Cristian ANDREI
Andi Manciu - Mediafax
Ovidiu Tempea - Mediafax
19870 vizualizări 29 nov 2012

Fostul premier Călin Popescu Tăriceanu a făcut în această dimineaţă o mutare-surpriză. Într-o conferinţă, şi-a prezentat un plan de guvernare, criticându-l, în acelaşi timp, pe Crin Antonescu, preşedintele său de partid, că nu a făcut acest lucru până acum. Tăriceanu i-a atacat, în aceeaşi ieşire publică şi peDan Voiculescu şi Traian Băsescu.

Aflat în conflict cu preşedintele PNL, Crin Antonescu, fostul premier Călin Popescu Tăriceanu l-a criticat, în această dimineaţă, pe acesta pentru că nu a prezentat până acum un plan economic pentru România, deşi mai sunt doar două săptămâni din campania electorală.

În cadrul unei dezbateri organizată de SAR (Societatea Academică Română) şi Fundaţia Friedrich Ebert, Tăriceanu a catalogat drept "o greşeală" lipsa acestui plan, prezentând în schimb propria viziune în privinţa "măsurilor esenţiale pe care va trebui să le ia viitorul Guvern". El şi-a intitulatat acest program: "planul de resuscitare a economiei în cinci puncte". Recent, în Parlament, fostul premier i-a transmis voalat lui Antonescu că în relaţia cu partenerii europeni nu sunt acceptate atitudini de "ţâfnă" şi "arţag".

Preşedintele Traian Băsescu a declarat public că va ţine cont în nominalizarea viitorului premier de programul de guvernare prezentat de candidaţii pentru acest post. Cu toate acestea, l-a exclus pe Tăriceanu de pe lista viitorilor premieri, deoarece a fost de acord cu suspendarea sa în 2007 şi a dus PNL spre PSD. În schimb, liderii PDL, dar şi ai celorlalte formaţiuni din ARD, au lăsat de înţeles că pot coopera cu Călin Popescu-Tăriceanu şi alţi liberali în viitorul Guvern. Crin Antonescu a fost tranşant, afirmând că îl va exclude din PNL pe Călin Popescu Tăriceanu dacă va accepta de la preşedintele Băsescu postul de premier.

La dezbaterea organizată de SAR, Tăriceanu l-a acuzat pe Băsescu că a girat risipa banilor către clientela PDL în timpul guvernelor Boc şi Ungureanu.

"Preşedintele Băsescu nu are căderea să dezbată pe teme economice pentru că a fost din păcate garantul acestor politici dezastruoase pentru economie a guvernărilor succesive PDL. Traian Băsescu, prin atitudinea sa, a girat risipa banilor publici pe proiecte care sunt mai degrabă profitabile pentru clientela politică, precum celebrele patinoare de zeci de milioane de euro, terenuri de sport în pantă, şi ar fi bine dacă s-ar putea abţine să ne mai dea lecţii de economie", a declarat Tăriceanu.

Fostul premier l-a atacat şi pe preşedintele fondator al PC, Dan Voiculescu, despre care a spus că insistă cu "încăpăţânare" pentru aplicarea unui TVA diferenţiat. În programul de guvernare al USL, prezentat de Victor Ponta, aplicarea unui TVA diferenţiat pentru anumite produse reprezintă însă "prioritatea zero a viitoarei guvernări".

Planul de resuscitare a economiei

"Aceste propuneri trebuie să genereze o dezbatere a priorităţilor. Sunt măsuri care vor avea efecte pe termen scurt, este nevoie de un pachet de măsuri care să provoace un şoc în economie, care să provoace economie şi care să ducă în final la stoparea declinului economiei", a argumentat Tăriceanu.

Între măsurile enumerate de acesta se numără "toleranţa zero pentru evaziunea fiscală", respectiv "o adevărată declaraţie de război împotriva corupţiei şi evaziunii fiscale" care să genereze majorarea pedepselor minime.

De asemenea, Tăriceanu a vorbit de un plan de reindustrializare a României, care "trebuie să fie competitivă la nivel european şi internaţional", prin încurajarea apariţiei unor "poli industriali în sectoarele de producţie", iar pentru acest lucru statul să aloce anual 0,5% din PIB.

"Necesitatea introducerii disciplinei fiscale. România are o mare problemă legată de lipsa de disciplină a cheltuielilor la nivel central şi la nivel local, la nivel local este o tragedie", a spus Tăriceanu menţionând faptul că autorităţile locale au un grad mare de autonomie. El a explicat că această măsură va determina chiar o uşuriţă mai mare pentru România de a se finanţa de pe pieţele externe.

"Datoria publică să nu depăşească 40% din PIB, eventual la limită chiar printr-o normă constituţională", a mai susţinut fostul premier.

În plus, el a pledat pentru reducerea taxelor şi impozitelor care au impact direct asupra consumului, a creării locurilor de muncă şi a investiţiilor. Tăriceanu a susţinut revenirea TVA la 19% şi a subliniat că nu este adeptul TVA diferenţiat promovat de USL, însă susţine "zero la sută impozit pe profitul reinvestit".

Fostul premier a mai precizat că pledează pentru majorarea redevenţelor, care se situează în România la un nivel mult mai mic decât în celelalte state UE.

El a mai precizat că este necesar un "contract social cu românii care să însemne zero la sută tăieri de salarii şi pensii în următoarea perioadă". "Un angajament ferm din partea USL că viitoare guvernare nu va opera niciun fel de tăieri de pensii sau salarii, iar corecţiile vor fi numai în plus", a explicat Tăriceanu.

De asemenea, liderul deputaţilor PNL a susţinut că trebuie alocat câte un procent din PIB în plus pentru sănătate şi educaţie, iar fondurile alocate cercetării şi inovaţiei să revină la 1%.

Cum vede cota unică

Introducerea impozitării regresive, care să păstreze cota de 16% ca nivel maxim de taxare, a fost o soluţie de compromis propusă de fostul premier Adrian Năstase, dar care nu va fi implementată imediat după alegeri, ci atunci când economia o va permite, spune fostul premier Călin Popescu Tăriceanu.

"Aceasta a fost o temă majoră de diferenţă de abordare între PNL şi colegii din PSD. În momentul în care s-a făcut pregătirea programului economic a fost o discuţie finală în care fiecare pleda propria versiune. A fost o propunere înţeleaptă din partea PSD, dacă nu mă înşel chiar din partea fostului premier Adrian Năstase, care a zis să lăsăm impozitele aşa şi să introducem o cotă regresivă (...) Hai să încercăm să impozităm mai puţin pe cei cu venituri mai mici", a spus senatorul liberal, prezent la o dezbatere privind poziţiile partidelor faţă de măsurile de creştere economică organizată de Societatea Academică din România.

Tăriceanu a adăugat că atât din punctul său de vedere, cât şi din partea colegilor din coaliţie, cota regresivă rămâne un deziderat care va fi pus în practică atunci când economia va fi capabilă să genereze resursele necesare să susţină această măsură.

"În momentul de faţă, această introducere a cotei regresive nu se pune în aplicare pentru perioada următoare de după alegeri. Vom discuta şi vom vedea avantajele şi dezavantajele şi mulţumesc domnului Câţu (Florin Câţu, analist economic - n.r.) că ne-a spus aici dezavantajele evidente care ar putea apărea", a adăugat Tăriceanu.

Atac la Voiculescu

Introducerea cotei reduse de TVA pentru anumite produse nu va avantaja consumatorul, ci mai degrabă producătorii şi comercianţii, mai ales în pieţe puţin concurenţiale, şi va afecta bugetul, afirmă fostul premier liberal Călin Popescu Tăriceanu, adăugând că ştie cine susţine măsura cu "încăpăţânare"

"Nu sunt adeptul TVA diferenţiat (...) Ştiu de la cine porneşte şi o face cu încăpăţânare, dar nu vreau să comentez", a spus senatorul liberal, prezent la o dezbatere privind poziţiile partidelor faţă de măsurile de creştere economică organizată de Societatea Academică din România.

Tăriceanu a explicat că TVA redus într-o piaţă neconcurenţială duce exclusiv la majoarea ratelor de profit ale producătorilor, dar mai ales ale distribuitorilor şi comercianţilor şi încurajează evaziunea.

"A fost un sport practicat pe scară largă în România până s-a introdus o gamă largă de produse în acelaşi palier de TVA. Introducerea cotei unice a eliminat o componentă largă de corupţie din economia românească. Atenţie mare şi sper să nu mai facem astfel de greşeli", a spus Tăriceanu.

În schimb, fostul premier a declarat că este de acord cu reducerea TVA de la 24% la 19% pentru toate produsele.

În vară, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, preşedintele Partidului Conservator, declara că bugetul pentru anul viitor va include "cu siguranţă" TVA de 9% la alimente, dacă această măsură nu va fi implementată din acest an.

"Băsescu a girat risipa banilor către clientela PDL"

Fostul premier Călin Popescu Tăriceanu a declarat, joi, că preşedintele Traian Băsescu trebuie să se abţină să mai dea "lecţii de economie", pentru că nu are această cădere, deoarece şeful statului a fost garantul măsurilor dezastruoase ale PDL şi al risipei banilor publici către clientela politică.

"Preşedintele Băsescu nu are căderea să dezbată pe teme economice pentru că a fost din păcate garantul acestor politici dezastruoase pentru economie a guvernărilor succesive PDL. Traian Băsescu, prin atitudinea sa, a girat risipa banilor publici pe proiecte care sunt mai degrabă profitabile pentru clientela politică, precum celebrele patinoare de zeci de milioane de euro, terenuri de sport în pantă, şi ar fi bine dacă s-ar putea abţine să ne mai dea lecţii de economie", a susţinut Tăriceanu la o dezbatere organizată de de Societatea Academică Română şi Fundaţia Friedrich Ebert pe tema măsurilor economice propuse de partide pentru viitoarea guvernare.

Tăriceanu a susţinut, totodată, că Guvernul Boc a luat o serie de "măsuri stupide".

"Principala prioritate a USL şi a PNL trebuie să fie în opţiunea mea reluarea creşterii economiei. În mod clar, criza economică de la noi din ţară a fost agravată de criza economică mondială dar şi de incompetenţa guvernărilor PDL anterioare. Problema este că Guvernul Boc a luat o serie de măsuri stupide, care au sufocat mediul privat şi au sugrumat de asemenea sectorul public, fără ca veniturile bugetare să fie direcţionate către investiţii eficiente din punct de vedere economic", a mai susţinut Tăriceanu.

ACUM LIVE VIDEO pe www.prosport.ro: Gala ProSport! Am strâns tot ce are mai bun sportul românesc într-un singur loc

Citeşte şi Ruptura Tăriceanu


Citește și: