Andrei Luca POPESCU
1795 vizualizări 19 dec 2012

Vicepreşedintele PSD DAN NICA rămâne pe postul de ministru al Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiilor şi în GUVERNUL PONTA 2. El a deţinut această funcţie şi în perioada 2000-2004, când Adrian Năstase era premier. Din luna mai, de când a fost numit ministru, apariţiile publice ale lui Nica au putut fi numărate pe degete, el neanunţând vreun proiect major pe domeniul său.

Dan Nica a fost cercetat pentru abuz în serviciu în dosarul "Poşta Română", în care foştii miniştri Tudor Chiuariu şi Zsolt Nagy sunt judecaţi, însă nu a fost pus sub urmărire penală. Dosarul vizează înstrăinarea ilegală a unui teren al statului.

Dan Nica deţine, împreună cu tatăl său, Vasile Nica, şi cu un apropiat pe nume Adrian Clement, firma de vinuri Viticom din Panciu, judeţul Vrancea.

Firma a primit de la Ministerul Agriculturii suma de 944.000 lei pentru reconversie de plantaţie de viţă de vie şi o subvenţie de 153.000 lei, conform portalului romaniacurata.ro.

Dan Nica a fost ministru de Interne în 2008, când a fost prezentat de preşedintele Traian Băsescu ca fiind omul care a pus serviciul secret al MAI (fostul "Doi şi-un sfert") la dispoziţia lui Marian Vanghelie şi a lui Cătălin Voicu.

"Acel serviciu a fost pus total la dispoziţia lui Vanghelie, Mitică Iliescu, generalul care a fost la Serviciul Român de Informaţii şi a lui Voicu. Întrebaţi cei doi miniştri de Interne, Oprea şi Dragnea, de ce au plecat. Ce n-au vrut să facă ei doi a făcut Nica, deşi a avut o discuţie cu mine în care i-am spus să nu o facă", a declarat Traian Băsescu despre Nica.

Nica a pierdut mandatul de la Interne după ce a declarat, înaintea alegerilor prezidenţiale din 2009 că "autocarele sunt pregătite", referindu-se la fraudarea alegerilor de către PDL. Din funcţia de ministru de Interne, Nica era responsabil cu buna organizare a alegerilor, acuzându-se astfel singur.

Numele lui Dan Nica apare în scandalul declanşat de brokerul fugar Cristian Sima, conform căruia compania suedeză Ericsson ar fi mituit politicieni români pentru a obţine un contract de 40 de milioane de euro cu Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS), pentru implementarea sistemului de urgenţă 112.

Fostul şef al Ericsson România, Thomas Lundin, a declarat în cadrul unui proces desfăşurat în Suedia, că Dan Nica este unul dintre politicienii români la care ar fi ajuns banii de mită, conform platformei de investigaţii RISE Project. Ericsson se judecă cu Lundin pentru că acesta ar fi folosit ilegal fondurile companiei, mai exact 7 milioane de dolari. Dan Nica a negat acuzaţiile.

Citește și: