Diana Grigore
435 vizualizări 16 ian 2020

UPDATE Barna salută alegerea primarilor în două tururi: PSD să nu îşi facă iluzii.Nu vom sprijini moţiunea

Dan Barna salută decizia Guvernului de a-şi asuma răspunderea pentru revenirea la alegerea primarilor în două tururi. Liderul USR transmite PSD-ului să nu îşi facă iluzii, deoarece nu va sprijini moţiunea de cenzură sau orice acţiune menită să împiedice cetăţenii să îşi aleagă primari legitimi.

Citeşte continuarea...

UPDATE Deputat PNL: Singurul mod în care ne poate opri PSD este moţiunea de cenzură, ceea ce ne dorim

Deputatul Ovidiu Raeţchi a afirmat, joi, că PNL trebuie să conducă un război „nemilos” pentru impunerea unor reforme de care PSD e îngrozit, astfel încât social-democraţii să depună moţiune de cenzură, ceea ce îşi doreşte PNL pentru declanşarea anticipatelor.
Citeşte continuarea...

UPDATE Ce presupune revenirea la alegerea primarilor în două tururi. Cum se organizează acest scrutin

UPDATE Ciolacu, despre asumarea pe alegeri în două tururi: Depunem moţiune de cenzură împreună cu UDMR

Preşedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, joi, la Slatina, după anunţul Guvernului privind angajarea răspunderii pe adoptarea legii referitoare la alegerea primarilor în două tururi, că social-democraţii vor depune moţiune de cenzură, primii parteneri la acest demers fiind UDMR.

„Au venit cu asumare pe două tururi. O să depunem o moţiune de cenzură împreună cu primii parteneri, grupul UDMR. Vă spun că va trece această moţiune de cenzură. Nu avem alt obiectiv decât să treacă aceasta. Ei sunt ferm convinşi că din acest moment vom intra în anticipate. Nu vom intra. Vom demonstra că avem capacitatea de a crea o nouă majoritate parlamentară. O singură condiţie avem. Să nu ne cereţi să promovăm o propunere de prim-ministru. Vom căuta o propunere cu aliaţii noştri la acest demers să fie alta decât din interioriul PSD", a afirmat Marcel Ciolacu în cadrul Conferinţei Extraordinare a organizaţiei PSD de Olt.

Executivul a luat decizia, în şedinţa de joi, de a-şi asuma răspunderea în faţa Parlamentului pe proiectul de lege privind alegerea primarilor în două tururi, a anunţat premierul Ludovic Orban.

„În urmă cu peste doi ani de zile am iniţiat un proiect de lege pentru a transpune dorinţa oamenilor de îmbunătăţire a modului de alegere a primarilor şi de conferire a unei legitimităţi acestor primari, prin impunerea obligaţiei ca primarii să fie aleşi cu 50%+1 dintre cetîţenii care îşi exprimă votul. Proiectul a fost parcat neregulamentar printr-o decizie a BPR la o comisie de cod electoral pentru a împiedica adoptarea proiectului de lege. (...) Ca atare stimaţi colegi, am luat decizia de a ne angaja răspunderea în faţa Parlamentului pe proiectul de lege de alegerea priamrilor în două tururi”, a spus Ludovic Orban, la începutul şedinţei de Guvern.

UPDATE Alocaţiile se măresc de la 1 august 2020

Guvernul va aproba, în şedinţa de joi, o ordonanţă de urgenţă pentru prorogarea termenului de intrare în vigoare a legii care prevede dublarea alocaţiilor de stat pentru copii până la 1 august. ”Vom creşte alocaţiile cu siguranţă la rectificarea bugetară”, a spus premierul.

Introducerea ordonanţei de urgenţă a fost introdusă pe ordinea de zi suplimentară la solicitarea ministrului Muncii, Violeta Alexandru, care a precizat că legea a fost aprobată ulterior promulgării bugetului de stat pe 2020 şi nu sunt prevăzute resurse financiare.

”Propunerea e de a introduce ordonanţa de urgenţă pe ordinea de zi cu propunerea ca termenul să se proroge până la 1 august”, a mai spus Alexandru.

Solicitarea Violetei Alexandru a fost aprobată de premierul Ludovic Orban.

”Pentru a face lumină trebuie să spunem câteva lucruri foarte simple. Din 2008 creşterile alocaţiilor au fost realizate la iniţiativa PNL. Apariţia intempestivă acestui proiect ne-a creat o problemă foarte mare. Aici trebuie să ştiţi că efortul bugetar necesar pentru a a susţine o nouă dublare este de peste 6 miliarde, asta în condiţiile în care bugetul trebuie să facă faţă creşterilor pensiilor şi salariilor conform legilor aflate în vigoare. Sigur că ne dorim şi vom creşte alocaţiile. Practic, noi şi dacă am vrea, nu putem să facem acest lucru, pentru că intrarea în vigoare e ulterioară întrării în viogoare a bugetului. Avem posibilitatea de a face rectificarea bugetară numai după data de 1 iulie. Este imposibil de aplicat acum acest proiect de lege care poartă marca demagogiei şi populismului specifică PSD. Aprob introducerea pe ordinea de zi. Vom creşte alocaţiile cu siguranţă la rectificarea bugetară”, a spus, la rândul său, premierul Ludovic Orban.

UPDATE „În urmă cu peste doi ani de zile am iniţiat un proiect de lege pentru a transpune dorinţa oamenilor de îmbunătăţire a modului de alegere a primarilor şi de conferire a unei legitimităţi acestor primari, prin impunerea obligaţiei ca primarii să fie aleşi cu 50%+1 dintre cetîţenii care îşi exprimă votul. Proiectul a fost parcat neregulamentar printr-o decizie a BPR la o comisie de cod electoral pentru a împiedica adoptarea proiectului de lege. (...) Ca atare stimaţi colegi, am luat decizia de a ne angaja răspunderea în faţa Parlamentului pe proiectul de lege de alegerea priamrilor în două tururi”, a spus Ludovic Orban, la începutul şedinţei de Guvern.

Premierul a adăugat că mulţi primari nu au nicio performanţă în administrarea localităţilor, însă şi-au rezervat această poziţie datorită sistemului de vot şi alegerea într-un singur tur de scrutin.

„De la instalarea Guvenrului nostru am spus clar că facem ceea ce este necesar, corect, democratic şi ceea ce îşi doresc oamenii. Sigur că mulţi primari probabil îşi doresc alegeri într-un tur pentru că le este mult mai uşor să îşi rezerve poziţia de primar. Dacă facem o analiză vedem că sunt mulţi primari din cauza acestui sistem, fără să aibă nicio performanţă în administrarea localităţilor lor, fără să aibă un plan de dezvoltare a comunităţilor locale pe care le au în grijă ca şi primari”, a completat Orban.

Şeful Executivului a precizat că proiectul nu putea fi adoptat prin dezbatere parlamentară din cauza PSD-ului.

„Din punctul nostru de vedere pentru a îmbunătăţi performanţa administraţiilor locale este vital ca primarii să fie aleşi de 50%+1 din voturi. Ca atare, e vremea să facem ce vor oamenii şi ca atare am luat decizia de a ne angaja răspunderea. Am luat această decizie în momentul în care a devenit evident faptul că nu mai există nicio şansă ca prin dezbatere Parlamentară şi prin vot în Camera Deputaţilor să îmbunătăţim sistemul de vot”, a conchis Orban.

Citește și: