Anca SIMINA
8178 vizualizări 10 nov 2014

După depunerea mandatului de către Titus Corlăţean, premierul a trimis la Cotroceni numele lui Teodor Meleşcanu pentru funcţia de ministru interimar de Externe. Câteva ore mai târziu, Preşedinţia a anunţat că Băsescu a semnat decretul de numire. Ceremonia de depunere a jurământului va avea loc la ora 17:30, la Palatul Cotroceni.

Schimbarea de miniştri nu a adus însă şi o schimbare de decizie în Guvern, numărul secţiilor de votare din străinătate în al doilea tur de scrutin urmând să fie acelaşi ca şi pe 2 noiembrie. Cu toate că BEC a clarificat, printr-o hotărâre pe 4 noiembrie că nu există niciun impediment de ordin legal în acest sens, noi secţii de votare în străinătate se pot înfiinţa numai dacă în şedinţa de Guvern de mâine Executivul va modifica HG 521/02014 în sensul introducerii în calendarul de organizare a alegerilor a termenelor până la care şefii reprezentanţilor diplomatice să aleagă preşedinţii acestor secţii, a termenelor de soluţionare a eventualelor contestaţii şi de primire a buletinelor de vot. Până în acest moment, la Palatul Victoria nu există un astfel de proiect. Detalii AICI.

UPDATE 16:00 Preşedintele Traian Băsescu a semnat decretul pentru numirea lui Teodor Meleşcanu în funcţia de ministru de Externe, a anunţat Preşedinţia. Meleşcanu va depune jurământul la 17:30, la Palatul Cotroceni.

CITEŞTE ŞI: Corlăţean contra BEC. Argumentul FALS al Guvernului pentru a nu deschide mai multe secţii de votare în străinătate

La momentul anunţului oficial privind propunerea sa pentru Ministerul de Externe, cu toate că în urmă cu numai câteva zile îl dădea pe Teodor Meleşcanu drept viitor consilier prezidenţial, Victor Ponta a invocat, de la Palatul Victoria "presiunile inadmisibile şi inacceptabile făcute de preşedintele Băsescu şi de candidatul Klaus Iohannis care solicită MAE să încalce legea cu scopul evident ca duminică să fie contestate rezultatele alegerilor".

Premierul susţine că are, din partea instituţiilor guvernamentale, "un punct de vedere legal" privind solicitarea de înfiinţare a mai multor secţii de votare în diaspora pe 16 noiembrie, şi că, potrivit acestuia "cererile sunt ilegale".

Decizia finală privind numirea unui ministru îi aparţine însă lui Traian Băsescu. Recent, şeful statului a intrat într-un conflict deschis cu Teodor Meleşcanu pe care l-a acuzat că, în calitate de şef al SIE, l-ar fi ajutat pe Victor Ponta să "îngroape" informaţii legate de trecutul său de presupus ofiţer acoperit.

Până la decizia finală, Teodor Meleşcanu a intervenit telefonic la Antena 3 pentru a preciza că, în ipoteza numirii, prima întâlnire pe care o va avea va fi cu reprezentanţii BEC pentru a discuta "pe baze legale", despre situaţia secţiilor de vot din diaspora.

Cererile de extindere a numărului secţiilor de votare, demers susţinut şi de BEC printr-o decizie care clarifică legea alegerilor prezidenţiale, au fost înscrise de premier în linia "laturii politice" a situaţiei. Dincolo de aceasta, Victor Ponta a menţionat "desfăşurarea ireproşabilă a votului" din 2 noiembrie"şi faptul că în şedinţa de Guvern de mâine se vor aloca toate resursele financiare pentru ca noile măsuri de simplificare a procedurilor, dispuse de BEC, să poată fi puse în practică.

“Faptul că au existat secţii de vot în diaspora unde au fost cetăţeni români care au vrut să voteze, dar nu au putut din cauza programului şi a procedurilor a impus şi impun organizare”, şi-a rezulat Ponta intenţiile.

Demisia lui Corlăţean devine oficială după trimiterea documentelor de la Guvern la Palatul Cotroceni şi semnarea decretului de demitere de către preşedinte.

Citește și: