Cristian ANDREI
Sorina Ionaşc
9389 vizualizări 15 dec 2014

377 de voturi ”pentru şi 134 de voturi ”pentru””- aşa a trecut Guvernul Ponta IV, după o şedinţă prelungită, începută cu o întârziere de aproximativ o oră şi jumătate. Întârzierea a fost provocată de ministrul propus, într-o primă etapă, pentru Diaspora, în persoana lui Adrian Anghel, care a primit aviz negativ din partea comisiilor de specialitate. Noua propunere pentru acest departament, Angel Tîlvar a trecut cu brio testul comisiilor reunite.

Neînţelegerea de la audieri a venit  după ce puterea şi opoziţia s-au contrazis pe rezultatul votului. Mai exact, după ce au numărat 24 de voturi din care 12 „pentru”, 8 „împotrivă” şi 4 „împotrivă”, parlamentarii din comisie au ajuns la concluzia că au fost în sală doar 23 de oameni după semnătură. „Sunt 23 de semnături cu toate că s-au numărat 24 de voturi”, a declarat deputatul Ovidiu Iane, comentând că în aceste condiţii noul ministru ar avea aviz pozitiv. Aviz pozitiv pe care, de altfel, puterea îl dăduse pe hârtie înainte luând în calcul doar voturile „pentru” şi „împotrivă”. Din partea Opoziţiei, Eugen Tomac a fost ferm susţinând că avizul a fost unul negativ, iar premierul Ponta ar trebui să vină cu altă nominalizare. În final, după o serie de telefoane pentru reconfirmarea prezenţei, s-a ajuns la concluzia că în sală au fost 24 de membri, iar avizul pentru Anghel a fost unul negativ.

„În urma verificării votului şi a listei de prezenţi, am considerat că domnul Anghel a primit aviz negativ, de aceea vom avea o altă şedinţă prin care vorm hotărî dacă va fi aceeaşi propunere sau alta”, a declarat deputatul Mircea Lubanovici. Noua propunere pentru Diaspora este deputatul PSD Angel Tîlvăr.

 Noul Guvern condus de Victor Ponta are următoarea componenţă: Liviu Dragnea (Dezvoltare regională), Gabriel Oprea (Interne) Daniel Constantin (Agricultură), Rovana Plumb (Muncă), Nicolae Bănicioiu (Sănătate), Mihai Tudose (Economie), Darius Vâlcov (Finanţe), Robert Cazanciuc (Justiţie), Eugen Teodorovici (Fonduri europene), Ioan Rus (Transporturi), Ionuţ Vulpescu (Cultură), Bogdan Aurescu (Externe), Mircea Duşa (Apărare), Gabriela Szabo (Sport şi Tineret), Sorin Grindeanu (Comunicaţii), Angel Tîlvăr (Diaspora), Eugen Nicolicea (Relaţia cu Parlamentul), Sorin Cîmpeanu (Educaţie), Andrei Gerea (Energie şi IMM), Graţiela Gavrilescu (Mediu) şi Liviu Pop ( Dialog Social).

Potrivit Regulamentului şedinţelor comune, Hotărârea Parlamentului privind acordarea votului de încredere se semnează de preşedintele Camerei Deputaţilor şi preşedintele Senatului şi se înaintează de îndată Preşedintelui României spre a proceda la numirea Guvernului.

Din noul executiv vor face parte 14 miniştri din echipa veche şi opt miniştri noi, lista fiind aprobată în unanimitate, duminică, în şedinţa Comitetului Executiv al PSD.

Noile nume care se regăsesc pe lista Guvernului Ponta IV sunt: Sorin Mihai Cîmpeanu (PC) - Ministru al Educaţiei şi Cercetării; Ionuţ Vulpescu (PSD), - Ministru al Culturii; Andrei Dominic Gerea (PLR) - Ministru al Energiei, Întreprinderilor Mici şi Mijlocii şi Mediului de Afaceri; Mihai Tudose (PSD) - Ministru al Economiei şi Turismului; Sorin Mihai Grindeanu (PSD) - Ministru pentru Societatea Informaţională; Graţiela Gavrilescu (PLR) - Ministru al Mediului, Apelor şi Pădurilor; Angel Tâlvăr (PSD) - Ministru delegat pentru Relaţiile cu Românii de Pretutindeni; Liviu Marian Pop (PSD) - Ministru delegat pentru Dialog Social.

Gândul a transmis LIVE TEXT

UPDATE 22.11 Victor Ponta, la finalul şedinţei: ”Nu am fost atât de hotărât dupa 16 noiembrie. Când am hotărât să vin cu o listă de priorităţi, am făcut-o cu gândul că ne ducem mandatul mai departe. Trebuie toţi să trecem printr-un amplu proces de reformă a sistemului politic. Este o susţinere consistentă, însă asta nu mă face să fiu decât şi mai hotărât să îmi duc la îndeplinire proiectele. Nu a fost o întârziere, ci o problemă de necredinţă din partea mea că pot să duc lucrurile la capăt. Votul pe care l-am primit este nu casă plec mâine, ci ca să termin proiectele începute”.

UPDATE 21.54 Guvernul Ponta IV a trecut de Parlament cu 377 de voturi ”pentru”.

UPDATE 21.35 Votul s-a încheiat.

UPDATE 20.25 Liderul grupului PNL din Senat, Puiu Haşotti, i-a transmis lui Victor Ponta că acesta este un guvern de nota patru, care va rezista patru luni

UPDATE 20.15 Grupurile UDMR, cel al PPDD şi cel al minorităţilor naţionale au anunţat că vor vota noua structură a Guvernului.

UPDATE 20.10 Deputata PNL, Andreea Paul, l-a numit pe premierul Ponta premierul Pinochio. 

UPDATE 19:58 Premierul Victor Ponta a solicitat parlamentarilor să caute soluţii de îmbunătăţire a relaţiilor de colaborare dintre Parlament şi Guvern, inclusiv prin modificarea regulamentelor, astfel încât membrii Executivului să poată avea o prezenţă mai mare la lucrările Legislativului.

Ponta a amintit în acest context că majoritatea membrilor noului guvern, restructurat, sunt parlamentari, cu excepţia conducerii de la Ministerul de Externe şi Ministerul Educaţiei.

El a reluat totodată ideea că este nevoie de un larg consens parlamentar pentru noul Cod Fiscal şi viitoarea lege a redevenţelor, astfel încât investitorii să fie asiguraţi că prevederile celor două documente vor fi menţinute indiferent de schimbările politice, dar şi pentru masterplan-ul de transport.

UPDATE 19:42 Şedinţa de plen a celor două Camere ale Parlamentului pentru învestirea noului cabinet condus de Victor Ponta, în urma ieşirii UDMR de la guvernare, a început cu o întârziere de o oră.

UPDATE 18:51  Liderul grupului PSD din Camera Deputaţilor, Marian Neacşu, i-a convocat, luni, la sala de grup, pe toţi parlamentarii PSD, pentru a-i număra înainte de votul din plen privind învestirea Guvernului Ponta 4. ”Da, i-am convocat la grup, vreau să ştiu exact câţi sunt”, le-a spus Neacşu jurnaliştilor, care l-au întrebat despre motivul convocării.

UPDATE 18:30 Angel Tîlvar a fost avizat favorabil pentru funcţia de ministru pentru Diaspora, cu 18 voturi „pentru”, 7 „contra” şi o abţinere.

UPDATE 17:40 Un deputat PSD a căzut în plenul Parlamentului, nefiind clar în acest moment dacă s-a împiedicat sau dacă i s-a făcut rău. Aurel Vlădoiu a primit îngrijiri medicale pe culoar, revenind ulterior în plen.

UPDATE 16:30 După ce iniţial s-a anunţat un aviz negativ, parlamentarii puterii au susţinut că Adrian Anghel, ministrul propus pentru Diaspora, are de fapt aviz pozitiv. „Sunt 23 de semnături cu toate că s-au numărat 24 de voturi”, a declarat deputatul Ovidiu Iane, comentând că în aceste condiţii noul ministru ar avea aviz pozitiv. Aviz pozitiv pe care, de altfel, puterea îl dăduse pe hârtie înainte luând în calcul doar voturile „pentru” şi împotrivă”. În final, după o serie de telefoane pentru reconfirmarea prezenţei, s-a ajuns la concluzia că în sală au fost 24 de membri, iar avizul pentru Anghel a fost unul negativ. Noua propunere pentru Diaspora este deputatul PSD Angel Tîlvăr.

UPDATE 15:54 Adrian Anghel, propus ministru pentru Diaspora, a primit aviz negativ din partea comisiilor, obţinând 12 voturi „pentru”, 8 „împotrivă” şi 4 abţineri.

UPDATE 14:44 Sorin Mihai Grindeanu, ministru pentru Societatea Informaţională, a primit avizul parlamentarilor cu 23 de voturi „pentru” şi 3 „împotrivă”. De asemenea, Mihai Tudose a primit votul colegilor săi pentru Economie, 36 „pentru” şi 7 „împotrivă”. La rândul său, Sorin Cîmpeeanu a fost avizat cu 22 de voturi „pentru” şi 9 „împotrivă”, pentru funcţia de ministru al Educaţiei. 

UPDATE 14:40 Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat că a vorbit cu premierul Ponta despre situaţia de la Covasna creată de prefect, şi a arătat acest lucru a dus la schimbarea poziţiei iniţiale a Uniunii de a vota Guvernul Ponta 4, urmând ca o decizie să fie luată în grupurile parlamentare.

UPDATE 14:19 Ministrul finanţelor, Darius Vâlcov, a obţinut avizul pozitiv al parlamentarilor - 18 voturi „pentru” şi 10 „împotrivă”

UPDATE 14:02 Ministrul finanţelor, Darius Vâlcov, a susţinut în faţa parlamentarilor că îşi va da demisia dacă veniturile preconizate în proiectul de buget nu se realizează.

UPDATE 13:59 Noul ministru al Energiei, Andrei Gerea, a fost avizat de comisiile de specialitate cu 44 de voturi „pentru” şi 7 „împotrivă.

UPDATE 13:35 Noul ministru al Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a susţinut că are între priorităţi garantarea accesului la educaţie, simplificarea curriculei, modernizarea evaluării şi dezvoltarea învăţământului profesional. În ceea ce priveşte învăţământul superior, Câmpeanu a spus că se va concentra pe consolidarea autonomiei universităţilor şi legăturii dintre mediul universitar şi piaţa muncii.

UPDATE 13:27 Ministrul Finanţelor, Darius Vâlcov, a declarat în timpul audierilor din Parlament că îşi propune ca „între 15 ianuarie şi 15 martie, Codul Fiscal, Codul de Procedură Fiscală şi Legea redevenţelor să fie dezbătute cu mediul de afaceri şi societatea civilă”. „Aş vrea ca acest pact fiscal să fie unul valabil pe 5 ani”, a spus el.

„Dorim să înfiinţăm anul viitor o bancă de dezvoltare. Ori distinct, ori în cadrul EximBank. Obiectivele ar fi finanţarea proiectelor prioritare din domeniul infrastructurii, energiei şi mediului, a proiectelor autorităţilor locale în special sau poate exclusiv pentru confinanţaarea proiectelor europene. O vom face prin emiterea de obligaţiuni şi prin atragerea de credite de la instituţii internaţionale. Vom avea discuţii cu BEI şi BERD”, i-a mai informat Vâlcov pe parlamentari.

UPDATE 13.00 Mihai Tudose a fost avizat cu 36 de voturi pentru pentru funcţia de ministru al economiei. În timpul adierilor din Parlament, Tudose a spus că „un obiectiv important” îl reprezintă privatizare Oltchim. Referindu-se la Roşia Montană, noul ministru a spus că „orice resursă, dacă există posibilitatea să fie exploatată, trebuie exploatată, dar cum faci, ce faci, cu ce o faci este o altă discuţie”. El a precizat că zăcământul de la Roşia Montană nu trebuie exploatat cu cianuri, "însă zăcământul de aceea îl avem, ca să îl exploatăm".

UPDATE 13:33 Preşedintele PPDD, Simona Man, a declarat, după o întrevedere cu premierul Victor Ponta, la Parlament, că PPDD susţine Guvernul Ponta 4 şi că secretarii de stat ai formaţiunii rămân în noul Executiv. ”PPDD susţine Guvernul Ponta 4. PPDD are secretari de stat, rămân toţi pe care i-am avut, suntem convinşi că lucrurile vor funcţiona în continuare”, a spus Simona Man.

 

Citește și: