Clarice DINU
21566 vizualizări 4 mar 2014

Guvernul Ponta 3 a obţinut votul a 346 de parlamentari, respectiv 60% dintre aceştia, în vreme ce împotriva sa au votat 191 de aleşi.

După votul din Parlament, premierul Victor Ponta a plecat la Cotroceni, pentru o discuţie cu preşedintele Traian Băsescu, care în cursul zilei îi ceruse să îşi asume răspunderea în Parlament pe noul program de guvernare. Şeful statului a averizat că fără acest lucru, instalarea noii echipe la Palatul Victoria va fi amânată de o sesizare la Curtea Constituţională a hotărârii Parlamentului. După aproape o oră de discuţii nu s-a convenit asupra unei soluţii, cei doi anunţând că vor continua consultările şi mâine.

Într-o declaraţie de la Cotroceni, Traian Băsescu a susţinut că va respecta deciziile CCR şi îi va numi pe noii miniştri „când vor fi îndeplinite condiţiile” de legitimitate ale noului cabinet, iar acestea constau într-un program de guvernare care să includă înţelegerea pe care Ponta a încheiat-o cu UDMR. „Sunt două opţiuni”, a spus şeful statului, prima constând într-o decizie a Curţii Constituţionale pe care au depus-o PDL şi PMP, iar a doua în asumarea răspunderii guvernului pe documentul care să cuprindă înţelegerea referitoare la UMF Târgu Mureş şi „obligaţia cu privire la steagul secuiesc”.

„Cea mai rapidă soluţie mi se pare aceea a adoptării mâine în Guvern a noului program de Guvernare cu care să-şi asume răspunderea în Parlament şi eu vă asigur că în momentul în care ar fi asumat nu voi ezita să semnez decretele de instalare a noilor miniştri”, a promis şeful statului, argumentând că nu vrea să lase „un precedent care să nu reflecte în integralitatea procedurile constituţionale când e vorba de o schimbare de asemenea dimensiuni”.

De altfel, toate problemele remarcate de preşedintele Traian Băsescu se regăsesc în sesizarea depusă marţi seară la Curtea Constituţională de către PDL şi PMP.

CITEŞTE SESIZAREA DEPUSĂ LA CURTEA CONSTITUŢIONALĂ

Antonescu către Ponta: Dacă nu mai sunteţi premier, nu mai sunteţi nimic

Chiar fără emoţii pentru vot, şedinţa de învestitură a Guvernului Ponta 3 a fost marcată de demisia lui Crin Antonescu de la conducerea Senatului.

La o zi după ce a anunţat că va pleca dacă foştii parteneri din USL i-o vor cere, Crin Antonescu şi-a făcut ieşirea, teatral, la finalul unui schimb de replici cu Victor Ponta. După un discurs de 20 de minute la tribuna Parlamentului, Antonescu a revenit la finalul şedinţei la microfon şi i-a propus lui Ponta să demisioneze amândoi.

”Domnule premier Victor Ponta, dumneavoastră vedeţi în prezenţa mea în fruntea Senatului semnul că USL mai există. Vă spun eu, USL nu mai există. Aveţi curaj, ca să ne convingem amândoi, să demisionăm amândoi din funcţiile pe care le-am obţinut la USL? Suntem aici, în plenul Parlamentului, e toată lumea, aveţi consilierii, presa. Eu demisionez frumos din preşedinţia Senatului, pe care mi-a dat-o USL, dumneavoastră, din funcţia de premier, pe care v-a dat-o USL. Nu aveţi curaj, dacă nu mai sunteţi premier, nu mai sunteţi nimic ", a spus liderul PNL.

Iritat, Victor Ponta a replicat că, atâta vreme cât are susţinerea Parlamentului, va guverna, amintindu-i lui Crin Antonescu că a mai spus că demisionează, dar nu a făcut-o. "Vreau să fie foarte clar: Uniunea Social-Liberală încă există sub diverse forme: cea mai vizibilă astăzi este aceea a celor doi preşedinţi, domnul preşedinte Antonescu şi domnul preşedinte Zgonea, care sunt aleşi de către majoritatea USL şi nu poţi să spui că nu mai există USL, dar să stai în poziţia USL-ului", a spus Ponta.

Liderul PNL s-a ridicat de la tribună, unde potrivit lui Ponta, se afla la putere alături de PSD, moment în care sala a început să scandeze „Demisia! Demisia!”. Antonescu a luat cuvântul şi a anunţat că renunţă la funcţia de preşedinte al Senatului.

„S-a sinucis aşa cum i-a cerut Mircea Badea”, a replicat Ponta. „Un gest onorabil, nu mă aşteptam”, a reacţionat şi liderul PC, Daniel Constantin.

Potrivit unor surse parlamentare, în urmă cu câteva zile, într-o şedinţă restrânsă a PSD la care a participat şi Daniel Constantin s-a decis ca funcţia de preşedinte al Senatului să revină PSD, urmând ca PC să primească nişte compensaţii.

 

COMPONENŢA NOULUI GUVERN PONTA 3

Viceprim-ministru, Ministrul Dezvoltării regionale şi administraţiei publice: Liviu Dragnea

 

 

 

 

 

 

 

Viceprim-ministru, Ministrul Afacerilor Interne: Gabriel Oprea

 

 

 

 

 

 

 

 

Viceprim-ministru, Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale: Daniel Constantin

Viceprim-ministru, Ministrul Culturii: Kelemen Hunor

Ministrul Finanţelor Publice: Ioana Petrescu

Ministrul Afacerilor Externe: Titus Corlăţean

Ministrul Apărării Naţionale: Mircea Duşa

Ministrul Justiţiei: Robert Cazanciuc

Ministrul Educaţiei Naţionale: Remus Pricopie

Ministrul Fondurilor Europene: Eugen Teodorovici

Ministrul Sănătăţii: Nicolae Bănicioiu

Ministrul Economiei: Constantin Niţă

Ministrul Transporturilor: Dan Şova

Ministrul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice: Rovana Plumb

Ministrul Mediului şi Schimbărilor Climatice: Korodi Attila

Ministrul pentru Societatea Informaţională: Răzvan Cotovelea

Ministrul Tineretului şi Sportului: Gabriela Szabo

Ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul: Eugen Nicolicea

Ministrul delegat pentru Românii de Pretutindeni: Bogdan Stanoevici

Ministrul delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură: Doina Pană

Ministrul delegat pentru Buget: Liviu Voinea

Ministrul delegat pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii, Mediu de Afaceri şi Turism: Florin Jianu

Ministrul delegat pentru Energie: Răzvan Nicolescu

Ministrul delegat pentru Învăţământ Superior, Cercetare Ştiinţifică şi Dezvoltare Tehnologică: Mihnea Costoiu

Ministrul delegat pentru Dialog Social: Aurelia Cristea

 

Gândul a transmis LIVE TEXT desfăşurarea evenimentelor :

UPDATE 18:15 Votul pentru învestitura noului guvern s-a încheiat. Guvernul Ponta 3 a trecut de votul Parlamentului cu 346 de voturi „pentru”, în vreme ce împotriva noului cabinet au votat 191 de senatori şi deputaţi.

UPDATE 17:30 Votul de învestitură a noului Guvern a început.

UPDATE 17:11 CRIN ANTONESCU A DEMISIONAT DIN FUNCŢIA DE PREŞEDINTE AL SENATULUI

UPDATE 17:08 Sala îi cere demisia lui Crin Antonescu.

UPDATE 17:06 Crin Antonescu către Ponta: ”Aveţi curajul să demisionaţi din toate funcţiile pe care le-am obţinut cu USL? Nu aveţi curaj, dacă nu mai sunteţi premier, nu mai sunteţi nimic?”

UPDATE 16:50 Victor Ponta: Certaţi-vă care e liderul opoziţiei. E în regulă

UPDATE 16:43 Mesajul lui Antonescu către Blaga şi Udrea: Hai să admitem că noi am dat o lovitură de stat, vreţi să trăiţi toată viaţa din lovitura de stat.

UPDATE 16:41 Valeriu Zgonea i-a tăiat microfronul Elenei Udrea care a depăşit timpul alocat.

UPDATE 16:39 Elena Udrea: Parlamentul e în situaţia de a fi coadă de topor pentru Victor Ponta.

UPDATE 16:33 Mihai Răzvan Ungureanu:Sunt uimit că Antonescu spune că se află în opoziţie. După ce a luptat pentru stabilitate în ultimele săptămâni, cu ghilimele, acum zice că face opoziţie. Ponta vine cu un guvern de ghiocei.

UPDATE 16:23 Puiu Haşotti: Domnule Blaga, când aţi dat afară PSD afară de la guvernare în 2009, nu i-aţi dat afară ca să puneţi mâna pe putere.

UPDATE 16:22

UPDATE 16:16 Varujan Pambuccian a anunţat că minorităţile susţin noul guvern

UPDATE 16:15 Marko Bela a anunţat că noul guvern este în interesul tuturor românilot.

UPDATE 15:54 Vasile Blaga: Astăzi, culmea ironiei, e a doua marţe neagră. USL s-a rupt din cauza bătăilor pentru scaune, bani şi putere. Aici nu există un partid bun şi un partid rău, ambele partide sunt vinovate de proasta guvernare. Suntem în faţa unei noi minciuni: PNL fuge de răspunderea guvernării. Este PNL în opoziţie? Nu. Un partid care are prefecţi, mii de oameni în deconcentrate e la putere. PDL va depune sesizare la CCR.

UPDATE 15:53 Crin Antonescu: Vă mulţumesc pentru colaborare, n-aş putea spune că putem face afaceri cu dvs.

UPDATE 15:50 Crin Antonescu: Frumosul secret al noii majorităţi este legea amnistiei.

UPDATE 15:47 Crin Antonescu: Ştim toţi că acesta e un guvern PSD cu ajutorul tradiţional al UDMR, restul sunt litere, fantome, depozite de traseişti. PSD îşi asumă guvernarea României. PSD e cel mai mare partid în termeni parlamentar, dar tendinţele acestui partid de a vedea România de după Băsescu înspre 2004 şi 2000 sunt îngrijorătoare.

UPDATE 15:40 Crin Antonescu: USL s-a rupt pentru că Victor Ponta şi PSD nu au acceătat să respecte regulile alianţei, preferând să vină cu o formulă complicată de legitimitate şi legalitate în faţa Constituţiei. Constatăm că PSD şi primul ministru refuză intrarea lui Klaus Iohannis în guvern, şi preferă să facă un guvern în care să avem vicepremier şi miniştri din cabinetul Emil Boc. Dacă am fi maliţioşi am spune că e vorba de Guvernul Ponta 3 sau Boc 7 sau Ponta-Boc.

UPDATE 15:35 Crin Antonescu: E un moment destul de special pentru mine. Nu e prima tentativă de învestire a unui guvern. Îl ascultam pe priul ministru, acelaşi cu cel din 2012, invocând un program din 2012, spunându-ne aceleaşi vorbe convingătoare. Înţeleg că sunt oameni care sunt tentaţi să le creadă. Nu putem astăzi, oricât de frumoase ar fi cuvintele primului ministru, să-l credem. PNL va vota împotrivă: în primul rând că, deşi nu se încalcă niciun articol al Constituţiei, va fi un guvern profund ilegitim din punct de vedere electoral.

UPDATE 15:31 Ponta: Vreau să adresez un ultim mesaj forţelor politice: în 2014 vor fi 2 rânduri de alegeri, îmi doresc ca România să rămână pe direcţia bună.

UPDATE 15:29 Ponta: România trebuie să fie o ţară puternică, stabilă. Când vorvesc despre continuitate mă refer la păstrarea creşterii economice, la aplicarea şi în 2015 a creşterilor de salarii şi pensii.

UPDATE 15:27 Ponta: Îmi exprim speranţa că preşedintele va respecta decizia CCR 98/2008. Vreau să fac apel la oamenii politici responsabili. Avem responsabilitatea să arătăm că România este o ţară europeană. Să nu ne raliem capcanlor unde extremiştii vor să ne ducă,

UPDATE 15:21 Ponta: programul USL trebuie dus la îndeplinire. Nu se pune problema schimbării de 16%, vom avea în discuţoile din aprilie cu FMI scutirea de impozit a profitului reinvestit şi scăderea CAS.

UPDATE 15:20 A început şedinţa pentru acordarea votului de învestitură.

UPDATE 14.30

UPDATE 14:00 Daniel Constantin a primit avizul de a-şi continua mandatul în fruntea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. La finalul audierilor a primit 13 voturi "împotrivă".

 

UPDATE 13:45 Attila Korodi, propus pentru funcţia de ministru al Mediului, a declarat marţi, la audierea în comisiile parlamentare, că legislaţia din România nu permite continuarea procedurii de avizare a proiectului Roşia Montană, arătând totodată că nu susţine proiectul de modificare a Legii minelor.

 

UPDATE 13:21 : Preşedintele Băsescu i-a trimis, marţi, o scrisoare premierului Victor Ponta în care îi transmite că este necesar ca, anterior aprobării de către Parlament a propunerilor de modificare în Guvern, să solicite aprobarea Legislativului pentru un nou program de guvernare, în raport cu noua componenţă. CITEŞTE AICI scrisoarea lui Traian Băescu către Victor Ponta

UPDATE 13:07 Nicolae Bănicioiu, propus ministru al Sănătăţii, a primit, marţi, avizul comisiilor parlamentare, fiind validat cu 17 voturi "pentru", şapte "împotrivă" şi trei abţineri. În timpul audierii în comisiile de sănătate reunite, Nicolae Bănicioiu a spus că va continua reformele începute de ceilalţi miniştri şi că priorităţile mandatului său sunt realizarea unui echilibru financiar, reducerea arieratelor, modernizarea şi dezvoltarea unităţilor sanitare şi crearea condiţilor pentru revenirea în ţară a medicilor plecaţi.

UPDATE 12:59 Comisiile parlamentare economice, de industrii şi privatizare au avizat favorabil, marţi, candidatura lui Florin Nicolae Jianu pentru postul de ministru delegat pentru IMM-uri, mediul de afaceri şi turism, acesta obţinând 28 de voturi "pentru", 9 voturi "împotrivă" şi 2 abţineri. "O să încerc pe cât posibil ca măsurile şi propunerile pentru mediul de afaceri să nu aducă costuri suplimentare ţării. În general, politica pe care mă bazez este aceea de modele de bună practică, de modele care îşi arată eficacitatea fie într-o ţară sau în alta, dar şi în România", a spus Jianu.

UPDATE 12:37 Comisiile pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport din Camera Deputaţilor şi Senat au acordat, marţi, prin vot, aviz favorabil pentru fosta atletă Gabriela Szabo, propusă ca ministru al Tineretului şi Sportului în Guvernul Ponta III. Decizia comisiilor de specialitate a fost adoptată cu 24 de voturi "pentru", 7 "împotrivă" şi două abţineri. Audierea a durat o oră şi jumătate. Ce i-au reproşat parlamentarii marii campioane

UPDATE 12:34 Noul ministru al Transporturilor, Dan Şova, a fost avizat de comisii cu 41 de voturi „pentru” şi 10 „împotrivă”. El a anunţat că începerea lucrărilor la autostrada Comarnic-Braşov va fi amânată până în aprilie.

 

UPDATE 12:30 Kelemen Hunor, propus ca ministru pentru portofoliul Culturii, a primit, marţi, avizul favorabil al comisiilor pentru cultură din Camera Deputaţilor şi din Senat, cu 19 voturi "pentru", 13 "împotrivă" şi o abţinere. CITEŞTE AICI ce spune Kelemen Hunor despre proiectul ROŞIA MONTANĂ

 

UPDATE 12:08 Rovana Plumb a primit, marţi, avizul favorabil al comisiilor parlamentare pentru a ocupa funcţia de ministru al Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi al Persoanelor Vârstnice, fiind validată cu 34 de voturi "pentru" şi 16 "împotrivă". Noul ministru al Muncii a promis în faţa parlamentarilor că va încerca să rezolve problema oamenilor săraci. Întrebată ce este un om sărac, Rovana Plumb nu a putut să dea o explicaţie, încercând să iasă din dificultate spunând : ”Nu înţeleg întrebarea”. CITEŞTE AICI EXPLICAŢIILE NOULUI MINISTRU AL MUNCII

UPDATE 12:07 Bogdan Stanoevici, propus ca ministrul delegat pentru Românii de Pretutindeni, a primit, marţi, aviz favorabil din partea Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor a Camerei Deputaţilor şi celei pentru românii de pretutindeni din Senat.

 

UPDATE 11:20 Răzvan Nicolescu, propus ministru delegat pentru Energie, a primit, marţi, avizul comisiilor parlamentare reunite, fiind validat cu 36 de voturi "pentru", 7 "împotrivă" şi 3 abţineri. El a fost audiat de comisiile de servicii şi industrie din Senat şi Camera Deputaţilor. Nicolescu a fost director de afaceri publice în compania petrolieră OMV Petrom (SNP) şi a reprezentat România în UE pe probleme de energie în perioada 2006 - 2008, în prezent fiind vicepreşedinte al Consiliului de Administraţie al Agenţiei Europene pentru Cooperarea Autorităţilor de Reglementare din domeniul Energiei.

UPDATE 11:04 Candidatul pentru funcţia de ministru al Economiei, Constantin Niţă, a fost avizat favorabil, marţi, cu 28 de voturi "pentru", 9 voturi "împotrivă" şi 2 abţineri, de comisiile parlamentare de industrii şi economice. Voturile împotrivă au aparţinut PDL şi unor parlamentari PNL. Constantin Niţă a răspuns întrebărilor legate de strategia pentru Oltchim, Roşia Montană, minerit şi industria de apărare. În privinţa Roşia Montană, el consideră că problema trebuie abordată politic şi toate partidele trebuie să-şi expime un punct de vedere.

UPDATE 10:17 Aurelia Cristea, propusă ministru pentru ministru pentru Dialog Social, a fot avizată pozitiv de comisiile de muncă din Parlament. Audierea a avut şi momente tensionată, procedura fiind contestată de PNL, care a susţinut că Aurelia Cristea trebuia să meargă direct la Cotroceni pentru jurământ. CITEŞTE AICI cine i-a scris fiţuicile pentru audieri noului ministru

 

UPDATE 10:16 Gabriel Oprea, propus ministru al Afacerilor Interne şi vicepremier, a primit, marţi, avizul pentru aceste funcţii din partea comisiilor parlamentare reunite, fiind validat cu 20 de voturi "pentru", cinci "împotrivă" şi patru abţineri. Oprea a fost audiat de comisiile pentru apărare, ordine public şi siguranţă naţională din Senat şi Camera Deputaţilor. "Nu am dorit să fiu ministru de Interne, dar, aşa cum am făcut şi în alte locuri în care am fost până acum, o să-mi fac datoria", a spus Oprea

UPDATE 10:09 Comisiile juridice din Camera deputaţilor şi Senat au acordat, marţi dimineaţă, prin vot, aviz favorabil pentru Eugen Nicolicea, propus ca ministru delegat pentru Relaţia cu Parlamentul în Guvernul Ponta III. Decizia comisiilor de specialitate a fost adoptată cu 20 de voturi "pentru" şi 9 "împotrivă". Liberalii şi democrat-liberalii au votat împotrivă. CITEŞTE AICI ce planuri are noul ministru în cazul LEGII AMNISTIEI

 

Citește și: