Cristian ANDREI
Florin NEGRUŢIU
46638 vizualizări 1 mai 2012

Premierul desemnat Victor Ponta a anunţat marţi seara lista Guvernului. Guvernul Ponta va avea un mandat de şase luni, urmând ca, după alegeri, dacă USL câştigă, Ponta să conducă un Executiv schimbat radical. "Am păstrat aceeaşi structură deocamdată, pentru ca după alegeri să schimbăm modul de organizare a Guvernului, după o structură mai europeană. Atunci vom anunţa şi noii titulari ai portofoliilor", a precizat Ponta.

"Guvernul va fi condus doar de la Palatul Victoria, nu de la Cotroceni, nici din Kiseleff 10, sediul PSD", a promis premierul desemnat. De asemenea, Ponta a anunţat că, de acum încolo, dacă o moţiune simplă contra unui ministru va fi adoptată în Parlament, acel ministru va fi schimbat. De precizat că, în prezent, moţiunile simple n-au alt efect decât de "atenţionare" a ministrului.

În ceea ce priveşte alegerea titularilor, Ponta a spus că a ţinut cont de experienţa profesională a fiecăruia, pentru că "nu este timp de învăţat" şi pentru a face, astfel, o diferenţiere faţă de fostul Guvern, format preponderent din persoane neexperimentate.

 


Lista Guvernului Ponta:

Premier - Victor Ponta

Ministul Agriculturii - Daniel Constantin (PC)

Ministrul Finanţelor - Florin Georgescu (PSD) - vicepriministru

Ministrul Apărării - Corneliu Dobriţoiu (PNL)

Ministerul de Externe - Andrei Marga (PNL)

Ministrul Transporturilor - Ovidiu Silaghi (PNL)

Ministrul Administraţiei şi Internelor - Ioan Rus (PSD)

Ministrul Economiei - Daniel Chiţoiu (PNL)

Ministrul Educaţiei - Corina Dumitrescu (PSD)

Ministrul Dezvoltării şi Turismului - Eduard Hellvig (PNL)

Ministrul Culturii - Mircea Diaconu (PNL)

Ministrul Muncii - Mariana Câmpeanu (PNL)

Ministrul Sănătăţii - Vasile Cepoi (PSD)

Ministrul Comunicaţiilor - Dan Nica (PSD)

Ministrul Mediului - Rovana Plumb (PSD)

Ministrul Afacerilor Europene - Leonard Orban

Ministrul Justiţiei - Titus Corlăţean (PSD)

Ministrul delegat pentru Administraţie - Victor Paul Dobre (PNL)

Ministrul delegat pentru relaţia cu Parlamentul - Mircea Duşa (PSD)

Ministru delegat pentru mediul de afaceri - Lucian Isar

Ministrul delegat pentru dialog social - Liviu Marian Pop

Ministrul delegat pentru strategii guvernamentale şi relaţii cu societate civilă - Victor Alistar

Luni va fi prezentată lista Guvernului şi programul de guvernare în Parlament. Ponta a spus că există 229 de membri USL care vor vota Guvernul, la care se vor adăuga parlamentari de la minorotăţi şi UNPR. Pentru ca Guvernul să fie validat este nevoie de 231 de voturi.

Gândul a urmărit pe durata întregii zile negocierile post cu post. Iată cum a evoluat situaţia la fiecare minister în parte:

Ministerul Agriculturii

"Nu există trei nume sigure, ci un singur nume sigur: Daniel Constantin (n.r. la Ministerul Agriculturii)", a declarat Ponta, înaintea discuţiilor cu Crin Antonescu, Daniel Constantin şi Dan Voiculescu.

Ministerul Finanţelor

Cel mai important nume de pe lista Guvernului Ponta ar putea fi Florin Georgescu. Prim-viceguvernatorul Băncii Naţionale este propus pentru postul de ministru al Finanţelor, au declarat pentru gândul surse politice. Mandatul lui Georgescu în Guvern va fi limitat la şase luni, cât durează termenul Guvernului interimar, el urmând să se întoarcă la BNR pe aceeaşi funcţie. Guvernatorul BNR Mugur Isărescu şi-a dat OK-ul pentru această detaşare, au precizat sursele citate. Isărescu este direct interesat ca Executivul să nu comită în această perioadă electorală derapaje fiscale sau bugetare, de aceea trimiterea lui Georgescu în Guvern poate reprezenta pentru guvernatorul BNR o garanţie a continuării politicilor prudente. Numele lui Georgescu nu a fost confirmat până acum oficial nici de PSD, nici de BNR. Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, s-a limitat să ne precizeze următoarele: "Banca Naţională, prin lege, este obligată să colaboreze cu Guvernul pe care îl dă ţara. În privinţa lui Florin Georgescu, nu pot să fac niciun comentariu". Florin Georgescu a mai fost ministru al Finanţelor în perioada 1992-1996 în Guvernul Văcăroiu.

Ministerul Apărării

Va aparţine PNL şi va fi condus de generalul Corneliu Dobriţoiu. Dobriţoiu a fost prezentat de Victor Ponta drept ministrul său pentru această funcţie încă din timpul vizitei făcute în Statele Unite.

Ministerul Transporturilor UPDATE

Va fi tras de PNL. Iniţial, liberalii l-au luat în considerare pentru acest post pe Eduard Hellvig, secretar general al PNL şi apropiat al lui Crin Antonescu. Situaţia s-a schimbat după ultima negociere, când pentru acest minister a apărut drept tiular Ovidiu Silaghi, fost ministru pentru IMM-uri în Guvernul Tăriceanu.

Ministerul Administraţiei şi Internelor

Ioan Rus a fost sunat de Victor Ponta pentru preluarea ministerului, după cum gândul a scris aici. Un alt nume aflat pe lista lui Ponta pentru Ministerul de Interne este cel al vicepreşedintelui PNL, Victor Paul Dobre, care ar urma să devină ministrul delegat pe Administraţie. Liberalul a fost propus de Crin Antonescu în guvernul din umbră al PNL şi conduce departamentul de Administraţie al liberalilor.

Ministerul Economiei

Ca titular, ar putea fi un liberal, probabil Daniel Chiţoiu, fost şef al ANAF. La un moment dat în cărţi a apărut şi numele analistului Liviu Voinea, care a participat luni, alături de Ponta, la întâlnirea cu delegaţia FMI. Voinea a negat, pentru gândul, că va fi ministru. În minister se va crea şi un post de ministru delegat pentru Energie, care va fi ocupat de Iulian Iancu. UPDATE 22.00: Funcţia de ministru delegat pentru Energie n-a mai fost creată

Ministerul Educaţiei

Dacă Educaţia ar reveni PNL, funcţia va fi ocupată de Andrei Marga. Acesta a confirmat pentru gândul că va face parte din Guvern pentru portofoliul Educaţiei. Ecaterina Andronescu era, până în această dimineaţă varianta sigură pentru acest minister pe care îl cunoaşte foarte bine. Surse din PSD au declarat pentru gândul că Andronescu n-ar dori un mandat de şase luni, în cărţi apărând la un moment dat şi numele lui Remus Pricopie, rector la SNSPA: Contactat de gândul, acesta a negat că va ocupa postul: "Nu am primit nicio propunere şi nici nu va fi vreo propunere. Lucrurile pentru mine sunt clarificate mai demult. Am fost ales rector acum două luni şi asta e prioritatea mea". Ultimul intrat pe lista titularilor pentru acest portofoliu este Mihnea Costoiu, au declarat pentru gândul surse din PSD. Costoiu este rector la Politehnică şi un apropiat al Ecaterinei Andronescu. UPDATE 22.00: Titulara postului va fi Corina Dumitrescu

Ministerul Dezvoltării şi Turismului UPDATE

Este un minister mamut, care dispune de o rezervă uriaşă de fonduri. De aceea, PSD, ca partid mai mare în alianţă, îşi doreşte foarte mult Dezvoltarea, pentru care l-a desemnat pe omul cu banii din partid - Mircea Drăghici, trezorierul formaţiunii. Probabil va fi creată şi o funcţie de ministru delegat pentru Turism, funcţie care ar urma să-i revină lui Alin Burcea, fost secretar de stat în Guvernul Năstase, în ministerul Turismului de la acea vreme. PNL insistă, totuşi, să ia acest minister, pentru care are pregătit "un tehnocrat", potrivit unor surse liberale. Cu toate acestea, cele mai mari şanse pentru acest minister le are Eduard Hellvig, postul revenindu-i în urma unei negocieri purtate în ultimele ore, au declarat pentru gândul surse din conducerea liberală.

Ministerul de Externe UPDATE

Nu e clar dacă ministerul va fi condus de un pesedist sau un liberal. Cele mai mari şanse le are în acest moment Călin Popescu Tăriceanu, a declarat pentru gândul o sursă din PNL. Nu este însă exclusă o surpriză şi funcia să-i fie oferită lui Andrei Marga, în condiţiile în care PSWD ia ministerul Educaţiei. Dacă PSD ar fi luat acest minister, Titus Corlăţean era singura variantă pentru acest post, deşi în ultimele zile. Titus Corlăţean îşi dorea foarte mult funcţia de la Externe (pe care a ratat-o în Guvernul PDL-PSD, când i-a fost dată lui Cristian Diaconescu).

Ministerul Sănătăţii. UPDATE

Va aparţine PSD iar pentru funcţie este propus deputatul Nicolae Bănicioiu. În ultimele ore, această variantă nu mai era atât de sigură. Florian Popa ar putea fi noul ministru al Sănătăţii. Florian Popa a confirmat pentru gândul că i s-a propus funcţia. UPDATE 22.00: Noul ministru al Sănătăţii este Vasile Cepoi

Ministerul Culturii

Senatorul PNL, Mircea Diaconu este favorit pentru Ministerul Culturii,

Ministerul Muncii

Pentru Ministerul Muncii, useliştii iau în calcul numele unui alt fost ministru, Mariana Câmpeanu.

Ministerul Justiţiei UPDATE

Chiar dacă numele său a fost implicat în mai multe scandaluri, senatorul PSD Daniel Şova a rămas, până în ultimul moment, unul dintre favoriţii pentru preluarea şefiei Ministerului Justiţiei. Totuşi, cele mai mari şanse pentru portofoliu le are Titus Corlăţean, în condiţiile în care postul de ministru de Externe va fi luat de liberali, au declarat pentru gândul surse din PSD.

Ministerul Mediului UPDATE

Deputatul Carmen Moldovan sau europarlamentarul Rovana Plumb au fost cele două variante luate în discuţie pentru acest minister. Cel mai probabil, Rovana Plumb va fi noul ministru al Mediului, au precizat pentru gândul surse din PSD.

Ministerul Comunicaţiilor

Funcţia ar putea fi ocupată de Dan Nica.

Ministerul Afacerilor Europene

Pe post ar putea rămâne Leonard Orban, ministrul în funcţie.

ULTIMA ORĂ. Pe lista lui Victor Ponta a apărut o nouă funcţie, cea de ministru delegat pentru dialog social, care i-a fost propusă lui Liviu Pop, secretar FSLI.

 

 

Citește și: