Cristian ANDREI
Departamentul Politic
Clarice DINU
Andrei Luca POPESCU
6727 vizualizări 7 mai 2012

Cabinetul Ponta a obţinut astăzi votul de încredere al Parlamentului, după ce miniştrii propuşi au fost audiaţi în comisii, de dimineaţă până la prânz. Premierul desemnat mizează pe o majoritate confortabilă, în condiţiile în care USL a încheiat un protocol cu UNPR, şi se bazează şi pe grupul minorităţilor.

Pe lista guvernului Ponta se regăsesc Florin Georgescu, vicepremier şi ministru al Finanţelor, Daniel Chiţoiu (PNL),  ministru al Economiei, Ioan Rus (PSD) - ministru de Interne, Andrei Marga (PNL) - ministru al Afacerilor Externe, Titus Corlăţean (PSD) - ministru al Justiţiei, Corneliu Dobriţoiu (PNL) - ministru al Apărării Naţionale, Leonard Orban - ministru al Afacerilor Europene, Mircea Diaconu (PNL) - ministru al Culturii, Daniel Constantin (PC) - ministru al Agriculturii, Ovidiu Silaghi (PNL) - ministru al Transporturilor, Eduard Hellvig (PNL) - ministru al Dezvoltării Regionale, Dan Nica (PSD) - ministru al Comunicaţiilor, Vasile Cepoi - ministru al Sănătăţii, Ioan Mang (PSD) - ministru al Educaţiei, Rovana Plumb (PSD) - ministru al Mediului, Mariana Câmpeanu (PNL) - ministru al Muncii, Victor Paul Dobre (PNL) - ministru delegat pentru Administraţie, Lucian Isar - ministru delegat pentru Mediul de Afaceri, Mircea Duşa (PSD) - ministru pentru relaţia cu Parlamentul, Liviu Pop - ministru delegat pentru Dialog Social.

Premierul desemnat Victor Ponta a declarat, duminică seară, că la votul de astăzi se bazează pe 232 de parlamentari care costituie grupurile parlamentare ale USL, dar şi pe voturile UNPR şi ale grupului minorităţilor. Pentru ca noul guvern să fie validat este nevoie de 231 de voturi.

Guvernul USL a obţinut 284 de voturi pentru, cu peste 50 mai multe decât avea nevoie pentru a fi învestit.

UPDATE 21.20 Victor Ponta, care se află încă la Parlament, a declarat că va merge în această noapte la Palatul Victoria, unde se va întâlni cu fostul premier Mihai Răzvan Ungureanu, pentru a-şi prelua mandatul de premier.

UPDATE 21.07 Preşedintele Traian Băsescu a semnat decretul pentru numirea Guvernului României condus de premierul Victor Ponta, în formula aprobată de Parlament.

UPDATE 21.00 Guvernul condus de Victor Ponta depune jurământul la Palatul Cotroceni, la ora 22.30, a anunţat secretarul general al PSD, Liviu Dragnea. Liviu Dragnea a precizat că preşedintele Băsescu l-a sunat pe Victor Ponta pentru depunerea jurământului.

UPDATE 20.47 Ponta aşteaptă ca preşedintele Traian Băsescu să îi lanseze în această seară invitaţia de a veni la Palatul Cotroceni, împreună cu miniştrii săi, pentru ceremonia de învestire oficială. Această invitaţie nu a sosit încă, spune noul premier.

UPDATE 20.45 Premierul Victor Ponta l-a acuzat pe fostul prim-ministru Mihai Răzvan Ungureanu că a încercat să aloce fonduri şi a numit persoane în funcţii, după ce guvernul său a picat în Parlament, în urma moţiunii de cenzură a USL.

UPDATE 20.20 Toţi miniştrii îşi vor prelua mandatul marţi dimineaţa, la ora 8.30, fără festivităţi şi protocol, după care se vor prezenta la Palatul Victoria pentru prima şedinţă a noului Guvern, a declarat premierul Victor Ponta.

El a precizat totodată că, marţi, va prelua la rândul său mandatul de prim-ministru de la predecesorul său, dar că va fi prezent şi în Senat, alături de liderul PNL Crin Antonescu, pentru dezbaterea legii electorale.

"Mâine dimineaţa, la prima oră, ne apucăm de treabă", a spus Ponta.

UPDATE 19.54 Guvernul Ponta a primit votul de învestitură din partea parlamentarilor. Conform surselor gândul, 284 de parlamentari au votat pentru. 92 de parlamentari au votat împotrivă. În condiţiile în care USL se baza pe 276 de voturi în care sunt incluse cele ale UNPR şi ale minorităţilor, rezultă că 8 parlamentari ai PDL, ai UDMR sau din partea independenţilor au votat în favoarea guvernului Ponta.

UPDATE 19.45 Votul s-a încheiat, iar urnele cu bile au fost preluate pentru numărătoarea oficială.

UPDATE 19.03 A început votul cu bile pentru învestirea guvernului condus de Victor Ponta.

UPDATE 19.00 Victor Ponta i-a spus Elenei Udrea că a contribuit foarte mult la instalarea unui guvern USL şi că îl preferă pe Vasile Blaga ca lider al Opoziţiei.

UPDATE 18.07 Preşedintele PNL Crin Antonescu şi-a început discursul. "Sper că nu vă imaginaţi că eu şi cu domnul Ponta am întocmit programul de guvernare pe drumul până la Braşov".

"Este vreo problemă stringentă a minorităţilor naţionale din România? Cred că ar fi trebuit să le rezolvaţi, aţi fost la guvernare. Eu împreună cu domnul Ponta considerăm că există. Mi s-a părut cu totul nedrept să vorbiţi astăzi în termeni disproproţionaţi, patetici într-un sens prost, că guvernul învestit azi începe o prigoană împotriva minorităţilor", i s-a adresat Antonescu lui Kelemen Hunor.

UPDATE 18.00 Fostul premier Călin Popescu Tăriceanu a declarat că, începând de astăzi, "mandatul de prim-ministru lui Traian Băsescu" a încetat.

"A făcut praf rolul preşedintelui de mediator, intrând în rolul de preşedinte-jucător”, a susţinut fostul premier.

UPDATE 17.35 Puiu Haşotti, liderul grupului PNL din Senat, a declarat că preşedintele Traian Băsescu ar trebui să fie mulţumit de numirea lui Victor Ponta ca premier şi a acuzat PDL că a "jupuit românii cu taxe şi impozite mai rău ca pe vremea fanarioţilor".

UPDATE 17.25 Kelemen Hunor, preşedintele UDMR, l-a acuzat pe premierul desemnat Victor Ponta că programul de guvernare prezentat astăzi nu conţine nici o referire la minorităţile naţionale, lucru pe care îl consideră foarte grav.

"Mesajul guvernului USL este foarte clar. Voi, minorităţile naţionale, maghiarii, germanii, evreii, turco-tătarii (...) nu contaţi. Nu existaţi! Voturile voastre sunt necesare, dar nu meritaţi atenţia USL", a spus Kelemen, de la tribuna Parlamentului.

UPDATE 16.50 Vasile Blaga, preşedintele Senatului, a început să prezinte poziţia PDL faţă de noul guvern. El îl acuză pe Ponta că "a înfierat" apariţia UNPR în Parlament, fără ca acest partid să aibă votul popular, dar şi traseismul politic al parlamentarilor, iar acum se bazează exact pe aceste două lucruri pentru a guverna.

"Programul de guvernare pe care ni-l propuneţi este un mozaic întocmit la repezeală", a spus Blaga. Exemplul dat în acest sens este numărul prea mare de legi pe care Ponta a anunţat că vrea să le modifice în doar 6 luni de guvernare.

Blaga acuză concepţia "etatistă" din programul de guvernare al USL, care susţine privatizări selective şi intervenţia statului, pentru reconsiderare, în unele procese de privatizare.

Liderul PDL a reamintit că "independenţa justiţiei" are de suferit, după ce Ponta a numit în fruntea acestui minister un ministru politic, pe Titus Corlăţean, în locul independentului Cătălin Predoiu.

"PDL nu are nici un interes să susţină această formulă însăilată în grabă", şi-a încheiat senatorul PDL Vasile Blaga discursul în faţa plenului Parlamentului.

UPDATE 16.40 Ponta a anunţat că marţi, în prima şedinţă de Guvern, va propune o ordonanţă prin care pensionarii îşi vor primi înapoi sumele reţinute pentru CASS. "În numele Guvernului voi cere scuze pensionarilor care au avut de suferit", a spus Ponta.

UPDATE 16.15 Premierul desemnat Victor Ponta şi-a început discursul în faţa plenului Parlamentului, care urmează să îşi exprime susţinerea faţă de noul cabinet. Primul om căruia i-a mulţumit Ponta a fost Florin Georgescu, ministrul desemnat al Finanţelor, pentru ajutorul dat în negocierile cu FMI, din ultimele zile.

Ponta a mulţumit de asemenea UNPR pentru că sprijină guvernul USL, apoi grupului minorităţilor naţionale, pentru acelaşi lucru.

"Aceasta este majoritatea formată pentru a sprijini un guvern al USL. S-a vorbit foarte mult în aceste zile că nu ar fi o majoritate legitimă. Vreau să vă reamintesc că la votul din 2008, PSD, PNL şi PC au obţinut majoritatea voturilor, deci aceasta este o guvernare legitimă", a spus Ponta.

Premierul desemnat a declarat că este gata să respecte opinia publică sau criticile venite dinspre mass media, în ce priveşte vulnerabilităţile guvernului pe care îl conduce, iar dovada este că a operat două schimbări în lista iniţială a miniştrilor USL.

"Prioritatea zero este respectarea legilor. Nu vreau să mai trăim într-o ţară unde legile se respectă câteodată sau în funcţie de buget. Populaţia României aşteaptă respectarea legilor şi a deciziilor instanţelor de judecată", a mai spus Ponta.

"Unul din obiectivele fundamentale pe termen foarte scurt este de a renegocia şi de a opri contractele bilaterale cu băieţii deştepţi, despre care fosta guvernare a vorbit foarte mult şi nu a făcut nimic", a spus Ponta.

Ponta a spus că nu vor avea loc schimbări pe criterii politice în administraţia publică.

Un alt obiectiv anunţat de Ponta este organizarea corectă a alegerilor, acest obiectiv căzând în sarcina ministrului de Interne, Ioan Rus.

"Sper ca şeful de campanie al opoziţiei, domnul Vasile Blaga, să constate că domnul Rus a rămas acelaşi om corect şi eficient în administarea treburilor Ministerului Afacerilor Interne şi al Administraţiei", a spus Ponta, referindu-se la relaţia bună pe care cei doi o au.

Ponta a salutat victoria lui Hollande în cursa pentru preşedinţia Franţei: "Sper că niciodată un preşedinte al Franţei nu îl va mai îndepărta cu mâna pe preşedintele României, aşa cum s-a întâmplat în trecut".

Ponta a acuzat "modul ilegal şi ilegitim prin care guvernul Ungureanu a cheltuit 170 de milioane de euro pentru finanţarea unor primari". El spune că a cerut ministerului Finanţelor să încerce să recupereze aceşti bani, pentru a-i folosi la reîntregirea pensiilor şi a salariilor.

Victor Ponta a declarat că toate instituţiile au sarcina ca în 30 de zile să facă un audit, mai ales pentru a constata "dacă există grave încălcări ale legii pentru a sesiza organele judiciare ale statului".

UPDATE 15.20 Andrei Marga, desemnat pentru ministerul de Externe, a declarat că secretarii de stat vor fi numiţi după un algoritm politic, însă ar dori să îl păstreze pe Bogdan Aurescu, negociatorul şef al României în disputa diplomatică cu Ucraina sau în dosarul scutului anti-rachetă. El a dat detalii despre cum crede că va decurge relaţia cu preşedintele Traian Băsescu.

UPDATE 15.10 Corneliu Dobriţoiu, ministrul desemnat al Apărării, a declarat că va "adânci" dialogul cu SUA şi că se va ocupa de problema avansărilor în grad "cu conotaţii".

UPDATE 14.56 Ioan Mang a fost avizat pentru portofoliul de la ministerul Educaţiei.

UPDATE 14.40 Florin Georgescu, desemnat ca ministru al Finanţelor, le-a vorbit parlamentarilor despre majorarea salariilor, cursul leului şi banii pentru pensionari, dar şi de ce nu şi-a trecut în CV că a lucrat în conducerea unei bănci deţinute de Sorin Ovidiu Vîntu

UPDATE 14.15 Andrei Marga a fost avizat pentru preluarea Ministerului Afacerilor Externe.

UPDATE 14.10 Vasile Cepoi, desemnat pentru portofoliul Sănătăţii, a fost avizat de comisia de specialitate din Parlament.

Astăzi, şeful Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Lucian Duţă, şi-a dat demisia.

UPDATE 14.05 Dan Nica, desemnat pentru ministerul Comunicaţiilor, a anunţat că Poşta Română va fi privatizată până la sfârşitul anului şi că funcţionarea acestei instituţii va fi modificată.

UPDATE 13.45 Andrei Marga, desemnat ca ministru de Externe, nu s-a obişnuit încă cu această postură, el gândindu-se tot la portofoliul Educaţiei. Profesorul s-a încurcat în ministere, în faţa parlamentarilor.

UPDATE 13.30 Eduard Hellvig a primit avizul pentru preluarea ministerului Turismului şi Dezvoltării, cu 37 de voturi pentru, patru voturi împotrivă şi o abţinere.

El a declarat că vrea să introducă vouchere turistice pentru pensionari şi că programul naţional de Dezvoltare, cu fonduri pentru dezvoltarea infrastructurii, va fi oprit.

UPDATE 13.28 Andrei Marga, ministru desemnat la Externe, a anunţat deja prima intenţie bizară pentru direcţia Afacerilor Externe. El a declarat că vrea să treacă deciziile de politică externă prin Parlament "şi, de ce nu", chiar prin sita consensului popular

UPDATE 13.23 Florin Georgescu a primit avizul comisiilor de specialitate pentru portofoliul Finanţelor, după două ore de audieri.

UPDATE 13.10 Corneliu Dobriţoiu a fost avizat pentru Ministerul Apărării.

Liviu Pop a primit avizul pentru funcţia de ministru delegat pentru Dialog Social.

UPDATE 12.55 Dan Nica a fost avizat pentru ministerul Comunicaţiilor, iar Mircea Duşa ca ministru delegat pentru relaţia cu Parlamentul.

UPDATE 12.45 Mariana Câmpeanu a primit avizul pentru Ministerul Muncii, după ce în comisiei a izbucnit un scandal între parlamentari.

Lucian Isar a fost şi el avizat favorabil ca ministru delegat pentru mediul de afaceri.

UPDATE 12.36 Rovana Plumb a fost avizată în comisia de specialitate pentru portofoliul de la Mediu, cu 40 voturi pentru, opt voturi împotrivă şi şase abţineri. Ea a declarat că românii trebuie să ştie ce se întâmplă cu aurul de la Roşia Montană şi că plajele ar trebui să treacă în subordinea autorităţilor locale.

UPDATE 12.25 Mircea Diaconu a primit aviz în unanimitate pentru preluarea ministerului Culturii. El le-a spus parlamentarilor din comisia de specialitate că are pregătit "un caiet de treburi" şi că în cultură se întâmplă "lucruri urâte, groaznice".

UPDATE 12.20 Ioan Rus, ministrul desemnat la Interne, spune că Poliţia Locală este "agentul electoral al primarilor" şi că ordinea şi siguranţa publică nu sunt la standardele dorite.

UPDATE 12.15 Ovidiu Silaghi a primit aviz favorabil pentru şefia ministerului Transporturilor. El spune că Taromul ar trebui privatizat sută la sută, iar privatizarea CFR Marfă ar trebui să mai aştepte.

Silaghi a anunţat deja ce secretari de stat intenţionează să aducă la Ministerul Transporturilor.

UPDATE 12.10 Leonard Orban a fost avizat pentru portofoliul de la Afaceri Europene.

UPDATE 11.53 Daniel Constantin a fost avizat de comisia de specialitate pentru portofoliul Agriculturii, iar Titus Corlăţean a primit aviz favorabil pentru Justiţie.

Corlăţean a recunoscut în faţa parlamentarilor că a greşit când a făcut aprecieri la adresa procurorului care a instrumentat dosarul Zambaccian, al lui Adrian Năstase.

UPDATE 11.50 Daniel Chiţoiu a anunţat când va avea loc liberalizarea pieţei gazelor naturale.

UPDATE 11.35 Daniel Chiţoiu, ministrul desemnat al Economiei, a declarat că redevenţele pe gaze şi petrol sunt mici, dar că o decizie de modificare a lor depinde de OMV Petrom.

UPDATE 11.30 Ioan Rus, ministrul desemnat pentru portofoliul Internelor, a primit avizul comisiei de specialitate, cu 36 de voturi pentru, 8 împotrivă şi două abţineri.

UPDATE 11.10 Mircea Diaconu, ministrul desemnat pentru Cultură, a declarat înainte de audierile în Comisie, că nu are emoţii în ce priveşte incompatibilitatea sa, constatată de Agenţia Naţională de Integritate: "O, Doamne, nu! Aici nu e curtea supremă de justiţie. Nu, alea sunt nişte lucruri aiuritoare, care se vor rezolva în justiţie. Nici nu fac mari eforturi să mă apăr, pentru că mi se pare atât de simplu şi de logic". Diaconu a declarat că nu intenţionează să îşi depună mandatul din această cauză.

UPDATE 11.02 Daniel Chiţoiu a primit, luni, votul comisiilor de specialitate din Parlament pentru funcţia de ministru al Economiei, cu 38 de voturi "pentru", patru "împotrivă" şi două abţineri.
 

Citește și: