlament, cu 20 de voturi "pentru" şi 9 "împotrivă".

Alături de Carmen Dan, la audierea în comisia de specialitate au mai fost prezenţi şeful Poliţiei Române, Cătălin Ioniţă, dar şi comandantul Jandarmeriei Române, Sebastian Cucoş.

UPDATE 10:29 Comisiile permanente pentru Politică economică, reformă şi privatizare, respectiv Industrii şi servicii din Parlament l-au validat, luni, pe candidatul PSD la funcţia de ministru pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat, Radu Oprea, cu 32 de voturi „pentru” şi 13 „împotrivă”.

La dezbaterile pentru validare, Radu Oprea a ţinut să precizeze că a activat în mediul de afaceri „de la o microîntreprindere, în 1990, până la o firmă care se încadrează la categoria mari contribuabili” şi că „sunt dintre cei care n-am dormit în nopţile de 24-25 că trebuie să-şi plătească dările la stat” (n.n.- în fiecare lună, data de 25 este termenul de declarare şi plată a taxelor şi impozitelor; pe de altă parte, Oprea este urmărit penal pentru evaziune fiscală).

Referindu-se la mandatul său, Oprea a menţionat că „este ca o competiţie cu preluare de ştafetă, iar regula jocului este dată de programul de guvernare”.

Întrebat despre programul Startup Nation, în speţă despre faptul că unii câştigători ai programului oferă pe platforma OLX proiectele eligibile în loc să le dezvolte, Radu Oprea a răspuns că acestea sunt „cazuri izolate” asupra cărora încă nu e cazul să se insiste. „Am avut unele discuţii, dacă e corect să se limiteze creativitatea încurajată prin acest program şi am stabilit că nu e cazul. Dacă ceea ce spuneţi, cu vânzarea proiectelor pe OLX, devine un fenomen, dacă atinge un prag, poate va trebui să impunem unele limitări, dar deocamdată sunt câteva cazuri izolate”, a spus viitorul ministru pentru Mediul de Afaceri.

Radu Ştefan Oprea este senator la primul mandat şi a fost prefectul judeţului Prahova. Oprea este cunoscut drept fondator al firmelor Urban, cu diverse domenii de activitate, de la construcţii la reparaţii electrice şi consultanţă. În declaraţiile de avere, depuse ca senator, Radu Oprea a notat că deţine părţi sociale sau a acordat împrumuturi mai multor firme, printre care şi unele din grupul Urban.

Oprea a fost trimis în judecată, alături de Mihail Ştefănescu şi firmele Urban Electric şi ICIM, pentru evaziune fiscală şi complicitate la infracţiunea de spălare de bani, prejudiciul produs în acest caz fiind de peste 220.000 de lei. Oprea a ţinut să precizeze, în faţa parlamentarilor, la şedinţa de validre, că are „cazierul imaculat”.

UPDATE 10:20 Ana Birchall, propusă vicepremier pentru implementarea parteneriatelor internaţionale, a primit, luni dimineaţă, aviz pozitiv în comisia de specialitate din Parlament, cu 16 voturi "pentru", 10 "împotrivă" şi o abţinere.

„În ceea ce priveşte poziţionarea Departamentului de Stat al SUA, vă mărturisesc că eu am studiat şi în România, am studiat masterat şi doctorat în SUA. În domeniul Dreptului, chiar se situează la nivel international şi, şi acolo, la fel ca în colaborarea cu alte universităţi, în discuţiile cu alţi colegi noi am învăţat un principiu fundamental, şi anume că orice act de justiţie se înfăptuieşte exclusiv în sala de judecată, având la bază probatoriul existent la dosar, iar apărarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale sunt elemente esenţiale în orice stat de drept”, a declarat Birchall, la audieri.

Totodată, aceasta a precizat că un obiectiv fundamental este consolidarea parteneriatelor strategice, în special cel cu SUA. Alte parteneriate menţionate de Birchall au fost cele cu Franţa, Germania, Republica Moldova, dar şi cu India şi Africa.

„Prioritar pentru fiecare dintre noi este programul de guvernare”, a spus Ana Birchall.

În privinţa Brexit, Birchall a precizat că parteneriatul româno-britanic trebuie aprofundat.

„Împreună cu Ministerul Românilor de Pretutindeni, vă asigur că respectarea drepturilor şi protejarea intereselor românilor din Marea Britanie este o prioritate”, a susţinut aceasta.

Ana Birchall a ocupat postul de ministru al Afacerilor Europene în Executivul Grindeanu, dar a fost şi consilier al lui Victor Ponta, pe vremea când acesta era premier.

UPDATE 10:05 Victor Negrescu, ministrul propus pentru Afaceri Europene, a primit, luni dimineaţă, aviz pozitiv în comisia de specialitate din Parlament, cu 18 voturi “pentru” şi 10 “împotrivă”

„Suntem în grafic cu ceea ce înseamnă organizarea şi pregătirea acestei preşedinţii. Nu o spun eu. În urmă cu o săptămână, au fost la Bucureşti omologii mei din Croaţia şi Finlanda şi reprezentanţii secretariatului consiliului. Din dialogul pe care l-am purtat a reieşit că România este în grafic cu aceste pregătiri şi este capabilă să organizeze aceste lucruri importante pentru ţară”, a precizat Victor Negrescu.

Victor Negrescu a afirmat că, în ultimele luni, cu sprijinul colegilor din Guvern, a reuşit să obţină sprijinul mai multor state pentru a putea prelua, la sfârşitul acestui an, preşedinţia strategiei UE pentru Dunăre. „Este un lucru important, practic vom deţine preşedinţia acestei strategii în acelaşi moment în care vom deţine şi preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, lucru care ne va permite nouă să maximizăm interesele în ceea ce înseamnă dezvoltarea acestei strategii importante pentru ţară”, a spus Negrescu.

Cât priveşte ieşirea Marii Britanii din UE, Negrescu a afirmat că în luna august a realizat un document care a stabilit axele strategice ale Guvernului României în contextul Brexit.

„Am discutat cu românii care trăiesc acolo, i-am implicat în acest proces, am pornit o campanie online pentru a-i informa mai bine despre aceste lucruri şi obiectivul pe care l-am fixat este acela că drepturile cetăţenilor români din Marea Britanie vor fi respectate a fost atins. Acordul preliminar prevede acest lucru că toţi cetăţenii europeni vor beneficia de aceleaşi drepturi”, a spus Negrescu.

Audierea lui Victor Negrescu a durat în jur de 30 de minute.

UPDATE 09:45 Teodor Meleşcanu, propus pentru Ministerul de Externe, a primit, luni dimineaţă, aviz pozitiv în comisia de specialitate din Parlament, cu 14 voturi "pentru" şi 8 "împotrivă".

„Priorităţile şi măsurile pe care o să le avem în vedere sunt cele înscrise în programul de guvernare. În esenţă, este vorba despre importanţa pentru creşterea profilului de ţară în Uniunea Europeană şi în NATO, parteneriatul strategic cu NATO, relaţiile cu ţările vecine, o atenţie specială fiind acordată Republicii Moldova, colaborarea regională prin intermediul unor parteneriate pe care le avem cu Polonia, Turcia, interesul nostru pentru Caucazul de Sud, relaţiile cu Georgia, Armenia şi Azerbaidjan, şi deschiderea unor parteneriate economice cu ţările din Asia, Afirca şi America Latină - cu Japonia, Coreea de Sud, Chian şi India”, a declarat Teodor Meleşcanu, la audieri.

Totodată, acesta a adăugat că pe lista priorităţilor se află şi Centenarul Marii Uniri.

„Centenarul Unirii are pentru noi are o dublă importanţă: să ne permită să ne proiectăm ca o ţară a Ueşi a NATO în viitor, să respectăm şi să apreciem eforturile înaintaşilor noştri şi ne dorim ca acest an al Centenarului să fie un an al dialogului, şi mai puţin al disputelor şi conflictelor atunci când este vorba de interese internaţionale”, a precizat ministrul Afacerilor Externe.

Întrebat cu vor fi puse în acord interesele pe care România şi le promovează la nivelul Uniunii Europene cu priorităţile pe care le vizează Uniunea Europeană, Meleşcanu a răspuns: „Agenda europeană nu este dată de la Dumnezeu Tatăl. Ea este rezultatul contribuţiilor pe care statele membre ale Uniunii Europene şi-o aduc în elaborare acestei agende europene”.

În ceea ce priveşte aderarea României la Schengen, Meleşcanu a precizat că ţara noastră îndeplineşte toate condiţiile de aderare.

„Schengenul pe care l-am visat, care a fost, nu mai este Schengenul de astăzi. ... există foarte multe probleme legate de migraţie, de azil European”, a adăugat acesta.

La începutul audierilor, senatorul PSD Cristian Dumitrescu, preşedintele Comisiei de politică externă, a solicitat celor prezenţi să ţină un moment de reculegere pentru fostul senator UDMR, Verestoy Attila, care a decedat.

UPDATE 09:42 Comisiile permanente pentru Politică economică, reformă şi privatizare, respectiv Industrii şi servicii din Parlament l-au validat, luni, pe candidatul ALDE, Anton Anton, pentru funcţia de ministru al Energiei, cu 44 de voturi „pentru” şi 13 „împotrivă”.

Anton Anton a vorbit despre importanţa proiectului hidroenergetic Tarniţa (o premieră în discursurile miniştrilor Energiei din ultimii ani), arătând că „nimeni în regiune nu mai are această capacitate de socare şi regularizare prin pompaj a energiei”.

Pe de altă parte, „actuala strategie energetică, elaborată prin anul 2007, este doar o colecţie de texte care conţin multe dorinţe puse la un loc, dar la Ministerul Energiei se lucrează la o nouă strategie”, a menţionat Anton Anton.

Referitor la proiectul microhidrocentralelor de pe Defileul Jiului, blocat printr-o decizie judecătorească recentă, viitorul ministru al Energiei a spus că „va lupta” pentru reluarea activităţilor din zonă. „Am citit cu mare neplăcere că investiţiile de pe Jiu au fost stopate - şi nu numai atât, s-a cerut întoarcerea la stadiul în care a fost înainte de a începe construcţiile. După părerea mea de inginer, acest lucru nu se mai poate face. Ministerul Energiei va lupta ca în cel mai scurt timp să repunem în funcţiune capacităţile de acolo - desigur, conform cu normele de protecţie a mediului”, a spus oficialul.

Anton Anton s-a născut pe 22 decembrie 1949, la Timişoara. A mai îndeplinit funcţia de ministru, deţinând mandatul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului în Guvernul Tăriceanu.

UPDATE 09:05 Rovana Plumb, ministrul propus pentru Fonduri Europene, a primit, luni dimineaţă, aviz pozitiv în comisia de specialitate din Parlament, cu 18 voturi “pentru” şi 11 “împotrivă”.

Audierea a durat aproximativ 40 de minute.

“Până în anul 2020, obiectivul este de avea o rată de absorbţie de 72,5% din totalul alocării, adică 30 de miliarde de euro, iar până în 2023 să avem 100% din total alocare”, a declarat, în timpul audierilor, ministrul propus pentru Fonduri Europene.

Rovana Plumb a afirmat că priorităţile mandatului său vor fi să ceară la rambursare Comisiei Europene suma de 1,7 miliarde de euro, să deschidă toate liniile de finanţare, beneficiarii şi să îi asiste pe toată perioada de implementare a proiectelor. Ministrul propus a precizat că în luna februare va lansa un apel către toţi beneficiarii, astfel încât aceştia să poată transmite către minister planuri de simplificare, în special, în ceea ce priveşte sistemul informatic MySMIS.

Plumb a afirmat că va deschide linii de finanţare în Educaţie şi va lasa în luna februarie apeluri prin care vor fi acordate burse atât studenţilor din mediile defavorizate, cât şi burse doctorale, în valoare de de 400 de euro/student.

Totodată, ministrul a precizat că până la sfârşitul lunii februarie va transmite Comisiei Europene un plan pentru a evita dezangajarea de fonduri euro.

România are la dispoziţie pentru perioada 2014 - 2020 o alocare de 42,3 miliarde de lei care este asigurată prin instrumente prin fondurile europene structurale, atât prin Politica de Coeziune, cât şi prin Politica Agricolă Comună, a mai precizat Plumb.

“Ţinta noastră faţă de cele 42,5 miliaude de euro este ca peste 30 de miliarde de euro să intre în România, adică 75%, iar 100% până la finalul perioadei de programare, adică până în 2023”,a spus ministrul propus.

UPDATE 09:00 Comisiile permanente pentru Politică economică, reformă şi privatizare, respectiv Industrii şi servicii din Parlament l-au validat, luni, pe candidatul PSD pentru funcţia de ministru al Economiei, Dănuţ Andruşcă, cu 42 de voturi „pentru” şi 18 „împotrivă”.

La şedinţa de validare, Dănuţ Andruşcă a citat o serie de pasaje din noul program de guvernare, vorbind despre Codul Economic (care „va fi în dezbatere parlamentară în anul 2018”), Fondul Suveran de Investiţii, actualizarea Legii redevenţelor şi constituirea Casei de Comerţ. Referindu-se la Legea Redevenţelor, Andruşcă a spus că un proiect normativ va fi transmis spre avizare „la sfârşitul lunii februarie”.

Dănuţ Andruşcă, în vârstă de 49 de ani, a fost propus de PSD pentru a prelua funcţia de ministru al Economiei, luându-i locul lui Gheorghe Şimon.

El a fost ales deputat în circumscripţia electorală nr. 29 Neamţ, în anul 2016. Activitatea sa parlamentară consemnează o singură moţiune depusă şi 46 propuneri legislative iniţiate, din care 3 promulgate ca legi.

Anterior, Dănuţ Andruşcă a fost preşedinte al Consiliului de Administrare al Conversmin şi administrator special al Cupru Min. El a ocupat funcţia de director general la Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare (RAAN), unde a fost şi administrator special. A fost demis din funcţia de administrator special în aprilie 2014, în urma unui raport al Corpului de Control al ministrului Energiei de atunci, Răzvan Nicolescu. „Astăzi l-am demis pe administratorul special Dănuţ Andruşca, pentru că mi se pare imoral să aibă un venit lunar net de 20.000 lei, în condiţiile în care RAAN este în insolvenţă”, declara Nicolescu, la acel moment.

Dănuţ Andruşcă a obţinut licenţa ca economist în anul 2001, la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iaşi, Facultatea de Ştiinţe Economice.

UPDATE 08:00 Au început audierile în comisii ale miniştrilor propuşi în Guvernul Dăncilă. 

Până în prezent, UDMR este singura formaţiune care nu a decis cum va vota la învestitura guvernului Dăncilă. Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a precizat că decizia va fi luată luni dimineaţă, în cadrul şedinţei grupurilor parlamentare ale formaţiunii.

Kelemen Hunor a ironizat, însă, programul de guvernare asumat de Dăncilă.

"A citit cineva programul de guvernare? Ştiu că Balint l-a citit şi mi-a spus că arată de parcă ar fi fost scris în Ministerul Agriculturii, între două beri. Se va decide săptămâna viitoare referitor la acest plan de guvernare şi ar fi foarte bine dacă v-aţi exprima şi voi părerea. Eu aş fi foarte bucuros ca mâine dimineaţă să citiţi acest program de guvernare şi să ne spuneţi ideile voastre până luni dimineaţa. Avem şi noi idei referitoare la perioada următoare pe care vrem să le prezentăm. Toate aceste acorduri sunt pe termen lung", a transmis Kelemen Hunor, sâmbătă seara, cu ocazia participării la ceremonia de aniversare a 15 ani de la înfiinţarea Conferinţei Tineretului Maghiar.

Dragnea: „Aşteptăm cu înfrigurare să se termine votul de mâine”

În replică, preşedintele PSD Liviu Dragnea a declarat, duminică, referindu-se la criticile aduse de preşedintele UDMR Kelemen Hunor programului de guvernare, că este bine ca acesta să fie critic, el manifestându-şi speranţa ca UDMR va susţine prin vot învestirea guvernului Dăncilă.

"E foarte bine să fie critic. Programul de guvernare nu a suferit modificări importante, deci este cam acelaşi care a fost votat", a spus Dragnea, întrebat despre criticile făcute de Kelemen Hunor.

”Noi am avut o discuţie cu grupul UDMR. S-a stabilit că mâine (luni, n.r.) ei vor avea o întâlnire politică unde vor decide dacă susţin prin vot învestitura Guvernului sau nu. Deci noi sperăm să ne susţină”, a mai spus Dragnea. 

Întrebat dacă are emoţii în legătură cu votul de învestitură, Liviu Dragnea a precizat că tot timpul este emoţionat.

"Tot timpul sunt emoţionat când colegii mei sunt audiaţi in comisii, aşteptăm cu înfrigurare să se termine votul de mâine.Sunt un pic aşa emoţionabil, de obicei", a spus el.

La rândul său, preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, duminică, după şedinţa parlamentarilor PSD-ALDE, că este dispus ”oricând” să discute eventuale propuneri ale UDMR.

”Şi mie îmi place din când în când să folosesc expresii un pic mai tari, pentru că atunci presa e mult mai încântată şi redă cu virgulă. Eu, personal, nu am avut o discuţie cu ei. Nu ştiu cum vor vota. Înţeleg că mâine dimineaţă, luni, vor avea o reuniune la nivelul grupurilor parlamentare, în care vor decide”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu.

Liderii PSD şi ALDE dau, însă, asigurări, că există numărul necesar de voturi din partea majorităţii, nefiind nevoie de voturile UDMR sau a altor formaţiuni.

Orban: „Dacă PSD vrea să scape de Dragnea, acum este ocazia”

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat, duminică seara, că liberalii vor vota, la vedere, împotriva învestirii guvernului Dăncilă şi a făcut un apel către ceilalţi deputaţi şi senatori ”care mai au capul pe umeri şi mai au un pic de sensibilitate faţă de soarta României” să procedeze la fel.

”Am decis în Biroul Politic Naţional împreună cu grupurile parlamentare că vom vota împotrivă, la vedere, la învestirea guvernului, deci nu vom vota acest guvern, că vom continua comunicarea, dialogul şi încercarea de a convinge oricare parlamentar din actuala majoritate. Facem apel către parlamentarii minorităţilor şi UDMR şi, de asemenea, către parlamentarii care mai au capul pe umeri şi mai au un pic de sensibilitate faţă de soarta României să voteze împotriva învestirii acestui guvern. Orice parlamentar din PSD care ştie că Dragnea duce România în prăpastie, că Dragnea va duce PSD-ul spre prăbuşire totală, dacă vrea să scape de Dragnea, acum este ocazia, acum este ceasul al doisprezecerea. ”, a declarat liderul PNL, Ludovic Orban.

El a mai spus că, o dată cu învestirea Guvernului Dăncilă, Liviu Dragnea va deveni premierul de facto şi ”va tăia şi va spânzura” în tot ceea ce înseamnă decizie guvernamentală.

”Sper că nimeni nu-şi imaginează că Vasilica viorica Dăncilă va fi premierul acestei ţări”, a mai spus Orban.

În opinia preşedintelui liberalilor, este inadmisibil să reduci la 30 de minite audierea unui ministru, motiv pentru care le-a cerut parlamentarilor PNL să nu accepte limitarea audierilor.

Orban a criticat încă o dată programul de guvernare asumat de Viorica Dăncilă, susţinând că documentul ”pare că a fost scris la beţie”.

”Nu sunt de acord cu dl Kelemen Hunor că este scris între două beri. Cred că este scris între 200 de whiskey, între a patra sută şi a cincea sută de whiskey. Pare un program scris la beţie sau un program scris la mişto într-o lipsă totală de respect şi într-o sfidare a cetăţeanului”, a spus Orban.


Lista completă a miniştrilor propuşi pentru a face parte din Guvernul Dăncilă:

Viorica Dăncilă, premier

Viorel Ştefan, vicepremier

Graţiela Gavrilescu, vicepremier şi ministrul Mediului

Ana Birchall, vicepremier pentru implementarea parteneriatelor internaţionale

Paul Stănescu, vicepremier şi ministrul Dezvoltării

Valentin Popa, ministrul Educaţiei

Nicolae Burnete, ministrul Cercetării

Anton Anton, ministerul Energiei

Teodor Meleşcanu, ministrul de Externe

Rovana Plumb- ministrul Fondurilor Europene

Viorel Ilie, ministrul pentru Relaţia cu Parlament

Eugen Orlando Teodorovici, ministrul Finanţelor

George Ivaşcu, ministrul Culturii

Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii

Dănuţ Andruşca, ministrul Economiei

Ştefan Radu Oprea- ministrul pentru Mediul Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat

Lucian Şova, ministrul Transporturilor

Carmen Dan- ministrul Afacerilor Interne

Mihai Fifor- ministrul Apărării

Tudorel Toader- ministrul Justiţiei

Petre Daea- ministrul Agriculturii

Lia Olguţa Vasilescu- ministrul Muncii

Bogdan Cojocaru- ministrul Comunicaţiilor

Ioana Bran, ministrul pentru Tineret şi Sport

Bogdan Trif- ministrul Turismului

Ioan Deneş- ministrul Apelor şi Pădurilor

Natalia Intotero- ministerul Românilor de Pretutindeni

Victor Negrescu- ministru delegate pentru Afaceri Europene

Citește și: