Andrei Luca POPESCU
7432 vizualizări 1 mai 2012

Victor Alistar a fost desemnat ministru delegat pentru strategii guvernamentale, transparenţă decizională şi relaţia cu societatea civilă. La 34 de ani, Alistar este directorul executiv al organizaţiei de luptă împotriva corupţiei Transparency International Romania.

În 2009, Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a decis că Alistar se află în stare de incompatibilitate, pentru că deţinea concomitent mai multe funcţii publice - funcţionar public ca purtător de cuvânt al Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici, director executiv al Asociaţiei Române pentru Transparenţă şi avocat. Alistar nu a contestat decizia în instanţă, astfel că aceasta a rămas în vigoare, conform legii vechi după care a funcţionat ANI.

Verdictul ANI a atras după sine interdicţia de a exercita funcţii publice timp de trei ani, începând cu august 2009, lucru confirmat de Curtea Constituţională, ceea ce înseamnă că Alistar nu ar ave-a voie să fie ministru în cabinetul Ponta.

Victor Ponta a declarat însă, la anunţarea miniştrilor din cabinetul său, că nu există nici o problemă de incompatibilitate cu Victor Alistar.

Victor Alistar a explicat pentru gândul că, la momentul deciziei Curţii Constituţionale, pe rolul Curţii de Apel Bucureşti se judeca actul emis de ANI. Judecătorii bucureşteni au dat o sentinţă definitivă în septembrie 2011, conform căreia actul emis de ANI nu are caracter definitiv, astfel că interdicţia lui Alistar de a deţine funcţii publice până în august 2012 nu mai este în vigoare. Totuşi, ANI a atact decizia cu recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care este încă pe rolul instanţei.

Judecătorii Curţii Constituţionale au decis că “starea de incompatibilitate a lui Teodor Victor-Alistar a rămas definitivă la data de 7 august 2009, acesta necontestând actul Agenţiei Naţionale de Integritate în termenul prevăzut de lege, la instanţa competentă”. Decizia a fost dată după ce un grup de parlamentari PDL a contestat decizia Senatului de a-l numi pe Alistar membru CSM din partea societăţii civile.

Alistar a candidat la şefia Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) în 2007, însă a fost respins. A încercat să candideze şi pentru funcţia de membru al Consiliului Suprem al Magistraturii, însă a fost respins pentru că nu avea voie să deţină funcţii publice, conform deciziei ANI. El este considerat un apropiat al PSD în domeniul justiţiei, susţinând proiectele venite dinspre acest partid.

Alistar a avut pe numele său şi un dosar penal în care a fost cercetat pentru uz de fals şi fals în declaraţii. ANI a sesizat procurorii pentru că Alistar ar fi falsificat o semnătură a şefei sale de la Asociaţia Română pentru Transparenţă, Raluca Prună.

Alistar a declarat pentru gândul că procurorii au dat de două ori rezoluţie de neîncepere a urmăririi penale în acest dosar.

Şeful Transparency Romania se va autosuspenda din funcţia pe care o deţine la organizaţia respectivă şi va lucra în subordinea directă a premierului Victor Ponta, dispunând de un aparat propriu de lucru, dar fără să aibă calitatea de ordonator de credite.

Citește și: