Anca SIMINA
2194 vizualizări 19 dec 2012

Liberalul Daniel Barbu a intrat pe lista miniştrilor din guvernul Ponta II, la Cultură, după o carieră politică relativ scurtă. Un obişnuit al talk-show-urilor politice în ultimii doi ani ca analist independent, Daniel Barbu a fost asumat de PNL în momentul numirii în vara acestui an drept consilier prezidenţial pentru Analiză Politică în timpul interimatului lui Crin Antonescu la Palatul Cotroceni. A fost, de asemenea, consilier de stat al preşedintelui Emil Constantinescu, între 1997 şi 1999.

La alegerile din 9 decembrie, a câştigat mandatul de senator USL în Bucureşti, în colegiul rezervat iniţiat liderului PNL.

Controverse pe 200.000 de euro, bani europeni

Profesor la Facultatea de Ştiinţe Politice a Universităţii din Bucureşti, Barbu a fost acuzat în urmă cu opt ani de deturnare de fonduri europene de către Corpul de Control al guvernului, condus pe atunci de actualul său şef pe linie de guvern, Victor Ponta. Sesizat de OLAF, Corpul de Control al primului ministru, a descoperit în 2004 “nereguli majore” în derularea unui program Phare coordonat de profesorul Daniel Barbu.

Ca decan al Facultăţii de Ştiinţe Politice, Barbu coordonase un program de peste 200 de mii de euro pentru o serie de cursuri perfecţionare a funcţionarilor publici. Din cei 200 de funcţionari care apăreau ca participanţi, o parte s-au dovedit a fi inexintenţi, iar alţii nu ştiau că apar pe o astfel de listă.

Potrivit raportului de control, citat de BBC în 2004, Barbu nu ar fi putut să dovedească faptul că ar fi fost, într-adevăr, organizat vreun curs la Bucureşti. Mai mult, Departamentul de inspecţie al primului-ministru concluzionează că aceste cursuri nu ar fi avut loc.

Din acelaşi proiect Tempus Phare Daniel Barbu ar fi încasat pentru editarea suportului de curs 6.000 de euro, la începutul anului 2000, prin Editura Meridiane, pe care a condus-o la începutul anilor '90. În contabilitate a fost găsită dovada încasării banilor, însă editura nu a putut dovedi că suportul de curs a fost publicat.

Un amantlâc "denunţat" de Motoc, judecătoare CCR

Cel mai recent scandal în care a fost implicat este denunţarea de către judecătoarea Curţii Constituţionale Iulia Motoc a unei relaţii extraconjugale a lui Daniel Barbu cu o fostă studentă, "devenită apoi asistentă universitar, lector, conferenţiar".

În şirul postărilor pe Facebook referitoare la acest subiect, Iulia Motoc susţine că povestea a ajuns inclusiv la Rectoratul Universităţii, împreună cu un schimb de e-mailuri între cei doi care ar demonstra trafic de influenţă.

"Corespondenţa dintre Daniel Barbu şi fosta studentă a fost depusă demult la Rector şi este de notorietate. Va fi publicată într-o zi pentru că demonstrează trafic de influenţă", scrie Motoc.

Parcursul universitar

Absolvent de “Sfântu Sava”  în1976, Daniel Barbu a terminat  Facultatea de Istorie a Artei a Universităţii Cluj-Napoca şi a fost, până în 1992, cercetător al Institutului de Studii Sud-Est Europene al Universităţii Bucureşti.

Şi-a dat doctoratul în Filosofie în 1999 la Universitatea din Bucureşti, unde predă din 1991. A fost de două ori decan la Facultatea de Ştiinţe Politice, prima dată între 1994 – 2000, apoi în perioada 2002 - 2004.

A fost profesor colaborator al Şcolii de Înalte Studii în Ştiinţele Sociale din Paris, al Universităţii La Sapienza din Roma, al Universităţii Naţionale Kapodistrian din Atena, al Universităţii de Stat din Pittsburg şi al Universităţii de Stat Jackson din Statele Unite.

În anul 2000 a primit Ordinul Naţional "Steaua României" în grad de ofiţer pentru activitatea în învăţământul superior.

Citește și: