Valentina Postelnicu
Sorina Ionaşc
863 vizualizări 23 apr 2015

După aproape o lună de la votul dat de Senat, prin care Dan Şova a scăpat de reţinere şi arestare preventivă, Senatul a redactat şi publicat în Monitorul Oficial o hotărâre de respingere. Astfel, liberalii au contestat această hotărâre la Curtea Constituţională, subliniind faptul că, votul în cazul lui Şova a fost dat în baza unor prevederi legale aflate în neconconrdanţă cu Constituţia.

Anunţul a fost făcut de viceliderul senatorilor PNL, Tudor Barbu, care a precizat că hotărârea redactată miercuri "sfidează legile şi Constituţia".

”Este caz unic în istoria post-decembristă să ieşi în faţa presei, tu, Călin Popescu Tăriceanu, tu, Victor Ponta, oricine din arcul guvernamental, să spui că te-ai bazat pe un articol dintr-un Regulament evident neconstituţional, prin faptul că a fost modificat de Senatul României, ca fiind neconstituţional, să invoci o lege, legea care se referă la Statutul senatorilor şi deputaţilor, evident neconstituţională, prin faptul că s-a modificat prin vot, în unanimitate..toată lumea ştia că aceste regulamente sunt neconstituţionale”, a spus Barbu.

Senatorul PNL a precizat că cei de la Putere au folosit un ”subterfugiu” pentru a dat o hotărâre care cuprinde în text formularea ”noi constatăm”.

”Senatul nu constată niciodată, Senatul României hotărăşte. Noi avem o hotărâre care spune că noi, senatorii României, constatăm că s-au întrunit sau nu nişte criterii”, a explicat Barbu, precizând că Senatul ”constată” doar încetarea mandatului unui senator, din motive de deces sau demisie.

Tudor a mai spus că o astfel de formulare reprezintă nu doar un motiv de contestare la Curtea Constituţională dar şi ”un motiv de îngrijorare în ceea ce priveşte respectul lui Tăriceanu şi celor din PSD faţă de Constituţie şi faţă de cetăţeni”.

Ce susţin liberalii, în sesizarea făcută

În sesizarea făcută,  liberalii constată că hotărârea redactată de Senat în cazul lui Şova nu respectă actualul articol 173 al Regulamentului Senatului şi articolul 24 din Statutul deputaţilor şi senatorilor, acte normative modificate imediat după scandalul din Senat.”Considerăm că redactarea hotărârii s-a făcut cu încălcarea considerentelor Curţii Constituţionale, atestarea rezultatului votului dat cu privire la cererea de încuviinţare a arestării senatorului Dan-Coman Şova, aşa cum este cuprins în dispozitivul deciziei acesteia, neputând fi făcută printr-o ”hotărâre de constatare” care lasă loc la interpretări. Senatul trebuia să-şi asume decizia prin care încuviinţează ori nu reţinerea şi arestarea preventivă a senatorului în cauză”, se arată în sesizarea PNL.

Un alt aspect semnalat de PNL, din punct de vedere procedural, îl constituie conţinutul hotărârii senatului. Liberalii consideră că, deşi nu are o denumire, această hotărâre priveşte o constatare, aşa cum reiese din redactare.

”Potrivit prevederilor regulamentare, singura materie în care atât Senatul, cât şi Camera Deputaţilor au adoptat hotărâri privind o constatare, a fost cea a încetării unor mandate de senator, respectiv de deputat care, evident, produce efecte juridice clare, neinterpretabile. Or, în speţă, nu înţelegem caracterul hotărârii de constatare a rezultatului unui vot (care nu a fost întrunit potrivit prevederilor legale în vigoare), practic o simplă consemnare.

Teoretic, consemnarea rezultatului votului menţionat ar trebui să producă efecte. În acest sens, constatăm că hotărârea, astfel cum este redactată, e lipsită de decizia, fie ea de respingere ori admitere, privind cererea parchetului asupra căreia Senatul avea libertatea să se pronunţe”, se mai arată în sesizarea către Curtea Constituţională.

După trei zile de tergiversări, Senatul a redactat hotărârea care constată faptul că solicitarea DNA privind reţinerea şi arestarea lui Dan Şova este respinsă şi a fost publicată, marţi seară, în Monitorul Oficial  Liberalii anunţaseră dinainte că o vor contesta la Curtea Constituţională, fiind o hotărâre care se bazează pe articole de lege neconstituţionale. Mai mult, tot liberalii susţin că procedura prin care s-a ajuns la acest act este una neregulamentară.

Articolul acestei hotărâri prevede că se "constată că nu au fost întrunite condiţiile cerute de art. 24 alin. (4) din Legea nr. 96/2006 privind Statutul deputaţilor şi senatorilor şi de art. 173 din Regulamentul Senatului, pentru a încuviinţa reţinerea şi arestarea preventivă" a senatorului Dan Şova.

Citește și: